proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej – 125 ml * kakao – 3 łyżki * pepsi – 0,5 szkl MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 500 g * budyń śmietankowy – 50 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier, dodajemy żółtka, a następnie olej i pepsi. Wsypujemy mąkę przesianą(...)proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papirem do pieczenia. MASA SEROWA: Ser ucieramy z budyniem oraz cukrem, przekładamy do szprycy ( worka cukierniczego ) i wyciskamy ozdobne „maziaje” na ciasto czekoladowe. Pieczemy ok 40 minut / 180C. Smacznego
Ostra na SłodkoKolejna propozycja gofrów, ale tym razem z wykorzystaniem budyniu! Gofry są bardzo delikatne i chrupiące. Z dodatkiem twarożku kokosowego są jeszcze lepsze! Składniki: 2 jaja 5 tabletek słodziku 40g (1 opakowanie) budyniu np. śmietankowego szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat Twarożek kokosowy: 4 łyżki mąki kokosowej + 1 szklanka ciepłej wody 2 tabletki słodziku Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z słodzikiem
Truskawkowa Fiestafiliżanka kawy espresso 1 pełna łyżka syropu piernikowego 250ml słodkiej 30% śmietanki ½ do ¾ szklanki cukru pudru (wg własnych upodobań) 500g serka mascarpone Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 galaretka pomarańczowa 130g masła (82%) 1 gałązka świeżego rozmarynu 4 kosteczki czekolady deserowej (zmielone lub starte) Ok 12 sztuk pierniczków (lub więcej jeśli(...)być min.500ml (jeśli nie ma- dolewamy wody). W kubku pozostawiamy tylko ok 100ml, by wymieszać proszek budyniowy oraz galaretkę. Sok gotujemy z cukrem oraz rozmarynem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniu i galaretki. Mieszamy przez 2 minuty na najmniejszym palniku, zestawiamy. Dodajemy masło i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Studzimy. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz partiami
Kuchnia w czekoladzieczekoladowych 25 g mielonych orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa 1 kg sera wiaderkowego (dałam Wieluń) 300 g puree z dyni 170 g brązowego cukru 6 jajek 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kaszy manny Polewa 1/2 puszki masy kajmakowej 3 łyżki kremówki 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania Spód Herbatniki kruszymy - najprościej przesypać do torebki(...)mielimy drobno Wszystkie składniki mieszamy. Masą wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem blaszki. Dociskamy dnem kubka, aby wyrównać powierzchnię. Masa Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy miksując ser, pure z dyni i budyń, cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową i mieszamy za pomocą szpatłuki drewnianej. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. pieczemy
Mieszam w Garnkulodówki. MASA SEROWA: 750 g mielonego twarogu 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 żółtka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku), lub mąki ziemniaczanej lub sernix-u 5 białek szczypta soli 1/2- 3/4 szklanki kwaśnych owoców jagodowych (u mnie jagody i czerwone porzeczki lecz mogą być również wiśnie, jeżyny(...)Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Białka ubijamy z solą, odstawiamy. Do miski przekładamy kolejno ser, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, żółtka, olej i mieszamy. Teraz dodajemy budyń (mąkę lub sernix) i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy schłodzone w lodówce, rozwałkowane ciasto (tylko
Rozpustne gotowaniemleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz obydwie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Batoniki łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w rondelku, dodajemy 2 łyżki mleka i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Zestawiamy(...)ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń a następnie rozpuszczone batoniki. Miksujemy na wolnych obrotach na gładką masę. składniki na sos toffi: 180 g cukru 90 g masła 90 ml śmietany kremówki 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia się składników przez ok. 3-4 min. Uwaga aby nie gotować
Domowy Smak Jedzeniaserową i pieczemy 1h 20 min, wszystko zależy od piekarnika. masa serowa 1 wiaderko sera Włoszczowa 1 kostka sera 20 dag śmietana 36 % 220 ml 7 jajek dużych 2 budynie waniliowe 2 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 1/4 szklanki kryształu dodajemy do ubijania piany na sztywno przygotowanie Jajka rozdzielamy – osobno białka, żóltka ucieramy ze szklanką cukru(...)potem dodajemy ser i śmietanę na końcu budynie, mąkę ziemniaczaną. Potem białka ubijamy na sztywno dodajemy końcówkę cukru, jak już jest gotowa wymieszać z masą serową i wylać na kruche ciasto i pieczemy
Moje Wyrobymasła 150 g cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany krem waniliowy: 3/4 szkl mleka 3/4 szkl śmietany 30% 2 jajka 2 budynie waniliowe 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy dodatkowo: 200 g płatków migdałowych 1/2 szkl bułki tartej 2 duże gruszki 1 duże jabłko 1 cytryna Przygotowanie: ciasto: Z mąki,zimnego masła,cukru,żółtek(...)czasie odrywając po małym kawałku układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. krem waniliowy: Mleko mieszamy ze śmietaną, roztrzepanymi jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z budyniem (mieszanki nie gotujemy!!!) Do mieszanki dosypujemy 100 g płatków migdałowych. Przygotowujemy gruszki i jabłka (można użyć samych gruszek albo jabłek) Gruszki i jabłko obieramy, kroimy w dużą kostkę i skrapiamy
Bon appetit mon amieHicior nam się objawił niekwestionowany! Kremowy, słodkawy, gęsty w sam raz budyń, który smakuje na ciepło i na zimno, na goło i z kleksem bitej śmietany, albo startymi wiórkami czekoladowymi. I co najważniejsze nie podchodzi brzydko woda, kiedy przechowywany w lodówce. Same zalety! I dzieciory wcinały z pełnym przekonaniem, chociaż nie do końca poinformowane, co też znalazło się w środku(...)zagotuj w sporym garnku. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj pure z dyni i białą czekoladę. Następnie wlej mieszankę mąk. Mieszając non-stop (trzepaczka balonowa bardzo się przyda!) gotuj, aż budyń zgęstnieje - okolice 3-4 minut. Gotowy rozlej do pucharków
Lejdi of the houseprzez 10 minut. Masa serowa: 1 kg sera mielonego 250 g erytrolu 2 jaja 3 żółtka 250 ml jogurtu naturalnego 250 ml mleka (może być roślinne) 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja oraz żółtka miksujemy z erytrolem na puszystą masę. Dodajemy ser i jogurt nadal miksując. W miseczce mieszamy budynie
Czarnawisienkaszklanką mleka. Resztę mleka zagotowujemy z pozostałą ilością cukru. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z żółtkami i dokładnie mieszamy – sposób przygotowania jest taki sam jak robienie budyniu. Tzn. gotujemy ciągle mieszając, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Gotową masę budyniową odstawiamy do przestudzenia. Kiedy nie jest już gorąca, dodajemy alkohol i mieszamy do połączenia skłądników. Miękkie masło miksujemy(...)puszystą masę, dodajemy po łyżce zimny budyń (najlepiej prosto z lodówki). Do kremu dodajemy 200 g wiórków kokosowych i mieszamy. Dno blaszki lub tortwonicy wykładamy krakersami. Ja zaplanowałam 4 warstwy krakersów, dlatego krem też podzieliłam sobie mniej więcej na 4 porcje. Na krakersy nakładamy porcję kremu i wyrównujemy łyżką. Posypujemy płatkami migdałowymi. Powtarzamy z pozostałymi warstwami. Na wierzchu ciasta zamiast
Ciastkozercyupieczony w tortownicy- średnica 24 cm . składniki 1/2 wiaderka sera Włoszczowa 1/2 szklanki cukru kryształu 1/4 szklanki oleju 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mleka w proszku 1 budyń waniliowy 70g 1 łyżeczka proszku do pieczenia przygotowanie Najpierw robimy ciasto kruche, przepis pewnie każda ma swój sprawdzony. Ser, cukier, żółtka, budyń ucieramy a resztę składników dajemy potem
Moje Wyrobytemp. 170 stopni. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam obie mąkę. Masę wlewam na gotujące się mleko. Budyń gotuję około 2 minut, cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. 4. Na jedno z ciast piernikowych wykładam połowę
Tradycyjna kuchnia Kasi