budyń - 12640 przepisów (strona:350/843)

Sernik o smaku piernika. 287

łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie taki z wiadereczka ) 5 jajek 15 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie sernika o smaku piernika: 1. Ciasto: Masło lub margarynę(...)być ). 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera w temperaturze 170 stopni. Sernik studzimy

Izabelawkuchni
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 221

Europie pojawił się w XVII wieku. Zwany jako badian. Owoce anyżu przypominają gwiazdy. Ma słodko - korzenny smak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu, kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem(...)kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy i orzeźwiający smak. Suszony imbir używany jest głównie jako dodatek do ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów np. kawy, herbaty, win, piwa. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest do ciast, puddingów oraz lodów. Imbir poprawia apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych

Ciastka - domowe słodkości
Piernik przekładany 250

wymieszać, aby rozpuściła się galaretka. Schłodzić. Zagotować szklankę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozprowadzić żółtka i mąkę ziemniaczaną, wlać na wrzątek. Mieszać, aż powstanie jednolity budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać małymi porcjami wystudzony budyń i  nadal ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Gdy masa jabłkowa zacznie gęstnieć, wyłożyć

Praktyczna pl
Sernik z bezą kokosową 104

całe jajko - 4 łyżki śmietany 18 % - 80 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki kakao - 100 g cukru pudru masa serowa - 1 i 1/2 kg sera białego podwójnie zmielonego - 2 budynie śmietankowe - 2 szklanki mleka - 150 g masła - 1 szklanka cukru - 3 żółtka - 1 całe jajko - 150 g rodzynek - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej piana - 6 białek - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka(...)przekładamy do garnka i łączymy z jajkiem, żółtkami, cukrem, rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Masę stawiamy na palniku, dodajemy masło i podgrzewamy aż składniki się połączą a masa zacznie wrzeć. Budynie mieszamy w mleku i przelewamy je do masy serowej. Mieszamy i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Połowę masy serowej przelewamy na upieczony blat (ten bez bezy), następnie układamy warstwę z biszkoptów

Zainspirowana w kuchni
Rosyjskie ciasto smetannik – ciasto śmietanowe. Сметанник 417

śmietanowe jest bardzo proste i efektowne – połączenie klasycznego ciasta drożdżowego ze śmietanowym nadzieniem wygląda i smakuje obłędnie. Wnętrze smetannika smakiem przypomina sernik, a konsystencją – sernik nowojorski lub bardzo gęsty budyń. To pyszny i prosty sposób na to, żeby pospolita, gęsta i kwaśna śmietana błyszczała jak gwiazdy na Soborze Wasyla. To ciasto można przygotować w formie na tartę, klasycznej tortownicy(...)misce i miksujemy na gładką, jednolitą masę do momentu rozpuszczenia cukru. Tak przygotowana masa podczas pieczenia nie rośnie – zostaje płaska i jasna, jak sernik lub bardzo gęsty, mocno kremowy budyń. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy na nim obręcz, a samą obręcz od środka smarujemy zimnym masłem. Ciasto drożdżowe wyjmujemy na lekko podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy

Karo in the Kitchen
Błyskawiczny sernik 171

czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Składniki: Masa serowa: 1,5kg białego sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 300g masła extra 1,5 szklanki cukru 400ml mleka 3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka) 9ml olejku rumowego Dodatkowo: 500g herbatników kakaowych Polewa: 150g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Dekoracja: niebieska posypka białe gwiazdki Wykonanie: 1. Masa serowa: W dużym(...)garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, olejek rumowy, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu. Podzielić na 3 części. 2. Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie 1/3 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto „serowo - makowa więź” z brzoskwiniami 168

pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka kaszy manny Masa serowa: 500g sera półtłustego (3 razy mielony) 80g masła 120g cukru pudru 3 jajka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa makowa: 200g maku 1/2 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 łyżki miodu 100g masła 70g rodzynek 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 9ml olejku migdałowego Dodatkowo(...)utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać zmielony ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 3. Masa makowa: Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie  zmielić dwukrotnie

