smakowo dla nie jednego smakosza. Potrzebujemy 500 g mięsa z ugotowanego kurczaka, 250 g groszku, 250 g kukurydzy, 250 g fasoli, 1 paprykę, 1 cebulę, pół szkl. słonecznika, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki najpierw przygotowujemy: płuczemy, odsączamy, kroimy,... ...potem po kolei układamy w misce warstwami lub nie, bo można od razu(...)wszystko wymieszać i doprawić 4 łyżkami majonezu. Na wierzch dorzucamy uprażone na oliwie ziarna słonecznika. Gotową sałatkę przed serwowaniem porządnie schładzamy w lodówce. Sałatkę możemy podawać samą, ale również doskonale pasuje do ryżu, makaronu, pieczywa... Smacznego
chleba naszegoChleb słonecznikowy, a skąd taka nazwa ? ...ponieważ dodajemy aż 250 ml/ szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach pieczywo tylko tym razem przyspieszamy :) Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny
chleba naszegooryginalnego, włoskiego, zielonego sosu przygotowanego na bazie bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu. Jego głównym składnikiem są również orzeszki pinii, które można zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Czasami również można parmezan zastąpić innym twardym serem, np. Grana Padano. Tradycyjnie pesto z bazylii robi się rozcierając składniki w moździerzach, z użyciem drewnianego lub marmurowego tłuczka(...)bazylii – Składniki: kilka garści liści bazylii (ok. 25g – w zależności od wielkości jest to czasem oskubany nawet cały krzaczek) 25g orzeszków piniowych (ewentualnie płatki migdałów, nasiona słonecznika lub inne orzeszki) 15g Parmezanu lub sera Grana Padano 1 ząbek czosnku 60ml oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pesto z bazylii – Wykonanie: Czosnek obrać
Kulinarne Przebojełyżeczka soli 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki mielonego ostropestu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka mleka do posmarowania(...)miski rozkruszyć drożdże,dodać miód,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać obie mąki,ostropest i słonecznik,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni
Kolorowa kuchnia Elkichleb nam się rozpadnie. P.S. Mój mąż nie chciał mi uwierzyć, że to chleb bez mąki 😁 Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki płatków jaglanych 3/4 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia dr Gaja 7 łyżek lnu mielonego dr Gaja 1 łyżeczka soli Słona Iwona 4 łyżki oleju kokosowego(...)łyżka miodu 1 i 3/4 szklanki wody Wykonanie: Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z wodą oraz miodem. W misce mieszamy składniki suche: płatki owsiane, płatki jaglane, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia, len mielony oraz sól. Następnie składniki mokre dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie, masę
Kuchnia MagdaLenydrożdży 500 ml letniej wody 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1/2 szkl pestek dyni 1/2 szkl otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego 1/2 szkl słonecznika łuskanego garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek, posiekanych 1 łyżka czarnuszki * + odrobina do posypania * ja użyłam przyprawy do chleba staropolskiego, gdzie oprócz(...)również oregano, tymianek, rozmaryn i majeranek. Przygotowanie: Świeże drożdże rozpuścić w letniej wodzie. W dużej misce połączyć ze sobą mąkę krupczatkę, sól, cukier, pestki dyni, otręby pszenne, siemię lniane, słonecznik, wszystkie orzechy, migdały, posiekane suszone śliwki i czarnuszkę. Do suchych składników wlać letnią wodę z rozpuszczonymi drożdżami i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (nie ma konieczności użycia miksera). Miskę przykryć ściereczką
Nastoletnie WypiekanieNaszła mnie ochota na domowy chleb i upiekłam. Prosty w wykonaniu ,z dodatkiem płatków orkiszowych,mąki orkiszowej,ziaren słonecznika i siemienia. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki płatków orkiszowych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej 2 łyżki siemienia lnianego 3 czubate łyżki pestek słonecznika
Kolorowa kuchnia Elkiilością przeróżnych dodatków. Batony są pyszne 😋 i myślę, że zdecydowanie zdrowsze niż te kupne. Do tego bardzo szybkie i łatwe do wykonania 😊 Składniki (na 14 batonów): 150 ml ziaren słonecznika garść płatków migdałowych czubata łyżka zestalonego oleju kokosowego 3-4 czubate łyżki skarmelizowanego miodu garść rodzynków garść suszonych żurawin garść suszonych jagód goji 2 garści wiórków kokosowych 300 ml amarantusa(...)ekspandowanego Keksówkę (u mnie o wymiarach (29 x 10) cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika i płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Na patelnię włożyć olej kokosowy i miód. Podgrzać, by miód się stopił. Zmniejszyć moc palnika i dorzucić na patelnię rodzynki, żurawiny, jagody goji i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, by rodzynki napęczniały. Trwa
