Można powiedzieć, że muffinki uwielbia każdy, jest to najbardziej uniwersalne ciastko. Co powiecie na babeczki czekoladowe ze słonecznikiem? Uwielbiam takie połączenia – słodkie, z chrupiącym elementem oraz pyszną, gorzką czekoladą. Babeczki czekoladowe ze słoniecznikiem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikjakości śmietaną i sporą ilością cukru, a zatem na specjalne okazję będzie jak znalazł ;) SERNIK MASCARPONE Z PORZECZKOWYM MUSEM NA SPODZIE BEZ PIECZENIA Spód Szklanka suszonych daktyli Garść ziaren słonecznika 30 g mąki kokosowej Łyżka oleju kokosowego (najlepiej rozpuszczonego) Mus porzeczkowy Szklanka czerwonej porzeczki 2 łyżki nasion chia Łyżeczka miodu Sernik 250 g mascarpone Banan Opcjonalnie łyżeczka miodu Łyżka żelatyny(...)Porzeczkę zblendować z miodem i nasionami chia, zostawić w lodówce do zgęstnienia Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę Daktyle odsączyć z wody, zblendować ze słonecznikiem, olejem i mąką kokosową Masa powinna być dość zwarta, żeby dało się nią wyłożyć spód i boki blaszki, w razie potrzeby dodać więcej mąki kokosowej Masą wyłożyć dno i boki foremki, włożyć
HealthyCreationsPRZEPIS NA SAŁATKĘ MEKSYKAŃSKĄ Składniki na sałatkę meksykańską: 1,5-2 szkl ugotowanego ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 pomidor 1 papryka czerwona 3 łyżki ziaren słonecznika uprażonych – zobacz jak uprażyć słonecznik 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry dynia marynowana – opcjonalnie sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki płatków
Dorota Smakujegryczanego 300 – 400g szpinaku mrożonego lub świeżego 300g kiełbasy wędzonej 5 łyżek oliwy 1-2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki ziaren słonecznika Jak zrobić makaron ze szpinakiem i kiełbasą: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją z opakowania. Na patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Do kiełbasy dodajemy szpinak(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy 2-4 minuty. Dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku. Makaron wrzucamy do szpinaku, dodajemy uprażony słonecznik, mieszamy. Artykuł Makaron ze szpinakiem i kiełbasą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeprzygotowanie tej sałatki zajmuje dosłownie 3 minuty. Składniki: 250 g truskawek, 80-100 g sera feta, 120 g mixu sałat np. ze szpinakiem, rukolą, 1 łyżka ziaren słonecznika, świeżo zmielony pieprz, Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu balsamicznego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu. Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić(...)połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Fetę pokroić w kostkę. Na sałacie ułożyć fetę oraz truskawki. Popieprzyć. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać na wierzchu sałatki. Przygotować sos balsamiczny: wymieszać ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i miód. Gotowym sosem polać sałatkę. Smacznego
Moja kraina smakówSkładniki : ok. 100 g koziego sera mix sałat 2 ugotowane czerwone buraki 5 -8 pomidorków koktajlowych czerwona cebula ok. 5 suszonych pomidorów w oleju uprażone ziarna słonecznika Składniki na sos: musztarda, miód, olej, sok z cytryny Przygotowanie: Ugotowane buraki pokroić w cienkie plasterki, ser w pół plasterki, cebulę w pół krążki, pomidorki koktajlowe na połówki, suszone pomidory(...)mniejsze kawałki Do umytej sałaty dodać warstwowo w/w składniki przesypując je ziarnami słonecznika Przygotować sos i nim polać sałatkę tuż przed podaniem. Wymieszać przed włożeniem na talerzyki
Proste PotrawySkładniki: 200 g makaronu spaghetti Arc Pol 200 g twarożku śmietankowego 40 g jogurtu naturalnego 20 g cukru waniliowego 1 łyżeczka masła 2 łyżki pestek słonecznika 4 garście ulubionych owoców sezonowych Makaron spaghetti Arc Pol gotujemy al dente. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Makaron wymieszać z jogurtem, cukrem i twarożkiem. Przełożyć makaron do naczynia żaroodpornego. Dodać owoce i posypać pestkami słonecznika
Kuchnia w oparacholiwek plus łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, mieszanki ziół (bazylia, kolendra, prowansalskie) , szczypta chili- wymieszać 2 łyżki uprażonego słonecznika Robimy! Warzywa myjemy. Obieramy ogóreczki i kroimy w kostkę. Oliwki tniemy na części, pomidorki w paseczki Cebulę w wiórka. Obieramy wędzone mięsko, oddzielamy od skóry i siekamy na mniejsze kawałki. Mozzarellę(...)kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy porwaną na małe kawałki sałatę z warzywami i wymienionymi wyżej składnikami. Całość zalewamy sosem, mieszamy dokładnie. Posypujemy uprażonym słonecznikiem (na suchej patelni, około minutki). Smacznego. Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares
Latosiowydomkawałek cynamonowej kory, bazyliowy majonez : 1 jajko, 350 ml oleju, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżka octu, pęczek bazylii, pęczek liści rzodkiewki (oczywiście młodych liści), 100 g uprażonych pestek słonecznika, 1 czubata łyżka cukru, oliwa grzanki : chleb na grzanki, oliwa, ser typu Parmezan, Pecorino Mięso : Rostbef posmarować miodem, oprószyć pieprzem, obłożyć ząbkami czosnku (główki czosnku rozdzielamy na ząbki(...)możliwie gęsty syrop. Gorącym syropem zalać buraki z szalotką. Lekko osolić. Odstawić do przegryzienia smaków. Przed podaniem dodać do buraków pokrojone w plasterki truskawki. Majonez bazyliowy : liście rzodkiewki, słonecznika, bazylii i ząbki czosnku miksujemy na pesto dolewając niewielką ilość oliwy, doprawiając na smak solą. Ukręcić gęsty majonez z jajka, musztardy, octu i oleju słonecznikowego. Przed podaniem delikatnie połączyć z pesto
królestwo garówswoje miejsce na talerzu znajdzie również czerwona papryka, która skontrastuje słodycz dojrzałej nektarynki. Inspirujcie się! Składniki (proporcje dostosowujemy pod siebie): rukola nektarynka kasza bulgur * serek włoski nasiona słonecznika oliwa z oliwek syrop ananasowy (z puszki) sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem * w oryginale użyłam mieszanki natural express z czerwoną soczewicą i bulgurem z cieciorki (dorwałam ją w Biedronce(...)użyjcie po prostu kaszy bulgur) Przygotowanie: Na dnie głębokiego talerza ułóż porcję rukoli, następnie ugotowaną wcześniej kaszę bulgur (kilka łyżek), pokrojoną w kosteczkę nektarynkę, pokruszony serek włoski oraz nasiona słonecznika. Skrop całość niewielką ilością oliwy z oliwek oraz syropu ananasowego (miałam w lodówce otwartą puszkę, więc żal mi było nie wykorzystać). Dopraw całość do smaku. Smacznego
Kuchnia Ellie120g mięsa z piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz łyżeczka oliwy ½ awokado 1 pomidor 1 czerwona cebula ogórek gruntowy ½ zielonej gruszki 30g makaronu pełnoziarnistego garść rukoli 1 łyżeczka ziaren słonecznika Dressing: 1 łyżka oleju rydzowego 1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina Makaron ugotować al dente, odcedzić i ostudzić. Pierś kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem(...)powstały dressing dodać do sałatki. Znowu wymieszać. Jeśli nie lubicie oleju rydzowego możecie użyć innego sałatkowego, bardziej neutralnego np. słonecznikowego albo oliwy. Po wierzchu posyłać niewielką ilością ziaren słonecznika. 1 porcja to ok. 270 kcal , węglowodany: 23g, białko: 17g, tłuszcz: 12g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,3 WW i 1,7 WBT SMACZNEGO! Artykuł SAŁATKA MAKARONOWA
