wierzch - 5 chlebków lnianych niepieczonych - HABŻYKI LUB - 2 łyżki siemienia lnianego brązowego - 2 łyżki nasion słonecznika - 1 łyżka nasion sezamu - 1 płaska łyżka miodu Masa sernikowa: - 500 g chudego twarożku do serników (u mnie Emilki 0%) - stewia (wg uznania) - 2g agar-agar lub 10 g żelatyny(...)silikonowych foremkach układamy warstwami: 1. Pokruszone chlebki habżyki. LUB Len i słonecznik - ziarna słonecznika podsmażamy do zrumienienia na patelni, łączymy z siemieniem lnianym, sezamem i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki. 2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem
Zdrowie na języku :Pupiec w piekarniku, zapraszam.Składniki:(na dwie podłużne formy ok. 30 cm)- 1kg mąki pszennej (typ 550 lub typ 650) - 1 szklanka otrębów pszennych - 1 szklanka słonecznika łuskanego- 100g świeżych drożdży - 2,5 szklanki ciepłej wody- 4 łyżeczki soli- szczypta pieprzu i czosnku granulowanegoSposób przygotowania:1.Do miski wsypujemy mąkę, otręby i słonecznik. Mieszamy wszystko łyżką
Gotuj Z Muzykąnigdy nie zjeżdżałam! Mam nadzieję, że się nie połamię :) i jednak mimo wszystko trochę odpocznę. Przygotowałam dziś dla Was zdrowe ciasteczka. Dlaczego zdrowe? Bo z pestkami dyni i ziarnem słonecznika! Są przepyszne! Gorąco polecam ( dużo lepsze niż takie sklepowe), warto spróbować! :)"Składniki:200 g masła3/4 szklank brązowego cukru 2 jajka400 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaduże opakowanie pestek(...)okrągłą foremką ciasteczka i układamy blisko siebie ( ciastka nie rosną zbyt mocno) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy (lekko wciskając) pestkami z dyni i słonecznika, następne ponownie smarujemy jajkiem i pieczemy około 13 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.Smacznego i zdrowego
Słodkie Przyjemnościjestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni."Składniki: 350 g maki żytniej150 g mąki pszennej5 g świeżych drożdży2 łyżeczki soli(...)ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut.Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około 10 minut bez pokrywki to uzyskania złotego koloru.Studzimy w naczyniu - bez przykrycia.Smacznego
Słodkie Przyjemnościspędzać we własnym mieszkaniu, wiec jeszcze fajniej :) Dlatego niebawem na blogu zaczną pojawiać się świąteczne przepisy, a dziś, w moje urodziny przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasteczka ze słonecznikiem, które nadają się na drugie śniadanie czy podwieczorek, mają świąteczny aromat i smak, a to za sprawą przyprawy korzennej i żurawiny. Częstujcie się! :)Składniki:200 g masłaszklanka cukru3 jajkasólłyżka miodu1/2(...)ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika. Wierzch ciasteczek posypujemy makiem i suszoną żurawiną. Wierzch ciasteczek smarujemy ponownie. Roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C i pieczemy około 20 minut.Studzimy na kratce.Smacznego
Słodkie Przyjemnościrucoli i roszponki, z dodatkiem kolorowych papryk, olbrzymich greckich oliwek (te moje miały cudowny lekko orzechowy smak, nawet mój małżonek nie jadający oliwek tymi był zachwycony), pomidorów, prażonych ziaren słonecznika i prawdziwej owczej fety. Idealna jako dodatek do obiadu, grilla, na kolację (jako samodzielne danie) czy na imprezę (także sylwestrową). Polecam jest pyszna...:-)Składniki:- rucola , ok.1/2 opakowania (lub dowolnie)- roszponka(...)pomidorki rzymskie (lub dowolne)- ser feta (u mnie owczy) lub inny twardy- zielone oliwki (u mnie olbrzymie greckie z "L", są obłędnie cudowne)- 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika- świeżo mielony pieprz- oliwa z oliwek- ocet balsamicznyDo miski wkładamy rucolę, roszponkę, pokrojone w kostkę papryki, pomidorki, przekrojone na pół (lub na mniejsze kawałki) oliwki, pokrojony na kawałki ser. Posypujemy uprażonymi
Smaczne Zdrowedań jak i samodzielną sałatkę!Dla 2 osóbCzas przygotowania: 35minutSkładniki:Kawałek kapusty włoskiej (Na ile osób przewidujemy sałatkę taki kroimy, reszta składników jest podana na 2 osoby)50g słonecznika łuskanego1 pomidorKawałek ogórka zielonego1 ząbek czosnku PolskiegoOlej sezamowyOlej słonecznikowySos sojowySól himalajskaPrzygotowanie:1/ Kroimy liście kapusty włoskiej w drobna kostkę, solimy i odstawiamy na 20 min w misce.2/ Kroimy bardzo drobno(...)czosnek, w między czasie rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni.3/ Do rozgrzanej patelni wrzucamy czosnek a chwilę potem słonecznik - solimy do smaku i prażymy aż do lekkiego zbrązowienia4/ Ogórka kroimy w półksiężyce, pomidora w dużą kostkę - przekładamy do miski z kapustą5/ Dodajemy do miski uprażony słonecznik z czosnkiem z patelni i mieszamy. 6/ Dodajemy sos sojowy i olej słonecznikowy
Kuchnia PROzdrowotnaformą użycia newelli naturalnej. Optymistyczne śniadanie złoży się ze słońca z ananasów, kokosowych chmurek z newelli, pagórków z avocado i pięknej drogi z musu z owocu z kaki usłanej słonecznikiem. Ciekawe? No to zaczynamy :)Czas przygotowania: 20 minutPorcja dla 1 osobySkładniki:Newella klasyczna 100gAnanas 1/10Avocado 1/2Kaka 1/2Miód pół łyżkiCytryna kilka kropelKsylitolWiórki kokosowe 10gSłonecznik kilkanaście 10gŁyżka oleju kokosowegoPrzygotowanie:1/ Obieramy
Kuchnia PROzdrowotnapokojowa temperatura) 4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć)Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników. Później dodajemy ziarna słonecznika i 4 liście czosnku niedźwiedziego drobno pokrojonego i miksujemy na najszybszych obrotach przez 5 minut. Zostawiamy ciasto w tej misce pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto(...)wałek i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 25x11x7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowania:1. Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Studzimy.2. Fetę kroimy w kostkę.3. Umyte pomidory kroimy w półplasterki.4. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.5. Składniki sosu mieszamy (proporcje wedle smaku).6. Na półmisku układamy warstwami: brokuł, feta, pomidory, całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem.Prosto, szybko i smacznie - czego chcieć
Kuchnia domowa Anidokładnie połączyć. Następnie przełożyć na warstwę herbatników. Na masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.Podgrzać masę krówkową, która została i przełożyć na warstwę herbatników.Rozgrzać patelnię i uprażyć słonecznik (na pustej patelni). Odłożyć do ostygnięcia.Ubić śmietankę kremówkę i dodać do niej 2 śmietan-fix oraz cukier puder. Połączyć dokładnie, aby masa była delikatna i jednolita.Wyłożyć bitą śmietanę(...)warstwę masy krówkowej i obsypać zimnym słonecznikiem.Włożyć do lodówki na całą noc. Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościdlatego czasami pewne ciasto bez pieczenia może pojawić się w poniższym zestawieniu kilka razy.Na chwilę obecną, moim zdaniem, najlepsze ciasta bez pieczenia to: Ciasto z masą krówkowa i prażonym słonecznikiem oraz Ciasto Adwokat ;-)Przepisy na ciasto bez pieczenia z masą krówkową / kajmakiem / karmelem :Masą krówkową i prażonym słonecznikiemOstatnio napisała do mnie przyjaciółka, czy znam jakieś ciasto z prażonym słonecznikiem
Kulinarne Przebojezająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo.Nasiona słonecznika podprażyć na gorącej patelni lub w piekarniku, uważać żeby nie przypalić.Kiedy buraczki przestygną obrać je ze skórki ( najlepiej w rękawiczkach) i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać ocet z oliwą(...)solą, pieprzem, czosnkiem,syropem klonowym. Do miski nałożyć listki szpinaku, pokrojone buraczki, posypać ziarnami słonecznika, pietruszką , polać sosem , wymieszać. W razie potrzeby dosolić
Stare GaryProsta, pyszna i soczysta sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, jajek i słonecznika, z dodatkiem rewelacyjnego, słodkiego sosu balsamicznego (jeżeli macie gotowy, to świetnie, jeżeli nie, to przepis podaję poniżej).Wspaniała propozycja na śniadanie/kolację, to również dobry pomysł na imprezę z przyjaciółmi- z pewnością wszystkim będzie smakować :)Polecam!Sałatka (dla 3 osób):* rukola- 250 g (opakowanie)* pomidorki koktajlowe(...)jajko- 5 szt.* słonecznik- 1/3 szklanki* olej z pestek winogron- 2 łyżki (lub inny)* sok z cytryny- 1 łyżka* sól, pieprzSos balsamiczny:* ocet balsamiczny- 1/3 szklanki* miód- 1 łyżkaSałatka:Jajka ugotować na twardo.Umytą rukolę przełożyć do miski, dodać pomidorki, ugotowane jajko i posypać słonecznikiem.Całość polać oliwą, sokiem z cytryny, doprawić, a na koniec polać sosem balsamicznym.Sos balsamiczny:Ocet
Kraina Miodem PłynącaTakiej sałatki owocowej jeszcze nie jedliście:) Jest wyjątkowa, bardzo jesienna, pięknie pachnie prażonymi owocami, słonecznikiem i chrupiącymi płatkami owsianymi, które ogrzane na patelni uwalniają wspaniały orzechowy aromat. Do tego soczyste mandarynki, żurawina, orzechy włoskie i bardzo zdrowe siemię lniane. Miękkie owoce i chrupiące dodatki wspaniale się łączą. Sałatka ta idealnie nadaje się na zdrowe śniadanie albo jako przekąska w ciągu(...)SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):1 duże jabłko1 duża gruszka1 mała puszka mandarynek (lub 2 świeże mandarynki)4 łyżki suszonej żurawiny3 łyżki płatków owsianych górskich (błyskawicznych)1,5 łyżki słonecznika (łuskanego)2 łyżki siekanych orzechów włoskich (lub innych ulubionych)1 łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)1 łyżeczka masła1 łyżeczka brązowego cukruWYKONANIE:Na patelni upraż przez 2-3 minuty słonecznik z płatkami
Słodko-Słony Świat Ilony