lubię wyjadać je na zimno z lodówki. Ilość porcji: 8-10 niedużych kotletów Czas przygotowania: około godziny Składniki: kalafior – 400 g (½ główki) sucha kasza jaglana – ½ szklanki ziarna słonecznika – 1 łyżka płatki owsiane – 1 łyżka bułka tarta – 1 łyżka miód – 1 łyżeczka koperek – ½ pęczka cebula – 1 nieduża sztuka olej do pieczenia(...)Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Surowego kalafiora zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj ziarna słonecznika, płatki owsiane, bułkę tartą, miód i jajko i wymieszaj całość rękoma do uzyskania zwartej masy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. Z masy formuj nieduże kotlety i układaj
wiecejwarzyw.plżółty, parmezan lub mozzarella czarnuszka pesto z czosnku niedźwiedziego Pesto z czosnku niedźwiedziego: kilka garści czosnku niedźwiedziego oliwa z oliwy z pierwszego tłoczenia albo olej rzepakowy nierafinowany garść ziaren słonecznika garść płatków migdałów łyżka soku z cytryny opcjonalnie odrobina oleju z czarnuszki sól Przygotowanie: PESTO: Czosnek niedźwiedzi umyć, włożyć do moździerza albo naczynia, w którym będziemy blendować wszystkie składniki. Dodać(...)słonecznik, płatki migdałów, oliwę bądź olej, sok z cytryny oraz sól. Blendować albo ucierać do uzyskania kremowej konsystencji, w razie potrzeby dodać oleju/oliwy. Pesto, można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Wtedy należy ugnieść je ciasno w słoiku tak aby nie pozostały pęcherzyki powietrza i polać wierzch olejem tak aby pesto było nim całkowicie przykryte. MAKARON: Makaron
Ze smakiem i z pasjąmąki orkiszowej typ 630 9 g soli 25 g melasy (może być miód, ale wtedy kolor chleba będzie jaśniejszy) 50 g płatków owsianych 40 g ziaren słonecznika 10 g siemienia lnianego 50 g orzechów włoskich połamanych w małe kawałki 425 g wody Mąki wymieszać i uprażyć na suchej patelni. Robiłam to na 4 raty. Płatki owsiane, orzechy włoskie, ziarna słonecznika
Weekendy w domu i ogrodziełyżki cebula – ½ sztuki chilli – ¼ świeżej papryki sos sojowy – 2 łyżki natka pietruszki – ¼ pęczka oliwa lub olej lniany – 3 łyżki czosnek – 1 ząbek nasiona słonecznika – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 170°C. Kapustę pokrój na nieduże kawałki. Mogą przypominać grubsze plastry. Każdy kawałek posmaruj odrobiną oleju. Wstaw do piekarnika(...)minut. Kapusta powinna być przyrumieniona i miękka. W międzyczasie możesz kawałki przewrócić na drugą stronę. Przygotuj sosy. Pesto z pietruszki: do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, czosnek, pestki słonecznika i olej. Wszystko zblenduj i dopraw solą i pieprzem. Duszona cebulka z chilli: Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na odrobinie oleju. Możesz dodać troszkę wody. Cebula powinna być lekko przyrumieniona
wiecejwarzyw.plrazem mam dla Was pyszny chleb z moczonymi pestkami dyni i słonecznika. Wcześniej namoczone pestki nie zabierają wilgoci z ciasta a przy okazji pozbywamy je szkodliwych substancji. Moczenie ziaren i nasion do pieczenia chleba czy nawet bezpośrednio do jedzenia to dość ciekawy temat. Dużo informacji na ten temat znajdziecie np. tu klik Moczę również kaszę jaglaną na kilka godzin(...)Moczenie ziaren na 8 -10 godzin przed zrobieniem ciasta właściwego. · 110g pestek dyni, · 110g pestek słonecznika · Zimna woda, tyle aby pokryła ziarna, / wodę będziemy odlewać, można nią podlać kwiaty doniczkowe /. Ciasto właściwe
Leśny Zakątekbrokuła. Składniki: ♥ brokuł ♥ 500g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki - 500g waga po odsączeniu z zalewy) ♥ 1/2 czerwonej cebuli ♥ mały pęczek natki pietruszki ♥ 100g suszonej żurawiny ♥ 1/2 szklanki ziaren słonecznika ♥ 1/4 szklanki oliwy ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ 2 łyzki melasy (lub miodu/ syropu z agawy/ itp) ♥ łyżeczka musztardy francuskiej ♥ sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej
Kasia Sarnamąki pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 330 g płatków owsianych 150 g daktyli 3 łyżki sezamu 50 g ziaren słonecznika Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać jajka i dokładnie ze sobą połączyć. Następnie wsypać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą(...)końcu wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Powstanie dosyć gęste ciasto. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dosypać je do ciasta wraz z sezamem i słonecznikiem i za pomocą łyżki dokładnie je połączyć z pozostałymi składnikami. Dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec około 15 minut w temperaturze
