słonecznik - 8260 przepisów (strona:64/551)

Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym 958

Jedna ze smaczniejszych sałatek jak ostatnio jadłam. Brokuły, pomidory, jajka i sos czosnkowy to bardzo dobre połączenie. Składniki: brokuł 2 pomidory 5 jajek papryka czerwona ok 80 g pestek słonecznika 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Kiedy są miękkie(...)nierozgotowane, odcedzamy je. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pomidory i jajka kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy paski. Majonez, jogurt, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. Brokuły, jajka, pomidory i paprykę wkładamy do dużej miski i delikatnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem czosnkowym i posypujemy słonecznikiem

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z selera korzeniowego ze słonecznikiem 161

Seler ma dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada, ale w połączeniu z jabłkiem, sokiem z cytryny i prażonymi ziarnami słonecznika tworzy doskonałą i bardzo zdrową surówkę o niskim indeksie glikemicznym. Składniki 1 seler, około 1/2 kg 1/2 kg jabłek sok z jednej cytryny 1-2 łyżki prażonych ziaren słonecznika sól, cukier do smaku Sprzęt tarka do jarzyn Przygotowanie Seler(...)oczkach i od razu dodajemy sok z cytryny, aby seler nie zmienił koloru. Umyte jabłka (wraz ze skórką) ścieramy na większych otworach i łączymy z selerem. Dodajemy prażone ziarna słonecznika, sól i cukier do smaku i mamy gotową bombę witaminową. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Masło słonecznikowe 129

jest bardzo popularne w USA, a w Polsce jest prawie nie znane :) Jest bardzo pyszne - zdecydowanie wpisuje się do księgi moich ulubionych smaków :) Masełko ma wspaniały aromat prażonych ziaren słonecznika, jest lekko słone, troszkę słodkie - po prostu idealne. Słoiczek domowego wyrobu jest prawie trzy razy tańszy niż popularne masło orzechowe. Warto wiedzieć, że słonecznik zawiera tłuszcze nienasycone, potas, fosfor, żelazo(...)cynk. Próbujcie, smakujcie :)   Tak wygląda masło w USA : ) Składniki: 200 g nasion słonecznika 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu 2 duże szczypty soli 1-2 łyżki dowolnego oleju Rozgrzać patelnię. Nasiona uprażyć na złoty kolor, uważając, aby się nie spaliły. Lekko ostudzić. Nasiona, sól i słodzidło umieścić w blenderze. Zmielić/zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, dobierając

Chocolate Muffin Blog
Daktylowe kule ze słonecznikiem 186

Daktylowe kule, to nic innego jak pyszne trufle z mnóstwem orzechów włoskich, słonecznika i kakao. Daktyle są na tyle słodkie i lepkie, że do kulek nie trzeba dodawać żadnego słodzidełka ani tłuszczu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione bakalie i ziarna. SKŁADNIKI (10-12 kul wielkości moreli) 250 gram daktyli 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki orzechów(...)włoskich 0,5 szklanki pestek słonecznika 3 łyżki kakao 1 łyżka nasion chia 1 łyżka błonnika witalnego (babka płesznik) wiórki kokosowe do obtoczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2h. (Jeśli mamy daktyle z pestkami, pestki należy usunąć przed moczeniem), Odcedzamy daktyle i przekładamy do blendera. (Mleko ma wspaniały słodki daktylowy smak, można je wykorzystać np. do owocowego

DefinicjaSmaku
Chleb ze słonecznikiem 166

upieczeniu, a środek mięsisty i cudowny w smaku, przywodzi na myśl wiejski chlebek formowany ręką babci. p { margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Chleb ze słonecznikiem zaczyn - 300g   2-3 łyżki zakwasu (50g) 100g latniej wody 150g mąki pszennej ciasto chlebowe - ok. 1700g 300g zaczynu 700g mąki pszennej 550 100g mąki żytniej 720 100g mąki pszennej razowej(...)430g letniej wody 2 łyżeczki soli 100g ziaren słonecznika Dzień wcześniej, w okolicach godziny 20:00, wymieszać aktywny zakwas z mąką i letnią wodą (z wykazu składników na zaczyn) i wyrobić do uzyskania jednolitej pasty. Mieszankę pozostawić do przefermentowania w misce przykrytej szmatką, na 12 godzin, aż podwoi swoją objętość. Następnego dnia rano, wymieszać mąkę z przepisu na ciasto chlebowe

