podanych składników wychodzą 3 porcje Pół kalarepy Średni ziemniak Niewielki kawałek selera Opakowanie mrożonego groszku (400g) Pół małej czerwonej cebuli Mięta, sól, pieprz, zioła prowansalskie Pestki dyni i słonecznika Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju Kalarepę, ziemniaka i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę Warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą lub bulionem(...)Gotować jeszcze 5-10 minut aż warzywa będą miękkie Zupę zblendować na gładki krem i przyprawić miętą, ziołami, solą i pieprzem Można zabielić jogurtem Podawać z pestkami dyni i słonecznika
HealthyCreationspodane z bazyliowo-majonezowym sosem. Do przygotowania 8 porcji potrzebujemy: - 2 ugotowane, czerwone buraki - 1 puszkę soczewicy (400 g/240 g po odsączeniu) - 6 czubatych łyżek mąki - 3 łyżki prażonego słonecznika - po 1 łyżeczce mielonego czosnku oraz kolendry - szczyptę chili - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - olej do smażenia Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 2-3 łyżki gotowego bazyliowego pesto(...)łyżki majonezu 1. Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Do buraków dodajemy odsączoną soczewicę, mąkę, słonecznik oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy. 3. Masę przekładamy porcjami na rozgrzany tłuszcz, formując kotlety i smażymy z obu stron do zrumienienia. 4. Usmażone kotlety odsączamy na papierowym ręczniku, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Bez Cebuliliści rzodkiewki, wrzućcie je do sałatki lub zróbcie pesto! SKŁADNIKI (dla 4 osób) 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti pęczek liści rzodkiewki garść rukoli 10 szt. rzodkiewek 5 łyżek nasion słonecznika kilka łyżek oliwy (ok. 4) 1 łyżka soku z cytryny 50 g startego parmezanu bazylia do dekoracji PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Liście rzodkiewki miksujemy(...)rukolą, parmezanem i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Dolewamy oliwę, gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę kroimy w plasterki - obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na dużej patelni, dodajemy pesto oraz odcedzony makaron. Wszystko razem mieszamy i od razu podajemy. Smacznego :) 1 porcja makaronu - 590 kcal: - białko - 22 g - tłuszcze - 22 g - węglowodany
Moje Kuchenne Rewelacjerównie dobrze, burgery itd. Składniki na około 14 sztuk (nakulałam na cały tydzień) : 500 g suchej (nieugotowanej) czerwonej soczewicy 250 g dowolnego pieczywa 3 średnie cebule 100 g słonecznika (można pominąć) łyżka majeranku łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć i zastąpić np. płatkami drożdżowymi) łyżeczka suszonego koperku a jeszcze lepiej pęczek świeżego, pietruszka będzie też super łyżeczka soli 1 l wody(...)wody. Wymieszaj, po około 5 minutach dodaj kolejną partie wody i gotuj, po czym resztę wody. Soczewica musi być idealnie miękka, dopraw solą. Na suchej patelni podpraż słonecznik, dodaj do garnka z ugotowana soczewicą, oraz namoczony i rozdrobniony chleb i koperek/pietruszkę. Dokładnie wymieszaj. W powstałej masy formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoto
greenscarfzdrowa, a do tego idealna do grilla! Polecam Składniki: 1 brokuł 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 opakowanie sera typu feta słonecznik łuskany do posypania 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez(...)kroimy w kostkę lub kruszymy. Połowę sera wykładamy na sałatkę *** *** Następnie wykładamy drugą część warzyw *** *** Całość zalewamy resztą sosu. Na sałatkę wykładamy drugą część sera i całość posypujemy łuskanym słonecznikiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemmiesięcy zrobiłem w 5 dni... Najpierw tak mi się nie chciało, że 145 dni szukałem wymówek by nie ruszać tematu... 