Zapraszam na zupę brokułową w formie kremu. Zupka jest leciutka ale sycąca. Ziarna słonecznika są chrupiącym dodatkiem. Składniki: 1 świeży brokuł 1 średnia marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 małe ziemniaczki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu do podania: jogurt naturalny, podprażony na patelni słonecznik Przygotowanie: Myjemy i obieramy marchewkę(...)się bulionu razem z brokułem i pokrojonymi marchewką i ziemniakami. Przyprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez 20 min. Po ugotowaniu blendujemy na krem. Podajemy z jogurtem naturalnym i pestkami słonecznika. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na pyszną sałatkę układaną warstwowo w pucharku. Pięknie wygląda i super smakuje z podprażonym słonecznikiem. Taka sałatka będzie idealna na lekką kolację. Polecam Składniki: 4 małe liście sałaty masłowej 4 rzodkiewki 4 cm ogórka zielonego 1/4 papryki czerwonej 4 łyżeczki pokrojonego szczypiorku 4 pomidorki koktajlowe 4 łyżeczki podprażonego słonecznika 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 4 łyżeczki oleju rzepakowego(...)pomidorki w ósemki. Na sałacie układamy rzodkiewkę, na niej ogórek, paprykę, szczypiorek. Pomidorki układamy w około pucharka. Z oleju o przypraw robimy sos i polewamy sałatkę. Na środku kładziemy słonecznik. Podajemy od razu. Przepis na 1 porcję
słodkie i nie tylko historie kulinarnepotrawie. Jaglanka możliwa jest też w wersji wegańskiej, gdy zastąpimy majonez sojonezem (link do przepisu poniżej) i zrezygnujemy z masła. Zapraszam. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej spora garść słonecznika 1 łyżka masła ( w wersji wegańskiej kapka oliwy) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów kilka łyżek majonezu (w wersji wegańskiej kilka łyżek sojonezu) sól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru, kurkuma Wykonanie(...)Słonecznik prażymy na suchej patelni, możemy dodać łyżkę masła. Powinien lekko zbrązowieć. W wersji wegańskiej z kapką oliwy. 2. Kaszę jaglaną, wcześniej opłukaną na sitku pod zimną a następnie gorącą wodą, wrzucamy na wrzątek (1 szklanka) z odrobiną soli i kurkumy i gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia płynu. Gdy będzie wyglądać jak na zdjęciu obok, to będzie oznaczać
Kawa z mlekiemPesto w innej odsłonie, które każdy może zrobić w domu i to ekspresowo. Pesto z natki pietruszki i nasion słonecznika. To moja trochę spolszczona wersja tego włoskiego przysmaku. Podane z makaronem i serem Grana Padano smakuje wyśmienicie. Czas przygotowania i ilość porcji 20 minut, 4 porcje. Produkty 2 pęczki natki pietruszki, 3 łyżki nasion słonecznika, 1/2 szklanki oliwy z oliwek(...)Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Oliwę z oliwek wlej do wysokiego naczynia. Natkę pietruszki umyj i pokrój na mniejsze części. Dorzuć ją do naczynia, wsyp trzy łyżki łuskanych nasion słonecznika i obrany pokrojony czosnek. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu ziołowego. Wszystko zmiksuj blenderem. Makaron ugotuj. Na patelnię wlej przygotowane pesto i podsmaż przez kilka minut, mieszając. Na koniec wymieszaj
Fit&Fast KitchenLekka sałatka z cykorii, żurawiny i prażonego słonecznika Propozycja dietetycznej, pełnej witamin sałatki z cykorią w roli głównej, bardzo popularnej we Francji, zwłaszcza w sezonie zimowym. Zapraszam. Składniki: 2 cykorie 1 garść suszonej żurawiny 1 garść uprażonych pestek słonecznika Sos do sałatki: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu z czerwonych winogron 2 łyżki oliwy(...)morskiej 1 szczypta pieprzu Wykonanie: Cykorię pozbawić zewnętrznych liści, podzielić na ćwiartki, wyciąć twarde, gorzkie końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Na czystej patelni bez tłuszczu uprażyć słonecznik, przełożyć do cykorii, dodać żurawinę. W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki do sosu winegret, energicznie wymieszać, aż do powstania aksamitnego kremu. Polać nim sałatkę, lekko całość przemieszać i gotowe
Wino Francja Kuchniaduże cebule ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml śmietany 12% 50ml białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: np. chleb żytni razowy, 100g pestek słonecznika Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę razem ze skórką. Na patelni rozgrzać mocno łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojoną cukinię przez kilka minut na dużym ogniu. Drobno pokrojoną cebulkę(...)smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem, aby powstała zupa krem o ulubionej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i już nie gotować. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni i/lub grzankami z pełnoziarnistego chleba. 1 porcja zupy (bez dodatków) to ok. 120kcal , węglowodany: 16g, białko: 3g, tłuszcz: 5g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje
Dietologsztuk: 350 g kosmosy ryżowej lub kaszy jaglanej ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około 300 g marchewki 1-2 cebule 50 g płatków owsianych 50 g pestek słonecznika pół łyżeczki kurkumy łyżeczka kuminu płaska łyżeczka soli jeżeli nie została dodana do kaszy pół łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki kukurydzianej/ziemniaczanej Przygotowanie: Na suchej patelni podpraż słonecznik i płatki owsiane. Dodaj(...)ugotowanej komosy. Na tą samą patelnię, na której był prażony słonecznik wlej 2-3 łyżki oleju i zeszklij cebulę (smaż 3-5 minut), dodaj przyprawy oraz startą na drobnych oczkach tarki obraną marchew. Duś wszystko razem 5 minut. Dodaj do ugotowanej komosy wraz z mąką kukurydzianą. Wymieszaj dokładnie. Jeżeli przepis nie był z żaden sposób przez Ciebie „ulepszany
greenscarfsmaku jest naprawdę boski :). SKŁADNIKI 2 szklanki ciepłej wody 20 dag świeżych drożdży 0,5 kg mąki pszennej tortowej łyżeczka soli łyżka cukru 5 łyżek płatków owsianych górskich garść słonecznika łuskanego garść siemienia lnianego WYKONANIE Do miski wlewamy wodę,dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą,następnie dodajemy sól oraz cukier-mieszamy.Dalej dodajemy słonecznik,siemię lniane i płatki owsiane(...)mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie lejące się ciasto. Tak powstałe ciasto wlewamy do blaszki.Ja używałam foremki silikonowej o wymiarach 25x12cm. Wierzch można jeszcze posypać słonecznikiem i siemieniem lnianym albo zostawić tak jak jest :). Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez ok.40-45 minut.Chlebek musi mieć złoty kolor. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszawcześniej upieczone buraki. Już nie czuję, że rymuje... :D Polecam! ;) Składniki: roszponka około 1 garść 2-3 sztuki średnich buraków ser pleśniowy z niebieską pleśnią jabłko 4 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina pół łyżeczki miodu sól, pieprz Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. U mnie około(...)minut w 200stopniach, ale wszystko zależy od tego jaka jest ich wielkość i rodzaj. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Studzimy. Wystudzone buraki, ser pleśniowy i jabłko kroimy w kostkę i mieszamy razem. Dodajemy słonecznik i roszponkę. Olej, ocet i miód mieszamy razem do połączenia składników, najlepiej wymieszać je w małym słoiku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowanym
Czerwona PorzeczkaTaką miałam wielką ochotę na sałatkę z porem, że na kolację zrobiłam taką z ryżem, kurczakiem, ananasem i prażonym słonecznikiem. Wyszła pyszna, chrupiąca, pikantna z lekko słodkawą nuta ananasa. Polecam Wam nie tylko na wyjątkowe okazje ale również na co dzień, na śniadanie, kolację czy do pracy. 100g ryżu puszka kukurydzy duży pojedynczy filet z kurczaka 5 plastrów(...)ananasa z puszki 100 g słonecznika średni por sól, pieprz 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju mały słoiczek majonezu Fileta umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przyprawić gyrosem i usmażyć na oleju na rumiano. Ostudzić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy
Smakołyki AsiWegańskie smarowidło z namoczonych pestek słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Myślę, że w połączeniu ze świeżą pajdą chleba może zasmakować również niejednemu mięsożercy. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne chyba w każdym sklepie. Można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce. Składniki: szklanka pestek słonecznika kilka pomidorów suszonych 2-3 ząbki czosnku(...)cytryny sól, pieprz oliwa lub olej z suszonych pomidorów natka pietruszki Pestki słonecznika namoczyć przez kilka godzin lub najlepiej całą noc w zimnej wodzie. Odcedzić i przepłukać. Do blendera wrzucić pomidory, obrany czosnek, namoczone pestki, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy. Zmiksować całość na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać również kilka łyżek wody, jeżeli
wyzwania kuchenneminut. Składniki świetnie się ze sobą komponują, dlatego nie trzeba do niej dodawać żadnego dressingu, ani przypraw. pół opakowania szpinaku baby pół opakowania szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g nasion słonecznika 15 pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pokrojony pomidor) 15-20 oliwek 1 łyżka zalewy z oliwek odrobina oleju/ oliwy z oliwek Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej nasiona słonecznika(...)Jeśli zaczną intensywnie strzelać trzeba zmniejszyć gaz. Gdy nasionka się zarumienią przesypujemy je do miski. Na patelnię po słoneczniku wrzucamy pokrojone w kawałki plastry szynki szwarcwaldzkiej (najlepiej przed krojeniem rozdzielić plastry, by się nie skleiły) i zarumieniamy je. Oliwki i pomidorki kroimy na połówki. Wszystkie składniki mieszamy w misce i skrapiamy lekko oliwą i dodajemy łyżkę zalewy z oliwek. Gotowe
Dieta bez mlekaPyszna, aromatyczna pasta z pomidorów, słonecznika i pestek dyni. Bogata w zdrowe tłuszcze, doskonale zastąpi masło czy margarynę na kanapce :) SKŁADNIKI (na 4 kromki - 1 kanapka z pastą - 118 kcal) 1 średni pomidor 2 suszone pomidory z zalewy (30 g) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka pestek dyni(...)łyżeczka świeżej kolendry świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, suszone pomidory odsączamy z zalewy. Słonecznik i pestki dyni miksujemy blenderem . Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy razem. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :) 1 kromka chleba pełnoziarnistego żytniego z pastą - 118 kcal - białko - 3.8 g - tłuszcze - 4.2 g - węglowodany - 15.9 g - błonnik - 3.75 g Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne Rewelacjeposypania Pesto z rukoli: 2 garści rukoli 5 dużych listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego sera pecorino (lub innego podobnego twardego sera) 3-4 łyżki pestek słonecznika około 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Oliwki kroimy w plasterki. Pestki słonecznika możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą(...)więcej aromatu, ale nie jest to konieczne. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Umieszczamy ją wraz z bazylią, czosnkiem, serem, solą i pestkami słonecznika w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Pesto łączymy z gorącym makaronem i oliwkami. Podajemy obsypane dużą ilością sera. Tak przygotowane pesto możemy również przełożyć do słoiczka, wierzch zalać oliwą
PatiGotujepomidorów i z mozzarelli. Lubię klasykę, oraz nieraz coś trochę ją tuningować. Dziś oczywiście kolacja z serii "zrób se sam", no to szaleje... Dziś kolacja białkowa: mozzarella i pestki słonecznika, które zawierają prawie 21% białka. Upsss!! Zapomniałem dodać, że coraz częściej udaje mi się wejść do kuchni i coś zrobić... cóż to robi w domu dwójka dzieci... :) Składniki: pomidory(...)mozzarella cebula czosnek sól pieprz oliwa z oliwek słonecznik musztarda Przygotowanie: Kroimy pomidory, cebulę i mozzarellę w plasterki, pomidory solimy i pieprzymy. Następnie układamy na każdym plasterku pomidora cienkie plasterki lub piórka a na to kładziemy plasterki mozzarelli. Polewamy oliwą z oliwek i z czosnkiem (do której dzień wcześniej włożyliśmy drobno pokropiony w kosteczki czosnek). Ponieważ ostatnio jestem fanem musztardy
Dieta Rozdzielna i Zdrowie