ciepło i na zimno. Składniki: 20-25 śliwek węgierek 6 łyżek płatków owsianych 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka miodu szczypta cynamonu łyżka ziaren słonecznika tłuszcz do nasmarowania (np. olej rzepakowy) (przepis na 3 porcje) Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy płatki, mąkę, słonecznik, cynamon, dodajemy roztopione masło i miód, dokładnie mieszamy. Naczynie do pieczenia (ja użyłam
Kardamonovykończy, więc postanowiłam dorzucić do niej także mandarynki. Wyszło ekstra. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 1 upieczony burak 1 mandarynka 1 czerwona cebula 1 camembert 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Umyte sałaty kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Mandarynki dokładnie obieramy(...)plasterki buraka, a także pokrojoną cienko mandarynkę i cebulę. Dorzucamy do tego pokrojonego w trójkąty camemberta.Wszystko polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy słonecznikiem, mieszamy. Artykuł Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovydobrze pasować (także) do potraw z grilla, my wchłonęliśmy ją z kotletami z ziemniaków. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 większa marchewka 1 mała cebula 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika pół porcji sosu farmerskiego sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną, startą na największych oczkach marchewkę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wlewamy sos, dorzucamy słonecznik
Kardamonovybabki płesznik - 140g mielonych migdałów lub mąki migdałowej - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 białka - 240g gorącej wody - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 2 łyżki słonecznika (opcjonalnie) Zagotowujemy wodę w czajniku. Do miski odmierzamy: łuskę babki płesznik, migdały, proszek do pieczenia, słonecznik (gdy dajemy) oraz sól- mieszamy razem. Dodajemy ocet jabłkowy oraz białka jaj, mieszamy. Dolewamy
Smaczne Zdroweświetne drugie śniadanie . Składniki na 20 sztuk: 25 sztuk suszonych śliwek 150 g masła ½ szklanki cukru 3 jajka 4 garście rodzynek 6 garści siekanych orzechów (ulubionych) 2 łyżki ziaren słonecznika 300 g grubych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli ¾ szklanki mąki Śliwki kroję na małe kawałki. Masło i cukier ucieram na puszystą masę(...)trakcie ucierania dodaję po jednym jajku. Następnie do masy dodaję śliwki, rodzynki, orzechy, słonecznik, płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszam łopatką i za pomocą łyżki lub rąk formuję kuleczki o średnicy 3 cm i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki piekę 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu owsianka
Słodki sentymentkapusta włoska (jak brak to zwykła) 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 200 g buraków (ja miałam już ugotowane) 100g suszonych pomidorów z oliwy 50 g ziaren słonecznika 2 łyżki sezamu szczypta kuminu rzymskiego szczypta mielonego imbiru cytryna na sos: 120ml białego wytrawnego wina 1 szalotka, sól i pieprz, 90 g zimnego masła i pęczek szczypiorku Robimy! Najpierw(...)posiekaną cebulę, lekko solimy, a po niej posiekane ząbki czosnku. Podsmażamy na złoto i dodajemy tarkowane na grubych oczkach buraczki. Następnie dajemy posiekane suszone pomiodory Następnie dajemy namoczone ziarna słonecznika (dzięki namoczeniu wypłukujemy ewentualną pleśń na ziarnach). Przyprawiamy kuminem, imbirem i dużą ilością pieprzu, dajemy sezam. Całość dusimy aż będzie mięciutkie. Całość mieszamy z ryżem i mamy już farsz. Szykujemy
Latosiowydom300g ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży), 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 3 łyżki oleju, 3 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki słonecznika, sól, 2 suszone pomidory odsączone z oleju. Przygotowanie: Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą. Dodać mąki (oba rodzaje), olej, sól, słonecznik i siemię lniane. Wyrobić ciasto. Zostawić ciasto
Bardzo Gruby Smokmąki żytniej 800 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 750 – 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli 50 g nasion babki płesznik 100 g pestek słonecznika Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto. Kiedy zaczyn połączy się z mąką dodaj sól, nasiona, słonecznik i zagniataj dalej. Ciasto powinno łatwo odchodzić od brzegów naczynia
codojedzeniagruszka ( u mnie konferencja) - ew.łyżka masła - ok .pół szklanki mleka - woda ( w wersji na bogato bulion) - sól, pieprz, gałka muszkotałowa do smaku - ew. natka pietruszki i ziarna słonecznika Pietruszkę i gruszkę obieram. Gruszkę pozbawiam gniazda nasiennego a resztę owocu kroję w kawałeczki. Pietruszkę kroję w mniejsze kawałki - obojetnie jakie. W wersji na bogato na łyżce masła podsmażam chwilę(...)Wszystko miksuję. Następnie dodaję mleko Mleka możecie dodać więcej - w zależności od tego jak gęstą chcecie uzyskać zupę. Doprawiam do smaku. Na talerzu opcjonalnie dekoruję natką pietruszki i prażonym słonecznikiem
Kuchnia Pełna Emocjiporcje Do przygotowania jajek będziesz potrzebować: 4 jajka, 150g szpinaku baby, 200ml mleka, łyżkę masła, łyżkę mąki pszennej, pół łyżeczki papryki, sól i pieprz do smaku, kiełki słonecznika. 1. Umyty szpinak wrzuć do miski, zalej wrzątkiem i zblanszuj. Po minucie odcedź na sicie. 2. W garnku rozpuść masło, dosyp mąkę, przypraw solą, pieprzem i papryką, stopniowo dodając mleko. Mieszaj(...)szpinakową, na wierzch wybij jajka, dopraw solą i pieprzem. 5. Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 20-25 minut. 6. Gotowe jajka posyp kiełkami słonecznika
Z notatnika dietetykadodatkiem winogron mniam Składniki: 100 g wędzonej piersi kurczaka 300 g winogron (używałam zielonych i słodkich) 7 łodyg selera naciowego 100 g słonecznika 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobną kostkę Winogrona umyć i przekornie na połówki Łodygi selera naciowego umyć(...)pokroić w kostkę Słonecznik sparzyć Wszystkie składniki umieścić w misce dodać majonez, doprawić i wymieszać Smacznego
Niezły MłynekBardzo szybka i oryginalna przekąska. Świetna na rodzinne imprezy! Moja ulubiona! Składniki: 10 plasterków szynki 100 g serka topionego pół szklanki łuskanych pestek słonecznika Na suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor,dodajemy serek topiony.Mieszamy do połączenia się składników. Smarujemy plasterki szynki i zwijamy roladki. Można podawać od razu. Smacznego
Przepisy mojej mamytuńczykiem. Składniki: 1 opakowanie rukoli 1 puszka tuńczyka w oleju garść oliwek (miałam tylko zielone, ale czarne by się ładniej komponowały) pół słoika suszonych pomidorów mała cebulka garść ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Umytą rukolę przekładamy do miski, dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, pokrojone na mniejsze kawałki oliwki i suszone pomidory(...)oraz posiekaną drobno cebulkę. Posypujemy podprażonym na suchej patelni słonecznikiem, polewamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku . Mieszamy i gotowe
Cynamonowe szczęściezrobię na dniach! Ponownie! Co nam trzeba? 0,5 szklanki kaszy kuskus 0,5 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej 1 łyżka miodu 1 białko (z 1 jajka) 3 łyżki słonecznika 2 łyżki rodzynek 2 łyżki jagód goji 2 łyżki płatków owsianych Robimy! Kaszę kuskus zalewamy gorącą kawą, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem, aż kawa się wchłonie. Studzimy. Następnie(...)dodajemy do kaszy miód, słonecznik, płatki owsiane, rodzynki i jagody goji. Możecie dorzucić jeszcze inne bakalie, orzechy jak wolicie. Białko lekko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do reszty. Mieszamy i wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na grubość około 0,5 cm ja uformowałam prostokąt i wyrównałam dobrze górę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni
Latosiowydom