wody 810 ml mąki chlebowej łyżeczka soli 2 łyżeczki mleka w proszku 250 ml ciepłych ubitych ziemniaków 250 ml ciepłej wody - dodatkowo garść pestek dyni 3 łyżki słonecznika 3 łyżki sezamu Ponadto: 1 jajko 2 łyżki mleka dwie szczypty sezamu Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, zostawić(...)wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mleko w proszku, sól, ziemniaki oraz wyrośnięte drożdże. Następnie dodać pestki dyni, słonecznik i siemię. Wszystko razem wymieszać i wyrobić do momentu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie przygotować blaszkę o wymiarach 20 x20 cm, wysmarować ją oliwą
Krakowskie smaki AniPyszne, mięciutkie w środku a chrupiące z zewnątrz. Bez dodatku cukru, osłodzone miodem. Z wierzchu obsypane ziarnami dyni, w środku pyszny słonecznik. Czegóż chcieć więcej ? Nie tylko na śniadanie ale i na kolację polecają się przepyszne domowe grahamki;) Bardzo sycące, pyszne zarówno same jak i z dodatkami. Serdecznie polecam;) Składniki: 300 gram mąki pszennej graham typ 1850 200 gram(...)mąki pszennej typ 480 pół łyżki prawdziwego miodu 2 łyżeczki oliwy z oliwek łyżeczka soli 20 gramów drożdży 400 ml mleka 60 gramów ziaren słonecznika garść ziaren dyni Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie
Krakowskie smaki Aniwidziałam i przede wszystkim co ja tam jadłam. Od pierwszego kęsa zakochałam się w wegańskich pastach. Najbardziej w tej oto, którą dziś przygotowałam - NIEBO W GĘBIE!!! Pestki dyni i słonecznika,drobina oliwy dobrego gatunku - ja mam prosto z Hiszpanii - dostałam od koleżanki ;-) Madzia tenkjuuuu:-)Zupełnie nie wiedziałam, jak do tego się zabrać a wystawcy, którzy prezentowali te pyszności(...)chętnie się z Wami podzielę. Koniecznie zajrzyjcie też jutro na bloga, bo będzie niespodzianka właśnie z dzisiejszą pastą. Dobra, koniec gadania zapraszam do kuchni :-) Składniki: 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 3 łyżki dobrego gatunku oliwy lub oleju z orzecha sól malutki ząbek czosnku Sposób przygotowania: Pestki namoczyć na całą noc, najlepiej
pieprzny smaczekKolorowy i pyszny dodatek do obiadu. Składniki (na 2 -4 porcje): - 1 brokuł (świeży lub mrożony) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - jogurt naturalny - nasiona słonecznika - sól, pieprz, czosnek w proszku Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyć. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al dente, odstawić. Gdy lekko ostygną, pokroić na jeszcze drobniejsze kawałki. Identycznie z pomidorkami i papryką. Wszystko razem ze sobą(...)wymieszać dodając do smaku przyprawy, jogurt (2-3 łyżki) oraz podprażone nasiona słonecznika. Smacznego
Kuchnia EllieDzisiaj bardzo szybki i prosty przepis na następne smarowidło wegańskie, czyli pastę do chlebka. Pół szklanki migdałów 1/3 szklanki słonecznika Zalać wodą i namoczyć na noc. Oczywiście można namoczyć rano, a pastę przygotować wieczorem , ja tak często robię Ząbek czosnku 40 ml oliwy z oliwek 3/4 średniej cukinii 1... Przepyszna wegańska pasta z migdałów, słonecznika i cukinii na ostro
Nie Bo Piekłokaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;)) 2 żeberka (ugotowane z zupy buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta pestki słonecznika (sprażyć na patelni) listonic_name = "Kotlety gryczane (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5 torebki kaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;)) 2 żeberka (ugotowane z zupy buraczanej(...)burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta pestki słonecznika (sprażyć na patelni) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kaszę gryczaną ugotować i odcedzić. Krok 2 Z żeberek obrać mięso i posiekać w drobne kawałki. Dodać do kaszy. Kawałki buraków z zupy zetrzeć na tarce i dodać do reszty. Krok 3 Sprażyć pestki na patelni
CoolinarniePLkilka drobnych modyfikacji. Z poniższych proporcji wychodzą 2 chleby pieczone w dużych keksówkach. Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej luksusowej (typ 550)- 2 szklanki płatków owsianych- 100g sezamu- 100g słonecznika- 2 łyżeczki soli- 4 szklanki ciepłej wodyRozczyn:- 50g suchych drożdży- 2 łyżeczki cukru- 100ml gorącej wody- 70ml zimnej wodyZ suchych drożdży robimy rozczyn. Łączymy 100ml gorącej wody i 70ml zimnej(...)łyżeczki cukru i suche drożdże, dokładnie mieszamy – odstawiamy, przykryte w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aż rozczyn wyrośnie. Na suchej patelni lekko rumienimy płatki owsiane, sezam i słonecznik. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz gorące płatki owsiane – mieszamy z mąką. Wlewamy wyrośnięty rozczyn i cieplą wodę – mieszamy robotem z hakami do połączenia składników (ok. 6-7 minut
mojewypiekiinietylkosłonecznika2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny100 ml oliwy z oliwek lub oleju arachidowego (ja daję pół na pół)sól morska do smakuPrzygotowanie:Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, a następnie wrzucić do pojemnika razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą. Gotowe
Food Squareenergię na cały poranek. Gorąco polecam wypróbować. Nie pożałujecie! :)Składniki (na około 30-40 ciastek):3 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki mąki z kaszy jaglanej*1/2 szklanki mąki z nasion słonecznika*1/2 szklanki wiórek kokosowych3 łyżeczki lnu złocistego, mielonego2-3 łyżki melasy z karobu, syropu z agawy, miodu lub innego słodu1 szklanka gęstego mleka ryżowego** lub mleka kokosowego1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie(...)które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180°C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.* Mąkę możemy otrzymać sami, np. mieląc kaszę i słonecznik w młynku do kawy lub przystosowanym do tego celu robocie kuchennym.** Mleko ryżowe przyrządzam z rozgotowanego ryżu zmiksowanego na gładko z wodą, a następnie przecedzonego przez gazę lub gęste sito
Food Squarezwartym, sycącym miąższem. W takim chlebie dziury wyglądają niemal jak w zakwasowcach. Gwarantuję - jeśli raz spróbujecie, przepadniecie. Ten chleb smakuje wyjątkowo za sprawą chrupiących ziaren dyni i słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ma rewelacyjną strukturę, i smakuje wyśmienicie z samym masłem, ale także z wytrawnymi czy słodkimi dodatkami. Spróbujcie koniecznie - dajcie szansę chlebom na poolishChleb z ziarnami na poolishSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybko zagnieść. Mozzarellę pokroić w kostkę, równomiernie rozprowadzić w cieście. Przełożyć je do formy wysmarowanej masłem.Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto skropić wodą, posypać słonecznikiem. Piec w 200 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. i piec jeszcze 25-30 minut.Chleb przestudzić w formie 10 minut, następnie wyjąć na kratkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki:500 g mąki pszennej;500 ml ciepłej wody;25 g świeżych drożdży;1/2 łyżeczki białego cukru;1 łyżeczka soli;4 łyżki płatków owsianych, górskich;2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;2 łyżki pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu;2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu;2 łyżki mleka(...)Dodać płatki owsiane, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą).Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej
Gospodyni MiejskaMiękkie ciastka owsiane...Z dodatkiem słonecznika i otrębów.Pełne suszonych śliwek i moreli.Delikatnie słodzone miodem.Idealne jako szybka przekąska.Polecam! Składniki:1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka płatków owsianych, górskich;1/2 szklanki otrębów pszennych;1/2 szklanki ziaren słonecznika;1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli;1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych śliwek;1/4 szklanki oliwy;1 szklanka mleka
Gospodyni Miejskasię wielkimi krokami i daje nam o tym znać mrożąc nam nosy i policzki. W ciągu takiego zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego... na przykład ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu, orzechami z dodatkiem cynamonu i kardamonu (mieszanka od Ziarenkowo) w miodowym karmelu. Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba nic więcej(...)czasie przygotowujemy kolejny etap - masę na wierzch ciasteczek.Składniki na ziarenkową masę (na wierzch ciastek) ok. 150- 200 g ziarenek (można użyć po prostu podprażonych ziaren słonecznika i sezamu wymieszanych z cynamonem)3 łyżki śmietanki 30%łyżka miodu wielokwiatowegołyżka cukru trzcinowego ok. 30 g masła (pozostałość kostki masła użytej do przygotowania ciastek)PrzygotowanieDo garnuszka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło
Symfonia Smakówmiodu2 łyżki śmietanki 30%Będą potrzebne:wykałaczkiplastelinaRada:Karmelową skorupkę najlepiej zrobić w dzień podania, ponieważ po jakimś czasie zacznie się kleić.Przygotowanie:Na dużą, suchą patelnię wsypujemy ziarenka sezamu, słonecznika i prażymy, poruszając patelnią. Prażymy do uzyskania jasno złotego koloru (mocno uprażone zrobią się gorzkie). Studzimy, następnie mielimy, na gładką masę. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki
Oryginalny smak