zaczyna królować na straganie :) A jak zaczyna się sezon dyniowy, u mnie w domu zaczyna się szaleństwo dyniowe :) Zupę krem mogę jeść litrami, a jak jeszcze posypię prażonymi pestkami słonecznika bądź też chrupiącymi grzankami, nie oprze się tej zupie nikt w moim domu. Bardzo aromatyczna, mocno kremowa i błyskawiczna zupa krem z dyni. Polecam serdecznie. Składniki: 1 kg dyni kilka(...)ziemniaków duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka posiekanego świeżego imbiru łyżeczka curry szczypta papryki cayenne 2-3 liście laurowe sól litr bulionu 3-4 łyżki oliwy podprażone ziarna słonecznika bądź chrupiące grzanki z chleba Sposób przygotowania: Dynię i ziemniaki obrać, pokroić. Nie ma znaczenia jak pokroicie, i tak wszystko zostanie zmiksowane. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone
na moim stole...duuuuuża ilość rukoli, czerwona sałata masłowa, musztardowiec, mizuna); ilość sałaty według uznania ok. 100 g sera pleśniowego (użyłam gorgonzoli; świetnie sprawdza się polski lazur) duża gruszka 3 łyżki ziaren słonecznika ocet winny lub jabłkowy dobra oliwa Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Sałaty umyć, ewentualnie rozdrobnić i osuszyć. Gruszkę umyć i usunąć z niej gniazdo nasienne. Pokroić gruszkę na kawałki(...)jeden kęs". Rozdrobnić ser pleśniowy. Na dno salaterki lub lunch boxa wrzucić sałaty. Na sałatę wyłożyć kawałki gruszki i sera pleśniowego. Posypać słonecznikiem. Tuż przed podaniem polać oliwą i octem (w stosunku 2:1). I gotowe
Weekendy w domu i ogrodzieminut na małych obrotach . Ciasto jest rzadkie co widać na fotce ale nie przejmujcie się tym tak ma być. Od siebie dodałam do ciasta na sam koniec pół szklanki słonecznika łuskanego . Jednak stanowczo uważam że to jest za mało . Przynajmniej mogłam dać półtorej szklanki słonecznika . Tak zniknął że nawet go nie widać. Zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia ciasto. Przygotowałam(...)przykrycia . Rano pokroiłam na śniadanie i jakie moje zaskoczenie. Chlebek żółciutki miękki normalnie jakby co dopiero upieczony delikatny . Jeszcze nie jeden raz go upiekę jednak dodała do niego słonecznik półtorej szklanki na 100% na pewno
Różowa kuchniachleb wieloziarnisty Pachnący zakwasem, razowy chleb, z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemia lnianego, oraz płatków zbóż. Czy można wymyślić coś lepszego, na poranny posiłek. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżek zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki(...)godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, ziarno słonecznika simię lniane, sezam, płatki owsiane i żytnie, oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto. Ilość wody zależy od mąki
Miód i pieprzobiad! :) Burak-burger Przepis na około 5-6 burgerów Potrzebujemy: - 3 nieduże buraki - pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 2 ząbki czosnku - 1/3 szklanki startego selera (korzeń) - 2 łyżki prażonego słonecznika - 1 łyżka prażonych nasion siemienia lnianego - 2 łyżki mąki kukurydzianej Przyprawy: sól pieprz ok. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: 1. Buraki gotujemy około godziny - im mniejsze tym szybciej się ugotują(...)delikatnie rozgniatamy płaską powierzchnią noża, tak aby jego aromat się uwolnił. 4. Korzeń selera ścieramy na tartce na grubych bądź małych oczkach - jak lubicie :) 5. Siemię lniane i słonecznik wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do momentu, aż lekko się zarumienią. 6. Kiedy buraczki się ugotują i ostygną na tyle, żeby się nie poparzyć - obieramy je i ścieramy na drobnych
Bananowe Polemąki żytniej 1 szklanka płatków owsianych 1 płaska łyżka soli 750 ml przegotowanej, letniej wody 80g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1/4 szklanki sezamu 3/4 szklanki słonecznika łuskanego + do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej misy, dodajemy żytnią oraz płatki owsiane. Dodajemy sól, olej, oraz sezam i słonecznik. 2. Drożdże rozpuszczamy w wodzie(...)ciepłej wodzie i rozdzielamy ciasto na dwie części. Keksówki smarujemy tłuszczem. (Ja użyłam jednej keksówki i tortownicy o śr. 16cm) 4. Chlebuś przekładamy do keksówek, smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika- pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut. Pieczemy najpierw 15 minut w temp. 210st C, a następnie ok 45 minut w temp. 180st. C. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieosoby: 35g świeżej rukoli 1 krążek sera camembert 8 średnich truskawek świeżych 1 małe jajko 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony) 1/2 szklanki włoskich orzechów 4 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki płatków migdałów szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek Dodatkowo: olej do smażenia sera Sposób przygotowania: 1. Ser dzielimy na 8 małych trójkącików(...)Jajko łączymy ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno siekamy wraz z 2 łyżkami słonecznika. Możemy również zmielić. Kawałki camemberta panierujemy najpierw w jajku, a następnie w posiekanych bakaliach. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony na zloty kolor. Uważać by nie przypalić. 2. Rukolę oraz pokrojone w plasterki truskawki myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski
Kuchnia w czekoladzieSałatka z mozzarellą ze słonecznikiem, sezamem i siemieniem lnianym Składniki: - mini mozzarella - pomidor - oliwa z oliwek - suszona bazylia - sól himalajska - siemię lniane - sezam - słonecznik łuskany Kresto dodatki: - bagietka Przygotowanie: Pomidora kroję w plastry. Układam w miseczce. Na niego nakładam odsączoną mozzarellę. Polewam oliwą z oliwek, posypuję słonecznikiem, sezamem i siemieniem lnianym. Na koniec dodaję bazylię i solę. Podaję ze świeżą
