słonecznik - 8260 przepisów (strona:149/551)

Chleb Orkiszowy z nasionami 129

mąki orkiszowej ·        200 g siemię lniane ·        100 g pestek słonecznika ·        ½ łyżeczki soli ·        15 dag drożdży świeżych ·        1 łyżka cukru ·        2 szk wody(...)sezam do posypki Sposób przygotowania: 1.   Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ½ szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia 2.   Do miski wsypujemy mąkę, siemię, pestki słonecznika, sól, rozczyn i stopniowo wlewamy wodę tak żeby powstało nam gęste ciasto, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia 3.   Przekładamy do formy, posypujemy sezamem i pieczemy 40 minut

Kulinarna Chwila
Spaghetti cukiniowe z pesto szpinakowym wege 156

pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka czarnego sezamu olej rzepakowy pesto szpinakowe wege: 200 g szpinaku świeżego 3 gałązki natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka pestek słonecznika 2 łyżki migdałów sól, pieprz 80  ml oleju rzepakowego około  Pesto szpinakowe wege: Szpinak dokładnie myję i osuszam. Kroję drobno, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję natkę, czosnek, mąkę(...)migdałową, migdały, słonecznik, oliwę i całość miksuję blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiam solą, pieprzem.  Cukinię kroję na wstążki za pomocą spirali, jeżeli nie macie takiego urządzenia można pokroić cukinię nożem na cienkie paski tak też robiłam. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cukinię i dosłownie chwilę minutę przesmażam. Dodaję pesto i mieszam. Wykładam na talerz, dekoruję pomidorkami, posypuję sezamem

wesoła kuchnia
Roszponka z gruszką / Corn salad with pear 114

side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds(...)pokrój na kawałki trochę mniejsze od gruszki. Ser na kawałki mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski

Martyna Cooks
Bazyliowy hummus / Basil pesto hummus 105

oliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy INGREDIENTS: Hummus: 100 g dry chickpeas 10 g olive oil 100 g pesto 2 tablespoons of tahini lemon juice, garlic(...)wąskim, wysokim naczyniu. Teraz czas na pesto – jeśli chcesz możesz użyć kupnego, jeśli, tak jak ja, wolisz robić wszystko we własnym zakresie teraz jest na to czas. Ziarna słonecznika upraż na rozgrzanej patelni. Dorodny krzak bazylii oskub ze wszystkich liści (jeśli krzaczek jest mizernawy radzę użyć dwóch, bo po zmieleniu liści niewiele tego jest). Wszystkie składniki wrzuć do blendera

Martyna Cooks
Domowa granola – fit śniadanie 131

granola da Ci energetycznego kopa, który wystarczy co najmniej na pół dnia! Składniki: 2 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pistacjowych 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion dyni 1/2 szklanki oleju roślinnego 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 150 stopni. Przesyp dwie(...)pół szklanki płatków owsianych do głębokiej misy. Dodaj po pół szklanki orzechów nerkowca, pistacji, nasion słonecznika i dyni, pół łyżeczki cynamonu i po szczypcie gałki muszkatołowej i soli. Wymieszaj. Wlej pół szklanki oleju i dodaj 5 łyżek miodu. Wymieszaj całość, tak aby płatki były obtoczone w oleju i miodzie, Krok 2 Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia. Przełóż na nią orzechowo

Niedzielny kucharz
Surówka z marchwii Gordona Ramseya 175

surówek stwierdził, że dawno nie jadł nic tak smacznego więc może to najlepsza rekomendacja :) Surówka z marchwi Gordona Ramseya - 3 średnie marchewki - sok i skórka z pomarańczy - garść ziaren słonecznika Sos : - 1 łyczeczka miodu - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżka soku z cytryny ( lub opcjonalnie ocet winny) - 3 łyżki oliwy z oliwek - dużo koperku suszonego - ew. sól, pieprz do smaku Składniki(...)dokładnie ze sobą. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomarańczę dokładnie szorujemy szczoteczką i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok  - dodajemy do marchwi. Pestki słonecznika podprażamy  na patelni ( w oryginalnym przepisie tego nie było ale ja wolę takie pestki) Znów dodajemy do marchwii- łączymy wszystko z sosem

Kuchnia Pełna Emocji
Surówka z fasolki szparagowej 130

pozwolić wtedy i wiem , że nie pójdzie w bioderka a żołądek jest czymś smacznym wypełniony. Surówka z fasolki szparagowej - 400g fasolki szparagowej - 3 mięsiste, dość duże pomidory - prażone ziarna słonecznika i sezamu - świeże listki bazylii ( do smaku ) - odrobina oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku Fasolkę gotujemy al dente- ma być akurat - nie za twarda ani nie za miękka. Pomidory(...)sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kawałeczki. Liście bazylii siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy oliwę do zawiązania i do smaku i posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. Doprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia Pełna Emocji
Sałatka z awokado, jajkiem i słonecznikiem 118

żałuję już , że ją zjadłam i chyba sobie dorobię ;) Składniki : - pół awokado - pół czerwonej papryki - 2-3 jajka ugotowane na twardo - 2-3 śliwkowe żółte pomidory ( lub czerwone) - pestki słonecznika - sałata lodowa - do smaku - szczypta soli i ew. do smaku trochę lnianego oleju ( drogie panie gorąco polecam!!) Sałatę myję , osuszam papierowym ręcznikiem i drę w kawałeczki. Awokado kroję w cienkie(...)kawałeczki. Pomidora i paprykę kroję w w plasterki i cienkie paseczki. Jajko kroję w ćwiartki. Wszystkie składniki łączę ze sobą, posypuję prażonym słonecznikiem - bo w końcu każda sałatka lubi jak coś chrupie . Delikatnie solę i skrapiam olejem lnianym. Olej ten jest  szczególnie polecany , gdyż ma w sobie mnóstwo kwasów  omega- 3 i obniża cholesterol

Kuchnia Pełna Emocji
Wegański krem a’la mascarpone 132

tiramisu, to ostatnio robiłem wegańskie tiramisu piernikowe , gdzie wleciał dzisiejszy wegański krem a’la mascarpone. Efekt był oszałamiający! Czy można zastąpić nerkowce? Niby tak, próbowałem już robić ze słonecznikiem, ale… Smak nie był do końca satysfakcjonujący. Zdecydowanie był wyczuwalny smak słonecznika, a kolor zrobił się jasnoszary. Orzechy nerkowca dają specyficzny, kremowy smak i teksturę, dlatego polecam

Blendman
Pesto z czosnku niedźwiedziego 179

niedźwiedzi, więc postanowiłam zrobić z niego coś nowego. Padło na Pesto. Pesto jest pikantne i wyraziste. Składniki: wiązka czosnku niedźwiedziego 4 łyżki (lub więcej) łuskanego uprażonego na suchej patelni słonecznika 5 łyżek oliwy sól Wykonanie: Do pojemnika blendera wkładamy czosnek, słonecznik, olej i odrobinę soli a następnie miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Trzeba uważać żeby

Mama Gotuje
Sos czosnkowy z nerkowców 127

czosnkowy z orzechów nerkowca? Jest bardzo delikatny i kremowy. Oczywiście bardzo fajnym dodatkiem, będą zioła takie jak oregano czy bazylia. Wspaniale wzbogacą jego smak. Czy można go zrobić ze słonecznika? Można, robiłem, ale… nie jest już tak pyszny. Niestety słonecznik nadaje lekkiej goryczki i zmienia kolor sosu na jasnoszary. Artykuł Sos czosnkowy z nerkowców pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie

Blendman
domowa granola 144

Uwielbiam domową granolę. Jest dużo zdrowsza od sklepowych wersji, smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, jest idealna na śniadanie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków owsianych 2/3 łyżki słonecznika 4 suszone morele 1 garść żurawiny suszonej 1 garść orzechów włoskich 0.5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: ZOBACZ KRÓTKI FILM Z WYKONANIEM(...)GRANOLI - KLIKNIJ TUTAJ. 1.Na blaszkę wyłożoną papierem wsyp orzechy i słonecznika; 2. Morele pokrój w paseczki i wsyp na blaszkę; 3.  Dodaj żurawinę, płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszaj; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. W miseczce dokładnie wymieszaj miód, masło orzechowe i cynamon; 5. Dodaj wymieszane masło z miodem na blaszkę i mieszaj aż wszystkie suche składniki będą "obklejone

Prosty przepis na
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 175

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia Potrzebujemy 800g mąki z pszenicy Durum, 150g mąki żytniej razowej, 5-6 łyżek prażonego sezamu, 3 łyżki prażonej dyni, 3 łyżki prażonego słonecznika, 50g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 650g ciepłego mleka z wodą pół na pół, 2 łyżki nierafinowanego oleju, 15-18g soli. Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta(...)moczymy 50g płatków owsianych górskich, 1 łyżka nasion chia, 1 łyżka nasion lnu, 150g wody z mlekiem pół na pół. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić.   Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna

Leśny Zakątek
SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ + FILMIK 130

SKŁADNIKI :  1 młoda kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka ( podsmażona z przyprawami )  1/2 puszka białej fasoli 2 pomidory 2 kolorowe papryki 1 zielony ogórek  garść zieren słonecznika i dyni(...)Warzywa myjemy, następnie kapustę szatkujemy a ogórka, pomidory i paprykę kroimy w kostkę.  Skladniki na sos mieszamy w miseczce.  Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy ziarna słonecznika i dyni, odkładamy aż ostygnie.  Do dużej miski nakładamy naprzemiennie kapustę z sosem, warzywami i ziarnami.  Sałatkę odkładamy do schłodzenia lub podajemy od razu.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb pszenny (drożdżowy), z ziarnami 176

200g mąki żytniej typ 750 1½ szklanki płatków owsianych 1 litr ciepłej (letniej) wody 2 płaskie łyżki soli 1 łyżeczka cukru 50g świeżych drożdży 1 łyżka octu Ziarna słonecznika 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Mąki przesiewamy, dodajemy sól. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier oraz drożdże, wlewamy do mąki. Dodajemy pozostałe składniki- płatki owsiane oraz ocet i wyrabiamy kilka minut. Przekładamy(...)ciasto ponownie wyrabiamy, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Rozdzielamy na dwie części i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Mokrymi dłońmi wyrównujemy ciasto, a następnie posypujemy ziarnami słonecznika. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. W tym czasie na dno piekarnika (jeśli posiadamy parowy!) wlewamy ok 350ml zimnej wody i rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 250ºC

Kuchnia w czekoladzie