halloumi, buraczka i awokado Składniki: Sałatka mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszpunka, itp.) opakowanie sera halloumi 2-3 buraki (ugotowane lub upieczone) pół dojrzałego awokado pestki dyni lub słonecznika do przybrania Dressing 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól, pieprz Przygotowanie: W małym słoiczku(...)starłam" go na długi makaron. Na półmisku ułożyć ulubioną mieszankę sałat, na niej układać buraczki, zgillowany ser halloumi oraz awokado. Wszystko skropić dressingiem i przybrać pestkami dyni lub słonecznika (użyłam także trochę sezamu). Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieSkładniki/2 porcje: – ok. 1 ½ szklanki ugotowanych brokułów – 1 niepełna szklanka płatków owsianych – ¾ szklanki suchej czerwonej soczewicy – 1 jajko – 2 łyżki mąki orkiszowej – 2 łyżki ziaren słonecznika – 1 łyżka pestek z dynii – 1 łyżeczka kolendry – ½ ząbka czosnku – ½ łyżeczki ostrej papryki – 1-2 łyżeczki cząbru i oregano – szczypta pieprzu i soli – ok. 200 g ulubionego makaronu spaghetti – sos pomidorowy(...)ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotuj soczewicę ( ale uważaj, żeby nie była za miękka ale bardziej zbliżona do al dente). Wrzuć do miski z ugotowanymi brokułami, pestkami dyni, ziarnami słonecznika oraz przyprawami. Płatki owsiane zalej gorącą wodą odstaw na 20 minut aby wchłoneły nadmiar wody. Po tym czasie dodaj je do reszty składników i zmiksuj wszystko na gładką masę.Dodaj
I LOVE LIFEdrugie śniadanie. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek, 1 cebula, 200g kapusty kiszonej, 2 liścia laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, woda, 1 jajko, 2 łyżki słonecznika łuskanego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam pieczarki razem z cebulą. Dodaję kapustę kiszoną oraz liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość(...)Ciasto zwijam 2x. Pozostałe ciasto odcinam. Rulon z farszem kroję na 3cm kawałki. 3. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarnami słonecznika. Kapuśniaczki piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasigustu i czy kontynuować na blogu tą serię TOP3 przepisów z Instagrama 😊 Bownie fistaszkowe Składniki: 26/28 cm - okrągła blacha lub 23x24 cm - prostokątna blacha - 480g mixu fistaszków i słonecznika - 240g mąki kukurydzianej - 85g mąki kokosowej - 6 pełnych łyżek kakao - 20 łyżek ksylitolu - 90g oleju rzepakowego - 600-700g pokrojonych gruszek (nie trzeba ich obierać, ok. 6 sztuk) - 4 łyżki(...)mielonego lnu + 120g gorącej wody - 100g mleka kokosowego - 3 łyżeczki sody + 2 łyżki octu 1. Słonecznik i fistaszki zmielić na "mąkę" i wymieszać z mąką kukurydzianą i kokosową oraz kakao. 2. Len zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić na chwilę. Sodę zalać octem, wymieszać i odstawić. 3. Zblendować na gładko gruszki, olej, ksylitol, mleko kokosowe, glut z lnu i mieszankę
Candy PandasSkładniki : opakowanie mix sałat ( już umytych) ok. 10 suszonych pomidorów w oleju połowa dużego zielonego ogórka 1 czerwona papryka ziarna słonecznika połowa dużej czerwonej cebuli sól, pieprz Przygotowanie : Umytą paprykę, ogórka pokroić, to samo zrobić z cebulą Składniki układać warstwowo przesypują ziarnami słonecznika, pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz posypując delikatnie solą i pieprzem oraz kropić olejem w którym były pomidory
