bez miesa - 2584 przepisów (strona:17/173)

Rozgrzewający makaron vermicelli z chilli, imbirem i trawą cytrynową 256

Bardzo rozgrzewające, wyjątkowo pikantne danie. Idealne na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do przygotowania, niestety wymaga kilku orientalnych składników, ale

Moja Delicja
Makaron ze szpinakiem i pomidorkami – Danie w 5 minut 532

Uwielbiam dania w 5 minut. Makaron ze szpinakiem i pomidorkami, to kolejna moja propozycja dla zapracowanych, zabieganych i nie mających na nic czasu :) Wystarczy usmażyć szpinak

Moja Delicja
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 220

wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;) Składniki (wersja podstawowa): 1 średnia cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 spora marchew mieszanka ziołowa do grilla (bez konserwantów) sól szczypta(...)warunkach domowych (w piekarniku). Możemy urozmaicać skład wedle własnych upodobań - innymi warzywami lub różnego rodzaju serami. Warzywa wychodzą bardzo aromatyczne. Będą stanowić doskonały dodatek do pieczonych lub gotowanych mięs. Na zdjęciu z kurczakiem po francusku

Kuchnia po mojemu
Udka na żółtym ryżu z warzywami 400

Udka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Smaczny, syty obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego(...)drugim. W wolne przestrzenie między mięsem wcisnąć głęboko różyczki brokuła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. W trakcie pieczenia polewać zapiekankę pozostałym rosołem. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa

https:KKuchniaMniam
Bułeczki z koperkiem i marchewką 216

A było to tak...upiekłam bułeczki, odłożyłam kilka do zdjęć, a resztę oddałam rodzince do zjedzenia i przykazałam żeby się ,,nie tykać,, tych do obfocenia. Poszłam

Apetyczna babeczka
Bazyliszek zaprasza na dania główne. Stek z wołowiny argentyńskiej kontra dorsz w cieście. Opinia po mojemu. Cz III. 258

postawił na wołowinę, a ja na rybę. Oryginalny stek z wołowiny argentyńskiej z masłem ziołowym, frytkami i sałatką a'la feta to był z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował dobrze. Podano z nim esencjonalny sos pieprzowy co wraz z wołowiną stanowiło ciekawą, świeżą kompozycję(...)Danie kazało na siebie dość długo czekać, a czas oczekiwania nie został wynagrodzony doznaniami smakowymi. Spytacie czemu? Ciężko to opisać. Danie było nawet smaczne lecz przy tym mało wyraziste. Bez charakteru po prostu. Porcje ogromne. Dla małych brzuchów, nie do przejedzenia, a dla tych większych do najedzenia ;) Jeśli chodzi o walory smakowe - znów wygrała wołowina :) Danie mięsne jak najbardziej

Kuchnia po mojemu
Zupa dyniowa z papryką i grochem 217

Smak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam

Apetyczna babeczka
Pasta kanapkowa marchewkowo - pomidorowa 227

W poszukiwaniu zdrowego smarowidła do kanapek wybrałam się do pobliskiego sklepiku, po przeglądzie półek, które uginają się od reklamowanych marek stwierdziłam, że nic tu po mnie

Apetyczna babeczka
Forszmak ze śledzi 318

Jeśli lubicie śledzie, a jak można ich nie lubić, proponuję prostą i szybką przystawkę. Forszmak ze śledziami to zapiekanka z dodatkiem jabłek, cebulki i bułki pszennej

W kuchni wieczorem
Kapuśniak z prażokami 205

obrane warzywa, przyprawy, przykryć i zagotować, następnie gotować na jak najmniejszym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą ugotowane wszystkie je wyłowić, w wywarze zostawić tylko mięso (kości) i przystąpić do gotowania kapuśniaku. Kapuśniak : Kiszona kapustę najpierw trzeba spróbować, aby sprawdzić jak bardzo jest kwaśna. Jeżeli jest zbyt kwaśna należny przelać ją zimną woda, jeżeli jest mało(...)smaku solą i pieprzem, a także sprawdzić czy jest wystarczająco kwaśny, w razie potrzeby dolać wody z kapusty lub przegotowanej wody, jeśli zupa jest zbyt kwaśna. Wersja bez wywaru - mięso (żeberka zwykle i wędzone lub wędzona giczka) włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kapustę i pozostałe składniki i gotować wg powyższego przepisu. Okrasa : Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić

Codzienne Gotowanie
Sałatka z łososiem pieczonym pod delikatnym sosem jogurtowym 200

Uznałam, że w końcu warto by pojawił się tu jakiś przepis. Nawet mój Mąż, który kiedyś ganił mnie za zbytnie zaangażowanie w tę pisaninę stwierdził ostatnio

Kuchnia po mojemu
Zielona pasta jajeczna. Kanapka ze smakiem i szpinakiem 222

Post w pełni, wiosna w drodze, a kolejne święta za pasem. I co z tego. Biorąc pod uwagę stan rodziny od 9 lutego bezpowrotnie uszczuplony o

Kuchnia po mojemu
Kulki szpinakowe 198

Według naukowców z uniwersytetu w Ulm na kondycję umysłu wpływa spożywane jedzenie. Dzięki codziennemu jedzeniu produktów bogatych w witaminę C i beta-karoten można zmniejszyć ryzyko

My Chcemy Jeść
Domowe i ziołowe talarki ziemniaczane z piekarnika. Z surowych ziemniaków i prawie bez tłuszczu. 202

zrumienienia. Przekręcamy na druga stronę i powtarzamy przyprawianie. Czynność powtarzamy kilkukrotnie (już bez ziół). Na tyle często by zbytnio nie popalić talarków, a żeby zdążyły zmięknąć w środku. Kilka minut przed końcem pieczenia oprószamy solą z każdej strony. Będą pasować do każdego rodzaju mięs i ryb - pieczonych, smażonych czy grillowanych. Aromatyczne. Chrupkie z wierzchu, w środku mięciutkie. Zdrowsze niż

Kuchnia po mojemu
Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 211

Kolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni - to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos klonowy, który nadaje

My Chcemy Jeść
Sałatka ze szpinaku i pieczarek 184

Zanim szpinak trafił do naszych kuchni wędrował prawie przez cały świat. Pierwsze uprawy pojawiły się w Persji już w VI wieku. Arabowie przywieźli go

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania