smaczna i na pewno urozmaici niejeden obiad Składniki: garść rukoli około 20 g kiełków jarmużu 1/2 dojrzałego awokado 2 małe ogórki gruntowe 1 jajko Sos jogurtowo-słonecznikowy: 1 łyżka słonecznika 100 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku z limonki szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Jajko ugotować na twardo. Obrać i pokroić na ćwiartki. Rukolę umyć, osuszyć(...)pestkę, miąższ pokroić w kostkę i dołożyć do rukoli. Dodać kiełki jarmużu oraz obrane i pokrojone na plasterki ogórki. Delikatnie wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajko. Sos jogurtowo-słonecznikowy: Słonecznik uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i szczyptę cukru. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
Oryginalny smakimprezę albo spotkanie ze znajomymi. Jednak idealnie będzie również pasowała na przykład jako dodatek do potraw z grilla. Składniki brokuł 1 kostka sera feta puszka kukurydzy odrobina ziaren słonecznika Składniki na sos czosnkowy 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 4 ząbki czosnku Sos czosnkowy – przepis Czosnek drobno siekamy, posypujemy solą i rozgniatamy(...)zimnej wodzie. Dzielimy na mniejsze różyczki, które układamy na dole miseczki. Do miski dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę fetę i polewamy sałatkę sosem czosnkowym. Wierzch sałatki posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika. Smacznego! Artykuł Sałatka z brokułem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodać co nam się podoba, np. suszone morele, śliwki, daktyle, migdały, więc każdemu przypadną do gustu. Składniki (na 20-24 porcje): 3 szklanki płatków owsianych zwykłych 1½ szklanka pestek słonecznika BIO, firmy Polskie Młyny ½ szklanki pestek dyni BIO, firmy Polskie Młyny 1½ szklanki ziaren sezamu 1 szklanka suszonej żurawiny 1 szklanka rodzynek (opcjonalnie) około 100g jagód goji ½ szklanki dowolnych orzechów(...)moim przypadku laskowych 2 łyżki masła 1 szklanka płynnego miodu Płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika, sezamu i posiekane orzechy prażymy na patelni, aż osiągną ciemnozłoty kolor. Przeczytaj cały przepis - Batoniki z ziarnami i miodem at AleTorcik
AleTorciksucho. W sumie, czemu nie? Jako zdrowa przekąska też się sprawdzi znakomicie. 100 gramów płatków owsianych 70 gramów orzechów laskowych, lekko przesiekane 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie) szczypta soli 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki Nutelli N a suchą patelnię wrzucić: płatki owsiane, orzechy laskowe, ziarna słonecznika
olalacookingkawałkami kurczaka – polecam. Dziś u mnie sałatka na bazie rukoli, mozzarelli, czarnych (moich ulubionych!) oliwek oraz mieszanki sałatkowej Helio – mix sałatkowy Italia, który składa się z: ziaren słonecznika, orzeszków pini oraz pestek dyni. Dzięki nim moja sałatka nabrała dodatkowych witamin! Składniki: opakowanie rukoli 100 g garść czarnych oliwek pokrojonych 1 żółta papryka kilka kuleczek mozzarelli 6 suszonych pomidorów(...)smaku. Na koniec dosypuję mix sałatkowy Italia Helio . Smacznego! Do przygotowania sałatki wykorzystałam gotowy mix sałatkowy Italia (100 g) firmy Helio Mix sałatkowy Italia składa się z pestek dyni, słonecznika i orzeszków pini – idealna gotowa mieszanka w równej proporcji do sałatek, pieczywa, deserów. Zdrowa przekąska, po którą sięgamy zamiast chipsów
Zasmakuj Kuchnimicha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki 1 młoda cukinia 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 garść rodzynek 1 garść prażonego słonecznika 1 garść świeżych liści mięty sól morska opcjonalnie 1 szczypta pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej(...)zeszklić, dodać marchew (al dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć do miski. Następnie podsmażyć na tej samej patelni cukinię (al dente), lekko posolić . Przełożyć do miski. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, dodać do warzyw. Kaszę quinoa ugotować według przepisu na opakowaniu. Do podsmażonych warzyw dodać w kolejności ugotowaną ciecierzycę, kaszę quinoa, rodzynki, wycisnąć sok z całej cytryny, dodać miód, 2 łyżki
Wino Francja Kuchniaswoich potrzeb i smaków. Z pewnością będę je piekła wielokrotnie! 😊 Składniki (na blachę (22 x 26) cm ): 3 łyżki siemienia lnianego + 9 łyżek ciepłej wody 2 szklanki pestek słonecznika 1 szklanka mąki kukurydzianej (bojkotuję kukurydzę, więc dałam mąkę z tapioki) 4 łyżki kakao 2 łyżeczki sody (wolę użyć proszku do pieczenia, bo nie ma pieprznego posmaku) pół szklanki nierafinowanego cukru(...)użyłam cukru trzcinowego demerara) 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki dowolnego bezsmakowego oleju 4 jabłka Len zmielić np. w młynku do kawy. Zalać wodą i odstawić na kwadrans. Słonecznik również zmiksować, wymieszać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C na pieczenie góra/dół. Formę o wymiarach około
Weekendy w domu i ogrodziednia bez zjedzenia nabiału . Kanapki z białym serem i suszonymi pomidorami Składniki /2 porcje: – ok.125 g twarogu wiejskiego półtłustego – kilka liści sałaty rzymskiej – 4 suszone pomidory – garść pestek ze słonecznika – 2 kromki pieczywa np. razowego Przygotowanie: Sałatę myjemy i odsączamy z wody. Układamy na przygotowanym pieczywie. Twaróg pokroić w plastry ułożyć na liściach sałaty a następnie układamy suszone pomidory(...)koniec posypujemy pestkami słonecznika Gotowe ! Druga propozycja na pełnowartościowe śniadanie Połączenie awokado i łososia Do tego ulubione pieczywo najlepiej razowe i posiłek gotowy ! Kanapki z guacamole i łososiem Składniki /2 porcje: – 1 dojrzałe awokado – sok wyciśnięty z ½ limonki – ½ posiekanej papryczki chilli – 4 plastry ulubionego pieczywa (najlepiej razowego) – 100 g plastrów wędzonego łososia – kilka plasterków świeżego ogórka – świeża rukola – sól – oliwa
I LOVE LIFEpłatków owsianych 150 g g oleju kokosowego/lub innego delikatnego w smaku oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy) 100 g cukru 100 g suszonych moreli 100 g podprażonego na suchej patelni słonecznika 100 g suszonej żurawiny/rodzynek/od biedy posiekanych drobno daktyli 2-3 łyżki syropu z agawy/ryżowego/daktylowego/melasy *jakiegoś wege płynnego słodkiego lepu łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu i jeżeli lubicie to łyżeczka(...)mielonego imbiru Przygotowanie: W garnku rozpuść olej kokosowy, dodaj cukier i syrop z agawy. Dodaj do tego suche płatki owsiane, posiekane morele, żurawinę, podprażony słonecznik, przyprawy. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut, aby płatki wchłonęły jak najwięcej płynu. Blachę do pieczenia koniecznie wyłóż papierem i przełóż całą masę. Dokładnie wyrównaj i dociśnij (najlepiej dłonią). Całość piecz przez
greenscarfpomidorów 1 opakowanie (7 g drożdży) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Pasta z suszonych pomidorów: ok. 10 suszonych pomidorów z oleju z ziołami 3 łyżki (ok. 30 g) słonecznika łuskanego 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki (30-45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów chili Przygotowanie: 1) Przygotować pastę: słonecznik delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie wszystkie
Fitsweet.mesię nie piecze, tylko po wymieszaniu wszystkich składników chłodzi. Ot cała filozofia Składniki na około 10 sztuk: 60 -100 g preperowanego ryżu/kaszy jaglanej/ 100 g ziaren słonecznika 100 g orzeszków ziemnych (u mnie były solone) 100 g daktyli 50 g masła orzechowego 100 g/tabliczka gorzkiej 70% czekolady Przygotowanie: Daktyle zalej 200 ml gorącej wody i mocz minimum 15 minut(...)czym zblenduj na idealnie gładką masę (całość, razem z wodą). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Wymieszaj wszystkie składniki razem, nie ukrywam, że najlepiej zrobić to dłonią Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nie pomijaj tego, dzięki temu wyjmiesz całość bez problemu z formy. Dokładnie wyrównaj masę dociskając całość (dłonią najlepiej). Wstaw blachę
greenscarfgramów sera feta 1 średni upieczony lub ugotowany burak, starty na tarce o grubych oczkach 100 gramów szpinaku, dość drobno posiekanego 2 łyżki ziaren czarnego sezamu 3 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz do smaku olej do smażenia W dużej misce umieścić ugotowaną komosę, płatki jęczmienne, jajka, ser feta, szpinak, sezam, słonecznik, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć
olalacookingszafek kuchennych. Składniki na 24 sztuki: 3 bardzo dojrzałe banany 100 g suszonych daktyli bez pestek 500 g płatków owsianych błyskawicznych 50 g pestek z dynii 50 g pestek słonecznika 50 g posiekanych orzechów 50 g suszonych moreli 4 łyżki musu jabłkowego bez dodatku cukru (1 jabłko) Wykonanie: jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, następnie w plasterki. Włożyć do rondelka, podlać(...)koniec zblendować piekarnik nastawić na 180`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia obrane banany rozgnieść widelcem na jednolitą masę daktyle i morle pokroić w kostkę płatki owsiane, pestki słonecznika i dynii oraz orzechy z daktylami i morelami wymieszać w misce. Dodać banany i dokładnie wymieszać na klejąca masę. Porcjami dodawać mus jabłkowy. Przed wyłożeniem na blachę masa powinna być wilgotna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czosnku 3 garście szpinaku (75 g) 100 g fety 4 plastry suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju z zalewy z pomidorów 1 łyżeczka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika sól, pieprz, suszone oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce oleju z pomidorów, dodajemy porwany szpinak i pokrojone(...)szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wrzucamy makaron i mieszamy całość. Rozkładamy na talerze, skrapiamy drugą łyżką oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posypujemy dynią i słonecznikiem. Smacznego! 1 porcja - 556 kcal:- - białko - 24 g - tłuszcze - 27 g - węglowodany - 53 g - błonnik - 10 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjeprzeróżnymi dodatkami. W styczniowej piekarni Amber, w której tym razem nie mogłam wziąć udziału, blogerzy wypiekali ciabattę z orzechami włoskimi i rodzynkami. Ze względu na alergię zamieniłam orzechy na słonecznik. Przepis jest świetny, a to za sprawą Gucia ( klik! ), którego receptury są zawsze niezawodne. Składniki : podaję za Guciem – klik! Levain 90 g mąki chlebowej 110 g wody 20 g zakwasu(...)zarodków pszennych, prażonych (użyłam mąki pszennej typu 1850) 560 g wody 20 g soli 5 g drożdży instant 210 g levain 160 g orzechów włoskich, prażonych (u mnie uprażony słonecznik) 160 g rodzynek Mieszamy wszystkie składniki oprócz bakalii na pierwszej prędkości (mieszarka spiralna), do połączenia składników, a następnie 4-5 minut na drugiej prędkości. Siatka glutenowa powinna być już dobrze
Weekendy w domu i ogrodzie