Kuchnia co dniatygodniu i gdy się kończy, a następny nie jest jeszcze upieczony to nikt zbytnio się nie cieszy ze sklepowego. Tym razem przedstawiam chleb graham na zakwasie z dodatkiem słonecznika. Składniki: (proporcje na 2 foremki o wymiarach 31 x 14 x 6 cm) 3 łyżki dokarmionego zakwasu ( jak zrobić zakwas ) 1050 g mąki żytniej chlebowej typ 720 700 g mąki(...)pszennej graham typ 1850 350 g mąki żytniej razowej typ 2000 1 szklanka żytnich otrąb około 1500 ml ciepłej wody 2 szklanki ziarna słonecznika 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Do dużej miski wsypać: 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 700 g pszennej graham typ 1850, 350 g żytniej razowej graham typ 2000, otręby, dodać zakwas, miód
Kuchcik gotujelodówce. Tak było i tym razem! Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego, soczystego kurczaka w słodko-ostrym ( ostrym na słodko :p ) sosie z mlekiem kokosowym i chrupiącym, prażonym słonecznikiem. Do tego ugotowany na sypko ryż i świeży szczypiorek. Danie na 5 z plusem! Gorąco polecam! Ps. Taki kurczak w słodko-ostrym sosie jest fantastycznym pomysłem np. na imprezę(...)SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 200g * koncentrat pomidorowy – 50 ml * mleko kokosowe – 150 ml * świeża chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * słonecznik – 3-4 łyżki * sól, pieprz czarny, cukier puder , sok cytrynowy – do smaku * olej do smażenia DODATKOWO: * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy posiekaną
Ostra na Słodkogarści świeżej rukoli 1 garść świeżej natki pietruszki 1 łyżkę bułki tartej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki sezamu 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżeczka musztardy Przyprawy: 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonej papryki chilli 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka zmielonej białej gorczycy 1 łyka(...)proporcjach 1 kubek soczewicy na 2 kubki wody. Gotujemy do rozgotowania i wyparowania wody - 15/20 minut, albo odrobinkę dłużej. 2. Na suchej patelni prażymy na brązowo sezam i słonecznik - przekładamy do miseczki. Następnie kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją na tej samej patelni na złoty kolor. 3. Przysmażoną cebulę, słonecznik i sezam przekładamy do miski. 4. Kroimy
Bananowe Polemozarellą i wędzonym kurczakiem doskonale nadaje się na popołudniową przekąskę, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi albo niedzielne śniadanie. Sos Worcester i słodki krem balsamiczny podkreślają smak użytych składników. Chrupiący słonecznik stanowi kropkę nad „i” w tym delikatnym, a jednocześnie pełnym smaków daniu. Składniki: 3 średnie czerwone buraki 125 g sera mozarella (w kawałku) 1 mały wędzony filet z kurczaka 2 łyżki(...)nasion słonecznika kilka listków świeżej bazylii 1 łyżka sosu Worcester (ostatecznie sok z cytryny) krem balsamiczny sól i pieprz do smaku Buraki umyć i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut. Piec aż zrobią się lekko miękkie. Buraki można również ugotować w mundurkach
Trzeci talerzmarchewką i jabłkiem znają chyba wszyscy. Najlepiej smakuje w towarzystwie naszego ukochanego, pospolitego schabowego:) A dzisiaj na moim stole zawitała biała kapusta ale bez jabłka, za to z prażonym słonecznikiem, kukurydzą i sosem czosnkowym. Surówka nabrała mocy, innego smaku i od razu schaboszczak smakował o niebo lepiej:) Składniki: pół główki małej lub średniej białej kapusty 2 średnie marchewki puszka kukurydzy(...)garście uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, lub drobno pokroić nożem. Przełożyć do miski i dość mocno posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Następnie dobrze wygnieść dłońmi, aby kapusta lekko zwiotczała. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Kukurydzę odsączyć na sicie. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połączyć
na moim stole...stworzenia tych uroczych bułeczek :) Śmiało możecie pokombinować z gramaturą poszczególnych rodzajów mąk, myślę że wyjdą równie udane. Kwintesencją dzisiejszego pieczywa są dodatki i to nie zwykłe dodatki :D Słonecznik może i zwykły, to znaczy bardziej znany, ale nasiona babki płesznik już chyba nie aż tak, co? :) Na dole znajdziecie kilka informacji na temat tych drobniutkich nasionek :) Składniki(...)mąki żytniej 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 30 ml gorącej wody Do posypania: nasiona babki płesznik Bio Planet (dostępne np. TUTAJ ) ziarna słonecznika 2 łyżki mleka Przygotowanie: W garnuszku podgrzej 200 ml wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąk i sól
Zdrowie na języku :Pbrokułami i serem feta to idealny dodatek do Waszych potraw z grilla. Składniki : brokuły 4 duże pomidory 2 małe czerwone cebule puszka kukurydzy 200g ser feta 4 duże łyżki słonecznika łuskanego 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób przyrządzenia : brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie ok. 10 min, odcedzamy(...)ostygnięcia pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, czerwoną cebulę obieramy, myjemy i kroimy w talarki jogurt naturalny mieszamy z dwiema łyżkami majonezu, z czosnkiem wcześniej przeciśniętym przez praskę słonecznik prażymy na patelni ok 4 minuty, aż będzie miał złocisty kolor ser feta kroimy w kosteczkę w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy
zobacz ich smak