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułeczki na śniadanie 185

Odkąd wypróbowałam ten przepis uzależniłam się od niego. Piekę te bułeczki dosłownie co drugi dzień w rozmaitych wariantach, raz ze słonecznikiem, innym razem z cebulką. Bułeczką są pyszne, kruche i delikatne w smaku. Idealne dla małych łasuchów. Dodatkowym atutem jest możliwość przygotowania wszystkiego wieczorem (np. kiedy dzieci śpią), a upieczenie dopiero rano. Wówczas mamy ciepłe bułeczki na śniadanie, a cały(...)Składniki: Szklanka letniego mleka 110g masła 2 łyżki cukru 2 jajka ¾ łyżeczki soli 4 szklanki mąki pszennej 12g suchych drożdży (ok 3 łyżeczki) Dodatkowo Jajko do posmarowania, Cebula, słonecznik itp W sporej misce umieszczamy mleko wraz z masłem. Miksujemy mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Następnie dodajemy wszystkie składniki w kolejności jakie są wymienione w spisie. Pod sam koniec, kiedy

Kolizje Smaków
Sałatka z melonem, prosciutto i serem plesniowym 169

Uwielbiam takie połączenia :) Kolorowe, lekkie i bogate w smaku. Słodki i orzeźwiający melon, pikantna rukola, dojrzewająca szynka, chrupiący słonecznik i charakterny ser pleśniowy - istne niebo w gębie :) W trakcie tej sesji, towarzyszył mi pewien mały, puchaty wykradacz melonów ;) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1/2 melona cantaloupe 200g prosciutto 150g sera z niebieską pleśnią 3-4 garście rukoli 2-3 łyżki pestek(...)słonecznika krem balsamiczny ciemny lub jasny lub ocet balsamiczny świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Usuwamy pestki z melona i oddzielamy miąższ od skórki, kroimy w spore kawałki. Ser kroimy w cienkie plasterki, a szynkę w paski. Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy melona, ser i szynkę. Całość posypujemy słonecznikiem, świeżozmielonym pieprzem i polewamy kremem balsamicznym. Smacznego

DefinicjaSmaku
Tarta porowo-cebulowa z gorgonzolą 131

łyżki śmietany - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, zioła prowansalskie Farsz: - 1 por - 3 małe cebule - śmietana 12% 200g - gorgonzola 120 g - tarta mozzarella 150 g - 2 szklanki słonecznika - sól, pieprz ziołowy do smaku, papryka słodka, garść świeżego tymianku, zioła prowansalskie Suche składniki wymieszać ze sobą, do nich dodać pokrojone w kostkę masło. Energicznie i szybko wymieszać, tak aby masło(...)cienkie plasterki (tylko białą część). Na zwilżonej olejem patelni poddusić cebulę z porem i tymiankiem. Zdjąć patelnię z gazu, dodać śmietanę, mozzarellę, przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać szklankę słonecznika do farszu, wymieszać. Wyłożyć farsz na gotową tartę, posypać kawałkami gorgonzoli, przyprawami i szklanką słonecznika. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut, aż tarta się przyrumieni. Podawać np. na rukoli z oliwą

Corner With Recipes
Sałatka z grillowaną cukinią, kukurydzą i kurczakiem 188

jedna z takich sałatek :) Składniki (na 3 porcje): - 1/2 dużej cukinii - 1 filet z kurczaka -  1 kolba kukurydzy - mix sałat 180 g lub swojej ulubionej sałaty - 3 garści słonecznika - 3 małe pomidory - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka, czosnek granulowany - sos: 5 łyżek sos słodko-kwaśnego, 3 łyżki jogurtu naturalnego 1% tłuszczu, szczypta soli, kilka(...)sałatki. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu usmażyć kurczaka. Umyte pomidory pokroić w kostkę lub ćwiartki. Dodać do sałatki.Przygotować sos - wymieszać wszystkie składniki. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Na talerzu ułożyć porcję sałatki, polać sosem i posypać słonecznikiem. Przepis brał udział w akcji Cukinia

