masła ok. 1,5 l wody 2 ziela angielskie 2 ziarenka pieprzu listek laurowy ok. 5 dag drobnego makaronu łyżka śmietany szczypta ostrej papryki i kurkumy 2-3 łyżki słonecznika 3 gałązki świeżego lubczyku sól i pieprz do smaku zioła prowansalskie koperek do posypania WYKONANIE: Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora, cebulę i 2 ziemniaki kroimy(...)kroimy w kostkę. Zupę blendujemy na gładko, podbijamy śmietaną, doprawiamy solą, papryką i kurkumą. Dodajemy makaron i gotujemy do miękkości. Na końcu wrzucamy ziemniaki oraz przyprawiamy pieprzem. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż stanie się chrupiący. Zupę posypujemy koperkiem oraz słonecznikiem. Smacznego :) Z podanego przepisu wychodzą 3-4 porcje zupy Do zupy polecam domowy chlebuś. Przepis
Pani na deserSkładniki potrzebne do przygotowania zapiekanki brokułowej. 1 duży brokuł 1/2 łyżeczka soli 250 ml kwaśnej śmietany 150 gr serka kremowego 7 łyżek sera żółtego np. cheddar 3 łyżki ziaren słonecznika szczypta soli 1/8 łyżeczki białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej naczynie żaroodporne do pieczenia Jak przygotować brokułową zapiekankę . Brokuła podzielić na różyczki. Gotować w wodzie osolonej 1/2 łyżeczką soli przez dwie(...)minuty. Kiedy podgotowany, brokuła wyciągnąć z garnka i przelać zimną wodą. Odcedzić. W misce wymieszać serek kremowy, ser cheddar, kwaśną śmietanę, ziarna słonecznika, biały pieprz, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Wyłożyć masę równomiernie w naczyniu do pieczenia. Dodać różyczki brokuła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Pieczony brokuł Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując pieczonego
mecooksKonkretna sałatka na jesień i nie tylko. Dodatek słonecznika nadaje tej sałatce orzechowy posmak. Myślę, że warto przygotować ją na dzisiejszą kolację. Polecam! Składniki : * 3 ugotowane ziemniaki * 100g boczku wędzonego parzonego * mała czerwona cebula * pestki słonecznika * 2 łyżki majonezu Przygotowanie : Ziemniaki pokroić w kostkę. Boczek przesmażyć i odsączyć. Cebulę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Posolić
Magiczne Życie Martysproszkowanego imbiru (świeży jest bardziej aromatyczny, ale akurat nie miałam) 1/2 łyżeczki kardamonu 165 ml mleka kokosowego (u mnie mała puszka mleka kokosowego light z Auchan) sól 40g ziaren słonecznika do podania Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Odmiana hokkaido łatwo się obiera i kroi, jest słodka w smaku, wiele osób ją poleca. Jarmuż opłukać pod bieżącą wodą(...)dodać wszystkie przyprawy, miód, starte jabłko i mleko kokosowe. Wymieszać dokładnie, przez chwilę pogotować i na końcu doprawić do smaku wedle uznania szczyptą soli (jeśli jest taka potrzeba). Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Zupę podawać posypaną ziarnami słonecznika. 1 porcja to ok. 230kcal , węglowodany: 25g, białko: 5g, tłuszcz: 12g Informacje dla diabetyków: w porcji zupy znajduje się
Dietologbulionu warzywnego 500 g dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka czosnku 1 czubata łyżeczka curry spora szczypta mielonej chili (lub więcej) 1 łyżka ziaren słonecznika 3 kromki ulubionego chleba 2 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (dyni hokkaido nie trzeba(...)pół w poprzek, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia, pod koniec dodajemy pestki słonecznika, które również rumienimy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy do niego kawałki cebuli, smażymy około 3 minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry i bulion. Gotujemy
Kardamonovyszałwii 8 wykałaczek do spięcia mięsa sól i pieprz szklanka białego wytrawnego wina liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego olej rzepakowy musztarda 200 gram kaszy pęczak 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka orzeszków piniowych ( opcjonalnie) łyżka masła cebula i ząbek czosnku 200 gram pieczarek lub innych grzybów natka Rozbij plastry mięsa z dwóch stron. Oprósz solą(...)kostkę, zacznij szklić wraz z posiekanym czosnkiem. Dodaj wypłukaną kaszą. Wlej 2 i 1/2 szklanki wody i gotuj 20 minut. Orzechy posiekaj i zrumień na suchej patelni wraz pestkami słonecznika. Odstaw. Umyj pieczarki ( lub inne grzyby) i na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż na złoto z ząbkiem czosnku. Kiedy kasza się ugotuje, wsyp orzechy i pestki słonecznika. Dodaj łyżkę masła
AZgotuj!smak sosu, ulubionymi przyprawami. Możemy sprawić, aby był bardziej ostry lub słodszy. Możemy również decydować o jego konsystencji, dodając więcej oliwy. Jeśli chcemy go zagęścić możemy dodać więcej pestek słonecznika lub bazylii. Proporcje są podane „na oko”, ponieważ dużo zależy od pomidorów jakie macie. Jedne będą bardziej wodniste, inne bardziej mięsiste. Do pesto możemy użyć świeżej oliwy(...)podajemy z makaronem i parmezanem."]} Drukuj Makaron z pesto pomidorowym z bazylią Składniki Ulubiony makaron Pesto pomidorowe 2 spore świeże pomidory 1/3 szkl. oliwy szczypta cukru 4 łyżki pestek słonecznika 2 ząbki czosnku 5 łyżek startego parmezanu + trochę do podania 2 garście świeżej bazylii 8 połówek suszonych pomidorów z oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego lub octu winnego sól i pieprz
Mieszam w Garnkuoraz różnego rodzaju sery. Zupa krem z cukinii znakomicie komponuje się z posiekanym drobno koperkiem, natką pietruszki oraz różnego rodzaju ziarnami i orzechami np. płatkami migdałów, pestkami dyni, ziarnami słonecznika itp. Składniki – zupa krem z cukinii: 700 ml tłustego rosołu no z mojego przepisu na rosół z kaczki 700 g wydrążonej cukinii 100 g cebuli 2 ząbki czosnku(...)masła klarowanego szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny lub biały świeżo mielony Dodatki: koperek lub natka pietruszki płatki migdałowe , pestki słonecznika , dyni itp. dodatkowy tłuszcz by podbić makro np. mix oleju MCT (zaczynać od 5g jednorazowo), z rokitnika, z ogórecznika, czarnuszki , lnianego Essentiala, oliwy z oliwek extra vergine. Cukinię umyć, wytrzeć, przekroić i wydrążyć pestki
Ola la LCHFnajlepsze pesto pietruszkowe. Do zrobienia pesto potrzebna jakaś zielenina w tym przypadku świeża natka pietruszki. Poza tym potrzebne są jakieś nasiona lub orzechy. Ja skusiłam się na prażony słonecznik. Porcja dobrej oliwy, czosnek, twardy ser bursztyn,sól, pieprz do smaku i porcja aromatycznego pesto gotowa. Nigdy nie kupuję pesto , bo zawsze robię. Zaletą domowego pesto jest to, że mogę wybrać(...)marynowania czy jak dodatek do twarożku. A Wy lubicie pesto? Kupujecie czy miksujecie domowe pesto? Pesto pietruszkowe Składniki: ½ l duży pęk pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki twardego sera bursztyn lub parmezanu sól i pieprz do smaku Pietruszkę pokrój z grubsza. Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Umieść składniki
codojedzeniaCukiniowe klopsiki to warzywna odmiana szwedzkich köttbullar . Cukiniowe klopsiki przyrządzam często i na wiele sposobów. Te powstały z sera ricotta i pestek słonecznika. Najlepiej smakują z pomidorowym sosem, makaronem lub kaszą. Jarskie klopsiki z cukinii to najlepszy sposób na wykorzystanie cukinii w sezonie. Nie wiem jak u Was ale u mnie w tym roku cukinia bardzo obrodziła. Ten fakt jednak(...)cukinię można grillować i marynować. Cukiniowe klopsiki Składniki: na 50 sztuk 2 cukinie, ok. 500 g 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g sera ricotta 150 g pestek słonecznika 4 łyżki mąki lnianej 2 jajka 70 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku ghee do smażenia Sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 3 dymki
