róbcie, póki trwa sezon na chłodniki. . Składniki: 700 ml kefiru 1 średnia kalarepa 2 ząbki czosnku pęczek koperku sok z połowy cytryny dwie spore garści uprażonych ziaren słonecznika sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Kefir wlewamy do garnka. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, wrzucamy do kefiru. Dodajemy do tego poszatkowany koperek, rozdrobnione ząbki czosnku(...)cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę (polecam zostawić na całą noc). Przed podaniem chłodniki posypujemy ziarnami słonecznika
Kardamonovysporą ilość i przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku Przepis na litrowy słoik przekąski Granola SKŁADNIKI: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 1/2 szklanki białego sezamu 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki miodu naturalnego 20 suszonych moreli 100 g rodzynek sułtańskich PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane wsypać do miski, dodać płatki kukurydziane(...)ziarna łuskanego słonecznika i biały sezam. Wlać miód naturalny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać - jeśli masa jest bardzo sucha i nie pokrywa dokładnie suchych składników dodać odrobinę miodu i oliwy. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowanej blaszce wyłożyć równomiernie granolę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę na środkowy poziom
WSZYSTKO SMACZNEselera 4 ziemniaki 2 liście laurowe kilka różyczek kalafiora kilka fasolek szparagowych bulion (3 szklanki) sól, pieprz ziele angielskie imbir (korzeń) przyprawa słodka papryka 2 ząbki czosnku Dodatki: grzanki, słonecznik łuskany Warzywa: cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Gotujemy w bulionie razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim (ja gotowałam w 2 szklankach bulionu(...)dodałam ok. 1 cm imbiru. Najlepiej ilość imbiru dostosować do własnych smaków. Jak widać na zdjęciu obok, ja zupę podałam z ciemnymi grzankami oraz łyżką ziaren słonecznika. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiwersji faszerowanej. Pycha. Składniki: 4 duże pomidory 100 g kaszy bulgur Łyżka fety Garść świeżych liści bazylii 4 plasterki sera żółtego typu gouda 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika Sól Pieprz Wykonanie: Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Z pomidorów odkrawamy czapeczki i wydrążamy środek. Miąższ ze środka miksujemy. Dodajemy do kaszy. Chwilę razem gotujemy aby odparować nadmiar płynu(...)Mieszamy. Po chwili dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, pokruszoną fetę, pokrojony ser żółty. Na koniec wsypujemy słonecznik. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Masą wypełniamy pomidory. Grillujemy lub zapiekamy (180 o C) w pojemnikach aż skórka zacznie łatwo odchodzić. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewysłoika po suszonych pomidorach ) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu (można użyć mniej) sok z połowy cytryny sól i pieprz czarny mielony (do smaku) orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Ja dawno temu kupiłam sobie urządzenie do robienia np. “makaronu” z cukinii tzw. krajalnicę spiralną ( ang. spiralizer vegetable slicer ) pokazany na fotografii poniżej. Super(...)mieszamy olej, kumin, czosnek, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Polewamy tak przygotowanym sosem warzywa i dokładnie mieszamy. I gotowe Można również podawać tą sałatkę z orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem. Smacznego! Artykuł Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plzakładce wyszukacie. Składniki 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka wielkości L 3/4 szklanki cukru kryształu 150 ml oleju 1 średnia cukinia (dałam żółtą) 4 małe gruszki Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wycisnąć z niej rękoma wodę(...)puszystą masę, a następnie miksując wlewać stopniowo olej. Dodać odciśniętą cukinię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Wsypać słonecznik oraz obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Delikatnie wymieszać Blaszkę prostokątną (keksówkę) o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemburaczki kroimy w małą kosteczkę i odkładamy do drugiej miski duża cebula, drobno posiekana 300 g ryżu do risotto 500 – 750 ml bulionu warzywnego łyżka masła łyżka ziaren słonecznika łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, cukier Przygotowanie: W dużym garnku topimy masło i wrzucamy cebulkę, chwilę ją szklimy. Wsypujemy ryż i podsmażamy go około 3 minut. Wlewamy pierwszą porcję(...)wrzucamy pokrojone buraczki. Gotujemy około 3 minut, a następnie wrzucamy listki wraz z łodyżkami i gotujemy kolejne 2 minuty. Risotto doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz natką. Podajemy posypane ziarnami słonecznika. Smacznego