Corner With Recipes
Ciasteczka owsiano-kokosowe 133

Ostatnio królują u mnie różnego rodzaju ciasteczka, a te są naprawdę przeepyszne. Świetna przekąska w trakcie męczącego dnia :) Do ciastek użyłam żurawiny, rodzynek, pestek dyni i słonecznika, ale wy użyjcie swojej ulubionej mieszanki bakalii. Składniki (ok. 18 ciasteczek): - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 3/4 szklanki płatków owsianych - 2 łyżki otrąb owsianych - 2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki cukru - garść suszonej żurawiny, garść rodzynek - garść słonecznika, garść pestek dyni - 1 szklanka mleka/wody - 1 dojrzały banan - 5 łyżek oleju rzepakowego Wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, płatki, otręby, wiórki, proszek, sodkę, sól,cukier). W osobnej misce rozgnieć widelcem banana, dodaj mleko/wodę i olej, wymieszaj. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Dodaj

Corner With Recipes
Sałatka z marchewki i fasolki 153

nieobecności :) Dzisiaj proponuje Wam wiosenne kolory i smaki. Jest to propozycja na lekki lunch bądź dodatek do mięsa. Sałatka jest bogata w błonnik i przyjemnie chrupie za sprawą prażonego słonecznika. Polecam! Składniki: 3 marchewki 300 g fasolki szparagowej 1-2 łyżki oliwy lub masła klarowanego 2 łyżki słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody sól(...)samej patelni co marchewki. Wymieszać w miseczce z fasolką. Do pozostałej na patelni oliwy dodać wodę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i chilli. Zagotować. Powstałym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na czystej, suchej patelni. Dodać do sałatki. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Fasolka szparagowa smażona z boczkiem, porem i nasionami słonecznika 218

Zapraszamy na kolejną odsłonę, wybornej fasolki szparagowej. Tym razem podałyśmy ją z przesmażonym boczkiem, pestkami słonecznika i natką pietruszki. Jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z bułką tartą. Polecamy J Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji:4 Czas przygotowania: Składniki: 2 garści żółtej fasolki szparagowej 100g boczku w plastrach 1 por 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki natki(...)mniejsze kawałki boczek. Następnie dodajemy pokrojonego pora ( najlepiej przekroić go wzdłuż na pół, a potem w plasterki). Po około 3-4 minutach, kiedy por się zeszkli dodajemy pestki słonecznika oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dorzucamy fasolkę szparagową. Całość smażymy kilka minut i wykładamy na talerze. Podlejemy na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem 427

przepis na obiecaną ostatnio sałatkę. Nie jest ona specjalnie wyszukana i wykwintna lecz w smaku zadowoli niejednego smakosza. Proste składniki i tzw. "kropka nad i" w postaci uprażonych ziaren słonecznika oraz sosu czosnkowego znacznie podnoszą jej walory smakowe :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1/2 brokuła 4 jajka 2 łyżki słonecznika sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka 2 łyżeczki(...)kolor. Wystudzić. W misce warstwami układać: brokuła, kurczaka i jajka. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na patelni i posypać nim sałatkę

My simple kitchen
Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu 221

Smaczne i szybkie w przygotowaniu pożywne ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem. Bez mąki pszennej. Użyłam mąki migdałowej, ale dobrze zmielone migdały też będą dobre. Podczas pieczenia ładnie pachną i wybornie smakują, a ponieważ mają dużo zdrowych dodatków i są bez białego cukru nie mam wyrzutów sumienia, sięgając po kolejne ciasteczko:). Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52).     Składniki(...)ciasteczka: 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 3-4 czubate łyżki naturalnego miodu 4 czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe) 3/4 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych   1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około

Mała Cukierenka
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. 162

Ostatnio popełniłam kilka chlebków.  Ten jest naprawdę smaczny dlatego dzielę się z Wami przepisem. Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Składniki: 700 g mąki pszennej typ 480 3 łyżeczki soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika 80 g płatków owsianych 70 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 szklanki letniej wody Mąkę przesiewamy z solą do dużej(...)miski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie ciasto przelewamy do formy (35 x 12 cm lub dwóch mniejszych) wyłożonej

Miksturownik