budyń - 12640 przepisów (strona:329/843)

Kruche z jagodami i budyniową pianką 156

250g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego   Pianka budyniowa: 5 białek szczypta soli szkl cukru 2 budynie waniliowe 1/2 szkl oleju   1,5 szkl jagód cukier puder do posypania     Ciasto: składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie części, owinąć w folię(...)część ciasta. Podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Przestudzić. Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Dodać cukier. Ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać budyń i olej. Zmiksować. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Posypać jagodami i zetrzeć pozostałą część ciasta.  Ciasto piec ok 40-50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Napoleonka truskawkowa bez pieczenia 103

truskawkową. Bardzo smaczne i efektowne ciasto powstało. Polecamy! PRZEPIS NAPOLEONKA TRUSKAWKOWA BEZ PIECZENIA Składniki: 1 litr mleka 1 kostka 200g masła 1 szklanka maki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń truskawkowy 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 paczki krakersów posypka cukrowa kolorowa do dekoracji Jak zrobić napoleonka truskawkowa bez pieczenia: Zaczynamy od przygotowania blachy do ciasta (jeśli(...)Następnie bierzemy dwa garnki. W pierwszym garnku podgrzewamy całe mleko. W drugim garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Następnie do garnka z masłem i cukrem dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną, budyń, aromat i mieszamy. Potem do garnka z masłem i mąką stopniowo dodajemy gorące mleko cały czas mieszając – masa będzie gęstnieć. Dodajemy mleko aż do jego wykończenia. Cały czas mieszamy

Dorota Smakuje
Kopytka z sosem malinowym 110

sosie malinowym Składniki: Kluski 1)       250 g ugotowanych ziemniaków 2)       200 g twarogu 3)       budyń śmietankowy 4)       1 jajko 5)       180 g mąki tortowej orkiszowej + trochę do podsypania 6)       łyżeczka(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1)       2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1.    Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, budyń śmietankowy, łyżeczkę cukru i mąkę i wszystko szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2.     Na stolnicy oprószonej mąką formujemy z ciasta długie wałeczki i kroimy je w poprzek na kawałki

Na kulinarnym poligonie
Placki serowo-bananowe nadziewane czekoladą 91

serek wiejski 2)       banan 3)       2 jajka 4)       budyń śmietankowy 5)       łyżeczka proszku do pieczenia 6)       2 czubate łyżki mąki żytniej 7)       łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie(...)kilka kostek czekolady gorzkiej 9)       olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.     Banana i serek wiejski rozdrabniamy blenderem. Dodajemy budyń śmietankowy, 2 żółtka, 2 czubate łyżki mąki żytniej, łyżeczkę proszku do pieczenia i opcjonalnie łyżkę cukru waniliowego i wszystko mieszamy. 2.      Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją do masy

Na kulinarnym poligonie
Sernik z jogurtów greckich 130

greckich Składniki: Sernik: 1)       2 duże jogurty greckie (2x400 g) 2)       4 jajka 3)       budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g) 4)       pół szklanki cukru 5)       50 g masła 6)       kilka(...)przygotowana masą wylepiamy dno tortownicy. 2.     Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. 3.   W misce mieszamy jogurty greckie, żółtka, budyń oraz roztopione masło i opcjonalnie dodajemy kilka kropli aromatu śmietankowego lub pomarańczowego. 4.   Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie pianę dodajemy

Na kulinarnym poligonie
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 70

ciasto z rabarbarem . :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki Składniki na ciasto: 250 g masła 5 żółtek 2 łyżki oleju 100 g cukru 2 budynie śmietankowe (120 g) 240 g mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na pianę: 5 białek 150 g cukru Składniki na kruszonkę: 50 g schłodzonego masła(...)piasku. Wkładamy do lodówki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Masło ucieramy ze śmietaną i olejem, dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy do czasu, aż składniki dokładnie się połączą. Budyń, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do utartej masy, miksujemy i wykładamy do formy o wymiarach 30X26, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik brzoskwiniowy 79

pudru 4 łyżki gęstej śmietany 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera białego, trzykrotnie mielonego 6 jajek 250 g cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 150 g masła stopionego i schłodzonego puszka brzoskwiń pół łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 żółte galaretki Instrukcje Składniki na spód siekamy i dokładnie wyrabiamy, owijamy folią(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Spód pieczemy około 20 minut w 180 C. Brzoskwinie miksujemy. Żółtka miksujemy na puszystą masę, dodajemy małymi porcjami ser, wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło, dodajemy budyń, proszek do pieczenia i zmiksowane brzoskwinie. Delikatnie miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na wcześniej podpieczony spód