Życie ze smakiemsezonowe owoce np: borówki, maliny, banany, morele, brzoskwinie, winogrona, jeżyny, kiwi, ananas, śliwki, czereśnie, itp. 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki płynnego miodu opcjonalnie: orzechy, płatki migdałowe, nasiona słonecznika *** Przygotowujemy pół arbuza oraz dużą miskę i dużą łyżkę do wydrążenia miąższu z arbuza *** *** Arbuza wydrążamy starając się uzyskać kuleczki z miąższu, użyłam w tym celu łyżki(...)miodem *** *** Tak przygotowanym sosem możemy polać sałatkę tuż przed podaniem lub możemy podać sos osobno *** *** Tuż przed podaniem sałatkę możemy jeszcze posypać pokrojonymi orzechami, płatkami migdałowymi albo nasionami słonecznika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NOCNA OWSIANKA BEZ GOTOWANIA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytemfasolki szparagowej – sól i pieprz – kilka liści świeżego szpinaku – 1 łyżka oliwy z oliwek – świeży koperek do posypania Składniki na śmietanę wegańską – 65 g słonecznika – 100 ml wody – 1/2 łyżeczki cukru – 1/2 łyżeczki soli – sok z 1/2 cytryny Przygotowanie : Przygotowujemy śmietanę. Słonecznik zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut
I LOVE LIFEGranola da Wam energetycznego kopniaka, który wystarczy co najmniej na pół dnia! Składniki: 2 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pistacjowych 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion dyni 1/2 szklanki oleju roślinnego 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 150 stopni. Przesyp dwie(...)pół szklanki płatków owsianych do głębokiej misy. Dodaj po pół szklanki orzechów nerkowca, pistacji, nasion słonecznika i dyni, pół łyżeczki cynamonu i po szczypcie gałki muszkatołowej i soli. Wymieszaj. Wlej pół szklanki oleju i dodaj 5 łyżek miodu. Wymieszaj całość, tak aby płatki były obtoczone w oleju i miodzie Krok 2 Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia. Przełóż na nią orzechowo
Niedzielny kucharzzakwasie czy drożdżach. Z pomocą wtedy przychodzą ulubione ziarna które możesz wykorzystać do przygotowania chleba. Ziarna są bardzo zdrowe i smaczne. Każdy może zrobić swoją własną mieszankę ziaren (słonecznik, sezam, czarnuszka, dynia...). Chleb całoziarnisty jest bez mąki i czasami bez jajek. Ja jednak korzystam a nich bo wtedy chleb mi bardziej smakuje. Miałam w szafce mieszanke ziarem i to właśnie(...)zwykły chlebek. Ten chleb przygotowuje się szybko i piecze się szybko... więc nie masz czasu? Nke wazne. Upiecz chleb. Składniki : 250 g ulubionych ziaren ( u mnie pestki dyni, słonecznika, siemię lniane i sezam). 2 jajka 1 łyżka miodu Ziarna wsyp do miski. Dodaj 2 jajka oraz miód (jeżeli wolisz mniej słodki miód zastąp solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami
Kuchnia w oparachpietruszkowo – miętowe duży pęczek natki pietruszki duży pęczek mięty czekoladowej 5 ząbków czosnku 1/2 szklanki oliwy 4 plasterki ostrej papryczki chilli ( możesz nie musisz dać ) 2 łyżki pestek słonecznika Pęczki u mnie były porównywalnej większości. Pietruszkę płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, odrywamy listki i odkładamy do miski. Tak samo postępujemy z miętą. Czosnek obieramy i wkładamy do blendera(...)dodajemy miętę i pietruszkę oraz słonecznik i oliwę i wszystko dokładnie blendujemy. Jeśli chcesz możesz dodać chilli, ale nie musisz. Całość przekładamy do wyparzonego słoiczka, odstawiamy słoik tak aby stał na pokrywce przez 24 godziny i gotowe :) Proste prawda ? w zimie otworzymy słoiczek i dodamy do kanapki, makaronu czy nafaszerujemy nim mięso do pieczenia. Pesto pietruszkowo – miętowe, przepis
Kuchnia na wzgórzumożliwym kroku do zdrowego odżywania się :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Składniki: Na burgery: Puszka czerwonej fasoli Średnia cebula 2 ząbki czosnku 50g prażonych nasion słonecznika (lub orzechy nerkowce) Jajko Około 40g bułki tartej Olej Przyprawy: sół, pieprz Na konfiturę z cebuli:* 4 czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 100ml czerwonego wina Przyprawy(...)siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni, pod koniec dodając czosnek. Smażymy jeszcze z 2 minuty i przekładamy do miski. Dodajemy odcedzoną i przelaną czystą wodą fasolę oraz uprażone nasiona słonecznika. Rozbijamy blenderem na kremową konsystencję, dodajemy jajko oraz przyprawy. Następnie dorzucamy bułkę tartą tak by burgery się lepiły, ale nie były zbyt związane. Formujemy 4 spore kotlety. Kotlety możemy
Kolizje Smakówsera feta 3 jajka 250 ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku 50 g żółtego sera Do dekoracji liście sałaty, mięty rzodkiewka czerwona cebula prażone nasiona słonecznika Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru. Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej formę ciastem, brzegi mogą być nierówne. Nakłuj spód widelcem i wstaw(...)Wylej na nadzienie i posyp serem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij upieczoną tartę, odczekaj 15 minut, obłóż sałatą, miętą, plasterkami rzodkiewki i cebuli, posyp słonecznikiem i dopiero pokrój na kawałki. Smacznego! The post Tarta z bobem rustykalna appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniakoniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej smaku doda ser feta. Składniki: 300 g fasolki szparagowej 200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika listki świeżej bazyli i Fasolkę szparagową oczyścić - pousuwać końcówki i ewentualne łyka, dokładnie wypłukać. Ugotować do miękkości. (Na około 1 litr wody dodać 1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru(...)ugotowaniu odcedzić i wystudzić. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać razem. Udekorować listkami bazylii. Można skropić dobra oliwą, ale nie jest to konieczne. Dlaczego powinniśmy jeść fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa jest produktem, z którego można wyczarować wiele pysznych dań. Żółta jest źródłem fosforu i potasu, natomiast zielona prowitaminy
Codzienna kuchnia niecodzienna