nazwami: 1)Kosmos - Kosmiczny smak; Co mówi producent : Ten naturalnie czekoladowy baton skutecznie udowadnia, że bogactwo smaków natury jest nie do przebicia. Skład : daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, kakao. Wartości odżywcze (w batonie 69g): WĘGLOWODANY - 39,3g BIAŁKO - 5,9g TŁUSZCZE - 11,4g KALORIE - 263 kcal Moja opinia : Moja miłość do kakao kazała mi spróbować tego batona jako(...)mówi producent : Opracowaliśmy ten wyjątkowy smak z myślą o wszystkich, którzy (tak jak my!) mają świra na punkcie kokosów. Skład : daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, płatki kokosowe, nierafinowany olej kokosowy. Wartości odżywcze (w batonie 69g): WĘGLOWODANY - 36g BIAŁKO - 6g TŁUSZCZE - 16g KALORIE - 286kcal Moja opinia : Nie będzie to dziwne, gdy powiem, że posmakował mi najbardziej spośród
breakfast of dreamsenglish recipe scroll down Pozostaniemy w klimacie maseł orzechowych i tym podobnych :) Dzisiaj proponuję masło z ziaren słonecznika. Jest przepyszne! Ma niezbyt ciekawy kolor, ale smak za to jest bardzo ciekawy :) Spróbujcie, polecam! :) English version: (makes 1 jar) MASŁO SŁONECZNIKOWE przepis autorski // 1 słoik (jak na zdjęciu) ~350g ziaren słonecznika ~sól, cukier - do smaku Słonecznik podprażyć na patelni, ostudzić
chili & sugarjedno, drugie to to, że smakuje po prostu bardzo smacznie :) Hmm, taki zdrowy, wegański fast food? :) Można jeść z dowolnymi dodatkami, ja dzisiaj postawiłam na pieczone warzywa i pestki słonecznika, ale jadłam je także w zupie pomidorowej zamiast makaronu i smakowało bardzo ciekawie - te połączenie również polecam :) TORTELLINI Z WĘDZONYM TOFU Z PIECZONYMI WARZYWAMI przepis autorski // 1-2 porcje ~125g(...)wędzonym tofu ~cukinia, batat, marchewka - ilość według upodobań :) ~sól, pieprz ~2-3 łyżki sosu sojowego ~oliwa z oliwek ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do dekoracji ~czubata łyżka ziaren słonecznika Warzywa umyć (marchewkę obrać, opcjonalnie batata również), pokroić na kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać je solą i pieprzem, polać sosem sojowym i spryskać oliwą. Piec
chili & sugarPełnoziarnisty chlebek ze słonecznikiem. I posmakiem maślanki. Prosty w wykonaniu, jak zwykle zresztą :) Składniki: 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej 500 ml maślanki 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100 g ziaren słonecznika Wszystko wrzucamy do kupy: Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy maślankę (dobrze by było żeby miała temperaturę pokojową, a nie taka prosto z lodówki(...)rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i sól i dosypujemy słonecznika. Mieszamy wszystko dokładnie około 15 minut. Otrzymamy z tego dość luźne ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przekładamy do foremki natartej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 minut (jak zawsze pod przykryciem). Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
Marder&Marder Manufacturesumie sporo. 375 g mąki żytniej typ 720 20 g drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki słonecznika - do posypania po wierzchu Wszystko - oprócz słonecznika - wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy 10 minut. Ciasto niestety będzie z gatunku tych, których nie lubię najbardziej, czyli będzie się bardzo bardzo lepiło(...)mniej lepiło) przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Moczymy jeszcze raz dłonie i wygładzamy wierzch. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Znowu ciasto nam ładnie wyrośnie. Posypujemy słonecznikiem, możemy lekko palcami ponaciskać żeby ziarna lepiej przywarły. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim
Marder&Marder Manufactureprzejdźmy do konkretów: 300 g mąki pszennej 400 g mąki żytniej typ 720 350 ml wody 30 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 160 g ziaren słonecznika Wsypujemy obie mąki do dużej miski, mieszamy ze sobą i w środku robimy wgłębienie. W dużym kubku mieszamy wodę z drożdżami i miodem. Przelewamy do miski do wgłębienia, które zrobiliśmy(...)Lekko zasypujemy z wierzchu mąką i zostawiamy na 15 minut. Potem dodajemy sól i połowę (80 g) słonecznika. I zaczynamy wyrabiać ciasto. Tak z 15 minut musimy wyrabiać. Potem tradycyjnie odstawiamy przykryte szmatką do wyrośnięcia. Ale już mniej tradycyjnie wyrastać nam będzie tylko około 20 minut. Tyle wystarczy. Wyjmujemy ciasto na blat leciutko oprószony mąką i dzielimy na 16 kawałków
Marder&Marder Manufacturemąki żytniej typ 720 250 g mąki żytniej typ 2000 275 ml wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 8 łyżek ziaren słonecznika Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. To znaczy prawie wszystkie składniki. Ziaren słonecznika dajemy tylko 4 łyżki. Pozostałe 4 potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia(...)dzielimy na 8 części i lepimy bułki o takim kształcie jaki mamy ochotę. Ja akurat miałem ochotę na takie prostokątne. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy słonecznikiem, który wcześniej odłożyliśmy. Możemy docisnąć mocno ziarna, tak żeby się lepiej trzymały. I ponownie odstawiamy pod przykryciem na jakieś 1,5 godziny. Bułki już jakoś bardzo mocno nie wyrosną