Dietologsię skończą, zamienimy je na maliny Polecam! Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Spód: 1 szklanka (240 ml) bezglutenowych płatków owsianych 1/2 szklanki (120 ml) ziaren słonecznika 3 łyżki (45 ml) kakao 1 średni dojrzały banan Nadzienie: około* 400 ml jogurtu roślinnego o smaku naturalnym (u mnie to zawsze sojowy) 2 łyżki (30 ml) syropu z agawy (lub do smaku(...)świeżych truskawek * “około 400 ml” oznacza, że czasami jak nie mam takiego, to używam 3*125 ml (czyli 375 ml) Wykonanie: Do blendera wsypujemy płatki owsiane i nasiona słonecznika i miksujemy aż składniki będą dobrze rozdrobnione – konsystencja średnio drobnej mąki. Dodajemy kakao i miksujemy przez minutę. Wrzucamy banana pokrojonego w plasterki i miksujemy aż składniki się połączą i utworzą
Lamarida.plzrobić samemu. Jak go zrobić znajdziesz w przepisie. 4 średnie buraki 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa ( może być też każda inna kasza, która pozostała z obiadu 2 łyżki pestek słonecznika sól i pieprz do smaku czerwona cebula ząbek czosnku bułka tarta lub mielony len ok 2-3 łyżki 2 łyżki posiekanej natki sałata rzymska 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżką(...)samemu łącząc ze sobą: tymianek, sezam, sumak, majeranek, kolendrę, nasiona kopru włoskiego, kminu, anyż i cynamon) i zeszkloną cebulę. Posiekaj drobno żurawinę i dodaj do buraków, dodaj sezam, pestki słonecznika i posiekany czosnek. Następnie dodaj mielony len lub bułkę tartą i posiekaną natkę. Wymieszaj masę. . Uformuj jednakowe kulki. Obtocz w bułce tartej lub mielonym lnie. Rozgrzej olej, włóż
AZgotuj!propozycję na lekki obiad, szczególnie polecam w upalny dzień. Składniki: Makaron żytni razowy 1 filet z kurczaka ( pojedynczy ) Brokuł Ser mozzarella 100 ml śmietany 18% Pęczek pietruszki 2 łyżki słonecznika 3-4 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej Wykonanie: Makaron i brokuł gotujemy ( oddzielnie ) w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy(...)niewielkiej ilości oleju. Do naczynia wykładamy odsączony brokuł, natkę pietruszki, słonecznik, ser mozzarella ( ja dałam kilka kulek ), śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładamy ugotowany makaron, brokułowe pesto i na koniec usmażone kawałki fileta z kurczaka. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyoctu jabłkowego 2 liście laurowe kawałek kory cynamonu 10 truskawek pokrojonych w plasterki jajko 350 ml oleju łyżeczka musztardy Dijon łyżka octu pęczek bazylii pęczek liści rzodkiewki 100 g słonecznika – uprażonego na patelni czubata łyżka cukru olej Przepis na rostbef z burakiem i truskawką Marynujemy rostbef przez kilka godzin w pokrojonym w plasterki imbirze, czosnku, pieprzu i miodzie. Rozgrzewamy(...)redukujemy na dużym ogniu na możliwie gęsty syrop. Zalewamy nim pokrojone w cienkie plastry buraki i ćwiartki szalotki. Solimy lekko. Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy truskawki. Z liści rzodkiewki, słonecznika, bazylii i ząbku czosnku miksujemy pesto dolewając niewielką ilość oliwy i doprawiając solą. Ukręcamy gęsty majonez z jajka, musztardy, octu i oleju słonecznikowego. Przed podaniem delikatnie łączymy z pesto bazyliowym
Ugotowane pozamiatane