składniki: 500 g makaronu, u mnie rurki 500 g piersi z kurczaka 150 g rzodkiewek pesto 150 g liści z rzodkiewki 50 g rukoli 1 ząbek czosnku 2 łyżki słonecznika 3 łyżki drobno startego ser cheddar olej rzepakowy sól,pieprz Przygotować pesto, ja robię za pomocą rozdrabniacza. Do rozdrabniacza włożyć liście rzodkiewki i rukoli, wlać trochę oleju i rozdrobnić(...)trakcie rozdrabniania dolewać jeszcze oleju aby liście łatwiej się rozdrabiały. Następnie dodać czosnek, starty ser i słonecznik. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dolać oleju jeśli jeszcze potrzeba. Konsystancja pesto powinna przypominac taką gęstą papkę. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i usmażyć kurczaka. Pod koniec smażenia dorzucić
Monia miesza i gotujeokoło 1,5 godziny 5. Przygotowujemy foremkę: smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub płatkami owsianymi, albo sezamem białym lub czarnym, siemieniem lnianym , dynią, słonecznikiem co komu smakuje. 6. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na blat posypany delikatnie mąką i formujemy ciasto odpowiednim kształtem do foremki(...)około 1,5 godziny 5. Przygotowujemy foremkę: smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub płatkami owsianymi, albo sezamem białym lub czarnym, siemieniem lnianym , dynią, słonecznikiem co komu smakuje. 6. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na blat posypany delikatnie mąką i formujemy ciasto odpowiednim kształtem do foremki
Leśny Zakątekfajny pomysł na letni posiłek lub jako dodatek np. do mięsa z grilla. Składniki: duża garść rukoli kilka truskawek 1/2 pomarańczowego pomidora kilka listków bazylii kilka listków mięty łyżka słonecznika Dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki płynnego miodu ewentualnie mały zmiażdżony ząbek czosnku pieprz, sól Miętę i bazylię drobno(...)posiekać, dodać do umytej rukoli. Truskawki umyć i obrać z szypułek, pokroić w ćwiartki. Pomidora pokroić w dowolne kawałki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Składniki na dressing dobrze wymieszać. Rukolę wymieszać z resztą składników, polać sosem i lekko wymieszać
talerz przyjemnościsody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika łyżka octu 4 łyżki kefiru/maślanki 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki (około 2 dużych) ½ szklanki łuskanego słonecznika Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misie miksera umieszczamy cale jajka(...)będą jednolite i bardzo puszyste (w zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy olej, a następnie porcjami suche składniki, ocet i kefir. Na końcu dodajemy słonecznik oraz startą marchewkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka). Czas przygotowania: 70’ Trudność: łatwe
Pyry na Gazgodziny w ok. 25°C. W międzyczasie przygotowałem: 32 g starte jabłko 20 g siemię lniane (namoczyłem i odcedziłem z nadmiaru wody) 30 g uprażony na patelni słonecznik (wystudzony) Następnie ciasto właściwe: cały zaczyn 2 fazowy po 5,5+2,5 h 100 g woda do 60% hydro 10 g sól 20 g miód 220 g samopsza typ 1850 Wyrobiłem(...)ręcznie łyżką w misce parę minut, tak tylko do połączenia składników i wchłonięcia wody, potem dodałem starte jabłko, siemię lniane i słonecznik. Wymieszałem wszystko, tak aby równomiernie rozprowadzić i zostawiłem na 90 minut wstępnej fermentacji w ok. 25°C. Ciasto przełożyłem do foremki 20x11 cm. Wyrastanie w foremce 70-80 minut w cieple 25-28°C, ciasto powinno urosnąć
Przepisy na domowy ser i chlebCzas czytania: 2 min Klasyczny, ciężki chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie z mąki żytniej razowej. Chlebek przygotowałam z dodatkiem łamanego żyta, ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Uwielbiam go, jest wilgotny z delikatną skórką i mnóstwem zdrowych ziarenek, które nadają mu wyjątkowego smaku. Fantastycznie smakuje z dżemem, serami czy pastami rybnymi. Domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne, a przygotowanie(...)minutes Cook Time 45 minutes Total Time 1 hour Servings 2 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 110 g zakwasu żytniego 250 ml ciepłej wody 100 g ziaren słonecznika 150 g łamanego żyta 25 g siemienia lnianego 15 g soli morskiej Składniki na ciasto właściwe 240 ml wody 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych 320 g mąki żytniej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Chleb wieloziarnisty z dużą ilością ziarenek słonecznika , dyni i siemienia lnianego. Kiedy kilka lat temu zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba wyglądało, to różnie. Chleb nie wychodził taki, jak bym chciała. Nie wiem, czy była, to wiana przepisów, czy mojego braku doświadczenia w każdym razie się nie poddałam! Próbowałam , testowałam, aż pieczenie chleba stało się(...)hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 100 g zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej typ 720 200 wody w temperaturze pokojowej 50 g nasion słonecznika 50 g siemienia lnianego 50 g nasion dyni Składniki na ciasto właściwe 200 g wody o temperaturze 45 st C 100 g mąki żytniej typ 720 100 g żytniej mąki
SprawdzonaKuchnia.plminutes Servings 16 Author Anna Ingredients 100 g migdałów w skórce 100 g suszonych moreli 100 g żurawiny 50 g suszonego ananasa 50 g rodzynek sułtanek 100 g nasion słonecznika - nieprażonego 40 g amarantusa ekspandowanego - popping - można zastąpić płatkami owsianymi 30 g oleju kokosowego 30 - 40 g syropu z agawy 40 g nasion siemnienia 50 g dobrej jakościowo ciemnej czekolady(...)oleju kokosowego - opcjonalnie Instructions Migdały posiekać można zrobić to przy pomocy noża lub robota kuchennego. Następnie morele, ananas, żurawinę i rodzynki rozdrobnić w robocie, połączyć z migdałami, dodać nasiona słonecznika i siemię lniane, amarantus, olej kokosowy i syrop z agawy, całość wymieszać najlepiej dłonią, powinna powstać klejąca masa. Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia, na jednym z nich rozłożyć masę
SprawdzonaKuchnia.plsosu sojowego 1 łyżka zielonej natki kolendry lub pietruszki 6 łyżek wody odrobina skórki z cytryny i sok do smaku suszone płatki chilli - opcjonalnie Dodatkowo 2 łyżki nasion mielonego słonecznika lub 2 łyżki tartej bułki olej do smażenia Instructions Ryż ugotować i odcedzić, ryż powinien być bardzo dobrze ugotowany można go rozgotować. Cebulę i pieczarki posiekać w drobną kostkę, marchew(...)najlepiej ręką, dość mocno rozgniatając masę na koniec dodać mąkę lub tatą bułkę i ponownie wymieszać. Pozostałą cześć orzechów wsypać do głębokiego talerza dodać do niego 2 łyżki mielonego słonecznika lub 2 łyżki tartej bułki, wymieszać. Z masy nabierać łyżką porcję masy, formować pulpety wielkości dużych orzechów włoskich, każdą kulkę obtoczyć w panierce, gotowe układać na desce do krojenia
SprawdzonaKuchnia.plszczypiorku posiekany 4 łyżki prażonej cebulki opcjonalnie olej roślinny do smażenia kotletów i podsmażenia cebulki w razie potrzeby dodać kilka łyżek bułki tartej lub w wersji bezglutenowej mielone nasiona słonecznika lub siemię lniane Składniki na panierkę 6 łyżek tartej bułki 2 szczypty soli 1 szczypta pieprzu 2 łyżeczki sezamu 2 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki szczypiorku drobno siekanego Składnik(...)dodatkami. Smacznego! Notes Jeśli masa na kotlety będzie zbyt rzadka to należy dodać trochę bułki tartej, a w wersji bezglutenowej jakiegoś zagęszczacza dla bezglutenowego mogą to być mielone nasiona słonecznika, siemię lniane lub tarta bułka bezglutenowa. Zbyt rzadka masa może zrobić się kiedy niewystarczająco odparujemy szpinak lub kaszę ugotujemy w za dużej ilości wody 😉 Kotletów wystarcza na 6-7 porcji
SprawdzonaKuchnia.plświeże mięta, kolendra BAZIÓŁKA - 2 garście pomidorków koktajlowych żółtych - 6 rzodkiewek - 10 szparagów zielonych - 2 gałązki selera naciowego - cytryna - tahini - miód, woda - 1/2 puszki soczewicy konserwowej - opcjonalnie koperek - ziarna słonecznika Dressing : - 1 łyżka tahini - 4 łyżki wody - łyżka soku z cytryny - 1/3 łyżeczki miodu - sól do smaku Wykonanie : Mięso wymieszaj z soczewicą i ziołami. Dodaj pokrojone pomidorki i ziarna słonecznika
SMYKWKUCHNIidzie także idealny dla skóry. Bo wiadomo, że jelita mają ogromny wpływ na jej wygląd. Składniki na 1 porcję; 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka pestek słonecznika 200 ml mleka 1 łyżka esencji waniliowej Do dekoracji; około 6 truskawek pół banana można też dać orzechy włoskie Przygotowanie; Płatki mieszamy z mlekiem, słonecznikiem i wanilią. Wstawiamy do lodówki na całą
Radość kipiąca uśmiechem.chrupiąca. Rybę panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, podałam z pyszną kolorową sałatką przygotowaną z sałaty strzępiastej, rukoli, buraków, sera mozzarella i słoneczniku, całość posypałam domową ognistą mieszanką przypraw z płatkami chili, pieprzu ziarnistego, tymianku i soli, oraz skropiłam oryginalnym balsamico. Porady dotyczące smażenia ryb i przepisy znajdziecie w tych wpisach: Ryba smażona(...)naczynia do pieczenia i podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez 5 minut. Po usmażeniu rybę doprawiamy jeszcze ognistą mieszanką przypraw. Podajemy z pyszna sałatką z burakami i słonecznikiem. Smacznego! The post Ryba w panierce z bułki i sera appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawałków pomidorów suszonych z oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów) 500 g makaronu penne 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy(...)oraz szpinak. Całość skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy cały czas mieszając do momentu aż liście szpinaku zwiędną. Całość przekładamy do makaronu, mieszamy. Nasiona słonecznika oraz pestki dyni prażymy na osobnej, suchej patelni. Posypujemy nimi danie tuż przed podaniem
Qchnia po prostuSKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 kalafiora 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju, np. ze słoika z pomidorkami 10 kawałków suszonych pomidorków ze słoika 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili, 1 łyżeczka suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku DO PODANIA: 2 jajka(...)warzywa na bok i w wolne miejsce dodać mielone mięso; obsmażyć i wymieszać z warzywami). W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym oregano. Dodajemy pestki słonecznika i posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z jajkiem sadzonym, sosem Sriracha i posiekanym szczypiorkiem
cool and minty