My simple kitchentowarzystwie dufinek i surówki z kapusty pekińskiej Roladki drobiowe z czerwonym pesto Składniki: 4 piersi z kurczaka około 10 suszonych pomidorów około 10 listków bazylii 2 łyżki pestek słonecznika 5-6 łyżek oleju z zalewy z pomidorów suszonych ząbek czosnku 4 sztuki trójkątnych serków topionych 2 łyżki oleju pieprz sól Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i rozbijamy(...)kotlety. Później pomidory odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika i pieprz. Wszystko lekko solimy. Następnie dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy dodając ewentualnie więcej oleju, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą pastę. Rozbite piersi solimy i pieprzymy, smarujemy pesto i układamy jeden serek. Następnie zwijamy
PatiGotujepomidorów 1 opakowanie (7 g drożdży) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Pasta z suszonych pomidorów: ok. 10 suszonych pomidorów z oleju z ziołami 3 łyżki (ok. 30 g) słonecznika łuskanego 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki (30-45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów chili Przygotowanie: 1) Przygotować pastę: słonecznik delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie wszystkie
Fitsweet.mepolewę czekoladową: 100 g oleju kokosowego 50 g kakao BIO 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 90% bez cukru) Przykładowe dodatki 50 g: orzechy włoskie orzechy pecan płatki migdałów słonecznik łuskany Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualnie słodzik (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa i karmelu nam wystarcza). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy(...)ciasta, który także pokryć karmelem. Jeśli nie chcecie używać słodzików polecam karmel zastąpić masłem orzechowym np. z migdałów, orzechów pekan, laskowych itp. Na wierzchu posypać pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem itp. To wszystko już kwestia Waszej inwencji twórczej. Odczekać aż karmel lub masło orzechowe zastygnie. Przygotować polewę rozpuszczając w rondelku olej kokosowy i gorzka czekoladę. W trakcie dodać kakao
Ola la LCHFczosnku 100g czerwonej soczewicy około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 3 listki bazylii 50 g ziaren słonecznika 50 g pestek dyni (u mnie Skworcu ) Wykonanie: Warzywa: marchewkę, cebulę, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w krążki, solimy i podsmażamy do lekkiego zrumienienia na oliwie. Warzywa odgarniamy(...)liście bazylii i zupę gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu. Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia. Zupę nalewamy do talerzy. Wsypujemy ziarna. Smacznego
Smak mojego domumąki orkiszowej typ 630 2 łyżki zakwasu (lub ciasta na chleb na zakwasie z poprzedniego pieczenia) 5 g soli ok. 280 ml soku z odciśniętej cukinii z solą ziarna słonecznika do posypania Wieczorem mąkę wymieszać z solą i zakwasem. Stopniowo dolewać sok z cukinii i mieszać ciasto drewnianą łyżką. Masa powinna mieć gęstą konsystencję, nadal dającą się wyrabiać łyżką(...)dolewać sok. Wymieszać dokładnie (nie ma potrzeby wyrabiania, wystarczy mieszanie). Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc. Rano przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami słonecznika. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1,5 - 2 godz. do ponownego wyrośnięcia. Wstawić chleb do piekarnika, nastawić go na 210 stopni C. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę
Weekendy w domu i ogrodzieprostocie nadaje się idealnie zarówno jako sałatka, ale i jako surówka do obiadu Sałatka z winogronami i rukolą Składniki: opakowanie rukoli kiść winogron ciemnych kulka mozzarelli garść pestek słonecznika sos (krem) balsamiczny Rukolę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Winogrona kroimy na połówki, jeśli mają pestki to je usuwamy i dorzucamy do rukoli. Mozzarelle kroimy w kostkę i dodajemy(...)miski. Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni i jak ostygną dodajemy do sałatki. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy sosem (kremem) balsamicznym. Smacznego Artykuł Sałatka z winogronami i rukolą pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje