ciężkie i tłuste potrawy. Polecam ją również na spotkania w plenerze oraz na grilla . Sałatka z arbuzem i fetą 400 g arbuza 1/4 opakowania sera feta 20 g słonecznika 1/4 cytryny 5 listków mięty Z arbuza usuń pestki, a następnie pokrój w małą kostkę. Ser feta również pokrój w kostkę. Słonecznik wsyp na rozgrzaną suchą patelnię i praż(...)minut. Połącz ze sobą w misce arbuza i fetę. Całość polej sokiem z cytryny oraz posyp słonecznikiem. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 211 | Białko: 9,3 | Węglowodany: 23,2 | Tłuszcze: 9,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Sałatka z arbuzem i fetą pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu
Przepisy na widelcunajlepiej w sosie własnym 200 g brokuła (waga samych różyczek) 50 g ryżu (użyłam brązowego), czyli ok. 170 g po ugotowaniu 1 pomidor 1 ogórek (gruntowy) 2 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 1 łyżka oliwy sól, pieprz przygotowanie Ryż ugotuj w 200 ml wody. Brokuła ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 minut). Nasiona słonecznika(...)podpraż na suchej patelni. Do ostudzonego ryżu i brokuła dodaj tuńczyka, pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka, nasiona słonecznika, jogurt oraz oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Artykuł Sałatka z tuńczykiem, brokułem i ryżem pochodzi z serwisu Via Gusto
Via GustoProsta i zdrowa sałatka z kaszy kuskus i dużej ilości warzyw: suszonych i świeżych pomidorów, groszku, oliwek, papryki i rzodkiewek. Z pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Z pysznym jogurtowym sosem tzatziki i pokruszoną fetą. Kaszę wraz z mrożonym groszkiem wystarczy zalać wrzącym bulionem lub wodą, w proporcji 1:1, a następnie poczekać, aż wchłonie cały płyn. W międzyczasie(...)suszonych pomidorów ze słoiczka 1 pomidor malinowy 1 szalotka lub czerwona cebula garść czarnych oliwek, bez pestek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pestek słonecznika, uprażonych na suchej patelni 1/4 papryczki chili sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 opakowania fety (135 g) SOS TZATZIKI
cool and mintyDzień dobry :-) Uf jak gorąco :-( Nic się nie chce, nie mówiąc już o gotowaniu. Tym razem coś na szybko, kasza pęczak ze szparagami, słonecznikiem i pomidorkami. Tak na szybko, do tego była pieczona rybka, choć ja wolałam bez. Bardzo lubię kasze z dodatkiem warzyw i tak naprawdę mi to wystarcza ;-) Miłego dnia :-) Składniki: 1,5 szklanki kaszy pęczak pęczek szparag(...)kilka pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki słonecznika 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Kaszę pęczka gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi myjemy, odcinamy twardą końcówkę i kroimy na mniejsze części. Pomidorki kroimy na połówki. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi, oprószamy je solą i smażmy, aż będą robić się miękkie, dorzucamy słonecznik, który fajnie się
kruche babeczkiPyszne, nieco odmienne domowe burgery z kurczaka. Dodatek słonecznika sprawia, że podczas jedzenia delikatnie chrupią. Dodatek natki pietruszki i czosnku granulowanego sprawia, że są bardzo aromatyczne. Polecam na pyszną kolację lub obiad. W sezonie grillowym możemy je przygotować na grillu. 350 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 ugotowana marchewka 1 biała cebula(...)tartej + do obtoczenia 2 łyżki kaszy manny Sól Pieprz 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Do mięsa wsypujemy łuskany słonecznik oraz posiekaną natkę pietruszki. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w małą kosteczkę. Pieczarki, ugotowaną marchewkę oraz żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu wbijamy
VioletoweKucharzeniepokrzywy Składniki: Babeczki - 4 jajka - kostka twarogu - 40g mąki z ciecierzycy - 50g mąki ryżowej/kukurydzianej - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - przyprawy (u nas czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, zioła) Nadzienie - 100g słonecznika - 2 łyżki przepłukanej pokrzywy ze słoika (pasteryzowana w soli) - olej dyniowy - 50g płatków ryżowych (jeśli nie masz zamień na dodatkową porcję słonecznika) - ząbek czosnku, przyprawy - 2-3 łyżki soku z cytryny(...)Słonecznik zalać gorącą wodą na 4h. Po tym czasie wodę odlać. 2. Płatki ryżowe zalać wrzątkiem i odczekać parę minut aż zmiękną (odlać nadmiar wody). 3. Zmielić w blenderze wszystkie składniki na nadzienie do uzyskania gęstej pasty. 4. Wszystkie składniki na babeczki wymieszać i dolewać tyle wody aby uzyskać gęstą masę (wtedy nadzienie nie opadnie). 5. Masę na babeczki wylać
Candy PandasUlubiony smak dzieciństwa. Tym razem zrobiony z pełnoziarnistymi herbatnikami i ziarnami słonecznika. Przepis na dużą porcję! 250 g margaryny lub masła 4 łyżki ciemnego kakao 1 szklanka wody 1 szklanka białego cukru 500 g mleka w proszku 250 g pełnoziarnistych herbatników 0,5 szklanki ziaren słonecznika 1/3 szklanki mieszanki rodzynków i orzechów Herbatniki pełnoziarniste łamiemy na mniejsze kawałki. Do większego(...)wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie partiami wsypujemy mleko w proszku, energicznie mieszamy, aż masa ładnie się połączy. Na końcu wsypujemy herbatniki, słonecznik i orzechy z rodzynkami. Ponownie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Blok chłodzimy w lodówce przez kilka godzin
VioletoweKucharzenieChałwa z ziaren słonecznika jest równie pyszna jak z sezamu. Ziarno jest lekko wyczuwalne a chałwa wyszła słodka i pyszna. Chałwę przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 500 g ziarna słonecznika bez soli 3-4 łyżki miodu 2 łyżki pasty tahini ( z sezamu ) olejek waniliowy do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Słonecznik przekładamy do dzbana Robota Thermomastera II, następnie prażymy w temperaturze 100 % C, do momentu aż ziarno będzie lekko uprażone. Następnie zamykamy wieczko i miksujemy na funkcji Turbo aż powstanie proszek. Teraz wlewamy miód, olejek i pastę tahini, porządnie miksujemy. Masę przekładamy do miseczki wyłożonej folią i studzimy. Następnie kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioligłównej, jako samo danie :) Zaletą naszej dzisiejszej propozycji, mimo, że zawiera składniki, które nie zawsze mamy w zapasie w kuchni, jest szybkość przyrządzenia. Kilka minut i gotowe. Sałatka ze słonecznikiem i niebieskim serem SKŁADNIKI SOS : - 200g jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - 2 ząbki czosnku Jogurt, majonez oraz rozgnieciony czosnek dokładnie ze sobą mieszamy. SKŁADNIKI: - 120g niebieskiego sera pleśniowego(...)prażonego słonecznika - max sałat (burak czerwony, sałata zielona, endywia frisbee) - ½ papryczki habanero - 1 pomidor - 70g zielonych oliwek - 450g filetu z kurczaka - 2 łyżki oleju Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Uwaga! Kurczaka nie przyprawiamy. Ser pleśniowy, papryczkę habanero i pomidora kroimy w drobną kostkę, a oliwki w krążki. Wszystkie
Związek na patelnipotrawa będzie taka pyszna! Smak omletu z koperkiem, łososia i szparagów łączy się idealnie z sosem chrzanowym, który jest idealnym wykończeniem potrawy. Świetnie też do całości pasują kiełki słonecznika. Szczerze Wam polecam tą potrawę, bo jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. SKŁADNIKI 6 jajek 80 ml mleka 3,2% 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 pęczek koperku(...)zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 150 g łososia wędzonego MOWI 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka cytryny sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy kiełki słonecznika do dekoracji WYKONANIE Do garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, oderwać lub odciąć twarde końcówki, zagotować wodę z łyżeczką cukru
Passions hobbies lifeWegański pasztet, którego głównym składnikiem jest ugotowana kasza jaglana (np. pozostała z obiadu). Znajdziecie w nim ponadto podsmażone na rumiano warzywa, pestki słonecznika i opcjonalnie także suszone pomidory ze słoiczka. Na koniec jeszcze mała miarka oleju, który razem z kaszą scala cały pasztet i nadaje mu odpowiednią konsystencję - sprawia, że pasztet nie rozsypuje się i nie kruszy po upieczeniu. Pozostaje(...)papryki 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 5 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka 2 łyżki oleju, np. kokosowego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina / bulionu / wody 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki oleju 4 łyżki sosu sojowego przyprawy: 2 listki laurowe, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, majeranku, lubczyku
cool and mintytylko doskonały wegański deser, ale zdrowa, pożywna przekąska lub drugie śniadanie dla każdego. Aksamitne, idealnie kremowe i bardzo sycące. Course FIT deser Keyword borówki, mleczko kokosowe, nasiona słonecznika, nerkowce, olej kokosowy, owoce, serniczki, suszone daktyle, syrop klonowy, wanilia Prep Time 20 minutes Czas chłodzenia 4 hours Total Time 4 hours 20 minutes Servings 4 porcje Ingredients Spód: 1/2 szklanki(...)nasion słonecznika 10 (50 g) suszonych daktyli mała szczypta soli himalajskiej Masa z nerkowców: 1 szklanka (150 g) nerkowców 2 łyżki (50 g) oleju kokosowego 2-4 łyżki mleczka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii mała szczypta soli himalajskiej Mus z owoców: 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców
Fitsweet.mezawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić zupę lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować większą porcję zupy i nadmiar zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku. Do przygotowania dania możemy użyć warzyw świeżych lub mrożonek(...)miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Zupę możemy podać posypaną ulubionymi, świeżymi, posiekanymi ziołami a wersji niepostnej polaną łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno lub pestkami słonecznika prażonymi – zobacz wpis Jak uprażyć słonecznik. Artykuł Zupa krem ze szpinaku – post dr Dąbrowskiej pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeSKŁADNIKI: - tuńczyk w sosie własnym - 1/2 puszki - jajo ugotowane na twardo - 1 szt. - sałata rzymska - 4 liście - rukola - 2 garści - pomidorki koktajlowe - 5 szt. - słonecznik łuskany - 1 łyżka - olej lniany - 1 łyżka - przyprawy: sól himalajska/ pieprz cytrynowy/ pomidory suszone z czosnkiem - chleb żytni (u mnie z żurawiną) - 2 kromki WYKONANIE : Jajo ugotować na twardo. Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej(...)Tuńczyka odsączyć, pomidorki koktajlowe pokroić w połówki i wymieszać z porwaną sałatą, przyprawić wedle uznania. Na sałatę wyłożyć tuńczyka i pokrojone w ćwiartki jajko, posypać słonecznikiem, polać olejem lnianym lub oliwą z oliwek. Podawać z pieczywem
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas