aktywnego żytniego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g nasion amarantusa 250 g ciepłej wody 2/3 łyżki soli 1 łyżka oliwy 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. Nasiona amarantusa zmielić przy pomocy blendera (można użyć też gotowej mąki z amarantusa). W osobnej misce połączyć mąkę, pestki(...)dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę
FitKotbulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 8 listków bazylii 50 g ziaren słonecznika (u mnie Skworcu ) 50 g pestek dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około(...)zupę gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać więcej bulionu lub gorącej wody. Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, do ich zrumienienia. Zupę nalewamy do talerzy. Wsypujemy ziarna. Smacznego
Smak mojego domurazowy 375 g aktywnego żytniego zakwasu 450 g mąki żytniej razowej 300 g ciepłej wody 2/3 łyżki soli 1 łyżka oliwy 2 łyżki pestek dyni 3-4 łyżki nasion słonecznika Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę, pestki dyni i nasiona słonecznika. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć
FitKotbrakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 350 g aktywnego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g mąki gryczanej(...)łyżki soli 2-3 łyżki pestek dyni 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka oliwy 300 g ciepłej wody Zakwas umieścić w misie, zalać ciepłą wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto
FitKotsojowych 65 g płatków ryżowych 175 g drobnych płatków owsianych 50 g grubych płatków owsianych 1,5 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 100 g orzechów laskowych 30 g ziaren słonecznika 20 g nasion chia 30 g złotego siemienia lnianego 150 ml soku jabłkowego 85 ml syropu z agawy 50 ml oleju 60 g suszonej jarzębiny 60 g rodzynek Wszystkie rodzaje(...)płatków,cynamon, sól, orzechy, słonecznik, chia i siemię lniane wymieszać. W drugiej misce połączyć sok jabłkowy, syrop z agawy oraz olej. Wlać płynne składniki do suchych, dobrze wymieszać. Płatki równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C. przez 30-35 minut, 2-3 razy mieszając w trakcie pieczenia. Dodać jarzębinę i rodzynki, zostawić do ostudzenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki mąki do podsypania 6 łyżek wymieszanych migdałow, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny 4 łyżki kremu czekoladowego bądź dowolnego dżemu 3 łyżki margaryny Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Mieszamy(...)wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko formując kulkę. Gotową kulkę
mecookswędzonym tofu i fasolą jest bardzo pożywny. Potrzebujemy: 5 dużych buraków 2 litry bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki chrzanu szczyptę cynamonu ugotowaną fasolę ziarna słonecznika wędzone tofu lub wędzony ser (wtedy nie będzie wegański tylko wegetariański) kilka świeżych listków oregano i kwiatów szczypiorku do dekoracji (można pominąć) sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny. Buraki nakłuwamy widelcem(...)dorzucamy do płynu. Blendujemy, dodajemy sok z cytryny i chrzan oraz mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Podajemy z odsmażoną fasolą, tofu lub serem i ziarnami słonecznika. Jeśli dodacie za dużo chrzanu, można to łagodzić wlewając więcej mleczka kokosowego. Krem robi się bardzo szybko i mimo pozornie niedużej ilości składników jest fantastyczny w smaku i pełen aromatu. Smacznego
ladykitchenjako lunch do pracy. Jeśli sałatkę podzielimy na dwie duże porcje, to każda będzie miała 350 kcal. Składniki: 100 g kaszy pęczak szklanka bobu mała cukinia cebula czerwona garść słonecznika łyżka soku z cytryny ząbek czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni lub grillujemy. Bób gotujemy(...)osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, słonecznik prażymy na suchej patelni. Sok z cytryny, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy ze sobą. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarneSkład można regulować według własnych upodobań,' ogólnie wszystkich nasion i dodatków ma być 600 g ( suchego) na keksówkę. Ja podam czego ja użyłam, ale proporcje były na przysłowiowe oko. Słonecznik i dynia wiem, bo poszły całe paczuszki. 100 g słonecznika 100 g pestek dyni sezam siemię lniane 3 kopiaste łyżki mielonego lnu garść suszonych śliwek 10 orzechów włoskich
Dieta moja pasjałyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1,5 l bulionu 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz dodatkowo: 2 ząbki czosnku 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przetrzeć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać kmin(...)Dodać różyczki kalafiora podzielone na mniejsze części, zalać bulionem i gotować przez 20-30 minut, aż kalafior będzie miękki. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawy, czosnek, słonecznik i sezam. Prażyć około 1 minuty, aż nasiona nabiorą ładnego koloru. Przełożyć do miseczki. Zupę zmiksować na gładki krem z dodatkiem śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeść lub po prostu nie lubią ;-) Składniki: 1 szklanka cieciorki 10 szt. pomidorów suszonych 5 łyżek sezamu 2-3 łyżki oleju z pomidorów sok z 1/2 cytryny garść ziaren słonecznika pęczek koperku 1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej pieprz, sól, papryka słodka mielona kmin rzymski, liść laurowy Wykonanie: Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną(...)pastę. Do pasty sezamowej dodajemy ugotowaną cieciorkę, kilka łyżek wody z cieciorki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory suszone, koperek oraz słonecznik i dalej blendujemy do uzyskania gładkiej pasty. Gdy masa jest zbyt gęsta i źle się nam miksuje dodajemy jeszcze wody z ciecierzycy. Na końcu przyprawiamy pastą paprykową, mieloną papryką słodką
Kuchnia MagdaLenyugotować makaron i obiad gotowy. Składniki: ok 200 g ulubionego makaronu 200 g wędzonego łososia ser wędzony Pesto spory pęczek pietruszki brokuł 2 ząbki czosnku ok 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 5 łyżek oliwy 3 łyżki wody Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Łososia kroimy na małe kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 1/2 średniej wielkości brokuła 3 jajka 100 g sera żółtego pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego pęczek koperku garść ziaren słonecznika sól, pieprz Wykonanie: Brokuła myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku, aż będzie miękki. Odcedzamy go z wody, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych(...)drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 min. Sos: Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucamy posiekany koperek, jogurt grecki i garść ziaren słonecznika. Miksujemy wszystko przez ok. 2-3 min. Sos przekładamy do miseczki. Doprawiamy go solą i pieprzem. Gotowe omleciki wykładamy na talerz i polewamy je sosem koperkowym. Rada: Zamiast sera żółtego można
Kuchnia MagdaLenywiśniami Składniki: (na 2 l słoik) 400 g drobnych płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki soli 100 g migdałów w skórkach 100 g ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 150 ml soku jabłkowego 85 ml syropu klonowego 50 ml oleju 60 g suszonej miechunki 75 g suszonych wiśni Płatki wymieszać z cynamonem, kardamonem i solą. Dodać(...)grubo posiekane migdały, słonecznik i sezam. Wymieszać. Sok jabłkowy, syrop klonowy i olej połączyć. Wlać do suchych składników, wymieszać. Granolę rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przemieszać. Piec kolejne 15 minut w 160 st. C. Wymieszać. Dopiekać jeszcze 10-15 minut w 160 st. C. Ostudzić. Wymieszać granolę z owocami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszkl. wody szczypta soli 20 szt daktyli 6 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 2 łyżki likieru pomarańczowego 40% 4 łyżki prażonych nasion słonecznika do obtoczenia: kakao Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały(...)płyn. Daktyle przepłukać w ciepłej wodzie,posiekać i dodać do ciepłej kaszy. Zmiksować blenderem na papkę,dodać orzechy,miód ,likier i nasiona słonecznika. Wyrobić razem na jednolitą masę. Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć każdą w kakao. Schłodzić w lodówce. Z tej porcji wychodzi 45 sztuk trufli
Kolorowa kuchnia Elki