słonecznik - 8260 przepisów (strona:156/551)

Makaron z kurczakiem suszonymi pomidorami i rukolą 81

suszonymi pomidorami Składniki na 2 porcje: 1 pojedynczy filet z kurczaka, 100g makaronu świderki, 4 suszone pomidory w oleju, 3 czarne oliwki, Plaster sera feta Garść rukoli, 1 łyżeczka słonecznika łuskanego, 1 łyżeczka orzeszków ziemnych solonych, ząbek czosnku, Przyprawa do kurczaka, Pieprz, sól do smaku Makaron z kurczakiem suszonymi pomidorami i rukolą Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy(...)pomidory suszone, oliwki, i ser feta. Całość smażymy jeszcze ok 2 minut aby smaki się połączyły. Następnie wszystko mieszamy z makaronem i rucolą. Ciepłe danie wykładamy na talerz posypujemy słonecznikiem i orzeszkami. Jeśli chcemy przyprawiamy solą i pieprzem. Pyszne danie gotowe. Smacznego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Sałatka

Księga-Smaku
Pasta z zielonej soczewicy z pomidorami i słonecznikiem 149

Domowe smarowidło, które można przechowywać w lodówce do 7 dni.… Czytaj dalej Pasta z zielonej soczewicy z pomidorami i słonecznikiem

Pij soki wyciskane
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 105

Swojski chlebek zawsze najlepszy! Ten jest bardzo łatwy do zrobienia bez wyrabiania wystarczy składniki wymieszać lyżką i odstawić do wyrośnięcia. Mój jest z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika posypany sezamem i czarnuszką. 2 chlebki w foremkach aluminiowych pojemność ok 600 ml. 300 gramów mąki żytniej chlebowej 200 gramów mąki pszennej tortowej 30 gramów drożdży świeżych 550 ml. mocno ciepłej wody(...)łyżeczka cukru 1 łyżka soli 70 g siemienia lnianego 70 g pestek słonecznika do posypania 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka ziaren czarnuszki Drożdże pokruszyć do miseczki zasypać cukrem i odstawić aż się całkowicie rozpuszczą. Do miski wsypać mąki i resztę składników wraz z płynnymi drożdżami oprócz sezamu i czarnuszki. Składniki mieszamy wlewamy wodę, ponownie mieszamy do połączenia składników. Przykryć

Andzia Pichci
12 różnych farszy do jajek wielkanocnych 149

czerwonej soczewicy ( świetna jako pasta do kanapek przy większej ilości) 100 gram czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia ząbek czosnku 2 łyżki lekko uprażonych nasion słonecznika sól i pieprz do smaku nasiona czarnuszki do posypania na wierzch dowolne kiełki 4 jaja ugotowane na twardo. Ugotować soczewicę, odcedzić. Jaja przekroić na pół, wyjąć żółtka. Przełożyć do naczynia soczewicę(...)żółtka, dodać pestki słonecznika, czosnek, doprawić solą i pieprzem, wlać olej. Zmiksować. Nadziewać białka jajek farszem, posypać czarnuszką i dowolnymi kiełkami. II. Drugi farsz z czerwonej soczewicy z serem feta 4 jaja ugotowane na twardo 100 g  czerwonej soczewicy 1/2 opakowania fety 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 1/2  łyżeczki czerwonej papryki zioła

AZgotuj!
CHRUPIĄCE CIASTECZKA 135

Uwielbiam ciastka na bazie płatków owsianych oraz dodatku różnych ziaren. Idealnie smakują z filiżanką gorącej kawy. SKŁADNIKI 1 szkl. mąki pszennej,  1/2 szkl. słonecznika,   1/2 szkl. płatków owsianych, 1/2 szkl. płatków jaglanych 180 g masła, 1 łyżka kakao,  2 łyżki wiórek kokosowych, 1/3 szkl. cukru , 1 łyżka masła orzechowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE(...)Miękkie masło miksujemy z cukrem oraz masłem orzechowym, dodajemy mąkę, kakao, proszek, a na końcu płatki owsiane, jaglane, wiórki kokosowe i słonecznik. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor

słodki bratek
Sałatka z amarantusem 114

amarantusa – suche ziarno 0,5 szkl kaszy gryczanej niepalonej 1 puszka soczewicy lub 1 szkl gotowanej 1 marchewka 1 garść migdałów 1 garść pestek dyni 1 garść ziaren słonecznika 1 garść posiekanej natki pietruszki sok z połowy limonki 3-4 łyżki dobrego oleju tłoczonego na zimno – u mnie słonecznikowy sól pieprz Jak zrobić sałatka z amarantusem: Najpierw kasze(...)amarantus płuczemy, odcedzamy na sicie, wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Solimy. Gotujemy. Następnie studzimy. Potem marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce. Następnie słonecznik prażymy na suchej patelni. Zaraz potem natkę pietruszki siekamy. Finalnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku. Artykuł Sałatka z amarantusem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Chleb pszenno - żytni, na zakwasie i drożdżach 195

drożdży suszonych instant lub 25 g drożdży świeżych 400 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli ( 10 g ) 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju kilka łyżek ziarna słonecznika ( lub siemienia lnianego, sezamu, maku ) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z mąką żytnią, suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), solą oraz cukrem. Stopniowo dolewać wodę, cały czas wyrabiając(...)łyżki oleju. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać ( ułatwimy to sobie zwilżając dłonie wodą, ciasto nie będzie się wówczas do nich kleić ). Wierzch chleba zwilżyć wodą, posypać ziarnem słonecznika i oprószyć lekko mąką. Ostrym nożem naciąć chleb w kilku miejscach i odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę ( ponownie - w ciepłym otoczeniu ciasto może wyrosnąć szybciej, należy tego pilnować