Proste Potrawydrożdży 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko Dodatkowo: Do posypania bułeczek: sezam, mak, słonecznik, czarnuszka itp. *** Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe(...)ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!),*** *** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C, a na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie
Blog z Apetytemcharakteru i przy okazji wspomagają trawienie białek, które występują w dwóch postaciach jajkach i serze feta. Składniki: buraki kiszone sałata lodowa lub kapusta pekińska seler naciowy jajka ser feta słonecznik czarnuszka sok z cytryny oliwa z oliwek koperek Przygotowanie: Sałatę lub kapustę pekińską drobno kroimy i ukladamy na talerzu lub w salaterce. Buraki kiszone kroimy w kosteczkę, układamy na sałacie(...)burakach. Fetę kroimy w kostkę i posypujemy po wierzchu. Ugotowane jajka obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na talerzu. Całość skrapiamy oliwą. Solą i pieprzem posypujemy tylko po jajkach. Słonecznik prażymy na suchej patelni, jak wystygnie to posypujemy po sałatce. Na wierzchu sypiemy koperkiem i czarnuszką. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolejna sałatka w stylu zdrowo, szybko i pożywnie. Nic trudnego! Co nam trzeba? Dla 2 osób 4 solidne garście rukoli 100-150 g ugotowanej kaszy owsianej 3 czubate łyżki słonecznika 2 pomidory 4 łyżki dowolnych kiełków 1 cebula pokrojona w wiórka 200 g wędzonego dorsza. Sos: 4 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu(...)kroimy w kosteczkę, mieszamy z sałatą oraz wystudzoną kaszą. Mieszamy z naszym sosem, odstawiamy na 15 minut. Nakładamy do miseczki, posypujemy kawałkami dorsza oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego Share 4 Tweet 0 Google Plus 0 Save 1 5 Shares
Latosiowydomzostać syrop ryżowy, który jest gęsty podobne jak miód. Nasza propozycja "miodowego" sernika posiada smaki mango, dyni i brzoskwini 😍 Składniki (18 cm średnicy): Spód - 100g daktyli suszonych - pół szklanki słonecznika - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżki oleju kokosowego Sernik I warstwa - 500g serka homogenizowanego lub twarogu zmielonego na sernik - 200g jogurtu naturalnego - 300g obranego mango - 100g musu z dyni - ksylitol - odżywka(...)Daktyle zalać wrzątkiem na około 30 min. Po tym czasie odcedzić je dokładnie na sitku dociskając łyżką aby pozbyć się jak najwięcej wody. 2. Daktyle zmielić w blenderze ze słonecznikiem, kakao i olejem. Wyłożyć masą dno tortownicy. SERNIK - I warstwa 3. Serek, jogurt, mango, 100g dyni, ksylitol i odżywkę zblendować na gładko (ilość ksylitolu dostosować do własnych preferencji). Odłożyć
Candy Pandasmocno pokręcony, ale efekt jest naprawdę pyszny. Sałatka jest chrupiąca, a zarazem miękka, lekko pikantna, soczysta i bogata w mnóstwo składników korzystnych dla zdrowia, jak awokado, pestki dynii, nasiona słonecznika oraz rukola. Zobacz przepis Wtorek: Spaghetti z pieczoną cieciorką i rozmarynem Jedno z tych niepozornych dań, które człowiek często pomija, gdy widzi w menu, nie wiedząc ile traci. Danie(...)Dymka pęczek 2,5 zł Rozmaryn 1 doniczka 5 zł Natka pietruszki pęczek 1,5 zł Kiełki opakowanie 5 zł Pestki dyni opakowanie 100 g 4,7 zł Kiełki słonecznika opakowanie 100 g 3 zł Mąki/kasze/konserwowe Spaghetti pół opakowania 7 zł Kasza orkiszowa 1 szklanka 7 zł Mąka tortowa 4 szklanki 5,5 zł Cieciorka puszka 7 zł Dodatki
