słonecznik - 8260 przepisów (strona:169/551)

Burgery z czerwonej fasoli 192

możliwym kroku do zdrowego odżywania się :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Składniki: Na burgery: Puszka czerwonej fasoli Średnia cebula 2 ząbki czosnku 50g prażonych nasion słonecznika (lub orzechy nerkowce) Jajko Około 40g bułki tartej Olej Przyprawy: sół, pieprz Na konfiturę z cebuli:* 4 czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 100ml czerwonego wina Przyprawy(...)siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni, pod koniec dodając czosnek. Smażymy jeszcze z 2 minuty i przekładamy do miski. Dodajemy odcedzoną i przelaną czystą wodą fasolę oraz uprażone nasiona słonecznika. Rozbijamy blenderem na kremową konsystencję, dodajemy jajko oraz przyprawy. Następnie dorzucamy bułkę tartą tak by burgery się lepiły, ale nie były zbyt związane. Formujemy 4 spore kotlety.   Kotlety możemy

Kolizje Smaków
Tarta z bobem rustykalna 169

sera feta 3 jajka 250 ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku 50 g żółtego sera Do dekoracji liście sałaty, mięty rzodkiewka czerwona cebula prażone nasiona słonecznika Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru. Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej formę ciastem, brzegi mogą być nierówne. Nakłuj spód widelcem i wstaw(...)Wylej na nadzienie i posyp serem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij upieczoną tartę, odczekaj 15 minut, obłóż sałatą, miętą, plasterkami rzodkiewki i cebuli, posyp słonecznikiem i dopiero pokrój na kawałki. Smacznego!     The post Tarta z bobem rustykalna appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sałatka z fasolki szparagowej z serem feta, pomidorkami, prażonym słonecznikiem i świeżą bazylią 176

koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej smaku doda ser feta.  Składniki: 300 g fasolki szparagowej 200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika listki świeżej bazyli i Fasolkę szparagową oczyścić - pousuwać końcówki i ewentualne łyka, dokładnie wypłukać. Ugotować do miękkości. (Na około 1 litr wody dodać 1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru(...)ugotowaniu odcedzić i wystudzić. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać razem. Udekorować listkami bazylii. Można skropić dobra oliwą, ale nie jest to konieczne. Dlaczego powinniśmy jeść fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa jest produktem, z którego można wyczarować wiele pysznych dań. Żółta jest źródłem fosforu i potasu, natomiast zielona prowitaminy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka grahamkowe z ziarnami 141

margaryny Palma 1 szkl cukru 1 cukier do pieczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka szczypta soli szczypta chili 1 szkl ziaren dyni 1 szkl ziarem słonecznika Składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ziarna dyni i słonecznika wsypujemy do miseczki i mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i formujemy kuleczki wielkości śliwki węgierki, lekko spłaszczamy i maczamy

Gotowanie jest łatwe
Sałatka imprezowa z tortellini 222

tortellini: 250 g makaronu tortellini lub ravioli z serem lub szpinakiem spora czerwona papryka puszka groszku puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 5-6 ogórków kiszonych 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną(...)odstawiamy na kilka minut, aby woda dokładnie spłynęła. Sałatę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w plasterki, paprykę w paseczki. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Ziarna dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Majonez, jogurt, ketchup i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie. Makaron, sałatkę, groszek, kukurydzę, paprykę i ogórki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem

e-PrzepisyKulinarne
Pieczeń z cukinii 208

kaszki jaglanej 1-2 marchewki (moje maleństwa to efekt przerywania marchewki, żal mi było wyrzucić) 2 cebule 2 czubate mąki lnianej (około 50 g) 3 czubate łyżki słonecznika (około 50 g) łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego pół łyżeczki kurkumy łyżeczka soli pęczek ulubionego zielska, u mnie pietruszka 50 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Cukinię i marchew zetrzyj na grubych(...)marchewki, bo bałam się o palce), na samym końcu dodaj przyprawy i przed kilka sekund podsmażaj razem cały czas mieszając. Całą zawartość patelni dodaj do kaszki z warzywami , podprażony słonecznik, sól oraz posiekana pietruszkę. Przełóż całą masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wszystko dociśnij. Piecz w temp. 170-180 C przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika

greenscarf
Dorsz w orzechowo – pietruszkowej panierce z puree ziemniaczano – pomidorowym 227

idealnie pasuje do ryby. Składniki na panierkę do ryby (około 5 porcji): 0,5 kg fileta z dorsza 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej garść pestek dyni garść pestek słonecznika 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych 60 g startego parmezanu pęczek naci pietruszki pół cytryny pieprz sól Składniki na puree: 400 g obranych ziemniaków 4 szt suszone pomidory(...)ogórek małosolny śmietana 12 % koper pieprz Przygotowanie: RYBA W PANIERCE Fileta z dorsza porcjujemy na kawałki. Skrapiamy rybę cytryną doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na 15 minut. Pestki dyni, słonecznika i pietruszkę rozdrabniamy przy pomocy blendera. Łączymy wszystko z parmezanem, wiórkami kokosowymi oraz mielonymi migdałami. Rybę obtaczamy kolejno w mące kukurydzianej, jajku oraz panierce orzechowo – pietruszkowej. Opanierowane kawałki układamy

Kierunekuchnia
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I MALINAMI (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 198

adaptacji, które nie unikają laktozy i są aktywne, a także na redukcji czy stabilizacji. W zależności od etapu i celu wystarczy dodać odpowiednią ilość tłuszczu, orzechów, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, dyni itp. Składniki – sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami: 200 g świeżego młodego szpinaku 100 g sera feta 100 g świeżych malin 5 g płatków migdałów 5 g pestek(...)dyni 5 g ziaren słonecznika sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 5 ml oliwy z oliwek extra vergine 5 ml oleju z pestek dyni 10 ml oleju MCT opcjonalnie ocet balsamiczny Szpinak umyć i ususzyć. Najlepiej użyć szpinaku baby, który ma mniejsze i delikatniejsze liście. Ewentualnie duże można porwać lub pokroić. Szpinak wrzucić do miski lub wyłożyć na talerz

Ola la LCHF
Chleb duński 199

drożdży i zakwasu. Ciężki, chrupiący i uzależniający! Ostatnio, na wzór właśnie tamtego przygotowałam kolejny, choć tym razem spoiwem było nie tylko siemię lniane ale też nasiona babki płesznik. Ponadto słonecznik, dynia, trochę orzechów i migdałów. Jest zupełnie inny od tradycyjnego bochenka chleba, ale to właśnie działa na jego korzyść. Bogactwo błonnika i witamin z grupy B. Wegański, a jeśli użyjesz(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę 20x10cm: Ok 40g oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy 350ml zimnej wody 100g pestek słonecznika 100g siemienia lnianego 50g migdałów (najlepiej całych) 30g orzechów laskowych 100g otrąb pszennych 50g płatków jaglanych 50g pestek dyni 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżka nasion chia 1 łyżka czarnego

Kuchnia w czekoladzie
Risotto z groszkiem cukrowym 181

bulionu z warzyw lub osolonego wrzątku 50 g parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła chlust oliwy z oliwek kiełki, np. słonecznika * PRZYGOTOWANIE Groszek obierz ze strąków. Około 2 łyżki pozostaw do dekoracji, a resztę zmiksuj blenderem na purée . Możesz również dolać odrobinę wody — łatwiej będzie go zmiksować. Następnie purée przełóż na gazę i wyciśnij(...)groszku cukrowego i gotuj jeszcze przez chwilę. Na sam koniec wsyp parmezan i energicznie wymieszaj. Risotto rozdziel pomiędzy talerze i udekoruj dodatkową porcją parmezanu, ziarenkami groszku i kiełkami słonecznika

