wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano lekkiego i pożywnego obiadu. Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika SKŁADNIKI : (na dwie porcje) 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki musztardy Dijon kiełki brokuła ziarno łuskanego słonecznika sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, oprószamy solą(...)pieprzem i rozklepujemy. Jedną stronę smarujemy musztardą, nakładamy kiełki brokuła i posypujemy ziarnem słonecznika. Zwijamy w roladkę. Roladki układamy w parowarze i gotujemy przez 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipszenna, 300g mąka pszenna pełnoziarnista, 30g mąka żytnia pełnoziarnista, 70g zakwas żytni aktywny, 150g woda, 200g drożdże suche, 1/2 łyżeczki oliwa, 1 łyżka miód, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka słonecznik łuskany, 100g Przygotowanie Słonecznik podprażamy na suchej patelni, studzimy. Wszystkie mąki mieszamy, dodajemy letnią wodę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Zakwas mieszamy z miodem i drożdżami, dodajemy(...)mąki, krótko wyrabiamy, odstawiamy na 10 minut. Dodajemy oliwę, krótko wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy słonecznik, wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyjmujemy ciasto, wyrabiamy, formujemy kulę. Pozostawiamy na kilka minut. Na środku kuli robimy otwór, wypełniamy go zwiniętą ścierką, obsypaną mąką. Przekładamy wieniec na blaszkę wyłożoną papierem
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: brokuł puszka czerwonej fasoli opakowanie sera feta pół litra jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu prażony słonecznik czosnek Sposób przygotowania: Brokuł pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie. ( 2 - 3 minuty od zagotowania, żeby nie był za miękki ) Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą Ser feta pokroić w kostkę Słonecznik podsmażyć na suchej patelni Przygotować(...)łyżki majonezu Sałatkę układamy warstwowo. Na dno naczynia kładziemy brokuł, na niego fasolę czerwoną, na koniec pokrojony ser feta. Wszystko polewamy sosem czosnkowym. i posypujemy uprażonym słonecznikiem
Darcia w kuchniwypieku tego chlebka użyłam kilograma mąki pszennej razowej do wypieku domowego chleba, 1 łyżki cukru, 1 łyżki soli, 1/2 kostki drożdży i 3 szklanek letniej wody i 1 szklanki słonecznika. Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól,wsypałam słonecznik, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam(...)wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte przełożyłam do dwóch keksówek posmarowanych olejem i posypanych mąką. Wierzch chlebka posmarowałam rozkłóconym jajkiem, posypałam słonecznikiem. Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 55 minut. Upieczony wyłożyłam na kratkę, żeby odparował
Darcia w kuchnipieczenia 1 1/2 szklanki mąki masa : 0,5 litra śmietany kremowej 30 % 2 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej nescafe creme posypka: 1 szklanka wyłuskanego słonecznika 2 łyżki masła 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: ciasto: Z oleju, wody, cukru i kakao ugotować polewę, wystudzić. 5 białek ubić z cukrem. Do ubitej piany, ciągle ubijając dodać(...)minut (do suchego patyczka). Wystudzić. masa: Wcześniej schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Pod koniec ubijania dodać kawę rozpuszczalną. Posypka: Na patelni podsmażyć na brązowo słonecznik dodać masło i cukier puder, wymieszać, podgrzewać jeszcze przez chwilę, wystudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż, wyłożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć resztę masy, rozprowadzić równomiernie po placku. Posypać
Darcia w kuchnibardzo gliniasty. W końcu chyba znalazłam ten najpleszy. Chyba najlepszy bo cały czas piekę wiec może znajdę lepszy. Chlebek jest pyszny a przede wszystkim nie jest bardzo kwaśny. Uwielbiam słonecznik więc nie mogło go zabraknąć w tym chlebku. składniki: zaczyn 3 łyżki aktywnego zakwasu 100 g mąki żytniej typ 2000 100 ml letniej wody ciasto właściwe cały zaczyn(...)letniej wody 1 łyżeczka soli 200 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720 3/4 szklanki słonecznika Przygotować zaczyn. Do miski przełożyć zakwas, dodać mąkę i letnią wodę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 godzin. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstego gorącego budyniu, wszystko zależy od mąki, jeśli będzie za bardzo gęsty dodać
Monia miesza i gotujeKapusta pekińska nie należała do moich ulubionych warzyw, dopóki nie wypróbowałam przepisu na sałatkę z kukurydzą, prażonym słonecznikiem i właśnie kapustą pekińską w roli głównej. Tym bardziej ją polecam, bo naprawdę zaskoczyła mnie jej kompozycja, prostota i możliwość skomponowania tej sałatki z innymi daniami, szczególnie mięsnymi. Równie dobrze smakuje dzień po przygotowaniu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 150g(...)słonecznika 150ml gęstej śmietany 3 łyżki majonezu sok wyciśnięty z połowy cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w poprzek i przenosimy ją do miski. Słonecznik długo prażymy na patelni, na niskim ogniu. Po uprażeniu ziarna pozostawiamy do ostygnięcia i schłodzone dodajemy do pokrojonej kapusty. Następnie dodajemy kukurydzę. W małej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sól