Opowieści z piekarnika
,,Chleb żytni z ziarnami’’ 85

ziarnami. Pięknie pachnie a przy tym smakuje wybornie. Składniki: mąka pszenna razowa chlebowa 300 g mąka żytnia jasna 100 g mąka pszenna chlebowa 100 g około 100 g nasion ( słonecznik, pestki dyni, sezam) i otręby sól 10 g 14 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru brązowego woda 340 ml Przygotowanie: Mąki przesiewamy do dużej miski i mieszamy(...)momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Masę przekładamy do dwóch foremek  około 30 x 11 cm wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 220. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut.  Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C pieczemy jeszcze 40 minut

Podróż w kulinaria
Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem 76

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem – pyszny chleb z chrupiącą skórką. Do jego przygotowania użyłam zwykłej mąki pszennej typ 550 oraz … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Pszenno-żytni <span>chleb ze słonecznikiem</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Szybka sałatka brokułowa 77

czasie kiedy brokuły się będą gotowały przygotować resztę składników. Wszystko razem mieszamy i pyszna przekąska gotowa. SAŁATKA BROKUŁOWA Składniki: 1/2 brokuła 1 mała czerwona cebula garść suszonej żurawiny garść słonecznika 3-4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki, obgotowujemy przez 5-8 minut. Po tym czasie brokuły przelewamy zimną wodą. Cebulę siekamy drobno(...)Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy. Suszoną żurawinę siekamy na mniejsze kawałki.  Wszystkie składniki mieszamy razem w miseczce z majonezem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

Bon appetit mon amie
Sałatka z granatem i kozim serem 81

towarzystwie Wyjątkowej Osoby obok wspominać nie trzeba. Składniki na sałatkę z granatem i kozim serem Sałatka: 2 główki sałaty rzymskiej 1 granat 1 ser kozi 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 150 g pomidorków cherry 1 garść rukoli Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu z białego wina 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól(...)pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatka: Sałatę umyć, podzielić na liście. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Z granatu wydobyć pestki. Pestki dyni oraz słonecznika podprażyć na suchej patelni. Ser kozi pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w podprażonych ziarnach. Sos: Wszystkie składniki umieścić w szklance, dokładnie wymieszać. Wykonanie Na talerz wyłożyć sałatkę rzymską, ułożyć pomidorki oraz ser, dodać

niecodziennikpary
Tarta pomidorowa z kozim serem i rukolą 80

ząbki czosnku 1 gałązka tymianku 4 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 100 g sera koziego 1 garść rukoli 2 łyżki słonecznika Dodatkowo: ocet balsamiczny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać masło, wodę, żółtko, suszony tymianek i sól. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki. Ciasto(...)termoobiegiem). Wyjąć, skropić octem balsamicznym i piec jeszcze 3 minuty. Na podpieczone ciasto wyłożyć sos pomidorowy, ułożyć odsączone pomidory i ser kozi, posypać ziarnami słonecznika. Ponownie wstawić do piekarnika, piec 5 minut w 180 o C. Po wyjęciu na tarcie pomidorowej z kozim serem rozłożyć rukolę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tarta pomidorowa z kozim serem i rukolą pochodzi z serwisu

niecodziennikpary
Makaronowa sałatka z salami i brokułem 93

sałatką makaronową rozpocząć także wtorek. Składniki na makaronową sałatkę z salami i brokułem 200 g makaronu 1 brokuł 1 / 2 puszki kukurydzy 100 g salami 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 cebula 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wybrany makaron ugotować al dente(...)sicie. Brokuł umyć, pokroić na różyczki, włożyć do osolonej, wrzącej wody, gotować 4-5 minut. Odsączyć i przestudzić. Kukurydzę przepłukać, pozostawić do odkapania. Salami pokroić wg upodobania. Łuskany słonecznik podprażyć na suchej patelni. Cebulę pokroić na drobną kostkę, wymieszać z oliwą, octem winnym, cukrem i bazylią, pozostawić na kilka minut. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać, makaronową sałatkę z salami i brokułem

niecodziennikpary
Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem 72

mrożonego szpinaku 150 g mrożonego groszku 1,5 litra rosołu lub wywaru warzywnego 40 g masła 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz do smaku Dodatkowo: śmietana 18% łuskany słonecznik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szpinak i groszek rozmrozić, odlać wodę. W garnku rozpuścić masło, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Gdy powstanie piana, wlać rosół lub wywar warzywny, zagotować. Dodać szpinak(...)groszek, gotować 15 minut od chwili zawrzenia. Zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinakową zupę krem podawać z kwaśną śmietaną i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary