Dynia - cudownie lekkostrawna, bogata w witaminy. Gotowa na przyjęcie różnych form i wszelkich przypraw i smaków. Warto pamiętać o niej w kuchni, kiedy sezon w pełni
Kuchnia po mojemuU mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu
Moja DelicjaJedną z potraw podawaną w polskich domach na Wigilię są uszka z grzybami . Jest to tradycyjne danie serwowane zazwyczaj z czerwonym barszczem. Potrawa ta wymaga
Kuchnia co dniaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Kuchnia po mojemuLubicie zupę ryżową? Jako dziecko nie cierpiałam jej. Kojarzyła
Kuchnia PrezydentowejTagliatelle szpinakowe z krewetkami i proszkiem kaparowym . Chociaż nazwa i ilość składników może wystaszyć, jest to bardzo szybkie i niezwykle pyszne danie. Powstało ono specjalnie dla
RafalCookBarszcz czerwony z pieczonych buraków sprawdzi się w święta i na co dzień. Świąteczny barszcz musi mieć w sobie coś specjalnego. Powinien być aromatyczny, esencjonalny i
okolicepalnika.plWielkanocny żurek to tradycyjne danie, które znajdzie się na większości naszych stołów podczas zbliżających się świąt. Możemy go podać zarówno na talerzach jak i w coraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fasolka po bretońsku to tradycyjne polskie danie z dodatkiem kiełbasy lub parówek. Kiedyś bardzo lubiłam je w mięsnej wersji, dlatego zazwyczaj dodaję do tego dania jakiś
wegujemyMoże to nie wyszukane danie , ale za to bardzo smaczne , kiedy czasem zostanie mi makaron np z
Mój SmakSKŁADNIKI 250 g ry ż u 100 g wędzonego łososia 1 szalotka 2 fenkuły 500 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wina 40
La grande e la piccola cuocaMoja córka by mogła jeść codziennie naleśniki , placki itp , na śniadanie , obiad i kolację , Julcia w prost uwielbia tego typu jedzenie , więc dziś zapodałam
Mój SmakPolecam bardzo prostą ale pyszną zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania wystarczy tylko makaron, sos beszamelowy i ser. Ja użyłam serów dojrzewających, które mają ostrzejszy smak ale
Monia miesza i gotujePropozycja na smaczne ciasto z galaretką, do której nie potrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1
MarcinChefTeraz to już na pewno jest absolutnie ostatni dyniowy post w tym sezonie. Naprawdę! Następne będą bardzo zimowe, pachnące, słodkie i bardzo świąteczne :) Ale zanim na
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKawa inka budzi we mnie piękne wspomnienia dzieciństwa związane z moim kochanym dziadkiem którego już ze mną niestety nie ma , ale co pozostało
Mój SmakOdstawiając na moment dyniowy temat na bok, zabiorę Was na kulinarną stronę Szwecji. Programy kulinarne pokazujące specyfikę kuchni Skandynawskiej zawsze ogromnie mnie ciekawiły i inspirowały, a
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPoczątek kalendarzowej jesieni już za nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNiegdyś nazywany był szalonym jabłkiem. Wierzono, że jego spożywanie może spowodować gorączkę, epilepsję, a nawet szaleństwo. Całe szczęście te czasy minęły, a bakłażan - bo o nim
My Chcemy JeśćChyba wszyscy choć raz w swoim życiu jedli naleśniki :) Jest wiele wariacji na ten temat począwszy od naleśników z owocami, warzywami czy mięsem. Ja dziś
Tagebuch po polskuRozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3
Tagebuch po polskuOryginalny paprykarz szczeciński powstał w 1965 roku i był wynikiem pomysłu na wykorzystanie odpadów po wykrojeniu kostki z zamrożonych bloków rybnych. Recepturę oparto na afrykańskiej potrawie
My Chcemy JeśćBezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, nic nie szkodzi. W tym przepisie ją polubisz, bo jej praktycznie nie czuć, za sprawą wyrazistych
Calzonella.comSurówka z marchewki jest jednym z najpopularniejszych dodatków do polskiego obiadu. Dziś przygotujemy ją na nieco inny, ale bardzo prosty sposób. Do przygotowania jogurtowej marchewki potrzebujemy
MarcinChefMożna też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad i wyszło smacznie i syto. Składniki na 2 porcje: ok 70 dkg ziemniaków 1 cebula biała pół cebuli czerwonej
Anioszek w kuchniSzpinak wielu osobom źle się kojarzy. Już nawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych
MarcinChefRobiłam już kotlety z kalafiora i bardzo nam smakowały więc postanowiłam zrobić też z brokuła. Takie kotleciki są bardzo smaczne i razem z dodatkami
Monia miesza i gotujesosu. Takiego gęstego, a'la pieczeniowego, którym można by polać polentę. Wydaje mi się, że polenta i taki sos tworzą duet idealny. Aby stworzyć aromatyczną bazę bez użycia mięsa wykorzystałam zmiksowane pieczone warzywa, które połączyłam z winem i koncentratem pomidorowym. Efekt bardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo ładny
Chilli Czosnek i OliwaDomowa granola to świetna alternatywa dla osób, którym przejadła się zwykła owsianka. Mnóstwo orzechów, suszonych owoców, pestek i słodycz miodu. Kto raz spróbuje, na zabój
My Chcemy JeśćChleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem
My Chcemy JeśćBardzo smaczna a przede wszystkim bardzo zdrowa zupa. Bomba witaminowa, idealna na inny dzień, ponieważ cudownie rozgrzewa. Zapraszam! Zupa z kalarepy Składniki: 2 średniej wielkości
Tagebuch po polskuJesteśmy społeczeństwem mięsożerców. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez kawałka mięsa. Tak, sam również należę do takich osób. Jednak nie zmienia to faktu, że często staram się włączać w swój jadłospis ryby. Nie oszukujmy się. Ryby to źródło wysoko przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, jak również tak ważnych składników odżywczych jak jod, selen czy wapń. Obiad
Jacob TastesKolejne odkrycie z niemieckiego świata kulinarnego. Z przepisem spotkałam się oglądając jeden z tutejszych programów kulinarnych :) Nazwę pozwoliłam sobie zinterpretować, ponieważ dokładne tłumaczenie nie oddaje w
Tagebuch po polskuSzybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Nie tylko mocno serowa ale również cudownie chrupiąca :) Zapraszam! Paluszki serowe z ciasta francuskiego Składniki: 1 blat ciasta francuskiego 1
Tagebuch po polskuchyba bardziej polskiej potrawy niż klasyczny, wigilijny barszcz. Tradycyjnie postny wywar, bez dodatku mięsa, wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W tej postaci jadamy go raz do roku – poświęćcie należny mu czas, by móc cieszyć się głębokim smakiem tej pysznej zupy. Długie buraczki są bardzo ciemne, mają piękny głęboki prawie czarny kolor, pachną dużo mocniej niż
Karo in the KitchenJuż w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli
My Chcemy JeśćNaleśniki w nieco innym wydaniu bo z bananową nutą i kwaskowym musem jabłkowym. Można je podać na słodki obiad jak i na deser czy kolację, jak
Monia miesza i gotujeKasza bulgur jest znana na Bliskim Wschodzie już od 4 tys. lat. Otrzymuje się ją z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - durum
My Chcemy JeśćPlacki warzywne (placki z cukinii) Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około
Kuchnia co dniaPyszne, letnie bezmięsne danie dla miłośników cukinii. Takie spaghetti z cukinii jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe i smaczne :) SKŁADNIKI 2 młode cukinie 1
Moje Kuchenne RewelacjeHalloumi to cypryjski półtwardy ser, który najlepiej smakuje z grilla podany na ulubionej kolorowej sałatce. Składniki: ser halloumi rukola lub mix sałat pomidorki koktajlowe oliwki
wyzwania kuchenneArabska zupa-krem z okrą Dziś przepis na zupę pomidorowa, ale nieco inaczej. Bardzo podobną jadłam kiedyś w
Kuchnia PrezydentowejW dość popularnych w Niemczech sklepach z turecką żywnością, można dostać różne pasty i przekąski o ciekawych smakach. Nam szczególnie przypadła do gustu pasta na bazie
Kuchnia PrezydentowejTapas to jedna z moich ulubionych rzeczy do jedzenia. Przepadam za nimi, bardzo lubię je też przyrządzać
Kuchnia PrezydentowejTo bardzo proste danie idealnie nadaje się jako dodatek do wszelkiego
Kuchnia PrezydentowejTo taka sałatka, która powstała jako dodatek do chicken
Kuchnia PrezydentowejPełnoziarniste tosty, wspaniale chrupiące, z
Kuchnia PrezydentowejMoja dzisiejsza pomidorowa jest wyjątkowa. Aromat cytrynowy przewija się w
Kuchnia PrezydentowejTak, tak, już kończę temat, już się nie obawiajcie! :) To moja