Kuchnia Pani Wiosnyprzeciery jedynym moim miejscem zatrudnienia w przyszłości nie zostanie Dom Spokojnej Starości;) Cóż, nic nie poradzę, że tak bardzo je lubię;) Jako kontrast dla mojego kremu dorzucam garść prażonego słonecznika, żeby rozruszać trochę mięśnie żucia i wykorzystać zęby:) Cukinia nie będzie tak samo dobrze smakować bez czosnku, który wydobywa i podkreśla jej smak. Ponadto wiadomo, że czosnek działa bakteriobójczo(...)przeciwzapalnie, co przy tej porze roku jest niezwykle cenne. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie 700ml bulionu 4 lub 5 ząbków czosnku garść ziaren słonecznika tymianek czubryca zielona sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Następnie miksujemy na gładki krem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, czubrycę, sól i pieprz
Kuchnia Pani WiosnyIleż straciłby świat bez parmezanu. I sałatek! Tyle w nich kolorów i przenikających się smaków. Gruszka na ciepło z odrobiną miodu i prażony słonecznik, doskonały ser i lekka sałata. Próbujcie! Składniki: 1 gruszka 1 zielona sałata 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka garść nasion słonecznika 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu parmezan chili sól pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania(...)paprykę myjemy, kroimy i przenosimy do miski, dodajemy sól, pieprz i oliwę z oliwek. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w plastry i smażymy na maśle z miodem, chili i słonecznikiem. Przenosimy na wierzch sałatki i posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnykażdą podróż bo i poleżeć mogą długo- choć jak już ich spróbujecie to na pewno długo nie przetrwają Inspirację zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki Owsiane ciasteczka z bakaliami i słonecznikiem Składniki: kostka margaryny pół szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki płatków owsianych górskich 1,5 szklanki mąki szczypta soli szczypta cynamonu łyżeczka esencji waniliowej pół szklanki wiórków kokosowych szklanka(...)ziaren słonecznika pół szklanki żurawiny suszonej pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dzieła!!! Słonecznik chwilę prażymy na suchej patelni. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy
sierotka maRysia w kuchnilekko ostrą rukolą i nasturcją. Bardzo fajne zestawienie smakowe. składniki: 2 garście rukoli 250 g pieczonej dyni 1 pieczony buraczek czerwony (200g) 50 g fety 1 garść ziaren słonecznika zioła włoskie olej arachidowy do skropienia 3-4 kwiaty nasturcji Składniki na 2 porcje sałatki. Na talerzach ułożyć rukolę. Pieczoną dynię pokroić w dużą kostkę. Czerwony buraczek obrać i również pokroić(...)dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pokrojone warzywa ułożyć na rukoli. Posypać prażonym słonecznikiem i pokruszonym serem feta. Całość opruszyć ziołami włoskimi i skropić olejem arachidowym. Przybrać kwiatkami nasturcji i podawać
Monia miesza i gotujemimo wszystko się nie nudzi. Jeśli ktoś jej jeszcze nie próbował to koniecznie musi to nadrobić! Nasza dzisiejsza Pani Walewska jest z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza(...)żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g. masła kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie) dżem np. śliwkowy bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i mąkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieopakowanie ma 150g) słoiczek suszonych pomidorów ser camembert 3/4 opakowania tortellini trzykolorowego z szynką ( do kupienia w Biedronce) bazylia ( nieduża garść świeżej lub płaska łyżka suszonej) kilka łyżek ziaren słonecznika Sos*: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego ząbek czosnku 1,5 łyżeczki miodu sól, pieprz *W wersji oryginalnej zamiast własnoręcznie przygotowanego sosu podany był sos typu greckiego, także(...)już Wasz decyzja, którą opcję wybierzecie. Mi obie bardzo smakowały ;) Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy ziarna słonecznika i również zostawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy sałatę, pomidory pokrojone w paski, tortellini, bazylię i ziarna słonecznika. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem
Czerwona Porzeczkaznajdziecie taki pyszny skład... Proponuję również ciasteczka owsiano - czekoladowe (przepis TU ) Zapraszam do pieczenia;-) Składniki: 100 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka płatków orkiszowych/płatków owsianych 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu z wanilii/migdałowego 3 łyżeczki gorzkiego kakao garść(...)migdałów garść orzechów laskowych garść rodzynek 4-6 szt.suszonych śliwek Rozdrobniłam migdały i orzechy. Na małej patelni uprażyłam je wraz z ziarnami słonecznika. Odstawiłam je aby przestygły. Do miski wsypałam cukier waniliowy,brązowy cukier i ucierałam z miękką margaryną. Dodałam jajko,aromat i miksowałam na gładką masę. Kolej na mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszałam aż składniki
potrawyregionalnepieczywa tostowego, 2 łyżki masła, Farsz: 1/2 wędzonej makreli, serek Philadelfia, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 ogórek konserwowy posiekany, 1 łyżka majonezu, sok z cytryny, sól i pieprz, słonecznik, kiełki lub świeże zioła do przybrania. Przygotowanie: Z pieczywa wyciąć krążki przy pomocy rantu cukierniczego lub szklanki, każdy kawałek posmarować roztopionym masłem z obydwu stron, włożyć do metalowej formy(...)zrumienienia). Serek wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, cebulą, ogórkiem i przyprawami. Dodać mięso ryby rozdrobnione widelcem (bez ości i skóry), wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gorące grzanki napełnić pastą, posypać ziarnami słonecznika i kiełkami
SzczyptaSmaQ