oczywiście w tym momencie trzeba spróbować i w razie czego dołożyć któregoś ze składników. Ja dodałam cynamonu bo chciałam żeby był mocniej wyczuwalny niż kakao. Moimi dodatkami był słonecznik, płatki migdałów i gorzka czekolada. Na dno każdej foremki nałożyłam właśnie te dodatki i na to wyłożyłam masę. Do danego smaku w foremce dosypałam do masy odpowiedni dodatek. Powiem tak: jeżeli(...)dnie foremki był słonecznik do do masy wsypałam pokrojonego słonecznika itd.Wszystko posypałam wiórkami i wstawiłam do lodówki
harrisamałych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu* 4 łyżek oleju lub oliwy 4 łyżek łuskanego słonecznika – opcjonalnie przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra oraz kminek * Przepis na prosty wywar warzywny znajdziecie TUTAJ . Możecie przyrządzić go również na maśle(...)ogniu, co chwilę mieszając. 5. Po tym czasie, podlewamy całość chochelką wywaru, mieszamy i dusimy. Czynność powtarzamy, aż wywar się skończy. 6. W międzyczasie, na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy słonecznik i podprażamy go. 7. Przed dolaniem ostatniej porcji wywaru, dodajemy pieczarki oraz kukurydzę i dusimy wszystko razem, aż do odparowania wywaru. 8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę
Okiem Blondynki by McBlondiSzybkie i bardzo smaczne ciasteczka, które bardzo szybko znikają z talerza. SKŁADNIKI 1 szkl. mąki pszennej, ¾ szkl. słonecznika, ¾ szkl. płatków owsianych, 180 g masła, 1/3 szkl. cukru trzcinowego, aromat waniliowy, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek, aromat, a na końcu płatki owsiane i słonecznik
słodki bratekmożna wcześniej zmiksować, do lodówki schować i w dowolnym czasie obiad przygotować. Składniki: 250 g makaronu spaghetti, sól do smaku, pesto: 100 g świeżej rukoli, 80 g łuskanego słonecznika, ok. 50 – 70 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny do smaku, 10 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 3 łyżki drobno startego parmezanu, pieprz czarny świeżo mielony(...)smaku. Przygotowanie: pesto: Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. W mikserze, miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek i słonecznika. Następnie dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny (do smaku), pieprz, ser i całość krótko miksujemy. Kawałeczki ziaren powinny być w pesto wyczuwalne. Jeśli potrzeba można doprawić solą, ale dopiero na samym końcu, ponieważ oliwki ją zastępują. Makaron
Moniki Smakołykiwłączać do naszego menu kuchnię roślinną. Ta pasta to właśnie taki fajny, wegański pomysł na urozmaicenie zwykłych kanapek. Co więcej, jest super prosta do wykonania. Potrzebujemy tylko namoczyć ziarna słonecznika, dorzucić kilka składników i zblendować wszystko razem. Składniki: 150g ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 4 suszone pomidory (można dać więcej) pieprz sól woda do namoczenia ziaren Przygotowanie: Ziarna słonecznika
Ale Pyszka!Granola, czyli smażone na patelni płatki owsiane z dodatkiem posiekanych orzechów, wiórków kokosowych, płatków migdałów oraz pestek słonecznika i siemienia lnianego. Po uprażeniu wymieszane z olejem kokosowym i miodem oraz posypane tartą gorzką czekoladą i suszoną żurawiną. Jest prosta w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. Genialna do owsianki lub jogurtu naturalnego. Można posypać nią owocową sałatkę lub schrupać jako słodką przekąskę(...)owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, pekan) 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka suszonych płatków kokosa 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki suszonej żurawiny / rodzynek lub posiekanych suszonych moreli 3 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 50 g gorzkiej czekolady WYKONANIE W rondelku rozpuszczamy olej z miodem. Odstawiamy. Czekoladę ścieramy
cool and mintypostaci serwuje mi ją Agnieszka. Mówiąc krótko, posiłek wegetariański z porcją białek... Może nie koniecznie jest tak dużo białka jak w chudym serku białym, ale można to uzupełnić ziarnami słonecznika bogatymi w białko...💪 Aby wspomóc trawienie białek i zneutralizować alkalizujące działanie tłuszczy proponuje dodatkowo sowicie skropić cytrynką... 😀 Składniki: sałata lodowa rzodkiewka pomidor cebula czerwona słonecznik ser feta(...)cytryny (jeśli ktoś lubi bardziej kwaskowy smak, jeśli nie to sok pominąć), delikatnie solimy (nie dużo bo feta jest słona) i pieprzymy. Na samą górę dajemy pokrojoną fetę, posypujemy słonecznikiem i czarnuszką. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWażny jest natomiast sezon na warzywa i owoce, z którego trzeba korzystać ile wlezie. A jak sezon to wiadomo - fasolka szparagowa. Tym razem w towarzystwie fety, cebuli i prażonego słonecznika. Pamiętacie o tym, żeby nie kupować podróbek fety? Mam nadzieję. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 200 g sera feta 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki(...)niej pokrojoną w plasterki cebulę i kostki fety. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika
KardamonovyLekka i orzeźwiająca surówka do obiadu ze świeżym ogórkiem, słodką morelą, czerwoną cebulą dla lekkiego zaostrzenia smaku, koperkiem i ziarnami słonecznika. Winegret stanowi jedynie oliwka, sok z cytryny, sól oraz szczypta cukru, który wydobywa smaki. * morele- około 6 szt. * ogórek- 1 większy * czerwona cebula- 1 mniejsza * koper- pół pęczka * ziarna słonecznika- 4 łyżki * oliwa z oliwek- 2-3 łyżki * sól(...)cukier i sok z cytryny- do smaku Ogórka (jeżeli zawiera dużo pestek, to najlepiej się ich pozbyć wyskrobując łyżeczką), cebulę oraz morele pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze słonecznikiem, posiekanym kopem, sokiem z cytryny, solą oraz cukrem do smaku. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaopisie... 😂 No więc... Makaron casarecce, idealnie ugotowany - al dente, w towarzystwie sprężystych warzyw: brokułów, młodego bobu i cukinii, otulony kremowym sosem z delikatną, cytrynową nutą... Z dodatkiem prażonego słonecznika - dla dodania chrupkości i odrobiną parmezanu oraz listkami świeżej bazylii - dla podkręcenia smaku... 😋👌 Brzmi bogato... A to to tylko kilka podstawowych składników, idealnie skomponowanych... Wyjątkowym czyni go dodatek skórki otartej(...)gęstej śmietany kremówki skórka otarta z 1 cytryny 3-4 łyżeczki soku z cytryny kilka łyżeczek tartego parmezanu lub grana padano listki bazylii (opcjonalnie) kilka łyżek słonecznika łuskanego sól i świeżo mielony pieprz WYKONANIE: W większym garnka zagotuj wodę z solą i cukrem (dałam 1 łyżeczkę soli i 1 cukru). Wrzuć bób i różyczki brokuła, i ugotuj
Słodko-Słony Świat Ilonytego spokojnie można je zamrozić i cieszyć się ich smakiem za jakiś czas. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę ze szpinaku z młodą, chrupiącą kalarepką oraz pestkami słonecznika. Ciekawi? Zapraszam po przepis! Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 500 g młodego szpinaku, umytego i oczyszczonego 2 cm kawałek pora, pokrojony w piórka łyżka pokrojonego na mniejsze kawałki szczypiorku(...)duża kalarepka, obrana i pokrojona w kostkę sól, pieprz, zielona czubryca łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie: Do gorącego bulionu wrzucamy pora oraz kalarepkę i gotujemy al dente. Gdy będzie już miękka wyjmujemy na talerzyk a do bulionu wrzucamy szpinak. Gotujemy około 5 minut. Gdy szpinak zwiędnie zupę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czubrycą. Podajemy z kalarepką oraz posypaną ziarnami
Życie ze smakiempracy mięśni cynk wpływa na odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego. Produkty pełnoziarniste dostarczają błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit. Składniki: 300 g makaronu pełnoziarnistego pióra Arc-Pol 1 szklanka nasion słonecznika i dyni 1 mała papryczka chilli 1 słoik suszonych pomidorów 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 150 g zielonych oliwek SOS 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu(...)sojowego 2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie. Makaron pełnoziarnisty pióra Arc-Pol Czaniec ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Pestki słonecznika i dyni wyłożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pestki prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Podsmażamy w minuty
Kuchnia w oparach700g ziemniaków 500g chudego twarogu 3 średnie cebule 4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Dodatkowo: śmietana do posmarowania po 2 plasterki sera żółtego na każdy naleśnik ziarna słonecznika – opcjonalnie Zaczynamy od ugotowania ziemniaków – obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i gorące tłuczemy lub przeciskamy praską do ziemniaków. Odstawiamy do ostygnięcia(...)układamy porcję farszu – około 2 łyżki, dociskamy. Składamy w prostokątną kopertę. Układamy naleśniki, złożeniem do dołu, w naczyniu. Na wierzchu smarujemy każdy niepełną łyżką śmietany, posypujemy odrobiną ziaren słonecznika, układamy po 2 plasterki sera na każdy naleśniki i rozkładamy równomiernie odrobinę prażonej cebulki. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Naleśniki powinny być zarumienione z wierzchu, jeśli jednak
Smaczna Stronawedług przepisu mojej Mamy. Składniki: 350 g mąki pszennej razowej 600 g mąki wrocławskiej typ 500 lub mąki do wypieków drożdżowych typ 650 + do podsypania 100 g ziaren słonecznika i sezamu (może być 70 g słonecznika i 30 g sezamu lub jak kto lubi) 10 dag drożdży Babuni 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 7 łyżek oleju rzepakowego(...)minut. Po tym czasie ciasto podsypać delikatnie mąką wrocławską i przerobić. Formować bułki i układać na blachach wielkości piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Ja wsypuję do małej miseczki ziarna słonecznika lub sezamu i obtaczam w nich spód bułki. Odstawiam na ok. 8 minut, włączam piekarnik z termoobiegiem i nagrzewam do 180 0 C. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę
Przepisy Babcimałych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu* 4 łyżek oleju lub oliwy 4 łyżek łuskanego słonecznika – opcjonalnie przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra oraz kminek * Przepis na prosty wywar warzywny znajdziecie TUTAJ . Możecie przyrządzić go również na maśle(...)ogniu, co chwilę mieszając. 5. Po tym czasie, podlewamy całość chochelką wywaru, mieszamy i dusimy. Czynność powtarzamy, aż wywar się skończy. 6. W międzyczasie, na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy słonecznik i podprażamy go. 7. Przed dolaniem ostatniej porcji wywaru, dodajemy pieczarki oraz kukurydzę i dusimy wszystko razem, aż do odparowania wywaru. 8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę
Okiem Blondynki by McBlondi