Cukier łyżeczka Drożdże 30 g Ciasto: Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 500 g Woda letnia 100 ml Mleko letnie 150 ml Masło 40 g Sól 2 łyżeczki Jajka 2 Słonecznik łuskany 2 łyżki Siemię lniane łyżka Jajko do posmarowania Nasiona lub pestki do posypania bułek przed pieczenia np. ( słonecznik, dynia, mak, siemię lniane itp.) Przygotowanie: Do miseczki przełożyć wszystkie(...)składniki na rozczyn. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10-15 minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, mleko, rozpuszczone masło, sól, słonecznik, siemię oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką a następnie wyrabiam ciasto ręcznie. do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nie powinno być mocno klejące. (w razie konieczności podsypać odrobiną
Kulinarne przygodymoja Hania pięknie pomagała i znów się czegoś nauczyła. 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej typ 450 25 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 100 g słonecznika 100 g sezamu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego Do blaszki: 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Do posypania: 2 łyżki słonecznika 2 łyżki sezamu(...)swoją objętość. Keksówkę o wymiarach 35x11 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki i posmarować wierzch wodą. Ziarna słonecznika wymieszać z sezamem i makiem, a nastepnie obficie posypać chlebek. Odstawić chleb na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 70 minut na ustawiniu góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu
Krylowa Kuchniaciepłym miejscu). Następnego dnia Ciasto właściwe: zaczyn (cały) 240 g mąka żytnia jasna typ 720 145 g woda ciepła 30 g melasa 5 g sól 50 g słonecznik uprażony na patelni Wyrabiamy ciasto do połączania składników. Na końcu dodajemy słonecznik, wrabiamy w ciasto, tak aby równomiernie się wmieszał. Ciasto zostawiamy na 45 minut w cieple ok. 28oC, w przykrytej misce(...)wodą 1:1, aby wykorzystać później do posmarowania wierzchu chleba, nasionka lepiej się wtedy trzymają.) Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałem delikatnie za pomocą pędzelka rzadkim ciastem i posypałem słonecznikiem. Pieczenie : 10 minut 230oC, 40-45 minut 190-180oC. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebmałych modyfikacjach, doszłam do tego, jaka kompozycja jest dla mnie najsmaczniejsza :) Składniki: 80g suchego makaronu farfalle (kokardki) 200g szpinaku baby (1 opakowanie) 1 słoiczek suszonych pomidorów 1/2 szklanki pestek słonecznika 2 opakowania mozzarelli w zalewie 2 łyżki zielonego pesto 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente (według instrukcji na opakowaniu). Zostawiamy(...)ostygnięcia. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. W dużej misce umieszczamy: szpinak, mozzarellę, pomidory, makaron i pestki słonecznika. W miseczce mieszamy ze sobą pesto i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miski ze szpinakiem wlewamy sos z pesto i dokładnie mieszamy. Sałatkę można podawać samodzielnie
Prosto z Kotłabyło z bakłażanem – dopełniającym zdjęcie moussaki oraz resztą selera naciowego użytego do sosu bolognese. Udało nam się stworzyć bardzo smaczną pastę, uzupełniając te dwa składniki jabłkiem i słonecznikiem oraz doprawiając ją pikantnym pieprzem cayenne. Składniki na pastę z bakłażana i selera naciowego 1 bakłażan 5 łodyg selera naciowego 1 / 2 jabłka kilka szczypt pieprzu cayenne 3 łyżki łuskanego słonecznika(...)wystygnięcia. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, połowę pokroić na mniejsze części. Do naczynia wsypać podsmażony bakłażan z selerem naciowym, pokrojoną połówkę jabłka, zblendować. Na koniec dodać ziarna słonecznika, doprawić do smaku pieprzem cayenne. Pastę z bakłażana i selera naciowego podawać z grzankami lub słonymi przekąskami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta z bakłażana i selera naciowego pochodzi z serwisu Niecodziennik