To co lubię - gotuję i polecam
Tort orzechowy – tort egipski 103

pieczemy dwa pozostałe blaty. Gdybyśmy formę posmarowali tłuszczem wtedy placki zejdą się do środka. Masa budyniowa: Żółtka roztrzepujemy z mąką i cukrem oraz mlekiem. Wlewamy do garnka i gotujemy budyń, cały czas mieszając rózgą żeby nie powstały grudki. Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy budyń. Pod koniec wlewamy

To co lubię - gotuję i polecam
Mleczna kanapka 123

mnie buteleczka 9ml, dodałam do ciasta połowę   buteleczki. Przygotowanie: Do garnka wsypać mąkę krupczatkę, cukier, wlać mleko i aromat waniliowy. Całość zagotować cały czas mieszając. Ugotować bardzo gęsty budyń, który odstawić do wystudzenia. W między czasie żelatynę wsypać do niewysokiej miseczki zalać 100ml śmietanki, odstawić do napęcznienia na około 10minut. Następnie włożyć ją do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund(...)żelatyna się rozpuściła. Należy kontrolować w trakcie podgrzewania aby nie doprowadzić żelatyny do zagotowania. 250ml   śmietanki ubić na sztywno, dodać do wystudzonego budyniu. Do tego dodać rozpuszczoną żelatynę. Porada : wcześniej, zanim połączę żelatynę z masą budyniowo-śmietanową, do miseczki z żelatyną dodaję najpierw 1łyżkę masy dopiero wtedy dodaję do całości. Zapobiegnie, to ewentualnemu zważeniu się masy. Całość wymieszać mikserem

W garach u Gosi
Kruche ciasto z agrestem 91

mąki krupczatki 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 125 g zimnego masła Składniki na pianę: 3 białka szczypta soli 1 budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku 100 g cukru pudru Dodatkowo: 300 g agrestu cukier puder do posypania Instrukcje Składniki na ciasto zagniatamy lub wyrabiamy robotem na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą(...)ciasta ścieramy na tarce, na ciasto wykładamy umyty i osuszony agrest. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce), na koniec dodajemy budyń i delikatnie mieszamy. Ubite białka przekładamy na agrest, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik królewski 72

kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (lub z wiaderka) 5 jajek 150 g cukru 200 g masła 20 g budyniu waniliowego lub śmietankowego Instrukcje Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta umieszczamy na stolnicy, siekamy i zagniatamy ciasto, ew. wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół i owijamy(...)godziny do zamrażarki. Białka oddzielamy od żółtka. Żółtka ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło chwilę miksujemy tylko do połączenia składników i partiami dodajemy ser oraz budyń. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Część ciasta ścieramy na tarce na blachę o wymiarach 26X30

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z rosą 98

temperaturze 180 stopni. Masa serowa  kg sera z wiaderka szklanka cukru (ale można dać mniej bo wychodzi trochę słodki) 2 jajka 4 żółtka (białka zostawić do piany) 2 budynie śmietankowe 125 ml oleju 250 ml mleka Twaróg, cukier i roztrzepane jajka razem połączyć na koniec dodać budynie, mleko i olej. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i piec

Pomysłowa kuchnia
Sernik 88

masła dwie łyżki wody Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego u mnie z wiaderka 150 g cukru 5 dużych jaj 100 g masła jedno opakowanie standardowego budyniu waniliowego Dodatkowo: 200 g masy makowej 1 łyżka mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 100 ml mleka 200 g gotowej masy krówkowej (kajmak) Polewa: 200 g masy krówkowej ( kajmak) 100 ml śmietanki(...)masę na dno formy i delikatnie ugnieć palcami tworząc niewielki rant. Tortownicę wstaw do lodówki. Jajka ubij z cukrem na puch i dodaj 900 g twarogu ,a potem kolejno budyń w proszku i pozostałe roztopione masło. Wszystko razem wymieszaj . Masę serową podziel na 4 równe części najlepiej w miskach. Do jednej dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto kruche z masą jogurtową i owocami 165

łyżeczk proszku do pieczenia przygotowanie wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę .Czasem mąka jak jest za sucha ciasto może się nie kleić wszystko zależny od mąki . masa jogurtowa 3 budynie waniliowe 3 jogurty greckie 350 g 4 białka cukier kryształ 3/4 szklanki owoce 1 puszka brzoskwiń ,troszkę borówek wykonanie masy Do garnka wsypujemy budynie dodajemy jogurty i połączyć’.Białka ubijamy

Moje Wyroby
Ciasto budyniowo śliwkowe 62

margaryny ·        1 szklanka cukru ·        5 całych jajek ·        2 opakowania budyniu śmietankowego ·        1 szklanka mleka ·        15 łyżek mąki pszennej ·        2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Cukier puder do posypki Sposób przygotowania: 1.    Margarynę ucieramy mikser razem z cukrem. 2.    Następnie wbijamy pojedynczo jajka, wsypujemy suche budynie i wlewamy mleko. 3.    Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta cały czas miksując. 4.    Ciasto wylewamy do tortownicy

Kulinarna Chwila