😀 Składniki: 3 pieczone buraki garść sałaty (jaką lubimy) garść słonecznika 1/3 kostki sera feta 2-3 łyżki oliwy sok z cytryny pieprz Przygotowanie: Upieczone buraki pokroić w plastry i ułożyć na dużym talerzu. Na wierzchu rozłożyć sałatę, na nią pokruszyć(...)pokroić w kostkę fetę, posypać słonecznikiem. Następnie polać całość oliwą, skropić sokiem z cytryny, a na końcu posypać pieprzem i gotowe. Jak upiec buraki znajdziesz w linku poniżej: Buraki pieczone Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowieporcje 250 g zielonych szparagów 50 g mieszanej sałaty 100 g feta, u mnie ser kozi 1 duże awokado 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka winnego octu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku Odetnij twarde końcówki szparagów. Zagotuj wodę w solą i wrzuć szparagi do wrzątku. Gotuj(...)Szparagi zachowają swój zielony kolor. Opłukaj i osusz sałatę. Ułóż na talerzy, a na niej szparagi, pokrojone na kawałki awokado. Pokrusz feta i posyp nim sałatkę. Pestki dyni i słonecznika upraż i posyp nimi sałatkę. Do małej buteleczki z korkiem wlej olej, sok z cytryny i winny ocet. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij buteleczkę i mocno wstrząśnij. Z dresingu zrobi
codojedzenianowe nie jest łatwo. To duże wyzwanie dla moich zdolności kulinarnych:) Składniki : prawie cała puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle ( puszka 310 g) 5 ząbków czosnku 1/2 szklanki ziaren słonecznika 14 plastrów suszonych pomidorów w oleju ok. 3 łyżki oleju 2-3 łyżki wody pieprz cayenne- dosłownie na czubku noża odrobina soli i pieprzu czarnego mielonego sok z cytryny(...)mnie z połowy małej cytryny Przygotowanie : Ziarna słonecznika namoczyć, najlepiej na noc. Przed użyciem odcedzić na sicie Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę, pomidory pokroić, soczewicę osączyć na sicie Powyższe składniki włożyć do miksera, dodać pieprz, olej w którym były pomidory, odrobinę soli - zmiksować Dodać pieprz, ewentualnie wodę ponownie zmiksować Pasta ma przypominać konsystencją miękkie masło
Proste PotrawyWegańska, bezglutenowa sałatka z makaronem Składniki: makaron z czerwonej soczewicy świeży szpinak rukola prażony słonecznik oliwa z oliwek ocej jabłkowy sól Makaron ugotowałam, słonecznik uprażyłam (na suchej patelni). Danie szybkie, smaczne i zdrowe
nietadietazupę, jest naprawdę sycąca, ze względu na dodatek sera, pestek słonecznika i orzechów włoskich. W połączeniu z grzankami, może stanowić nawet główne danie. Koniecznie posypcie ją świeżymi ziołami. Tymianek albo koperek będą pasować idealnie! Poziom zaawansowania: Średni Składniki na ok. 6 porcji: 900 g kalafiora 900 ml mleka ok. 300 g włoszczyzny ok. 100 g sera żółtego 100 ml śmietanki(...)użyłyśmy goudy, ale może być też cheddar albo edamski.) Kiedy ser się rozpuści, dolewamy śmietanki i doprawiamy zupę solą, pieprzem, wedle uznania. Zupę serwujemy z grzankami, przyprażonymi pestkami słonecznika, dyni, czy orzechami włoskimi. Całość posypujemy koperkiem lub tymiankiem. Voilà
Pyszny DuetBLACHĘ O WYM. 20/20 CM 80 g tłuszczu kokosowego lub masła 0,5 szklanki prawdziwego miodu 0,5 szklanki cukru trzcinowego* 2 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki siemienia lnianego 0,5 szklanki preparowanej jagły lub ryżu WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Cukier, miód oraz tłuszcz rozpuszczamy i chwilkę gotujemy. Do miski wsypujemy płatki, słonecznik
Pani na deserSkładniki: 4 kapusty pak choi 1 większa papryczka chilli 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru 2-3 łyżki oleju 1 łyżka miodu sól do smaku łuskane pestki słonecznika Kapusty opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół. Papryczkę chilli i czosnek posiekać razem z imbirem. Patelnię rozgrzać, dodać czosnek, imbir i chilli - zeszklić(...)była całkowicie miękka, wtedy dobrze jest ją podlać odrobiną wody podczas duszenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem. Kapustę posolić przed podaniem. Obsypać prażonym na suchej patelni słonecznikiem
Codzienna kuchnia niecodziennapysznie. Zresztą, z tą fetą wszystko smakuje idealnie. Składniki: 2 czerwone papryki 50 g rukoli pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (ja użyłam wędzonej) 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, wkładamy do piekarnika(...)skóry, powinna bardzo łatwo odchodzić. Rukolę myjemy, osuszamy, rwiemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w paski paprykę, poszatkowany szczypiorek, pokrojoną w kostkę fetę i słonecznik. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy
Kardamonovy