słonecznik - 8260 przepisów (strona:131/551)

Granola - tylko dla dorosłych! 188

się jednym z Waszych ulubionych śniadań. Granola z rodzynkami w rumie i marcepanem Składniki: (na 2 l słoik) 400 g płatków owsianych 100 g słupków migdałowych 75 g pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 50 ml oliwy 50 ml syropu klonowego 50 ml rumu 75 g rodzynek 80 g marcepanu 100 g ciemnej czekolady(...)Rodzynki zalać rumem, odstawić. Marcepan pokroić w kosteczkę. Płatki, migdały, słonecznik, sezam, siemię i cynamon dokładnie wymieszać. Syrop połączyć z oliwą, dodać do suchych składników. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 st. C. przez 30 minut, w połowie pieczenia mieszając. Do gorącej granoli dodać rodzynki razem z rumem i marcepan, wymieszać. Wstawić blachę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczna sałatka z makaronem 279

jako lunch do szkoły czy pracy. Składniki: 250 g makaronu penne albo innego ulubionego duża pierś z kurczaka pół puszki kukurydzy por 150 g sera wędzonego 50 g ziaren słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz przyprawa do kurczaka, papryka ostra Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka kroimy(...)kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i papryką. Mięso podsmażamy na patelni razem z posiekanym porem. Ser ścieramy na tarce, słoneczniki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, przyprawiamy i polewamy oliwą

e-PrzepisyKulinarne
„Słonecznik w cukiniowych zaroślach”, czyli…ach, długo by pisać! 126

artystów gotujących”, organizowanej przez Malta Festival i Durszlak.pl. Kiedy dowiedziałam się o tej akcji, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Lubię mieszać smaki […] Artykuł „Słonecznik w cukiniowych zaroślach”, czyli…ach, długo by pisać! pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Sałatka z makaronem i rukolą 241

smaczną sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Składniki: 250 g makaronu penne 2 garście rukoli 150 g sera żółtego 0,5 kg bobu ok 80 g słonecznika 3 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego sól, pieprzem Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ser ścieramy(...)tarce, słonecznik prażymy na suchej patelni. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki, ewentualnie pozbawiamy łodyżek. Kiedy wszystkie składniki będą zimne, łączymy je ze sobą, polewamy sosem z oliwy i octu, przyprawiamy i mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Szarlotkowo-orzechowy pudding chia 173

szklanki mleka 2 łyżki nasion chia 1 jogurt naturalny 1 łyżka oleju kokosowego lub masła 1 łyżka miodu 1 dużo jabłko garść orzechów laskowych garść pestek dyni garść pestek słonecznika 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta soli W miseczce wymieszać mleko z nasionami chia. Odstawić do lodówki na min 2 h, a najlepiej na całą noc.  Na patelni(...)rozgrzać olej kokosowy, dodać posiekane w kostkę jabłko, orzechy, pestki słonecznika i dyni. Posypać cynamonem, imbirem i solą. Dodać łyżkę miodu. Smażyć około 8 minut. Ostudzić. Na warstwę puddingu chia nałożyć jogurt naturalny jako trzecią warstwę ułożyć jabłka z orzechami. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Sałatka makaronowa z pomidorami, mozzarellą i grillowaną cukinią 182

którzy lubią cukinię. Nie będziecie zawiedzeni :) Składniki: 100 g makaronu farfalle (kokardki) 1 mała cukinia 12 pomidorków koktajlowych kulka mozzarelli 1 czubata łyżeczka siekanych świeżych listków bazylii 2 łyżki słonecznika pieprz sól 6 łyżek oliwy extra vergine małe listki bazylii do ozdoby Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aby był al dente. Odcedzamy, studzimy. Cukinię myjemy i bez obierania(...)stronę, ponownie solimy i również podsmażamy. Tak przygotowaną cukinię zdejmujemy z patelni i studzimy. Pomidorki sparzamy i obieramy ze skórki. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Makaron, pomidory, mozzarellę, bazylię, słonecznik wkładamy do miski.  Sałatkę solimy i pieprzymy do smaku, polewamy 3 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukinię, mieszamy.  Ozdabiamy małymi listkami bazylii.  Smacznego

Smak mojego domu
Sałatka z młodych ziemniaków i niebieskiego sera, Postmodern Jukebox 203

łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżka białego octu winnego Pozostałe składniki: 10-12 średniej wielkości młodych ziemniaków 1 łyżka oliwy 2-3 małe cebule 2-3 łyżki prażonych pestek słonecznika  100-150 g niebieskiego sera pleśniowego 1 duży pęczek koperku Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Ugotuj ziemniaki w łupinkach. Gdy ostygną, obierz, pokrój(...)mniejsze kawałki i wrzuć do większej miski. Polej przygotowanym sosem. Drobno pokrój cebulki i podsmaż na oliwie, dodaj słonecznika i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj do ziemniaków. Następnie wrzuć pokrojony ser i posiekany koperek. Przed podaniem dokładnie wymieszaj. Postmodern Jukebox To był bardzo żywiołowy i energetyczny koncert (plus improwizacje, akrobacje i liczne bisy!). Jeśli lubicie podobne klimaty, to naprawdę

Qlinarnie i Qlinarnie
Klopsiki ze słonecznikiem w sosie paprykowo - pomidorowym 186

Niby zwykłe klopsiki, a jednak dużo smaczniejsze. Sposób wykonanie klopsików jest zawsze identyczny. Mielone mięso, podsmażona cebulka, bułeczka namoczona w mleku i jajko. Tutaj mały dodatek pestek słonecznika, nie tylko zwiększył walory zdrowotne, ale nadał niezwykłej chrupkości klopsom. Sos jest również bardziej aromatyczny niż zazwyczaj, bo z dużym udziałem czerwonej papryki. Smaczne klopsiki w paprykowo - pomidorowym sosie posmakują wszystkim! Składniki(...)mieszanego mięsa mielonego 1/2 bułki+1/2 szklanki mleka 1 żółtko 3 łyżki słonecznika oregano sól, pieprz 1 puszka krojonych pomidorów 500 g papryki czerwonej 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczaka soli 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 mała papryczka chili olej bułka tarta Wykonanie: cebulę i czosnek obrać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiąca granola na pożegnanie 178

słoik) 300 g grubych płatków owsianych 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka soli morskiej 100 g migdałów w skórkach 125 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 25 g ziaren sezamu 125 ml oliwy 125 ml syropu klonowego Płatki, imbir, cynamon i sól dokładnie wymieszać. Dodać grubo posiekane migdały, słonecznik, siemię i sezam, ponownie wymieszać. Oliwę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka makaronowa a'la Caprese 182

akcji  Błyskawiczne Piątki , organizowanej na fb :) Składniki (1 porcja): 50 g makaronu farfalle (kokardki) 10 pomidorków koktajlowych kulka mozzarelli czubata łyżeczka siekanych świeżych listków bazylii 2 łyżki słonecznika pieprz sól 3 łyżki oliwy extra vergine Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Makaron powinien być al dente.  Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki. Mozzarellę kroimy w kostkę. Makaron(...)pomidory, mozzarellę, bazylię, słonecznik wkładamy do miski.  Sałatkę solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy. Całość polewamy oliwą. Sałatkę możemy ozdobić małymi listkami bazylii. Smacznego

Smak mojego domu
truskawkowe chia ciasto- mrożone 188

wypełnia go wieloma wartościami odżywczymi, które ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować. SKŁADNIKI: SPÓD: 1/2 szklanki migdałów 3/4 szklanki łuskanego słonecznika 3/4 szklanki żurawiny MASA: 150g truskawek 6 łyżek nasion chia banan łyżka ksylitolu (opcjonalnie) WYKONANIE: Migdały, słonecznik i żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 20 min, następnie odcedzamy

healthy dreams
Sałatka z awokado, grejpfrutem i twarogiem 228

jednej osoby , około 300 kcal   - 8 liści sałaty - połówka awokado - 1 grejpfrut lub pomarańcza - 90 g chudego twarogu - łyżka słonecznika lub dyni prażonej - sól i pieprz czarny do smaku Umyj liście sałaty i dokładnie osusz. Obierz owoc i powycinaj ostrym nożem z białych błonek. Twaróg pokrusz lub pokrój w kostkę. Wszystko pokładaj na talerzu, dopraw  i na koniec(...)posyp prażonym słonecznikiem lub dynią. SMACZNEGO. CMOK . Do takiej sałatki na kolację świetnie pasuje czerwone wino Merlot

Pasje Jolki
Sałatka z brokuł 239

pojawi się tu kilka przepisów na sałatki, które urozmaicą Wasze grillowe menu. Propozycja pierwsza: fot. Izabela Magdalena Sałatka z brokuł Składniki: brokuły 300-400 g szynki drobiowej rodzynki słonecznik łuskany 4 jajka puszka lub słoiczek kukurydzy majonez, pieprz, sól Przygotowanie : 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę (nie taką drobną). 2. W garnku gotujemy wodę(...)Parzymy je. Wyciągamy z wody, studzimy i rozdzielamy na mniejsze różyczki. 3. Szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzić. 4. Do miski wrzucamy brokuły w cząstkach, pokrojone jajka, szynkę, kukurydzę, słonecznik i rodzynki. Całość mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Solimy, pieprzymy. Po prostu doprawiamy do smaku:) Sałatkę dobrze jest włożyć na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki

Kuchnia smaków
Burgery z buraka 222

czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy(...)Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.  Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej

Kolizje Smaków
Proste jaglane kuleczki 263

więc zdecydowałam ją zaspokoić i zrobiłam jaglane kuleczki. Składniki: (na ok. 12 kuleczek) 100g suchej kaszy jaglanej 2 szklanki wody 100g wiórków kokosowych 3 łyżki miodu 2 łyżki pestek słonecznika Wykonanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, następnie gotujemy w 2 szklankach wody według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę przelewamy zimną wodą i przesypujemy do większej miski. Dodajemy do niej miód, pestki(...)słonecznika i mieszamy. Na talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Moczymy ręce w zimnej wodzie i staramy się w dłoniach formować kuleczki, potem obtaczamy je w wiórkach. Następnie chłodzimy przykryte w lodówce ok. 2 godzin. Smacznego

madamekuchnia.wordpress.com