codojedzeniatego z samej surowizny, czyli wersja raw, a przede wszystkim zero gotowania i stania w ten upał przy garach, do tego jest sycący i całkiem treściwy dzięki słonecznikowi, więc spokojnie może być głównym posiłkiem. Jest tak piękny, że zdjęć nie poddałam praktycznie żadnej obróbce i tak samo cudownie smakuje, czyli jest lekko słodki, ale bardzo orzeźwiający. Użyłam buraków z mojego(...)hurtowych, a w przeliczeniu na zł kosztuje 5 zł, nie mam pojęcia dlaczego w Polsce są taaaak drogie (12-15 zł)! Składniki na 4 porcje: 200 g namoczonych ziaren słonecznika 600 ml mleka migdałowego *spokojnie można zastąpić innym mlekiem roślinnym, np. ryżowym lub wodą 600 ml wody 4 średniej wielkości buraki sok z jednej cytryny/limetki płaska łyżeczka soli pół łyżeczki
greenscarfsamo ;) no może oprócz sałaty, ale zaraz do tego dojdziemy. Do tego na drugie śniadanie zapakowałam jogurt zmiksowany z borówkami, a do małego pudełeczka buraczki z serkiem i nasionami słonecznika. Ale przejdźmy zatem do przepisów Indyk pieczony z ziemniakami ( porcja dla 3 osób ) 1 udziec z indyka ( mój miał 70 dkg ) 10 ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)drugą stronę gdy lekko zacznie się przyrumieniać. Do pudełka zapakowałam po kawałku indyka, ziemniaki i sałatę. Na drugie śniadanie : jogurt zmiksowałam z borówkami i nasionami słonecznika. Popołudniowa przekąska to jeden mały gotowany burak pokrojony na plasterki, na nim serek Bieluch i posypana całość nasionami słonecznika. Indyk pieczony, sałata rzymska i buraki – pomysł na lunch
Kuchnia na wzgórzudobra propozycja na obiad. U nas chwilę już nie było, a w to gorąco trzeba sobie jakoś radzić, więc tak na szybko przygotowałam taki z cukinią, suszonym pomidorem, tuńczykiem, słonecznikiem, do tego garść świeżej bazylii i ser parmigianino regino. Wyszło smacznie, polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu u mnie penne średnia cukinia kilkanaście(...)suszonych pomidorów 2 puszki tuńczyka w sosie własnym świeża bazylia starty ser parmigianino regino 3/4 szklanki słonecznika 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki sól pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1. Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy olej, cukinię myjemy, kroimy w pasterki, które potem kroimy na ćwiartki, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przepuszczony
kruche babeczkiszukał jedzenia to podałam mu chłodnik z drożdżowymi pasztecikami z pieczarkowym farszem (chyba go jednak muszę lubić). Składniki na 4 porcje: około 1 kg ogórków 200 g łuskanego słonecznika pęczek koperku łyżeczka kurkumy łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu szklanka wody Przygotowanie: Słonecznik przepłucz kilka razy wodą. W blenderze kielichowym zblenduj obrane ogórki z dodatkiem szklanki wody(...)Dodaj słonecznik i znowu zblenduj. Dopraw kurkumą, czosnkiem, solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj koperek i szklankę wody, lub tyle uważasz do ulubionej konsystencji. Wstaw do lodówki aby się schłodził. Smacznego chłodnego Artykuł Surowy chłodnik ogórkowy, czyli dawka lecznicza na upały. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfjajko 1 żółtko 3/4 szkl. gorącej wody szczypta soli 1/2 łyżeczki kurkumy Farsz 500 g. wyłuskanego bobu 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/4 szkl. pestek słonecznika + garść do posypania kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka masła sól i pieprz Sos ogórkowy 6 średnich gruntowych ogórków 50 g. masła sok i skórka otarta z ćwiartki cytryny kilka(...)cukier do smaku Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź i obierz z łupinek. Przełóż do wyższego naczynia. Cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na złoto na maśle, ostudź. Słonecznik upraż na suchej patelni, wystudź i zmiel na proszek w młynku. Do bobu dodaj 2 łyżki wody z jego gotowania, cebulę, słonecznik, posiekany czosnek, listki pietruszki i majeranek. Dopraw solą
Delicious Place