niecodziennikparysiłownią i przy okazji co jakiś czas romansujemy ze zdrową żywnością. Dzisiaj na kolację zjedliśmy sałatkę z brązowego ryżu i fasolki adzuki , którą wzbogaciliśmy, dodając prażone orzechy, ziarna słonecznika i pestki dyni. Całość połączył i podbił smak sos pietruszkowy na bazie oliwy. Sałatka z brązowego ryżu i fasolki adzuki to dobry pomysł na sałatkę słoikową, którą można zabrać do pracy(...)zastąpić czerwoną fasolą. Składniki na sałatkę z brązowego ryżu i fasolki adzuki 100 g fasolki adzuki 100 g brązowego ryżu 1 czerwona cebula 150 g pomidorków papryczkowych 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy 3 łyżki zimnej wody sok z 1 / 2 małej cytryny sól, pieprz do smaku
niecodziennikparyzrobienia nowego carpaccio z buraczkami i poprawienia zdjęcia. Składniki na carpaccio z buraka 2 duże buraki czerwone 1 garść świeżej rukoli 1 / 2 opakowania sera feta 2 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżki oleju 2 łyżki jasnego octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraki umyć, owinąć(...)minut . Ostrożnie wyjąć, odwinąć folię i pozostawić do wystygnięcia. Następnie obrać ze skórki, pokroić na cienkie plastry, używając boku tarki do szatkowania, można też cienko pokroić nożem. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. W szklane wymieszać olej, ocet, miód, musztardę oraz sok z cytryny. Na półmisku ułożyć plastry buraczków czerwonych, na środku umieścić listki rukoli, pokruszyć ser feta, posypać ziarnami
niecodziennikparyChyba rzadko coś tak cieszy jak własnoręcznie upieczony chlebek. Ten jest bardzo zdrowy i pyszny z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. A do tego jest bardzo łatwy do zrobienia. Nie trzeba wyrabiać tylko wszystkie składniki wymieszać łyżką i już gotowe. Ostatnio stał się hitem wśród rodziny i znajomych. 2 małe chlebki upieczone w jednorazowych foremkach o o pojemności(...)mąki pszennej tortowej 30 gramów świeżych drożdży lub 7 g. suchych 1 płaska łyżka cukru 1 łyżka soli 500 ml. letniej wody 60 gramów siemienia lnianego 70 gramów pestek słonecznika Jeżeli używamy świeżych drożdży to pokruszyć do miseczki dodać cukier, łyżkę mąki i trzy łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilkę gdy zaczną pracować dodajemy do mąki. Suche
Andzia PichciPlacki z kaszy gryczanej z marchewką i słonecznikiem wg przepisu Ewy Chodakowskiej Ciekawy przepis, który okazuje się zaskakująco smaczny, a przede wszystkim zdrowy Placki z kaszy gryczanej wg Ewy Chodakowskiej Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 20 min Składniki 176 g (1,6 dużej szt.) Marchew 104 g (8 łyżek) Kasza gryczana(...)Jaja kurze 16 g (2 łyżki) Mąka pełnoziarnista 2 łyżki - Nasiona słonecznika, dyni, chia, sezam lub siemię lniane 2 łyżki Olej 2 łyżki Natka pietruszki, świeża lub suszona Przyprawy Wykonanie Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu Do kaszy dodaj słonecznik, startą na dużych oczkach marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki Wbij całe jajka i dosyp mąkę Całość dopraw
Apetyt na ZielonePlacki z kaszy gryczanej z marchewką i słonecznikiem wg przepisu Ewy Chodakowskiej Ciekawy przepis, który okazuje się zaskakująco smaczny, a przede wszystkim zdrowy Placki z kaszy gryczanej wg Ewy Chodakowskiej Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 20 min Składniki 176 g (1,6 dużej szt.) Marchew 104 g (8 łyżek) Kasza gryczana(...)Jaja kurze 16 g (2 łyżki) Mąka pełnoziarnista 2 łyżki - Nasiona słonecznika, dyni, chia, sezam lub siemię lniane 2 łyżki Olej 2 łyżki Natka pietruszki, świeża lub suszona Przyprawy Wykonanie Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu Do kaszy dodaj słonecznik, startą na dużych oczkach marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki Wbij całe jajka i dosyp mąkę Całość dopraw
