Dzisiaj mamy niewątpliwie dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem
Moja DelicjaZupa pomidorowa to niekwestionowany lider wśród zup. Stare przysłowie mówi, że "przez żołądek do serca". Warto to połączyć i na walentynkową kolację przygotować kremową zupę pomidorową
My Chcemy JeśćDo pieczenia tego wspaniałego chleba wprost przez Kuchenne Drzwi zostałam zaproszona przez Amber. Nie mogłam odmówić. Chociaż to
Kuchnia Prezydentowejmoczyć całą noc w wodzie z solą - na 5 litrów wody 2 łyżki soli). Piersi były z kością, odcięłam ją ( nie wiem czy słusznie ) ale piekłam razem z mięsem - służyła jako dodatkowa podstawa pod piersi, dzięki czemu nie były one zanurzone w tłuszczu. Jabłka pieczone w gęsim tłuszczu z dodatkiem majeranku są rewelacyjne. Zamrożona po upieczeniu kość poczeka(...)pierś z gęsi 4-5 łyżek majeranku,ok 1/2 kg jabłek winnych,5 - 6 ząbków czosnkuSól, pieprzprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek wycisnąć przez praskę.Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) wymieszać i dokładnie natrzeć nimi mięso. Tak przyprawione mięso wstawić do lodówki przynajmniej
Stare Garylekki posiłek. Smakuje świetnie na ciepło, a w gorące dni jest niezrównana na zimno. Moim zdaniem najlepsza jest właśnie w lecie, mocno schłodzona, pełna ziół i aromatycznych przypraw. Bez dodatku mięsa stanie się wspaniałą przystawka do grillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy dobrą oliwę, pomidora, czosnek, cytrynę i miętę, rzeczy moim(...)krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki 1 czerwona papryczka chili, posiekana garść czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół kilka gałązek kolendry lub pietruszki, grubo posiekana kilka łodyżek świeżej mięty, listki oberwać i grubo posiekać 1 cytryna 1 płaska łyżka cukru 1 ząbek
Kuchnia PrezydentowejNo i co? Jak zwykle? Święta, święta i po świętach? U Was też? Jak zwykle ogrom wykonanej pracy, nieprzyzwoite obżarstwo, trochę śmiechu w gronie najbliższych
Kuchnia po mojemuWłoskie kremowe risotto z dodatkiem pomidorów. Jeśli lubicie pomidorową z ryżem to danie na pewno Wam zasmakuje ;) Może być samodzielną potrawą lub dodatkiem do dania głównego
wyzwania kuchenneObecność fasoli w naszej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom. To oni przywieźli ją z Ameryki Południowej. Ciecierzyca od dawna znana jest w kuchni arabskiej i krajach śródziemnomorskich. Moje
My Chcemy JeśćChrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser
Moja DelicjaChrupiące naleśniki polane gorącym, pysznym sosem powstałym z przesmażenia miodu, odrobiny masła, cynamonu i goździków z brzoskwiniami, to propozycja dla tych, którzy uwielbiają dania na słodko
Moja Delicjasmaku. Będzie super do fondue i na pewno wykorzystam go do kotletów lub sznycli z indyka, bo zanosi się na dobrą kompozycję z takim delikatnym duszonym lub pieczonym mięsem. I już nawet mam pomysł. ;) Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych, dojrzałych moreli 2 twarde kwaśne jabłka (użyłam zielonych) 150 g cukru brązowego(...)białego wina 25 ml białego octu winnego Morele i jabłka kroję w kostkę. Cukier karmelizuję w garnku o grubym dnie, wrzucam owoce, mieszam i gotuję bez przykrycia na średnim ogniu, często mieszając. W tym samym czasie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę pokrojoną w kostkę, żeby się zeszkliła. Do cebuli dorzucam drobno posiekany imbir, czosnek
Kuchnia Prezydentowej