Szalona Kuchnia Eweliny
SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ 131

szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany Masa serowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masy orzechowej Helio 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: orzechy arachidowe 200 g masy orzechowej Helio WYKONANIE Ciasto: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x24(...)Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy zmielony twaróg, oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy masę orzechową i kakao, mieszamy. Na ciasto wylewamy jasną masę serową, następnie ciemną i jasną. Pieczemy 1 godz.w 170 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu smarujemy resztą masy orzechowej, posypujemy posiekanymi

słodki bratek
Tort makowy z kremem i brzoskwiniami 87

Krem: Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko roślinne, mąkę ziemniaczaną, agar i cukier lub syrop z agawy. Cały czas mieszając, gotujemy krem na średnim ogniu aż uzyskamy konsystencję budyniu. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie kroimy w kostkę odsączone z syropu brzoskwinie. Możemy odłożyć dwie połówki do dekoracji wierzchu tortu. Syropu nie wyrzucamy – posłuży nam do nasączenia biszkoptów(...)stałą część mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę albo i dwie. Gdy masa będzie sztywna dodajemy w małych porcjach (np. po jednej łyżce) przestudzony budyń cały czas miksując. Tort: Następnie, przystępujemy do budowania naszego wspaniałego tortu. Kremu budyniowego jest na tyle dużo, że wystarczy na trzy warstwy w torcie i wysmarowanie jego wierzchu i boków

Lamarida.pl
Ciasto sypane z kremem budyniowym 145

Ciasto które każdy zrobi i zawsze wychodzi. Krem jest tak pyszny że nawet moja córeczka która nie lubi budyniu ciastem się zajadała. Składniki: Krem - 500 ml mleka - 4 żółtka - 100 g cukru - 50 g mąki - łyżeczka ekstraktu waniliowego Mleko zagotować. W międzyczasie w misce utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę i i dokładnie miksować. Masę wlewamy(...)mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Do tortownicy lub formy na tartę przesypujemy połowę ciasta i dociskamy żeby powstał gładki spód. Wykładamy masę budyniową zostawiając wolne boki. Resztą ciasta posypujemy budyń i boki ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia. Espumisan Max to wyrób medyczny

Kulinarne życie
Sernik królewki na kakaowym cieście 156

twardego) 3 żółtka lub 2 jajka Masa serowa 1 kg zmielonego trzykrotnie tłustego twarogu 200 g masła (miękkiego) 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Przygotowanie: Jedną kostkę masła wyjąć z lodówki, żeby rozmiękła. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao(...)wanilinowym przez około 5 minut aż będzie białe i puszyste. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Wciąż ubijając dodawać po łyżce twaróg. Na koniec zmiksować z budyniem. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę. Wyłożyć masę na spód z ciasta

W kuchni bez szafek
sernik z makiem i pierniczkami 702

masę serową: 800 g sera białego, zmielonego 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru 130 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej 100 ml śmietany 18% 1 budyń waniliowy ok. 300 g pierniczków w czekoladzie opcjonalnie: parę kropel olejku pomarańczowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser, śmietanę, budyń oraz opcjonalnie olejek i miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
Nie marnuje – ryż 128

resztki z obiadu da się zamienić na pyszny, wartościowy posiłek? Dziś podrzucam Wam swoje propozycje na kreatywne wykorzystanie ryżu. Jeśli macie jakieś pomysły, piszcie śmiało Nie marnuje – ryż Budyń ryżowy z nektarynką Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe Ryżowy budyń czekoladowy Dietetyczne ciasto ryżowe na spodzie słonecznikowym Sałatka ryżowo – pieczarkowa Krem ryżowy z musem jabłkowym Buziaki, Angelika

365 dni dookoła kuchni
Świąteczny sernik na pierniczkach 460

szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 1,2kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 180g masła 250g cukru 6 jajek 9ml olejku pomarańczowego 5 łyżek budyniu śmietankowego Dodatkowo: 450g pierniczków w czekoladzie 200g białej czekolady 4 łyżki mleka Dekoracja niebieska posypka srebrne gwiazdki czekoladowe Wykonanie: 1. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem(...)stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń, olejek pomarańczowy i ubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i piec około

Szalona Kuchnia Eweliny