budyń - 12640 przepisów (strona:350/843)

Rosyjskie ciasto smetannik – ciasto śmietanowe. Сметанник 425

śmietanowe jest bardzo proste i efektowne – połączenie klasycznego ciasta drożdżowego ze śmietanowym nadzieniem wygląda i smakuje obłędnie. Wnętrze smetannika smakiem przypomina sernik, a konsystencją – sernik nowojorski lub bardzo gęsty budyń. To pyszny i prosty sposób na to, żeby pospolita, gęsta i kwaśna śmietana błyszczała jak gwiazdy na Soborze Wasyla. To ciasto można przygotować w formie na tartę, klasycznej tortownicy(...)misce i miksujemy na gładką, jednolitą masę do momentu rozpuszczenia cukru. Tak przygotowana masa podczas pieczenia nie rośnie – zostaje płaska i jasna, jak sernik lub bardzo gęsty, mocno kremowy budyń. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy na nim obręcz, a samą obręcz od środka smarujemy zimnym masłem. Ciasto drożdżowe wyjmujemy na lekko podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy

Karo in the Kitchen
Błyskawiczny sernik 172

czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Składniki: Masa serowa: 1,5kg białego sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 300g masła extra 1,5 szklanki cukru 400ml mleka 3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka) 9ml olejku rumowego Dodatkowo: 500g herbatników kakaowych Polewa: 150g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Dekoracja: niebieska posypka białe gwiazdki Wykonanie: 1. Masa serowa: W dużym(...)garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, olejek rumowy, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu. Podzielić na 3 części. 2. Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie 1/3 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto „serowo - makowa więź” z brzoskwiniami 172

pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka kaszy manny Masa serowa: 500g sera półtłustego (3 razy mielony) 80g masła 120g cukru pudru 3 jajka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa makowa: 200g maku 1/2 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 łyżki miodu 100g masła 70g rodzynek 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 9ml olejku migdałowego Dodatkowo(...)utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać zmielony ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 3. Masa makowa: Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie  zmielić dwukrotnie

Szalona Kuchnia Eweliny
SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ 133

szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany Masa serowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masy orzechowej Helio 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: orzechy arachidowe 200 g masy orzechowej Helio WYKONANIE Ciasto: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x24(...)Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy zmielony twaróg, oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy masę orzechową i kakao, mieszamy. Na ciasto wylewamy jasną masę serową, następnie ciemną i jasną. Pieczemy 1 godz.w 170 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu smarujemy resztą masy orzechowej, posypujemy posiekanymi

słodki bratek
Tort makowy z kremem i brzoskwiniami 91

Krem: Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko roślinne, mąkę ziemniaczaną, agar i cukier lub syrop z agawy. Cały czas mieszając, gotujemy krem na średnim ogniu aż uzyskamy konsystencję budyniu. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie kroimy w kostkę odsączone z syropu brzoskwinie. Możemy odłożyć dwie połówki do dekoracji wierzchu tortu. Syropu nie wyrzucamy – posłuży nam do nasączenia biszkoptów(...)stałą część mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę albo i dwie. Gdy masa będzie sztywna dodajemy w małych porcjach (np. po jednej łyżce) przestudzony budyń cały czas miksując. Tort: Następnie, przystępujemy do budowania naszego wspaniałego tortu. Kremu budyniowego jest na tyle dużo, że wystarczy na trzy warstwy w torcie i wysmarowanie jego wierzchu i boków

Lamarida.pl
Ciasto sypane z kremem budyniowym 149

Ciasto które każdy zrobi i zawsze wychodzi. Krem jest tak pyszny że nawet moja córeczka która nie lubi budyniu ciastem się zajadała. Składniki: Krem - 500 ml mleka - 4 żółtka - 100 g cukru - 50 g mąki - łyżeczka ekstraktu waniliowego Mleko zagotować. W międzyczasie w misce utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę i i dokładnie miksować. Masę wlewamy(...)mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Do tortownicy lub formy na tartę przesypujemy połowę ciasta i dociskamy żeby powstał gładki spód. Wykładamy masę budyniową zostawiając wolne boki. Resztą ciasta posypujemy budyń i boki ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia. Espumisan Max to wyrób medyczny

Kulinarne życie
Sernik królewki na kakaowym cieście 160

twardego) 3 żółtka lub 2 jajka Masa serowa 1 kg zmielonego trzykrotnie tłustego twarogu 200 g masła (miękkiego) 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Przygotowanie: Jedną kostkę masła wyjąć z lodówki, żeby rozmiękła. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao(...)wanilinowym przez około 5 minut aż będzie białe i puszyste. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Wciąż ubijając dodawać po łyżce twaróg. Na koniec zmiksować z budyniem. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę. Wyłożyć masę na spód z ciasta

W kuchni bez szafek
sernik z makiem i pierniczkami 706

masę serową: 800 g sera białego, zmielonego 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru 130 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej 100 ml śmietany 18% 1 budyń waniliowy ok. 300 g pierniczków w czekoladzie opcjonalnie: parę kropel olejku pomarańczowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser, śmietanę, budyń oraz opcjonalnie olejek i miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
Nie marnuje – ryż 135

resztki z obiadu da się zamienić na pyszny, wartościowy posiłek? Dziś podrzucam Wam swoje propozycje na kreatywne wykorzystanie ryżu. Jeśli macie jakieś pomysły, piszcie śmiało Nie marnuje – ryż Budyń ryżowy z nektarynką Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe Ryżowy budyń czekoladowy Dietetyczne ciasto ryżowe na spodzie słonecznikowym Sałatka ryżowo – pieczarkowa Krem ryżowy z musem jabłkowym Buziaki, Angelika

365 dni dookoła kuchni
Świąteczny sernik na pierniczkach 463

szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 1,2kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 180g masła 250g cukru 6 jajek 9ml olejku pomarańczowego 5 łyżek budyniu śmietankowego Dodatkowo: 450g pierniczków w czekoladzie 200g białej czekolady 4 łyżki mleka Dekoracja niebieska posypka srebrne gwiazdki czekoladowe Wykonanie: 1. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem(...)stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń, olejek pomarańczowy i ubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i piec około

Szalona Kuchnia Eweliny
Seromakowiec na Kruchym Cieście 134

maku łyżka miodu ok. 1/4 szklanki cukru 30 g masła aromat migdałowy 2 białka Ser: 350 g tłustego twarogu 100 g cukr u 3 jajka 70 g masła budyń waniliowy cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie ) Lukier: szklanka cukru pudru  4 łyżki ciepłej wody  skórka pomarańczowa Seromakowiec na Kruchym Cieście - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki(...)być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz z cukrem i żółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka ubijamy na sztywn o, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem

Słodka Strona
Sernik Migdałowy z Marcepanem 144

szklanki cukru 2 żółtka pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier migdałowy szczypta soli Masa serowa: 700 g tłustego twarogu 200 g cukr u 6 jajek 1 50 g masła budyń waniliowy 2 cukry migdałowe  400 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu) 100 g płatków migdałowych Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/gorzkiej 100 ml śmietanki 30% łyżka wódki(...)temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka odrobinę spieniamy widelcem , dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy .   Formę (ok. 20x28cm) smarujemy masłem lub margaryną ( zarówno boki, jak i spód

Słodka Strona
Sernik z dynią i pomarańczą wg. technologii cukierniczej 136

odpowiednio więcej pozostałych składników. Użyłam: 700 gram tłustego twarogu, zmieliłam sama w malakserze opakowanie cukru ze skórką pomarańczową z pomarańczy z Włoch lub łyżeczka skórki pomarańczowej opakowanie bezglutenowego budyniu śmietankowego 4 jaja 100 gram masła 120 gram cukru pudru / ksylitolu szklanka pure z dyni piżmowej ( ja miałam zamrożone w lodówce więc skorzystałam) ale pure robi się tak: Dynię piżmową(...)masłem. Do utartego masła dodajemy ser i ucieramy. Następnie wlewamy utarte żółtka mieszamy dalej, dodając albo skórkę z pomarańczy albo opakowanie cukru z prawdziwą pomarańczą i opakowanie budyniu śmietankowego. Teraz dodajemy pure z dyni. Na koniec małymi obrotami mieszamy dodając pianę z białek. Przelewamy do formy wyłożonej papierem  posmarowanym tłuszczem (ważne żeby papier sięgał ponad rant kilka

AZgotuj!
Sernik gotowany "jesienny" 119

Polecam Składniki: 300 g herbatników maślanych (1,5 paczki) od Cukry Nyskie masa sernikowa: 400 g masła 1 szkl cukru 800 g serka twarogowego 1 szkl mleka 5 op. budyni śmietankowych 3 jajka 1/2 szkl puree z dyni masa śmietanowa: 660 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe (przejrzyste) oraz: 2 galaretki cytrynowe i blaszka 23x38 cm Przygotowanie: Do garnka(...)grubym dnie wkładamy pokrojone masło, serek, wsypujemy cukier, dodajemy puree dyniowe oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy-mieszamy, żeby masa zrobiła się gładka. Budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy do gorącej masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne