słonecznik - 8260 przepisów (strona:104/551)

Pasta z czerwonej i zielonej soczewicy 93

zielonej soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika sól majeranek oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego Soczewicę ugotowałam, a następnie odcedziłam wodę. Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obrałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki, a marchewkę(...)pietruszkę starłam na dużych oczkach.  Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam pestki dyni i słonecznika. Do miski przełożyłam soczewicę, dodałam podsmażone warzywa z pestkami dyni i słonecznika. Dodałam sos pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera

nietadieta
Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli 152

łyżki oliwy z oliwek  1 łyżeczka tymianku  1 łyżeczka oregano  szczypta ostrej papryki  kilka suszonych pomidorów w oleju  garść zielonych oliwek  garść pestek słonecznika sól  świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Rukolę myjemy, osuszamy i siekamy. W blenderze(...)gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Suszone pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do miski i dodajemy gotowe pesto, suszone pomidory, oliwki i uprażonego słonecznika. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy jako danie główne. Inne przepisy z rukolą w roli głównej: Sałatka z rukoli i fety Zielone wegeburgery bez bułki Biały dip do warzyw

My Chcemy Jeść
Sałatka z kurczakiem i ananasem 165

ilości składników by uzyskać idealny smak. Przepis znalazłam na tym blogu.  Składniki: (na dwie porcje) główka sałaty lodowej 3-4 plastry ananasa z puszki 2-3 łyżki ziarna słonecznika ( ja użyłam orzechów włoskich) 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 300 g) 2 łyżki majonezu + łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z zalewy ananasa sól, pieprz pierś z kurczaka(...)kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki. Siekamy orzechy. 2. Rozgrzewamy patelnię teflonową i kilka minut prażymy orzechy na małym ogniu (aż zacznie pachnieć, tak samo postępujemy ze słonecznikiem). Przekładamy do miseczki do ostygnięcia. 3. Na tej samej patelni smażymy mięso ok. 8-10 minut (bez tłuszczu). 4. Sałatę rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki. Ananasa kroimy w kostkę

NA MOIM TALERZU
Sałatka z tuńczykiem 353

Malta" od Porcelany Bogucice.  2 puszki tuńczyka w sosie własnym 130g drobnego makaronu, np. ryż papryka 4 ogórki konserwowe 4 jajka puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli 1/3 szkl słonecznika aól pieprz 2-3 łyżki majonezu Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki, jajka, paprykę i cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki(...)przełożyć do miski, dodać majonez i przyprawić do smaku. Sałatkę wymieszać i odstawić w chłodne miejsce aby składniki się przegryzły. Słonecznik uprażyć na patelni. Sałatkę podawać posypaną słonecznikiem

Smakołyki Asi
Sałatka z fasoli i ciecierzycy 121

słoikach, tak, już kiedyś Wam o tym pisałam. Dzisiaj sałatka, którą przygotowałam w kilka chwil, była tak pyszna! Włoskie salami, dwa rodzaje fasoli, cieciorka i chrupiące ziarna słonecznika, cudowne smaki włoskie w środku tej ponurej pory roku, do tego oliwki, moje ukochane, zielone z pestkami, których smak poznałam już wcześniej, na spotkaniu promującym Cagliari w Pałacu Bonerowskim w moim(...)cieciorką! Sałatka z fasoli i ciecierzycy Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 1/2 szklanki białej fasoli z puszki 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 2 garście zieren łuskanego słonecznika 2 łyżeczki suszonego oregano 100 g włoskiego salami 2 łyżki zielonych oliwek z pestkami oliwa z oliwek dobrej jakości sól do smaku Przygotowanie: Fasolę i ciecierzycę płuczemy z zalewamy, osączamy

Moja smaczna kuchnia
Bułeczki ze słonecznikiem 119

szklanka mąki pszennej (ok. 130g), - 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240g), - ok. 1 ½ szklanki ciepłej wody, - 15g świeżych drożdży, - 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20g), - 4 łyżki słonecznika (ok. 40g). - 1 łyżeczka soli. Sposób przygotowania 1. Drożdże mieszamy z 1½ szklanki ciepłej wody i ½ szklanki mąki pszennej. 2. Drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. 3. Wyrośnięte(...)drożdże mieszamy z mąką pszenną i pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek, solą i uprażonymi 2 łyżkami nasion słonecznika. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. 6. Ciasto dzielimy na 9 porcji i formujemy bułeczki. 7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek i obsypujemy nasionami słonecznika. 8. Bułeczki pozostawiamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pasta z pieczarek 123

Składniki (na 10 porcji) - ½ kg pieczarek, - 3 łyżki orzechów włoskich (ok. 30g), - 3 łyżki słonecznika (ok. 30g), - 1 cebula (ok. 80g), - łyżka sosu sojowego, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki 2. Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Do cebuli dodajemy pieczarki i całość dusimy(...)momentu wyparowania wody) 4. Orzechy i nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. 5. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na pastę. Pasta jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów i słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 65 g   Energia: 51,5 kcal    Białko: 2,7 g    Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Domowy chleb Graham 128

szklanki mąki Graham (ok. 390g),  - 1 łyżeczka soli (ok. 5g), - 1 łyżeczka cukru (ok. 5g), - 15 g świeżych drożdży, - 1 ½ szklanki wody (ok. 300 ml), - 4 łyżki słonecznika (ok. 40g). Sposób przygotowania 1. Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody. 2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. 3. Łączymy rozczyn(...)mąką, słonecznikiem, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. 5. Ciasto umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240 ⁰ C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki). 6. Chleb kroimy po ostudzeniu. Chleb jest bogaty w : - błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem 151

Lubicie pestki dyni i słonecznik łuskany, jeśli tak to chlebek jest akurat idealny dla was. Pyszny o chrupiącej skórce. Składniki do wykonania ciasta chlebowego: 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1,5 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży szklanka pestek z dyni  szklanka łuskanego  słonecznika 1 łyżeczka cukru 1  łyżeczka soli(...)wodę wlewamy do naczynia głębszego, wsypujemy cukier i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól i wlewamy płynne składniki. Wsypujemy pestki dyni i słonecznik( najpierw podprażyłam je na patelni). Na końcu wlewamy olej i miksujemy( końcówka hak) koło 7-10 minut. Wyrobione ciasto zostawiam przykryte większą miską na godzinę. Po godzinie ciasto odgazowuję

Różowa kuchnia
Chleb żytnio-pszenny. 111

Składniki: 500 g mąki żytniej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej 16 g suchych drożdży 600 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik  Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być(...)czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do keksów smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta.  Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.  Smacznego

Moje-pitraszenie
KOTLETY Z JAJEK I KASZY JAGLANEJ (WEGETARIAŃSKIE) 148

szklanki wody 1 surowe jajko 1 średnia cebula 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 pęczek szczypiorku, natki pietruszki albo koperku (użyłam pół na pół szczypiorek i natkę) 1/3 szklanki słonecznika łuskanego 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżo zmielony pieprz do smaku DODATKOWO: bułka tarta do panierowania (polecam bułkę z siemieniem lnianym) olej do smażenia (polecam kokosowy) WYKONANIE(...)kolejne 5 minut . Po tym czasie przerzuć ją do miski i pozostaw do ostygnięcia. Jajka posiekaj drobniutko lub zmiel je w blenderze albo malakserze. Dodaj je do przestudzonej kaszy. Słonecznik upraż na suchej patelni do lekkiego zezłocenia. Na 2 łyżkach oleju zrumień lekko pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Szczypiorek (natkę lub koperek) posiekaj drobno. Do jajek i kaszy dodaj słonecznik

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią 140

więcej)! :) Dzisiejsza wersja z pieczarkami, indykiem i szpinakiem jest dość tradycyjna, ale odpowiednio doprawiona staje się wyjątkowa!    Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią Składniki na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól Składniki na farsz: 7 dużych pieczarek 1 pierś z indyka 250 ml śmietanki(...)mrożonego szpinaku 1 cebula 5 ząbków czosnku przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, imbir, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, eliksir - przepis znajdziecie tutaj ziarna słonecznika i dyni Indyka kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy 2 łyżki eliksiru i po jednej łyżeczce imbiru, natki, gałki oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wrzucamy mięso i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Wybuchowa sałatka z gorgonzolą i granatem 100

osób) 1 garść rukoli 1 garść roszponki 1/2 średniej cukinii  1/2 bakłażana 6-8 pieczarek 100 g gorgonzoli piccante (dostępna na pewno w Lidlu) 3 łyżki słonecznika 1 łyżka sezamu 1/4 granatu sos balsamico olej z sezamu sól, pieprz Na samym początku na talerzu rozkładam rukolę i roszponkę. Później przygotowuję prażone ziarna słonecznika i sezamu. Na suchą, dobrze rozgrzaną(...)patelnię wrzucam najpierw słonecznik i smarze chwilę aż zacznie się rumienić, w tym momencie dorzucam sezam i smarze do momentu zrumienienia obu. Z granatu wycinam ćwiartkę i wybieram owoce. Gorgonzolę kroje w kostkę- ważne by przygotować ją wcześniej aby położyć ją od razu na ciepłe warzywa. Cukinię kroje w dość cienkie plastry. Bakłażana obieram ze skóry (mi ona nie smakuje

Piekielna Kuchnia Pati
Rogale bakaliowe 612

masy czy ciasta mi nie brakowało i że wszystkim smakowało.  Składniki: nadzienie: 100 g całych migdałów, 200 g tartych orzechów włoskich, 200 g startych migdałów, 50 g słonecznika, 100 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g cukru pudry, 200 ml mleka 3,2%, 2 jajka, 2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego, ciasto: ok. 1,10 kg mąki(...)Przygotowanie: Nadzienie: Migdały należy sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni prażymy słonecznik, dodajemy starte migdały, orzechy i całość delikatnie prażymy. W tym czasie w garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru pudru (nie zagotowujemy). Do ciepłego mleka dodajemy bakalie (rodzynki

Moniki Smakołyki
Kąski z kurczaka w panierce ze słonecznika 137

kurczaka, ale obtoczona w bardzo zaskakującej i niesamowicie smacznej panierce- mega chrupiącej i aromatycznej, a przy okazji bardziej wartościowej niż tradycyjna panierka z bułki tartej- a mianowicie w ziarnach słonecznika. Już sam zapach podczas smażenia jest cudowny, a po skosztowaniu jednego kęsa będziecie na pewno zachwyceni tym prażonym posmakiem oraz delikatnym i soczystym w środku mięsem. Kurczaka przygotowałam w jednoporcjowe(...)całości np. na obiad- jak Ilona z bloga  Słodko-Słony Świat Ilony , od której zaczerpnęłam pomysł :) Porcja dla 2 osób * pierś z kurczaka- 2 szt. * jajko- 1 szt. * słonecznik- 1 szklanka * olej ryżowy- 1 łyżka * sól, pieprz, słodka papryka- do smaku Pierś z kurczaka p okroić na kawałki- takie na jeden kęs- za marynować w 1 łyżce oleju

Kraina Miodem Płynąca