maku łyżka miodu ok. 1/4 szklanki cukru 30 g masła aromat migdałowy 2 białka Ser: 350 g tłustego twarogu 100 g cukr u 3 jajka 70 g masła budyń waniliowy cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie ) Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Seromakowiec na Kruchym Cieście - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki(...)być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz z cukrem i żółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka ubijamy na sztywn o, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem
Słodka Stronaszklanki cukru 2 żółtka pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier migdałowy szczypta soli Masa serowa: 700 g tłustego twarogu 200 g cukr u 6 jajek 1 50 g masła budyń waniliowy 2 cukry migdałowe 400 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu) 100 g płatków migdałowych Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/gorzkiej 100 ml śmietanki 30% łyżka wódki(...)temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka odrobinę spieniamy widelcem , dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Formę (ok. 20x28cm) smarujemy masłem lub margaryną ( zarówno boki, jak i spód
Słodka Stronaodpowiednio więcej pozostałych składników. Użyłam: 700 gram tłustego twarogu, zmieliłam sama w malakserze opakowanie cukru ze skórką pomarańczową z pomarańczy z Włoch lub łyżeczka skórki pomarańczowej opakowanie bezglutenowego budyniu śmietankowego 4 jaja 100 gram masła 120 gram cukru pudru / ksylitolu szklanka pure z dyni piżmowej ( ja miałam zamrożone w lodówce więc skorzystałam) ale pure robi się tak: Dynię piżmową(...)masłem. Do utartego masła dodajemy ser i ucieramy. Następnie wlewamy utarte żółtka mieszamy dalej, dodając albo skórkę z pomarańczy albo opakowanie cukru z prawdziwą pomarańczą i opakowanie budyniu śmietankowego. Teraz dodajemy pure z dyni. Na koniec małymi obrotami mieszamy dodając pianę z białek. Przelewamy do formy wyłożonej papierem posmarowanym tłuszczem (ważne żeby papier sięgał ponad rant kilka
AZgotuj!Polecam Składniki: 300 g herbatników maślanych (1,5 paczki) od Cukry Nyskie masa sernikowa: 400 g masła 1 szkl cukru 800 g serka twarogowego 1 szkl mleka 5 op. budyni śmietankowych 3 jajka 1/2 szkl puree z dyni masa śmietanowa: 660 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe (przejrzyste) oraz: 2 galaretki cytrynowe i blaszka 23x38 cm Przygotowanie: Do garnka(...)grubym dnie wkładamy pokrojone masło, serek, wsypujemy cukier, dodajemy puree dyniowe oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy-mieszamy, żeby masa zrobiła się gładka. Budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy do gorącej masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneproszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej – 125 ml * kakao – 3 łyżki * pepsi – 0,5 szkl MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 500 g * budyń śmietankowy – 50 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier, dodajemy żółtka, a następnie olej i pepsi. Wsypujemy mąkę przesianą(...)proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papirem do pieczenia. MASA SEROWA: Ser ucieramy z budyniem oraz cukrem, przekładamy do szprycy ( worka cukierniczego ) i wyciskamy ozdobne „maziaje” na ciasto czekoladowe. Pieczemy ok 40 minut / 180C. Smacznego
Ostra na SłodkoKolejna propozycja gofrów, ale tym razem z wykorzystaniem budyniu! Gofry są bardzo delikatne i chrupiące. Z dodatkiem twarożku kokosowego są jeszcze lepsze! Składniki: 2 jaja 5 tabletek słodziku 40g (1 opakowanie) budyniu np. śmietankowego szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat Twarożek kokosowy: 4 łyżki mąki kokosowej + 1 szklanka ciepłej wody 2 tabletki słodziku Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z słodzikiem
Truskawkowa Fiestafiliżanka kawy espresso 1 pełna łyżka syropu piernikowego 250ml słodkiej 30% śmietanki ½ do ¾ szklanki cukru pudru (wg własnych upodobań) 500g serka mascarpone Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 galaretka pomarańczowa 130g masła (82%) 1 gałązka świeżego rozmarynu 4 kosteczki czekolady deserowej (zmielone lub starte) Ok 12 sztuk pierniczków (lub więcej jeśli(...)być min.500ml (jeśli nie ma- dolewamy wody). W kubku pozostawiamy tylko ok 100ml, by wymieszać proszek budyniowy oraz galaretkę. Sok gotujemy z cukrem oraz rozmarynem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniu i galaretki. Mieszamy przez 2 minuty na najmniejszym palniku, zestawiamy. Dodajemy masło i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Studzimy. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz partiami