Kuchnia PrezydentowejZmodyfikowałam przepis Kena Homa na "Tajski bulion drobiowy z północy" z
Kuchnia PrezydentowejKolejna odsłona wspólnego gotowania! Razem z Olą , Izą, Pauliną i Elą
Kuchnia PrezydentowejKocham wszelkie pasty do chleba! Może dlatego, że
Kuchnia PrezydentowejPierwotnie miały to być dyniowe kopytka, ale w trakcie stania przy garach postanowiłam poeksperymentować i dodałam do ciasta
Kuchnia PrezydentowejTo risotto wyszło tak wspaniałe (nie waham się użyć
Kuchnia PrezydentowejChociaż jestem zakochana w kuchni azjatyckiej (niektórzy nawet twierdzą, że pewnie mam już skośne oczy od takiego jedzenia
Kuchnia PrezydentowejI znów wspólne gotowanie! ;) Bardzo lubię brać w nim
Kuchnia PrezydentowejZ okazji Wielkiej Nocy dzielę się
Kuchnia PrezydentowejPozostając jeszcze przez chwile w świątecznym nastroju, proponuję koreczki z przepiórczych jajek
Kuchnia PrezydentowejI jeszcze jedna moja propozycja na grill - pyszne talarki ziemniaczane. Można je wykonać z ziemniaków pozostałych z
Kuchnia PrezydentowejNajprostszy sposób na wykorzystanie zalegających lodówkę artykułów spożywczych, na które jakoś nie ma się ani ochoty
Kuchnia PrezydentowejQuiche nie jest zbyt popularne w mojej kuchni i przeważnie
Kuchnia PrezydentowejProsty przepis na wykorzystanie ulubionej przez wszystkich piersi z kurczaka. Soczyste kawałki mięsa, z aromatycznym, gęstym sosem stworzyły pyszną potrawę. Spora ilość cebuli fajnie zagęściła sos, a pieczarki, kiszony ogórek i nuta czosnku nadały potrawie ciekawy smak. Polecam gorąco! Składniki: 700g piersi z kurczaka 2 cebule 200g pieczarek 2-3 małe ogórki kiszone 2-3 ząbki czosnku(...)wrzucamy kawałki mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość ponownie mieszamy, chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Pomidory blendujemy. Przelewamy do duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne
Walijskie Pichceniestarzeć w zastraszającym tempie. Nie pozostało mi nic innego, jak szybciutko usmażyć je z cebulką i wykorzystać do różnych potraw. Oto jedna z nich - pomidory faszerowane różnościami, wprawdzie bez dodatku mięsa, ale mimo to (a może właśnie dlatego) bardzo smaczne :) Składniki: 4 średnie pomidory – 55 dag 4 duże zielone oliwki 3 pieczarki – 7 dag masło sklarowane do usmażenia pieczarek
Kuchenne zapiski EdytyPotrzebujemy : kilka plastrów schabu 2 łyżki mąki pszennej ser żółty, w zasadzie dowolny – taki jak lubicie przyprawy (sól, pieprz) Plastry schabu rozbijamy – tak
Ugotuj to sam ...Pierwszy raz jadłam boczniaki lata temu. Były wielkie, w panierce i ociekały tłuszczem, ale były pyszne! Przypomniałam sobie o tych grzybach jakiś czas temu. Zupełnie nie
My Chcemy JeśćUśmiechała się do mnie od momentu jak tylko weszłam do sklepu, więc zabrałam ją ze sobą do domu. Oto ona. Pani Dynia. Składniki 1 dynia hokkaido
My Chcemy JeśćCzy brokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki
My Chcemy JeśćKiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki
My Chcemy JeśćPrzepis na sałatkę z rukoli i fety powstał pewnego upalnego lata. Jak się okazało smakuje przez cały rok. Składniki 1 opakowanie rukoli 1 opakowanie sera
My Chcemy JeśćPierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych
My Chcemy JeśćObecność ziemniaków w europejskiej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom, którzy sprowadzili je w XVI wieku z Ameryki Południowej. Polacy zjadają ich ponad 100 kg rocznie. Mało osób wie
My Chcemy JeśćKwas oleinowy, witaminy A, E, B i C, potas, żelazo, wapń, fosfor - to wszystko znajduje się w tej sałatce. Jest dość kaloryczna, ale pełna dobrych tłuszczów
My Chcemy JeśćZapiekana fasolka to sposób na szybką, zdrową i pyszną przekąskę. Komponuje się także z daniem głównym. Oto banalny przepis na niebanalną żółtą fasolkę. Składniki 300 g
My Chcemy JeśćZielony groszek ma już 10 tys. lat. Uprawiano go w Indiach i Chinach, a do Europy przywędrował w czasach średniowiecza. W kuchni zielony groszek zaczął królować
My Chcemy JeśćPierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja
My Chcemy JeśćSzparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do
My Chcemy JeśćNie taki ziemniak straszny jako go malują. Okazuje się, że ziemniaki to skarbnica różnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C
My Chcemy JeśćKolejna propozycja bezmięsnego obiadku to kotleciki z jajek. Można je zrobić z dodatkiem różnej zieleninki, u mnie akurat kwitnie szczypiorek więc dałam jego kwiatki. Kotleciki jajeczne
Monia miesza i gotujeKolejna moja frittata z piekarnika tym razem w wersji wiosennej z dodatkiem świeżego szpinaku, rzodkiewek i kwiatów szczypiorku. Do tego serek solankowy, który nadaje fajnego posmaku
Monia miesza i gotujeWedług mojego kalendarza, w czerwcu zaplanowałam "zwiedzanie" kuchni greckiej . Zmęczona trochę tymi podróżami postanowiłam zacząć od czegoś prostego i klasycznego, czyli zwykłej sałatki greckiej. Piękne, ciepłe
W kuchni wieczoremSauté jest to metoda przyrządzania potraw polegająca na smażeniu w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. Jest to również metoda smażenia mięsa, ryb bez żadnej panierki tylko przyprawionych solą, pieprzem lub ziołami, tzw. smażenie w sosie własnym. Ja dodałam jeszcze odrobinę mąki, a następnie dopiekłam w piekarniku. Składniki: 1 kg pstrąga 8 dag tłuszczu 1 cytryna
Tradycyjna KuchniaSłodkie wydanie sałatki, a w roli głównej ryż jaśminowy Risana . Bardzo zdrowa, słodzona miodem sałatka z dodatkiem rodzynek i ananasa, można również ją zabrać na wiosenno
Apetyczna babeczkaSandacz - ryba drapieżna z rodziny okoniowatych.... . Do złowienia w jeziorach, wyrobiskach rzek, a nawet przybrzeżnych wodach Bałtyku. Tyle mądrości encyklopedycznych wystarczy. Jeśli o kulinaria chodzi
Kuchnia po mojemuNajlepszy czas aby zajadać się szparagami :), co roku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można
Apetyczna babeczkaokoło minuty z każdej strony. Błyskawiczne, pewne i pyszne. Wychodzi za każdym razem i można go podawać z dowolnymi dodatkami. Zrobiony w ten sposób stek będzie dobrze wysmażony - bez różowego mięsa w środku
Milion SmakówJest to nieco odmienna ale bardzo odżywcza wersja ukraińskiego barszczu. Moja propozycja składa się tylko z gotowanych świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy bulionu a doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny
Milion SmakówNic tak letnio nie smakuje jak młoda kapusta z koperkiem!, teraz jest krótki sezon na młode główki kapusty z dużą ilością koperku, kefirem i ziemniakami. Jak
Apetyczna babeczkaWłaściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna
Apetyczna babeczkaWiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub
wyzwania kuchenneLetnie ciepłe dni zachęcają do wyboru lekkich potraw, pudding z ryżu jaśminowego Sonko jest idealny do tego typu dań, prostota składników gwarantuje wspaniały smak, a z
Apetyczna babeczkaJeśli macie mało czasu na kuchenne przygotowania, to polecam prostą sałatkę z kapusty pekińskiej, zrobienie jej zajmie Wam tylko kilka minut, a smakuje wyśmienicie. Świetnie
Apetyczna babeczkabyło przepyszne! Coraz bardziej smakują mi dania bez dodatku mięsa! I co istotne, nie tylko mi! Rodzina też bardzo zachwalała to zwykłe, proste danie z kaszy, soczewicy i warzyw! Potrawkę miałam mieć na kilka dni a zniknęła w jeden! Na prawdę bardzo bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne! :) Polecam! Składniki
Zdrowie na języku :PIm więcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich
W kuchni wieczoremJeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać i
Apetyczna babeczkaosob zapewne powie ,ze taki zapiekny ryz nie nadaje sie na obiaad, bo nie da sie nim najesc. Hmmm... zalezy kto co lubi . Niektorzy nie wyobrazaja sobie obiadu bez dodatku miesa tak jak np. moj tata. Ja staram sie urozmaicac i nie przekroczyc 3 obiadow miesnych w ciagu tygodnia. Na szczescie moj partner tez jest tego zdania, ze mieso
PychaDaniaPełnoziarniste penne z dodatkiem łososia i rukoli. Aromatyczne, zdrowe i przepyszne danie :) SKŁADNIKI 350 g pełnoziarnistego penne 300 g śmietanki 30% 200 g łososia wędzonego
Moje Kuchenne RewelacjeTak jak nie robiłam nigdy wcześniej szparagów , tak i z beszamelem nie miałam w swojej kuchni do czynienia. Ten delikatny, biały sos doskonale pasuje do gotowanych
Kuchnia po mojemuSzpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki
Apetyczna babeczkaMuszę przyznać, że zupa krupnik to była zmora dzieciństwa. Nie byłam jej fanką, zdecydowanie. Za dużo się w niej działo. W wersji żydowskiej jedynym tłuszczem jaki
W kuchni wieczoremTen tydzień zaczynam śniadaniowo i słodko. Zobaczymy, jak będzie dalej... Głównym składnikiem placków jest banan, dzięki czemu można znacznie zredukować ilość użytej mąki. Przez to jednak
Pełny talerzSą takie produkty, które zestawione razem tworzą smaki idealne. Jednym z takich połączeń jest dla mnie trio figi (owoc :), serek kozi i miód. A jak jeszcze
Pełny talerzPamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał
Pełny talerzJeszcze niedawno śniadania mogłyby dla mnie nie istnieć. W związku z tym postanowiłam zmierzyć się ze zdrowymi i szybkimi śniadaniami, czyli akcją na durszlaku "Szklanka soku
Pełny talerzKopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek
Pełny talerzLubię ruchanki. Krótkie i proste stwierdzenie, a potrafi zrobić duże wrażenie ;) Nazwa "ruchanki" słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje przynajmniej uśmiech na twarzach (dlatego ruchanki biją
Pełny talerzChłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz Lato bawi się w ciepło - zimno. Ja jednak wolałabym zostać przy opcji ciepło. Dlatego zdecydowałam się na przygotowanie chłodnika rodem z
Pełny talerzJajka, to jeden z podstawowych składników w mojej kuchni. Oprócz wartości odżywczych cenię je za to, że można z nich przygotować dosłownie każdy posiłek. Od śniadania
Pełny talerzKasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje. Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate
Moja DelicjaSpaghetti z pietruszkowym pesto domowej roboty , posypane parmezanem to kolejna moja propozycja na zdrowy obiad. Jeśli dodatkowo zamienimy zwykły makaron spaghetti na makaron pełnoziarnisty, to jeszcze
Moja DelicjaZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne
Moja DelicjaPyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy
Moja DelicjaRisotto z pieczonymi buraczkami to kolejna pozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Prawidłowe przygotowanie risotto wcale nie jest trudne. Należy
Moja Delicjauszkodzić skóry. Delikatnie zsuń na boki całą sól. Ściągnij skórę, uważając aby sól nie dostała się na mięso ryby. Krawędzią łyżki zsuń delikatnie mięso wzdłuż ości (mięso powinno bez problemu odejść od szkieletu rybnego) i przy pomocy łopatki przetransferuj ćwiartkę ryby na talerz. Podawaj w towarzystwie np. „ Duszonych porów z prażonymi orzechami „ i „ Pieczonych ziemniaczków
Moja DelicjaOstatnio w jednym z popularnych sklepów pojawiły się świeże makarony. Tagiatelle, parpadelle i inne. Bardzo je polubiłam za smak oraz za to, że się szybko gotują
Moja DelicjaChyba najczęściej robię dania z makaronem, a to przez to, że można je przygotować dosłownie w 5 minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja
Moja DelicjaBardzo prosta i pyszna, chrupiąca mieszanka sałat, polana słodko-ostrym dressingiem. Słodyczy daje nam miód, a ostrości – musztarda Dijon. Zniknęła ze stołu w mgnieniu oka
Moja DelicjaSałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych, polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z
Moja DelicjaŁatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem, podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir
Moja DelicjaŚwieża, bardzo soczysta sałatka z mango w ostrym towarzystwie czerwonej cebulki i papryczki chilli, polana sokiem z limonki. Uwielbiamy ją jako dodatek do dań obiadowych lub
Moja DelicjaMoja kulinarna biblioteczka powiększyła się ostatnio o parę nowych pozycji, między innymi o książkę „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler”. Magda Gessler obok Gordona
Moja DelicjaKiedyś desery z surowymi jajami omijałam szerokim łukiem, ale smak kogla mogla z dzieciństwa oraz popularność w ostatnich czasach programów kulinarnych, w których dość często takie
Moja DelicjaŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta
Moja Delicja