Niedzielny kucharzSkładniki (na 3 sztuki) Wegeburgery: - pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g), - marchew (ok. 105 g), - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20 g), - 2 łyżki nasion sezamu (ok. 20 g), - łyżka bułki tartej (ok. 11 g), - łyżka mąki Graham – typ 1850 (ok. 15 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 łyżki natki pietruszki(...)Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. 2. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 3. Cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. 4. Nasiona słonecznika i sezamu prażymy na suchej patelni. 5. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku sosem sojowym, szczyptą imbiru, chili, soli, pieprzu. 6. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki: 250 g boczniaków 3 garście poszatkowanego jarmuży 2 garście roszponki 100 g sera feta 3 pomidory 200 g kukurydzy z puszki 1/2 pęczka grubego szczypioru 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka czosnku w proszku sól, pieprz ziołowa 50 ml oliwy z oliwek + 2-3 łyżki do pieczenia boczniaków sok z 1/2 cytryny Sposób wykonania: Boczniaki(...)następnie skrapiamy oliwą z oliwę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 15 minut. Pomidory i ser feta kroimy w kostkę, szczypior szatkujemy. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy. Podajemy z pieczywem
Qchnia po prostusłone smaki. Kompozycja, która zaskakuje, bez mięsa! Pozytywnie! Co nam trzeba? Mix sałat Garść żurawiny ser pleśniowy- ok 200g (dobry jest lazur) 2 duże lekko miękkie gruszki 2 łyżki słonecznika 100g orzechów włoskich 2 łyżki miodu + łyżeczka masła Mieszanka soli i pieprzu – pół łyżeczki łącznie 2 łyżki oliwy Robimy! Sałatę myjemy i wrzucamy do miski razem z żurawiną(...)kosteczkę – do miski. Całość przyprawiamy, dajemy oliwę i mieszamy Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę (bez gniazda). Dajmy do sałaty, lekko mieszamy Na suchej patelni lekko podprażamy słonecznik, dorzucamy do sałaty. Na tej samej patelni podgrzewamy miód z masłem Wrzucamy orzechy, pozwalamy obtoczyć się i lekko podprażyć. Dodajmy do miski, lekko całość mieszamy i zajadamy! Smacznego Share
Latosiowydomwytrzymywał maksymalnie pięć dni, najczęściej zaś znikał po trzech, czterech 😃 Inspirację do mojego wypieku znalazłam tutaj. SKŁADNIKI: 400 g mąki orkiszowej typ 1850 łyżeczka soli 100 g pestek słonecznika 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki melasy buraczanej (miodu, cukru) ok. 400 ml wody 1-2 łyżeczki octu winnego (jabłkowego) czarnuszka do posypania masło i dowolne otręby do foremki(...)WYKONANIE: W misce wymieszać mąkę, sól i pestki słonecznika. Do kubeczka z miarką wkruszyć drożdże, dodać melasę i uzupełnić letnią wodą do pojemności 200 ml. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły (nie pozostawiać do wyrastania) i przelać do miski z mąką, przemieszać. Do miarki ponownie wlać 200 ml wody i dodać 1-2 łyżeczki octu winnego. Wlewać płyn
Kuchenne zapiski Edytygustu :) Posmakował nawet dwulatkowi, który za chlebem nie przepada. Inspirację do upieczenia tego chleba zaciągnęłam ze strony jadłomania. Polecam ! Składniki: (szklanka 250 ml) Płatki owsiane 1,5 szklanki Słonecznik łuskany szklanka Siemię lniane 3/4 szklanki Siemię lniane zmielone 10 pełnych łyżek Pestki dyni 1/2 szklanki Sól 2 łyżeczki Miód łyżka Olej kokosowy płynny 5 łyżek Woda ciepła(...)szklanki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce: płatki owsiane, słonecznik siemię zmielone i całe, pestki dyni oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z olejem kokosowym oraz miodem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać . Odstawić na 1-1,5 godziny do wchłonięcia się wody. Keksówkę o wymiarach 20x9 wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę chlebową przekładamy na blaszkę
Kulinarne przygody