Kuchnia w czekoladzieczekoladowych 25 g mielonych orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa 1 kg sera wiaderkowego (dałam Wieluń) 300 g puree z dyni 170 g brązowego cukru 6 jajek 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kaszy manny Polewa 1/2 puszki masy kajmakowej 3 łyżki kremówki 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania Spód Herbatniki kruszymy - najprościej przesypać do torebki(...)mielimy drobno Wszystkie składniki mieszamy. Masą wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem blaszki. Dociskamy dnem kubka, aby wyrównać powierzchnię. Masa Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy miksując ser, pure z dyni i budyń, cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową i mieszamy za pomocą szpatłuki drewnianej. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. pieczemy
Mieszam w Garnkulodówki. MASA SEROWA: 750 g mielonego twarogu 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 żółtka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku), lub mąki ziemniaczanej lub sernix-u 5 białek szczypta soli 1/2- 3/4 szklanki kwaśnych owoców jagodowych (u mnie jagody i czerwone porzeczki lecz mogą być również wiśnie, jeżyny(...)Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Białka ubijamy z solą, odstawiamy. Do miski przekładamy kolejno ser, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, żółtka, olej i mieszamy. Teraz dodajemy budyń (mąkę lub sernix) i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy schłodzone w lodówce, rozwałkowane ciasto (tylko
Rozpustne gotowaniemleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz obydwie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Batoniki łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w rondelku, dodajemy 2 łyżki mleka i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Zestawiamy(...)ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń a następnie rozpuszczone batoniki. Miksujemy na wolnych obrotach na gładką masę. składniki na sos toffi: 180 g cukru 90 g masła 90 ml śmietany kremówki 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia się składników przez ok. 3-4 min. Uwaga aby nie gotować
Domowy Smak Jedzeniaserową i pieczemy 1h 20 min, wszystko zależy od piekarnika. masa serowa 1 wiaderko sera Włoszczowa 1 kostka sera 20 dag śmietana 36 % 220 ml 7 jajek dużych 2 budynie waniliowe 2 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 1/4 szklanki kryształu dodajemy do ubijania piany na sztywno przygotowanie Jajka rozdzielamy – osobno białka, żóltka ucieramy ze szklanką cukru(...)potem dodajemy ser i śmietanę na końcu budynie, mąkę ziemniaczaną. Potem białka ubijamy na sztywno dodajemy końcówkę cukru, jak już jest gotowa wymieszać z masą serową i wylać na kruche ciasto i pieczemy
Moje Wyrobymasła 150 g cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany krem waniliowy: 3/4 szkl mleka 3/4 szkl śmietany 30% 2 jajka 2 budynie waniliowe 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy dodatkowo: 200 g płatków migdałowych 1/2 szkl bułki tartej 2 duże gruszki 1 duże jabłko 1 cytryna Przygotowanie: ciasto: Z mąki,zimnego masła,cukru,żółtek(...)czasie odrywając po małym kawałku układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. krem waniliowy: Mleko mieszamy ze śmietaną, roztrzepanymi jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z budyniem (mieszanki nie gotujemy!!!) Do mieszanki dosypujemy 100 g płatków migdałowych. Przygotowujemy gruszki i jabłka (można użyć samych gruszek albo jabłek) Gruszki i jabłko obieramy, kroimy w dużą kostkę i skrapiamy
Bon appetit mon amieHicior nam się objawił niekwestionowany! Kremowy, słodkawy, gęsty w sam raz budyń, który smakuje na ciepło i na zimno, na goło i z kleksem bitej śmietany, albo startymi wiórkami czekoladowymi. I co najważniejsze nie podchodzi brzydko woda, kiedy przechowywany w lodówce. Same zalety! I dzieciory wcinały z pełnym przekonaniem, chociaż nie do końca poinformowane, co też znalazło się w środku(...)zagotuj w sporym garnku. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj pure z dyni i białą czekoladę. Następnie wlej mieszankę mąk. Mieszając non-stop (trzepaczka balonowa bardzo się przyda!) gotuj, aż budyń zgęstnieje - okolice 3-4 minut. Gotowy rozlej do pucharków
Lejdi of the house