Prosty chleb przygotowany w połączeniu mąki orkiszowej ciemnej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika. Pyszny i szybki w przygotowaniu, w dodatku zdrowy. Przyznam, że nie często piekę chleb, jednak chyba najwyższa pora to zmienić, ponieważ domowe najlepsze. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia, uwielbiam chleb jeszcze ciepły z domowym masłem i szklanką mleka. Nie ma chyba(...)wody * 1 łyżeczka cukru * 300 g mąki orkiszowej ciemnej (użyłam Skworcu ) * 200 g mąki żytniej * 1 łyżeczka soli * 4 łyżki oleju * garść ziaren słonecznika (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Do miski wsypać suche drożdże, cukier, łyżkę mąki orkiszowej i wlać 100 ml letniej wody, wymieszać. Miskę z zaczynem zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce
Zrób to smacznieciecierzycy Składniki: 2 puszki cieciorki (po 400ml) 1 duża cebula 10 cm kawałek pora 2 średniej wielkości marchewki 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki oliwy 1/3 szklanki pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól pieprz 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 2 liście laurowe(...)miękkie, a woda odparuje. Odstawić do ostudzenia. Liście i ziele wyjąć. Cieciorkę osączyć, wodę (aquafaba) zachować. Cieciorkę zmiksować blenderem na gładką pastę, w razie potrzeby dolewając odrobinę aquafaby. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Do cieciorki dodać warzywa i pestki, zmiksować blenderem niezbyt dokładnie, żeby pozostały wyczuwalne drobne kawałki warzyw. Dodać jajka, płatki owsiane i koncentrat, wymieszać. Na suchej patelni
Obiad gotowymożecie zastąpić jakimś długodojrzewającym, też będzie zacnie. Składniki: 1 brokuł 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona cebula duża garść startego białego wędzonego sera 2 łyżki ziaren słonecznika pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów Słonecznik prażymy na patelni do zrumienienia. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy dosłownie 1 minutę(...)miękkości, zależy jak małe uzyskacie różyczki), przecedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone w paski pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę, słonecznik, ser, sok z cytryny i olej. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy
Kardamonovybrokułem i jajkiem na twardo to rewelacyjne połączenie smaków, które kapitalnie sprawdzi się na Twoim Wielkanocnym stole. Mieszanka kolorowych warzyw, sera feta, prażonego słonecznika połączona kremowym sosem chrzanowym. Istna rewelacja. Składniki: 1 brokuł 5 plasterków ananasa z puszki 4 jajka na twardo 150 g sera feta 1 mała czerwona cebula 15 pomidorków(...)koktajlowych 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki ziaren słonecznika 3-4 łyżki delikatnego sosu chrzanowego ( polecam Roleski ) sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Brokuła podziel na małe różyczki. W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i cukier. Do wrzątku włóż różyczki brokuła, gotuj 5 minut. Po tym czasie przełóż szybko do miski zimną wodą
kuron.com.plokazuje się, że niby wszystko jest, a jednocześnie nic nie ma. Czyli w jednym pojemniku została garść orzechów laskowych, w drugim kilka włoskich, jakieś migdały, resztka pistacji lub nasion słonecznika. To znak, że czas na batoniki musli. Przepis jest prosty i szybki. Cierpliwości wymaga jedynie studzenie, ponieważ jeżeli za szybko zabierzecie się za krojenie wszystko może się rozpaść. Przyznam(...)minutes Servings 12 porcji Ingredients 1 szklanka (120) płatków owsianych 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/4 szklanki pistacji 1/4 szklanki płatków migdałów 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka nasion chia 4-5 łyżek (100 g – 125 g) miodu 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 100% mała szczypta soli himalajskiej Instructions Orzechy laskowe oraz
Fitsweet.meśmietanowym to ponadczasowe danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. W latach 90-tych pojawiała się na stołach bardzo często przy różnych okazjach. Natomiast klopsy roślinne wykonane z kiełków słonecznika, pszenicy oraz grochu to nowość na rynku od Dobra Kaloria. I tak połączyłam tradycję z nowoczesnością 😉 Kilka słów o klopsach... Dobra Kaloria wprowadziła na rynek 100% roślinny produkt, który(...)względem wyglądu wygląda jak prawdziwe mięso, bazując na kiełkach słonecznika, pszenicy i nasionach roślin strączkowych. Zamienniki mięsa oparte na kiełkach zawierają 25% białka i są naturalnym źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu oraz witaminy B1. Nie zawierają soi oraz są bez konserwantów, barwników, glutaminianu oraz fosforanów. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu, wapnia, magnezu, potasu, miedzi, cynku, błonnika oraz bardzo rzadko występującej
Kuchnia MagdaLenyśmietanowym to ponadczasowe danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. W latach 90-tych pojawiała się na stołach bardzo często przy różnych okazjach. Natomiast klopsy roślinne wykonane z kiełków słonecznika, pszenicy oraz grochu to nowość na rynku od Dobra Kaloria. I tak połączyłam tradycję z nowoczesnością 😉 Kilka słów o klopsach... Dobra Kaloria wprowadziła na rynek 100% roślinny produkt, który(...)względem wyglądu wygląda jak prawdziwe mięso, bazując na kiełkach słonecznika, pszenicy i nasionach roślin strączkowych. Zamienniki mięsa oparte na kiełkach zawierają 25% białka i są naturalnym źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu oraz witaminy B1. Nie zawierają soi oraz są bez konserwantów, barwników, glutaminianu oraz fosforanów. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu, wapnia, magnezu, potasu, miedzi, cynku, błonnika oraz bardzo rzadko występującej
Kuchnia MagdaLenywegańska, zawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować większą porcję zupy i nadmiar zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku. Do przygotowania dania możemy użyć warzyw świeżych lub mrożonek(...)miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Zupę możemy podać posypaną ulubionymi, świeżymi, posiekanymi ziołami a wersji niepostnej polaną łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno lub pestkami słonecznika prażonymi – zobacz wpis Jak uprażyć słonecznik. Artykuł Zupa brokułowa z kolendrą – post dr Dąbrowskiej pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujegodzin spędzonych w kuchni. Świetnym przykładem jest tutaj terrina ze śledzi z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem i cebulą w pysznym sosie na bazie śmietany z dodatkami, podana z kiełkami słonecznika. Potrawę można podać jako przekąskę lub na kolację jako samodzielną potrawę. Terrinę można pokroić na malutkie kwadraty lub, tak jak u mnie, na większe kawałki. Zamiast octem winnym, można(...)łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 330 g kwaśnej śmietany 12% sól, pieprz 150 ml wody 4 łyżki żelatyny 1/2 cytryny 1 łyżka octu winnego białego do dekoracji kiełki słonecznika do podania ocet winny biały i pieczywo dodatkowo mleko do zalania ryby WYKONANIE Dzień wcześniej: Filety śledziowe zalać w proporcji pół na pół wodą i mlekiem, po czym włożyć
Passions hobbies lifefeta jest zdecydowanie pysznym dodatkiem, który szybko zaspokoi głód ;-) Poza "zieleniną" lubię jak coś w sałatce chrupie, więc dodałam czerwoną paprykę i rzodkiewkę. Jako dekoracja posłużyły mi kiełki słonecznika, zresztą bardzo zdrowe. Na 2 duże porcje obiadowe. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem) 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 pęczka rzodkiewki 150 g sera feta garść kiełek(...)słonecznika około 4 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie (jednorazowe) ulubionej przyprawy sałatkowej WYKONANIE Oliwę wlać do miseczki, wsypać mieszankę przypraw, wymieszać i odstawić. Warzywa umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki przekroić na pół, zaś większe na 4 części. Ser feta pokroić w małą kostkę. Miks sałat przełożyć do miski, polać oliwą z przyprawami
Passions hobbies lifesałata rzymska (albo mieszanka sałat) 2 jajka 1 puszka wątróbek z dorsza (115g) 50g parmezanu (lub innego sera o wyrazistym smaku) 4 kromki ciabatty lub bagietki 2 łyżki pestek słonecznika kiełki brokuła 1 ząbek czosnku oliwa sos: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)łyżeczki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz Ciabattę skropić oliwa, podpiec w piekarniku na złoto, natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki. Wątróbki osączyć z oleju, większe kawałki pokroić. Sałatę porwać, wyłożyć na talerze. Na sałatę wyłożyć
Obiad gotowyszklanki) ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 500 ml bulionu PRZYPRAWY: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chili w proszku lub płatkach 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka pestek słonecznika WYKONANIE Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Bulion stawiamy na ogniu i podgrzewamy, powinien lekko pyrkać. W średniej wielkości garnku(...)porcji bulionu, doprawiamy risotto szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy tarty parmezan i pozostałe 25 g masła. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2-3 minuty. Wykładamy do głębokich talerzy, posypujemy słonecznikiem
cool and mintyłyżeczki cukru 4 łyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 150g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki orkiszowej jasnej 200 g mąki pszennej zwykłej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie W małej miseczce rozpuść drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody(...)Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełóż do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piecz w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. Artykuł CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniazawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić zupę lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować większą porcję zupy i nadmiar zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku. Do przygotowania dania możemy użyć warzyw świeżych(...)miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Zupę możemy podać posypaną ulubionymi, świeżymi, posiekanymi ziołami a wersji niepostnej polaną łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno lub pestkami słonecznika prażonymi – zobacz wpis Jak uprażyć słonecznik. Artykuł Krem z zielonych warzyw – post dr Dąbrowskiej pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujerecenzje wszystkich produktów, które zdecydowałam się zamówić - wartości odżywcze, skład, a także ocenę smakową. Obiecuję, że będzie pysznie i zdrowo 😊 Mieszanka chleba bezglutenowego z goji Składniki ⇾ mąka owsiana bezglutenowa, słonecznik, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, siemię lniane, suszone jagody goji 6%, płatki teff, nasiona chia, łuska babki jajowatej, sól himalajska Podobną mieszankę, tylko w innej wersji smakowej próbowałam już jakiś(...)alkohole wielowodorotlenowe: 99,78 g Białko: 0 g Sól: 0 g Musli owsiane z czekoladą i czarną porzeczką bezglutenowe Składniki ⇾ płatki owsiane bezglutenowe 50%, daktyle suszone, ziarno słonecznika, czekolada gorzka bez cukru*, figa suszona, banan suszony, siemię lniane, czarna porzeczka liofilizowana. *Składniki czekolady ⇾ (miazga kakaowa 60%, substancja słodząca (erytrytol 29,5%, glikozydy stewiolowe 0,027%) tłuszcz kakaowy, inulina
Zdrowie na języku :P