Marder&Marder Manufacturejuż mnie tak brzuch z przejedzenia nie bolał... No dobra, piszę szybko kolejny przepis i idę dogorywać na łóżku przed kolejnym filmem. Tym razem chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym. Zrobiony w garnku rzymskim. A za garnek rzymski dziękuję AleDobre.pl . Dali mi go w prezencie i jestem nim zachwycony :) A przepis podpatrzyłem na blogu Garnek Rzymski(...)mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej 300 g wody 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli po 2 łyżki: sezamu, siemienia lnianego i słonecznika Na początek sezam, siemię lniane i słonecznik prażymy na suchej patelni. Dzięki temu wydobędziemy z ziaren pełnię smaku. Jak zaczną strzelać na patelni to zdejmujemy z ognia i czekamy aż przestygną. Potem
Marder&Marder Manufacturerazie wymyśliłem je i zrobiłem dla Madzi koleżanki w ranach wdzięczności za coś tam... Wyszły bardzo przyjemne. Lekkie w smaku, a dodatek żytniej mąki powoduje fajny, przyjemny posmak. Dodatkowo słonecznik pozostawia przyjemną nutę na języku. Składniki na dwa małe bochenki: 250 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej 375 ml wody 6 g drożdży instant(...)świeżych) 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć miksera. Mikserem wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie 12-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia
Marder&Marder Manufacturesmakował nadzwyczajnie! Składniki 2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 szklanki mąki żytniej razowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki czynnego zakwasu chlebowego 5 g świeżych drożdży 2,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka oleju ryżowego Sposób przygotowania 1. W misce(...)mieszamy mąki-pszenną i razową, kukurydzianą oraz płatki jaglane oraz owsiane i słonecznik-troszkę zostawić do posypania,dodać sól.Wymieszać wszytko razem. Do cieplej wody dodać drożdże ,olej miód zakwas,wymieszać dodać do miski z suchymi składnikami,wyrobić dokładnie ręką ciasto do połączenia wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze
Wanilia i Kardamoncytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową. Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 100 g pestek słonecznika Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem. Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również(...)ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówdodatkiem bazylii. Taką grzankę można urozmaicić rozmaitymi dodatkami, albo przygotować z zupełnie innych składników- ja przygotowałam wersję na słodko- wytrawną: z truskawkami, pomidorkami, fetą, orzechową rukolą, pestkami słonecznika dla chrupkości oraz cudownie słodkim sosem balsamicznym. Mega apetyczna i kolorowa, lekka, soczysta i przepyszna przekąska w kilka minut! :) Przepis na 10 grzanek Bruschetta: * bagietka- 1 szt. * truskawki- 10 szt. * pomidorki(...)koktajlowe- 5 szt. * feta Arla Apetina Classic- po 3-4 'kostki' na grzankę * słonecznik- garść * rukola- kilkanaście listków * oliwa- do skropienia bagietki Sos balsamiczny: * ocet balsamiczny- 6 łyżek * cukier trzcinowy- 2 łyżki Bruschetta: Bagietkę pokroić, skropić oliwą i zgrillować na patelni grillowej (lub w piekarniku). W międzyczasie pokroić truskawki i pomidorki w plastry oraz przygotować sos balsamiczny. Sos balsamiczny
Kraina Miodem PłynącaPrzepyszne ciasteczka, z mnóstwem dobrych, zdrowych składników: pełnoziarnista orkiszowa mąka, amarantus (szarłat), tahini (pasta sezamowa), ziarna słonecznika, ksylitol. Zawierają wszystko to co wpadło mi w ręce, to tak w skrócie. Wyszły bardzo chrupiące i meeega smaczne. Piekłam je już dwukrotnie i powrócę do nich z pewnością jeszcze nie raz. Są to moje ulubione pełnoziarniste ciacha. Bez cukru, bez pszenicy(...)jako pełnowartościowe drugie śniadanie... Świetnie sprawdzą się również w podróży. Składniki: - 320g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000) - 170g ksylitolu (lub cukru, np.trzcinowego) - 1 jajko - 100g pasty sezamowej tahini - 150g ziaren słonecznika - 150g zimnego masła - 20g amarantusa ekspandowanego (dałam bez dodatków) W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, ksylitol, tahini oraz jajko i zagnieść kruche ciasto. Następnie
Smaczne Zdroweprzepisu) , w której główną rolę gra mozzarella, bazylia oraz pomidory. Moja propozycja to sycący, o bardzo ciekawym smaku makaron ugotowany w wywarze warzywnym, z aromatycznym, bazyliowym pesto na słoneczniku z mozzarellą (która dodatkowo wzbogaca smak bazylii i pomidorów) oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie, które warto docenić nie tylko ze względu na prostotę i ekspresowy czas przygotowania- czyli tylko na czas gotowania(...)się makaronu- ale i za doskonały smak! :) Wypróbujcie, koniecznie! Składniki na 3 porcje: * makaron- 125 g * słonecznik- 1/2 szklanki * świeża bazylia- 1 doniczka * mozzarella Arla Apetina z pomidorami i bazylią- 100 g * czosnek- 1 ząbek * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz- do smaku * sok z cytryny- 1 łyżka * pomidory koktajlowe- około 10 sztuk * wywar warzywny- do ugotowania makaronu Słonecznik zmiksować
Kraina Miodem Płynącacytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową. Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 100 g pestek słonecznika Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem. Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również(...)ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smaków