Food Square
LEKKI OBIAD Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 153

dodając jarmuż i cukinię. Szkoda więcej gadać, czas zajadać! Polecam! Składniki na 1 porcję: 4 młode ziemniaki, 4 plastry cukinii, 3 plastry cebuli czerwonej, 2 duże liście jarmużu, garść słonecznika łuskanego. sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka słodu (u mnie syrop klonowy), 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku suszonego lub posiekanego świeżego, 1/2 łyżeczki soli kamiennej, 1/2 łyżeczki(...)czarnego pieprzu. Wykonanie: Młode ziemniaczki szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości. Plastry cukinii i cebuli grillujemy na patelni grillowej. Liście jarmużu kroimy w paski i przelewamy wrzątkiem. Ewentualnie, przyprażamy słonecznik (dałam nieprażony). Pokrojone w ćwiartki ziemniaki, cukinię i resztę składników umieszczamy w naczyniu i polewamy sosem*.  *Składniki na sos dokładnie mieszamy. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa -krem z marchewki z pomarańczą i sola odkwaszajaca organizm 122

chilli 1 pomarańcza-sok około 2 cm -świeżego imbiru sól odkwaszająca do smaku 2 -3 łyżki masła, lub oliwy kokosowej ciepła ,zagotowana woda ,lub mleczko kokosowe ½ szklanki pestek dyni,słonecznika uprażonego na patelni opcjonalnie Wykonanie Marchewki,ziemniaki umyć , obrać i pokroić w plasterki . W rondlu roztopić masło dodać marchewki, ziemniaki,imbir, chilli pokrojone w plasterki . Wszystko dusić pod przykryciem , mieszając(...)przekraczała 90°C .Doprawić solą odkwaszającą ,lub zwykłą solą ,dodać  sok z pomarańczy .Ugotowaną zupę zmiksować  na krem:)) Jak zupa się gotuje, na suchej patelni prażymy pestki słonecznika ,dyni

w mojej kuchni
WŁOSKIE GRASSINI Z CZEKOLADĄ, DAKTYLAMI I PESTKAMI SLONECZNIKA 150

owocami. przygotowywane jest na słono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki temu paluchy chlebowe wyszły słodkie ale nie przesłodzone. Składniki: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonych drożdży 220 ml letniej wody(...)tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki ulubionych pestek (słonecznik, dynia, sezam) 3 pokrojone na drobno daktyle 4 łyżki cukru Mąkę cukier i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Dodajemy posiekaną na drobno czekoladę, pestki oraz daktyle. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Jak ciasto będzie elastyczne przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu

Kuchnia w oparach
Sałatka z bobu z czerwonym ryżem 148

także witaminy K i E i wapń, żelazo oraz cynk, potas, fosfor, mangan, magnez. Składniki na 3 porcje: - 500 g bobu - 100g  czerwonego ryżu - 1/2 szklanki ziaren słonecznika - 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty - 3 łyżki oleju lnianego Przygotowanie : Ryż dobrze płuczemy,  zalewamy 400 ml wody, gotujemy bez przykrycia  do czasu aż ryż wchłonie całą wodę. Bób zalewamy(...)minut od momentu zagotowania wody. Dzięki tej metodzie powinniśmy uniknąć wzdęć, wywołanych przez oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie jelitowe. Po przestudzeniu obieramy łupinki.  Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki (ostudzone)  mieszamy ze sobą. Mozna doprawić solą i pieprzem.  Źrodla http://bonavita.pl/ryz-bialy-czerwony-czarny-dziki-ktory-ryz-jest-najzdrowszy-przepisy-na-dania-z-ryzem

Szkrab Je Sam
Zielona sałatka z bobem, szpinakiem i szparagami 131

zróbcie. Składniki na 1 porcję : garść szpinaku 1/2 pęczka szparagów 200g bobu (przed obraniem lub 80g ugotowanego i obranego bobu) 25g kaszy jęczmiennej pęczak łyżeczka oleju sezamowego łyżeczka ziaren słonecznika sól łyżka sosu winegret Sos winegret (6 porcji): 1 łyżka oliwy 2 łyżki wody 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli(...)robić, ale według mnie to podkręca smak). Na talerz wyłożyć szpinak, ugotowane szparagi, a także podsmażony bób z kaszą pęczak. Na wierzchu posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. I voila! Zielona sałatka gotowa! 1 porcja to ok. 240 kcal , węglowodany: 27g, białko: 10g, tłuszcz: 10g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,7WW i 1,3WBT SMACZNEGO! Artykuł

Dietolog