niego około 35 sporych ciasteczek. Powiem jedno-uzależniają. Możecie zrobić z dowolnymi dodatkami, np z wiórkami kokosowymi, z czekoladą i innymi ziarnami. Ja robię z orzechami i słonecznikiem, są wspaniale chrupiące i nie za słodkie, bardzo gorąco polecam Wam te ciasteczka, są ekstra. No to zaczynamy SKŁADNIKI -1,5 szkl płatków owsianych górskich -orzechy włoskie posiekane 3/4 szkl(...)duże garście słonecznika -2 szkl mąki pszennej -0,5 szkl cukru -1 łyżka cukru waniliowego -1/3 kostki masła czyli ok 60g -1/3 kostki margaryny czyli ok 70g -2 łyżki miodu -1 łyżka mleka -szczypta sody(mała ilość sody spowoduje,że ciasteczka będą bardziej chrupkie) Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz słonecznik. Dodajemy mąkę,cukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszklanki ciepłej wody -20g drożdży świeżych -2 łyżki cukru -1 łyżeczka soli -5 łyżek płatków owsianych górskich -0,5 kg mąki pszennej tortowej -1 duża garść słonecznika łuskanego -1 duża garść siemienia lnianego Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko(...)dokładnie mieszamy. powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. I gotowe :-) Chleb jest wspaniały,bardzo Wam polecam p.s a jak Wam zostanie troszkę ziarenek, nie zapomnijcie o ptaszkach,chociaż te zdecydowanie wolą słoninkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuidealnie! Ja zawsze biorę parę kulek na uczelnię lub na długie górskie trasy. A jak smakują...mniam! Słodkość daktyli przełamana słonym masłem orzechowym, a do tego chrupiące kawałki orzeszków, słonecznika i siemienia lnianego. Niebo! Polubią je nawet przeciwnicy suszonych owoców i wszelakich zdrowych produktów. Same znikają z talerza... A wiecie co jest w nich najlepsze? Sam proces tworzenia. Osobiście(...)Majowie, nazywając kakao "pokarmem bogów". Składniki (na około 20 sztuk): 200g suszonych daktyli bez pestek 2 łyżki masła orzechowego ½ szklanki orzechów ziemnych niesolonych ½ szklanki orzechów włoskich 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao sól do smaku Przygotowanie: Daktyle zalej przegotowaną, gorącą wodą i odstaw na około 20 minut. W tym czasie przy
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńcałkiem sporo! :) W silikonowej kokilce na muffinki- domowy ketchup. Obok roladki z grillowanej cukinii, kabanosy drobiowe i pomidorek ze szczypiorem. Roladki z cukinii z nadzieniem z serka, prażonego słonecznika i suszonych pomidorów: średnia cukinia ok 80g serka typu Almette 5 łyżek prażonych ziaren słonecznika 4 plastry suszonych pomidorów sól, pieprz Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie paski. Posypujemy solą(...)pieprzem. Grillujemy z obu stron. Słonecznik mielimy w malakserze. Pomidory siekamy drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki. Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków. W kolejnym pudełku znalazła się tortilla z pieczoną papryką- obłędnie
Czerwona Porzeczkaeteryczne. W medycynie jest używana do produkcji syropów na kaszel. Systematyczne spożywanie rukoli wszystkim wychodzi na zdrowie. Pesto z rukoli 1 opakowanie rukoli 2/3 szklanki pestek ze słonecznika 150 ml oliwy 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku, 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżki parmezanu 2 łyżki migdałów + płatki do posypania wierzchu 1/2 pęczka(...)natki pietruszki Rukolę płuczemy i dokładnie suszymy, zbyt długie łodyżki usuwamy gdyż mogą nadać zbyt gorzki smak naszemu pesto. Pestki słonecznika wraz z migdałami smażymy na suchej patelni. Blenderem miksujemy rukolę wraz natką pietruszki, dodajemy sok z cytryny, uprażone pestki słonecznika, migdały , oliwę , sól , pieprz i czosnek i wszystko ponownie ucieramy. Do tego dodajemy utarty drobno parmezan
