roboty ale warto :) Składniki na blaszkę 22cm Spód: - 210g ciastek owsianych - 30g masła Masa serowa, składniki w temperaturze pokojowej: - 500g serka mascarpone - 200g śmietanki 30% - 2 jajka - 1 budyń waniliowy - pół szklanki cukru pudru lub jak ktoś woli więcej (do smaku) - łyżeczka cukru z wanilią - 100ml przetartych malin Mus malinowy: - 300ml przetartych malin - 150ml jogurtu naturalnego - 1 galaretka malinowa(...)blendujemy, masło rozpuszczamy i mieszamy z ciastkami, ma powstać konsystencja mokrego piasku, wykładamy do blaszki i formujemy spód, wstawiamy do lodówki. Śmietankę mieszamy z jajkami, dodajemy serek, mieszamy, dodajemy budyń, cukier, cukier z wanilią i mieszamy do połączenia składników. Dzielimy masę na dwie części, waniliowa trochę większa bo do drugiej części dodajemy przetarte maliny i mieszamy, wylewamy na blaszkę
Wypieki Renewiosnę. *foremka 25*34 cm Składniki: paczka biszkoptów z kakaowym środkiem 1 kilogram sera na sernik z wiaderka 5 jajek szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml czerwonej porzeczki w kompocie (może być z puszki) galaretka truskawkowa Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Jajka podzielić na białka i żółtka(...)Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, budynie. Na końcu delikatnie wmieszać pianę. Wyłożyć na biszkopty. Piec w 170*C około 45 minut. Wystudzić. Kompot porzeczkowy wlać do garnka, zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę i wymieszać. Odstawić. Kiedy zacznie tężęć wylać na sernik i wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadobrego sera z wiaderka np : President 500 ml śmietany kremówki 30 % + 1 łyżka cukru 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 50 g miękkiego masła 2 budynie waniliowe 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka pasty orzechowej RadixBis 1 wagonik herbatników petit burre Cukry Nyskie 2 galaretki truskawkowe + 700 ml przegotowanej wody blaszka tradycyjna duża(...)kosteczkę. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na gładki krem.Białka i śmietanę ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy ser z wiaderka,pastę orzechową, dodajemy masę żółtkową, budynie i mąkę ziemniaczaną mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie dodajemy partiami pianę z białek i ubitą śmietanę delikatnie mieszając łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy 1 szklankę mleka oraz mąki dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Pozostałe mleko gotujemy z pozostałym cukrem. Wlewamy wymieszaną masę i gotujemy budyń,często mieszamy aby nam się nie przypalił, studzimy. Masło ucieramy i porcjami dodajemy wystudzony budyń. Na koniec wrzucamy wiórki, dokładnie mieszamy. Prostokątną formę 35x25 wykładamy papierem, na dnie układamy warstwę krakersów
Mała w garnku mieszabędzie się równie świetnie komponować! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony ( śmiało może być dobrej jakości ser wiaderkowy ) – 1 kg * jajko – 4 szt * budyń waniliowy – 80 g * cukier – ok. 1,5 szkl * wanilia – ziarna lub esencja – do smaku * śmietana 30% – 250 ml * masło – 80 g GALARETKA MANGO-MARAKUJA * puree/pulpa mango(...)Herbatniki miksujemy z rozpuszczonym masłem, wylepiamy blachę wyłożoną papierem. MASA: Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości,dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy śmietanę, wanilię, zmielony ser oraz budyń – wszystko razem mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli białka, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na spod, wygładzamy. Wkładamy do nagrzanego na 170C
Ostra na SłodkoSkładniki : 1 kg tłustego twarogu 10 jajek 25 dkg miękkiego masła 25 dkg śmietany 30 % lub 36 % 40 dkg cukru 6 łyżek kaszy manny 5 dkg budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego szczypta soli polewa czekoladowa do dekoracji Sposób wykonania : T waróg zmiel 3 razy w maszynce na najmniejszych oczkach. Do miski włóż miękkie masło, utrzyj go na puszystą(...)cukier i dalej ucieraj. Następnie cały czas ucierając dodawaj żółtka. Gdy masa będzie puszysta i zbieleje wymieszaj ją dokładnie ze zmielonym twarogiem. Teraz dodaj do masy kaszę mannę i budyń, ponownie całość dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę , delikatnie wymieszaj (najlepiej rózgą cukierniczą ) i ubite na sztywno białka z odrobiną soli, ponownie delikatnie , ale dokładnie wymieszaj
Przepisy i porady kulinarnewykrawamy otwory literatką. Składniki na krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki pszennej 350 g masła roślinnego(...)kieliszek spirytusu Cukier, żółtka, mąkę i proszek budyniowy dokładnie miksujemy, dodając ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na 2 części. Jedną( mniejszą) pozostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy orzechy, 1 kieliszek spirytusu oraz 3-4 łyżki płynnej czekolady deserowej ( lub rozpuszczonej
Domowe ciastażółtka łyżeczka cynamonu szczypta soli na masę jogurtową: duży kubek jogurtu naturalnego duży kubek jogurtu greckiego duży kubek śmietany 18% 5 białek 200 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego Składniki kruszonki umieścić w misce i rozdrabniać palcami tak, żeby nie powstało jednolite ciasto ale grudki. Wstawić do lodówki na kwadrans. W tym czasie przygotować masę: śmietanę i jogurty(...)wymieszać. Dodać budynie i zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier nadal ubijać. Pianę delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Kruszonkę wyjąć z lodówki, podzielić na połowę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę kruszonki, lekko wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez 10 minut. Wylać masę sernikową na spód i posypać resztą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Masa serowa z cappuccino: 750 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego ok, 10-12 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki likieru kawowego (można pominąć) garść czekoladowych łezek ( u mnie z gorzkiej czekolady) Pianka bezowa: 4 białka 10 łyżek(...)masy serowej. 2.Ser dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem i likierem. Delikatnie połączyć z masą serową. Dodać łyżka po łyżce budyń na przemian z cappuccino. Całość miksować do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec do masy delikatnie wmieszać garść czekoladowych łezek. 3. Ciasto wyjąć z lodówki, następnie wylać masę serową
vaniliowoczekoladowaprawdziwą wanilią 1 płaska łyżeczka soli Nadzienie: 45 dag twarogu półtłustego 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany 18% 4-5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 1 jajko do posmarowania Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, drożdżami , solą , dodać cukier z wanilią, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrobić jednolite(...)misce, oprószyć delikatnie po wierzchu mąką, przykryć ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg rozetrzeć łyżką ze śmietaną , żółtkami , budyniem i cukrami , Az masa będzie jednolita, ser może mieć grudki-to nie przeszkadza (gęsty twaróg mielony też się nadaje) Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować
Wanilia i Kardamonwielu przepisach na gofry widziałam, że trzeba osobno ubijać białka. W tym nie trzeba a gofry są smaczne i chrupiące. 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000) 3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g) 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 3 jajka Kilka kropel aromatu pomarańczowego Olej kokosowy (do smarowania gofrownicy) Do miski przesiewamy mąkę orkiszową(...)oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy budyń śmietankowy. W osobnej misce łączymy mokre produkty – jogurt naturalny, jajka i krople aromatu pomarańczowego. Wlewamy je do suchych składników i mieszamy trzepaczką. Ciasto wlewamy do nagrzanej gofrownicy wysmarowanej olejem kokosowym. Pieczemy do zarumienienia. Dekorujemy cukrem pudrem z ksylitolu lub ulubioną konfiturą
VioletoweKucharzeniesmak klasycznego sernika. Był przepyszny. *foremka 24*24 cm Składniki: paczka herbatników maślanych 1 kg twarogu półtłustego 5 jajek 500 ml śmietanki kremówki 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego na polewę: 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mleka 1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g) Ser zmielić dwukrotnie maszynką lub blenderem. Foremkę do pieczenia wyścielić(...)wysoko papierem. Na dnie rozłożyć herbatniki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ucierając nadal dodawać ser i budynie. Kremówkę ubić i delikatnie połączyć z masą serową. Wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Piec w 170*C około godziny. Wystudzić. Polewa: Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odczekać aż zacznie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia 100 ml zmielonych orzechów włoskich Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym ) 1 szklanka cukru 5 jajek 2 budynie śmietankowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka rodzynek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao(...)lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. 3. Do pieczenia i pieczenie: Masę serową wykładamy na ciasto. Sernik pieczemy
Izabelawkuchnizagotowuję. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy, gotując. Żółtka, mleko, mąkę pszenną oraz mąkę mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wlewamy do gorącego mleka i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotujemy budyń kilka minut na małym ogniu i ciągle mieszamy trzepaczką (pozwalamy mu się chwilę pogotować). Odstawiamy do wystudzenia. Około 30 g wiórek kokosowych prażymy na gorącej, suchej patelni. Często mieszamy(...)przypalić i kiedy lekko się zrumienią, od razu przesypujemy na zimny talerz. Do zimnego budyniu dodajemy miękkie masło i dokładnie miksujemy. Pod koniec ucierania dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę ucieramy. Masę dzielimy na 3 części (można przełożyć masę do 3 miseczek). Formę o wymiarach mniej więcej 20 na 30 cm wykładamy warstwą folii aluminiowej. Na folii rozkładamy pierwszą warstwę
KulinarneImpresje.plDelikatne, lekko kwaskowe dzięki pomarańczom i pomarańczowej galaretce. Dość proste w przygotowaniu. Szczerze polecam. Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń 1 l świeżego soku pomarańczowego 2 budynie waniliowe 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru 4 galaretki … Czytaj dalej Pomarańczowa delicja
gotuj ze mną