biszkoptach, herbatnikach lub upieczonym wcześniej biszkopcie. Jest rewelacyjny i bardzo prosty do przygotowania. Polecam :) SKŁADNIKI: SER: 1-1,20 zmielonego sera 1 szklanka cukru 2 całe jajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe masło lub margaryna 250 g sok z połowy cytryny lub kilka kropli aromatu ORAZ: dowolny spód: mogą to być biszkopty, herbatniki, upieczony biszkopt, babka, murzynek 0,5 słoiczka(...)blaszce obok siebie. Posmarowałam powidłem śliwkowym. Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i razem mieszamy (wykorzystałam rózgę do jajek). Następnie wsypujemy budynie i nadal mieszamy. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy ser i delikatnie mieszamy. Na końcu wlewamy zimny tłuszcz. Mieszamy i wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy w 150 st. C termoobieg
Pani na deserSkładniki: jajka 7 sztuk "M", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg 1 kg wiaderko, jogurt grecki gęsty 380 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, borówka 5 szklanek, herbatniki 200 gram, lukier: cukier puder 3/4 szklanki, jogurt 2 - 3 łyżeczki SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości(...)masy wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną. kaszę manną, dodać twaróg z wiaderka i jogurt, mikserem połączyć składniki do masy wsypać 3 szklanki opłukanych borówek i mikserem wszystko zmiksować forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć podwójną warstwę herbatników, wylać sernik na herbatniki piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, w formie zostawić
W Mojej Kuchni LubięKlasyczna szarlotka zawsze wychodzi najlepiej. Przepis wielopokoleniowy w moim domu. Składniki: 3 szkl mąki krupczatki 5 łyżek cukru kostka margaryny 5 jaj 2 opakowania jasnego budyniu cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 75dag jabłek Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto(...)części ciasta włożyć do lodówki, resztę rozwałkować. Zapiec. Na cieście rozłożyć starte jabłka. Ubić pianę z cukrem na koniec dodać budyń. Wyłożyć na jabłka. Zetrzeć resztę pokruszonego ciasta. Piec ok. 1godz w 180 o C. Smacznego
Słodki Zakątekcukier 1/2 szklanki sernik: jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, twaróg śmietankowy tłusty 50 dag, jogurt grecki gęsty 2 opakowania (760 gram), budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, wiśnie bez pestek 50 dag w misie robota z hakiem utrzeć z podanych składników ciasto kruche, uformować w kulę, do woreczka i do lodówki(...)nakryć folią, wysypać kaszę owsianą lub groch, fasolę itp., piec 15 minut w 190 C bez termoobiegu w misie robota utrzeć żółtka, cukier, aromat do białości, dodać jogurty, twaróg, budyń, kaszę manną i krótko połączyć składniki sernik wyłożyć na podpieczony spód, powkładać wiśnie bez pestek, piec około 50-55 minut w 180C, grzanie góra dół, podawać jak będzie dobrze wystudzony
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju 400g obranej dyni Krem 200g śmietany 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto dyniowe: Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem(...)dodać cukier puder i ponownie ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować mikserem następnie dodać partiami ubitą śmietanę, całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Polewa: Połowę soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać. 4. Składanie ciasta: Pierwszy blat ciasta dyniowego umieścić w formie, wyłożyć cały krem, przykryć drugim blatem dyniowym i polać polewą. Udekorować płatkami
Szalona Kuchnia Ewelinywykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach 25 x 30 cm. Składniki na masę jogurtową: 1 kg jogurtu greckiego 3 białka 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (37 g bez cukru) 1 łyżka oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła 1 łyżka speisestärke (skrobia kukurydziana) lub mąki ziemniaczanej 1 op. cukru cytrynowego owoce sezonowe, pokrojone śliwki, jeżyny(...)borówki Jak przygotować masę jogurtową na sernik? Przepis na sernik jogurtowy z owocami na kakaowym spodzie. Mieszamy w misce jogurt grecki z budyniem, cukrem cytrynowym, oraz skrobią kukurydzianą. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Ubite białka mieszamy z masą jogurtową i olejem. Wszystko delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Przekładamy masę jogurtową na kakaowe ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki mąki pełnoziarnistej zytniej 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g zimnego masła Na masę twarogową: 250g chudego twarogu 2 łyżki cukru łyżeczka budyniu śmietankowego Na kruszonkę: 2 łyżki blanszowanych migdałów 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki mąki 4 łyżki cukru 50g zimnego masła Dodatkowo: 2 średnie, dojrzałe gruszki łyżka soku z cytryny odrobina masła(...)suchymi składnikami do utworzenia się mokrej, zlepionej w małe grudki kruszonki. Całość wstawiamy do lodówki do chwili użycia. Chudy twaróg przekładamy do robota kuchennego z ostrzami, dodajemy cukier, budyń i mielimy na gładko. Możemy do tego też użyć blendera lub użyć mielonego twarogu i wtedy tylko wszystko bardzo dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy. Gruszki myjemy, przekrawamy
Smaczna Stronatygodnia aby nie było u mnie naleśników na obiad. Zwykle są to naleśniki z serem lub dżemem bo takie lubimy najbardziej. Tym razem do ciasta postanowiłam dodać budynie waniliowe i muszę przyznać, że wyszły naprawdę pyszne. Nawet Oliwka zauważyła, że dzisiaj smakują tak "wyjątkowo" ;) 2 szkl mąki pszennej 2 budynie waniliowe 3 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej szczypta
Smakołyki Asisię oprzeć. Jeśli macie ochotę na taki sernik to upieczcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :) Składniki: Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 3 małe jajka pół szklanki cukru 165 ml śmietanki kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka wiórek kokosowych Dodatkowo: około(...)szklanki świeżych malin Wykonanie pysznego sernika z malinami i wiórkami kokosowymi: 1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i wiórki kokosowe i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka. ale taka mam być i nie należy się martwić
Izabelawkuchnizwykle bywa w przypadku serników znikł bardzo szybko. Polecam go i Wam, spróbujcie. Składniki: 500 g sera z wiaderka na sernik (gęstego, nie wodnistego) 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3 jajka 100 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) 1/2 szklanki cukru mała szczypta soli garść borówek cukier puder do oprószenia sernika Na spód: 1 opakowanie ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej(...)lodówki na czas przygotowania sernika (i nagrzania piekarnika). W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy dokładnie żółtka z masłem. Kolejno dodajemy 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek), znów miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy biały ser z wiaderka ciągle miksując na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i bardzo krótko i delikatnie miksujemy. Masę wykładamy
Słodkie okruszkipudru 5 żółtek Składniki na warstwę jabłkową: 5 jabłek 1galaretka cytrynowa 1 łyżka soku z cytryny Składniki na piankę: 5 białek 200g cukru 1 mały cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego- bez cukru 125ml oleju 100g malin- mogą być mrożone 100g jagód lub borówek – mogą być mrożone *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem(...)przestudzenia *** *** Przestudzone jabłka wykładamy na podpieczony spód *** *** Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Później powoli wsypujemy budyń, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód
Blog z ApetytemMalinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Wykonanie kremu nie jest trudne, ale trzeba uważać, ponieważ łatwo go przypalić. Gotowałam krem bezpośrednio w rondelku, ale można też na parze wodnej(...)sposób trudniej jest przypalić krem, dlatego polecam ten sposób na początku. Jak wspomniałam to budyń i taką konsystencję ma ten krem. Składniki na 150-180 g: 200 g malin, świeżych lub mrożonych 30 g cukru 1 duże jajko 1 żółtko 50 g masła W rondelku umieszczamy maliny i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny zmiękną rozgniatamy je, aby puściły
Słodki Pomysł21x33cm lub trochę większej), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy. składniki na masę serową: 1500 g sera, zmielonego 150 ml śmietany 6 jajek 280-300 g cukru 2 budynie opcjonalnie olejek cytrynowy (do smaku) ok. 500 g malin wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy śmietanę, budynie, opcjonalnie olejek i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę
Domowy Smak Jedzeniaszkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany Masa serowa: 1kg sera białego z wiadereczka 2 jajka 2 budynie waniliowe 3/4 szkl cukru pudru 3/4 kostki miękkiego masła 500 g moreli Pianka: 5 białek 1 szkl cukru do piany 1 kisiel cytrynowy Ciasto: Składniki(...)posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, nakłuć widelcem i wyłożyć na blaszkę (30x20cm), wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto zawinąć i odstawić do zamrażalnika. Masa serowa: Ser, jajka, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć połówki moreli skórką do spodu. Pianka: Z białek i szczypty soli ubić pianę
Smakołyki AsiKluntje - kostką kandyzowanego cukru - zamówić można Rote Grütze - specjalność kuchni północnoniemieckiej i skandynawskiej. Kisiel ten, którego bazą są czerwone owoce, podawany jest w wielu wariantach: z lodami, budyniem, ryżem na mleku, jogurtem naturalnym, tartą lub samodzielnie. Zachwyca i smakiem i kolorem. Magia wsypy sprawia, że chce się na nią wracać. Przyroda nadal zachwyca, a fryzyjskie "Moin, moin" na powitanie, daje(...)Masę owocową gotować od 3 - 5 minut. Odstawić. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Mieszając krótko zagotować. Przelać do miseczki. Pozostawić do ostudzenia. Serwować wg upodobań: z jogurtem, budyniem, kaszką, ciastem, lodami. www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smaków