Aromatyczne Podróżepietruszki oliwa z oliwek ok 1/4 szklanki 2-3 ząbki czosnku 2-3 suszone pomidory sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki pestek słonecznika łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Natkę dokładnie myjemy , osuszamy i pozbywamy się większych łodyg. Obieramy czosnek. Pestki słonecznika lekko prażymy na suchej patelni , uważając by się(...)przypaliły. Pietruszkę wraz z czosnkiem , suszonymi pomidorami oraz pestkami słonecznika dokładnie blendujemy. Dodajemy łyżeczkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny , doprawiamy solą i pieprzem , na koniec wszystko zalewamy oliwą i wszystko razem blendujemy. Tak przygotowane polskie pesto idealnie będzie pasować jako dodatek do pieczywa, makaronów czy kluseczek. Składniki do przygotowania makaronu z pesto i kurczakiem : 2 filety
Aromatyczne Podróżelato ma się ku końcowi. Jako, że w tym roku zakwitła wcześniej, mam nadzieję, że pszczoły zdążą wyprodukować pyszny nawłociowy miód przed nadejściem chłodów. A co na naszej działce? Słoneczniki, które posiałam na wiosnę - dla ptaków, aby miały naturalny karmnik - już są w użyciu! Myślałam, że teraz ptaki nie będą jeszcze zainteresowane nasionami słonecznika, bo tyle innych dobroci na świecie(...)porze roku... jednak znalazły działkowe słoneczniki i mają używanie:) Niech im wyjdzie na zdrowie:) A w kuchni zaczął się sezon ciast z jesiennymi owocami. Dzisiaj będzie to babka jogurtowa ze śliwkami. Prosta, pyszna i do upieczenia raz po raz, aż skończą się śliwki. Dobrze jest pamiętać, żeby składniki do ciasta wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Babka nie wymaga
Posadzone i zjedzonefaza) 100 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 135 g letniej wody W misce zmieszać półkwas z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. namacznka : 100 g pestek słonecznika 225 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 240 g ciepłej wody Wszystkie składniki namaczanki wymieszać w oddzielnym naczyniu. Całą 2 fazę przygotowaną w dwóch osobnych naczyniach zostawić(...)ciepłym miejscu pod przykryciami na 6-8 godzin. Faza III - ciasto właściwe 450 g kwas 565 g namaczanka 9 g sól 20 g pestki słonecznika na posypkę wierzchniej części ciasta Składniki ciasta powoli i dokładnie wymieszać łyżką przez 5-8 minut. Przełożyć do formy (keksówki 30x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i starannie docisnąć do dna formy łyżką
Przepisy na domowy ser i chlebkurczak a w wersji grillowanej w towarzystwie świeżego ogórka, soczystej czerwonej papryki, słonej i kremowej fety, zielonych oliwek, czerwonej cebuli nadającej lekkiego 'pazura' oraz podprażonych i chrupiących pestek słonecznika... Ta pyszna kombinacja smaków dodatkowo wzbogacona została prostym dressingiem na bazie oliwy z oliwek, octu jabłkowego i ziół. 2 porcje: * pierś z kurczaka- 1 duża szt. * papryka czerwona- 1 średniej(...)wielkości * czerwona cebula- 1 mała * świeży ogórek- 1/2 szt. * oliwki zielone- 10 szt. * ser feta- 100 g * mix sałat- całe opakowanie (około 150 g) * pestki słonecznika- 2 łyżki * oliwa z oliwek- 1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka * suszona bazylia- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Dressing: * oliwa z oliwek- 3 łyżki * ocet jabłkowy- 1 łyżka * świeży, posiekany koper- 1 łyżka
Kraina Miodem PłynącaOtrzymałam mega paczkę od firmy PLENUS gdzie było mnóstwo smakowitych przypraw, ziaren i bakalii. Dlatego więc postanowiłam wypróbować ziarenka słonecznika i pestki dyni na bułeczkach. Bułeczki pszenne wyszły bardzo smaczne i puszyste. Ja zawsze lubię, w pieczywie jak coś chrupie i te bułeczki z tymi ziarnami i pestkami to to, co lubię. Bułki możemy podawać na śniadanie(...)olej - 3 łyżki mleko - 5,5 łyżki mąka pszenna - 4 szkl cukier - 1 łyżka sól 7,5 g tłuszcz do formy jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt ziarna słonecznika firmy Plenus pestki dyni firmy Plenus Przygotowanie: zaczyn: Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól i ciepłą wodę dokładnie rozmieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce
Kuchnia DanusiKolejny pomysł na dodatek do obiadu. Szybka w wykonaniu, smaczna, a zarazem chrupiąca sałatka. Smacznego! :) Sałatka z sałatą lodową i prażonym słonecznikiem Składniki: pół głowki sałaty lodowej 2 pomidory malinowe 1 mała cebula 2-3 łyżki łuskanego słonecznika sól, pieprz Sposób wykonania: Sałate płuczemy i rwiemy na małe kawałki. Pomidora i cebule kroimy w kostkę. Dodajemy do sałaty. Doprawiamy(...)solą i pieprzem do smaku. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Ciągle mieszamy, aby sie nie przypalił. Posypujemy sałatkę
Smaki Nataliipieprz czarny świeżo zmielony do smaku, 2 łyżki kapary, 2 łyżki bułki tartej, 8 pomidorków koktajlowych, pesto: 100 g rukoli, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika, 20 g startego sera grana padano, ok. 100 – 150 ml oleju rzepakowego, opcjonalnie sól do smaku, ponadto: 200 g kurek, 1/2 trawy cytrynowej, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bułka tarta(...)równo z kaszą. Tak przygotowane „ciasto gryczane” pieczemy 200°C ok. 25 min. Rada: wierzch można przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu, za pomocą noża ściągamy obręcz tortownicy. Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Stopniowo wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym do smaku, ponownie miksujemy
Moniki SmakołykiPrzy okazji współpracy z firmą Rolnik postanowiłem do paczki włączyć również kapary, żeby odczarować je w mojej kuchni. Czy to się udało? Tak! W połączeniu z neutralnym słonecznikiem i pomidorami suszonymi, które uwielbiam, wyszło coś wspaniałego. Pasta z suszonych pomidorów i kaparów gości u mnie najczęściej w towarzystwie guacamole. Przepis na guacamole pokażę Wam już jutro. Oczywiście, pasta równie świetnie(...)odczarować w kuchni? Pasta z suszonych pomidorów i kaparów Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: słoiczek suszonych pomidorów 2 łyżeczki kaparów 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 100g słonecznika *opcjonalnie sól do smaku Wykonanie: 1 Słonecznika zalej ciepłą wodą i odstaw najlepiej na całą noc. Po tym czasie odlej wodę i przepłukaj na sitku. 2 Wszystkie składniki umieść
Blendmanjakiś specjalnych umiejętności, aby go przygotować. Skórka jest chrupiąca a miąższ chleba nie wysycha. Chlebek nie wymaga zagniatania a jedynie wymieszania dłonią wszystkich składników. U nas w wersji ze słonecznikiem i siemieniem w środku, ale możecie dodać dowolne, ulubione ziarna. W lecie, czas jego wyrastania wynosi ok 2-3h, przy dość mocnym zakwasie. Jeśli będziecie go wykonywać o innej(...)żytni na zakwasie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g mąki orkiszowej jasnej (750 u mnie) 300 g mąki żytniej razowej 500 ml wody 2/3 szkl. nasion (u mnie słonecznik i siemię) 2/3 szkl. zakwasu 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy dłonią na gładką masę. Ciasto powinno być dość ciężkie, ale nie da się formować
Mieszam w Garnkujuż schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście niezbędne jest wcześniejszego jego przygotowanie, ale po tym jak mięso wyląduje w piekarniku mamy wolne(...)meat goes into the oven, you are free. SKŁADNIKI (3 porcje): 550 g schabu 40 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 20 g pestek słonecznika 150 g zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 60 g czerwonej cebuli 200 g pieczarek sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi olej szklanka bulionu INGREDIENTS (3 portions): 550 g pork chop
Martyna Cooks