Apetyt na Zielonepomidorami 3 ząbki czosnku 1 cebula 4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 4 gałązki natki pietruszki , listki i łodyżki oddzielnie 2 łyżki pestek słonecznika sok z ćwiartki cytryny PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach WYKONANIE Soczewicę odsączamy na sicie. Suszone pomidory, świeżego pomidora i czerwoną paprykę kroimy w małą(...)kostkę, czosnek w cienkie plasterki, cebulę drobno siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Łodyżki i listki, oddzielnie siekamy. Na patelni szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i łodyżki natki pietruszki. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy czosnek, paprykę oraz suszone i świeże pomidory. Doprawiamy do smaku i smażymy 7 minut, co jakiś czas
cool and mintyduża cebula 2-3 ząbki czosnku mielona kozieradka sok z 1 cytryny oliwa lub olej kokosowy ewentualnie mleko kokosowe zielone do dekoracji np. natka, szczypior do posypania pestki ze słonecznika lub ekspandowany amarantus sól Upieczone buraki pokroiłam w kawałki. Cebulę dusiłam na oliwie. Przyprawiłam kozieradką, można też dodać bulion warzywny, np. domową kostkę rosołową. Dodałam czosnek, a gdy buraki zmiękły(...)koniec gotowania, a przed blendowanie można dodać mleko kokosowe , żeby uzyskać fajny kokosowy aromat. Można też podać krem z piecoznych buraków z kleksem z mleka kokosowego. Zupę serwowałam posypaną słonecznikiem i czymś zielonym Świetnie sprawdzi się natka pietruszki albo szczypior. Zamiast słonecznikiem można posypać tzw. przeze mnie “żelaznymi kulkami” czyli ekspandowanym amarantusem. Jeśli nie użyjecie mleka kokosowego
Figa S-makiemBATONY OWSIANO-PROTEINOWE Z RODZYNKAMI I SŁONECZNIKIEM mmm... smaczne, słodkie, pożywne, dodają energii :) SKŁADNIKI: (16 porcji) - płatki owsiane górskie - 1 szklanka (130g) - odzywka białkowa WPC - 1 szklanka (100g) (u mnie smak: banan z masłem orzechowym) >odżywkę białkową można pominąć, zamiast odżywki dodaj ok. 4 łyżki mąki. - rodzynki - (200g) - słonecznik, nasiona - (120g) - miód pszczeli -(100g) > można pominąć(...)zmniejszyć ilość o połowę - cynamon - 2 łyżeczki - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka - woda (wrzątek) - 500 ml WYKONANIE: Płatki owsiane wymieszaj z rodzynkami i słonecznikiem, zalej wrzątkiem (2 szklanki) odstaw na około 5- 10min aby płatki wchłonęły wodę. Dodaj miód i cynamon, wymieszaj. Następnie dodaj odżywkę białkową i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasPyszna i zdrowa kanapka z awokado i pestkami słonecznika. Idealna na zdrowe śniadanie, lekką kolację lub poczęstunek dla gości. Połączenie cieniutko pokrojonego i opieczonego na chrupko razowego lub żytniego pieczywa (może być Wasze ulubione pieczywo) z kremowym awokado jest naprawdę trafione. SKŁADNIKI / 1 PORCJA 2 kromki pieczywa, najlepiej razowego lub żytniego 1 dojrzałe awokado 1 łyżka oliwy(...)łyżki soku z cytryny po 1 łyżce: pestek słonecznika, sezamu, siemienia lnianego sól, świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie: 1/2 ząbka czosnku, 1/2 małej szalotki (drobno posiekanej) WYKONANIE Sezam i pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Chleb opiekamy w tosterze lub na patelni (grillowej lub zwykłej), z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Każdą kromkę, z jednej strony, nacieramy
cool and mintyciecierzycy - przepis Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować: 240g ciecierzycy z puszki, cebulę, pora, marchewkę, ząbek czosnku, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę curry, pół łyżeczki kuminu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 50g słonecznika, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę, czosnek i pora siekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku(...)przesmaż. 4. Po chwili dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody, po czym wszystko dokładnie wymieszaj i po chwili wyłącz gaz. 5. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika. 6. Uprażony słonecznik razem z odsączoną ciecierzycą i jajkami dodaj do warzyw. 7. Zblenduj wszystko na puszystą masę, dopraw solą i pieprzem do smaku. 8. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
Z notatnika dietetyka