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 300 g ciasta francuskiego 200 g cukinii 200 g mix serów (ja użyłam sera mozzarella, feta i gouda) 70 g suszonych pomidorów (po odsączeniu; ½ słoiczka) 30 g słonecznika łuskanego ½ łyżeczki soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 – 20 minut, aż puści sok. Następnie wycisnąć nadmiar(...)specjalnych sylikonowych foremek na muffinki lub bezpośrednio do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć farsz i posypać każdą babeczkę ziarnami słonecznika. Piec w 220 stopniach około 20 minut. Krok po kroku: 1. Zetrzeć cukinię i posolić 2. Do cukinii dodać pozostałe składniki na farsz 3. Wyciąć
KuchniaWeDwoje.plduży brokuł 1/2 łyżeczki soli 250 ml śmietany 18% 150 gr serka kremowego 7 łyżek sera żółtego np. Cheddar bądź ser bez podpuszczki zwierzęcej dla wegetarian 3 łyżki ziaren słonecznika szczypta soli 1/8 łyżeczki białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej naczynie żaroodporne albo inna forma do zapiekania Brokuła dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w osolonej 1/2 łyżeczką soli wodzie przez dwie(...)minuty od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W miseczce mieszamy serek kremowy, grubo utarty żółty ser, śmietanę, ziarna słonecznika, biały pieprz, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Masę kremową wykładamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym. W masie układamy różyczki podgotowanego brokuła. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego
mecooksporcje - 1 porcja - 215 kcal) 1 cukinia - około 300 g 100 g sera feta dobrej jakości 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika zioła prowansalskie, sól morska PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w grube półplastry i grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy, solimy w trakcie. Ser kroimy w grubą kostkę, mieszamy z cukinią, posypujemy pestkami(...)dyni i słonecznikiem (możemy je wcześniej podprażyć na suchej patelni). Doprawiamy całość ziołami prowansalskimi. Smacznego :) 1 porcja - 215 kcal - białko - 12 g - tłuszcze - 16 g - węglowodany - 5 g - błonnik - 4 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepisów na granolę: granola jabłkowa z orzechami , granola z rabarbarem i granola orzechowa . Składniki: – 250g płatków owsianych (bezglutenowych) – 60g miodu – 50g pestek dyni – 50g nasion słonecznika – 50g orzechów pekan – 50g siemienia lnianego (niemielonego) – 40g orzechów brazylijskich – 40g płatków migdałów – 20g ekspandowanego amarantusa – 25g rodzynek – 25g daktyli – 25g suszonych(...)wanilii (lub 1 łyżka pasty z wanilii) Dodatkowo: – gęsty jogurt naturalny – świeże maliny – miód Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, siemię, orzechy i amarantus. Do miski dodajemy płynny miód i ziarenka wydrążone z laski wanilii (lub pastę). Dokładnie mieszamy. Masę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez
Be Fit Be Strongzakupić w sklepie ze zdrową żywnością lub w specjalnych zielarskich sklepach). Po ugotowaniu wyciągamy kuleczki ziela angielskiego, a następnie miksujemy wszystko za pomocą blendera. W międzyczasie na patelni podsmażamy słonecznik. Zupę-krem podajemy posypaną koperkiem, natką pietruszki oraz ziarnem słonecznika
wege i kropkaząbek czosnku 50 ml białego wina półwytrawnego sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego olej z pestek winogron / oliwa z oliwek podprażony słonecznik rukola czarne oliwki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron tagliatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ulubiony olej i na złoty kolor podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy pomidory, czosnek, 50 ml białego(...)wina, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego oraz pozostałe przyprawy. Smażymy chwilę, aż wszystkie składniki się ze sobą przegryzą. Na osobnej patelni podprażamy pestki słonecznika, którymi na koniec wraz z rukolą i oliwkami udekorujemy nasze danie :) Smacznego
wege i kropkaosób): 1 średnia żółta cukinia olej kokosowy 2-3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku świeżo mielona garam masala świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz podprażony słonecznik ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W osolonej wodzie gotujemy ulubiony makaron. Cukinię kroimy w plasterki i smażymy na oleju kokosowym do momentu aż lekko się zarumieni. W osobnym naczyniu łączymy śmietanę(...)masala, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Dodajemy kilka podsmażonych plastrów cukinii. A następnie chwilę blendujemy aż uzyskamy gładki sos. Makaron z podsmażoną cukinią polewamy sosem, a wierzch dekorujemy podprażonym słonecznikiem. Smacznego
wege i kropka