słonecznik - 8260 przepisów (strona:185/551)

ZUPA DYNIOWA Z KURCZAKIEM 105

dyni, 1 ziemniak, 1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 szkl. bulionu, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, olej wielkopolski, sól morska, szczypta pieprzu cayenne, chleb tostowy, 2 łyżki prażonego słonecznika 30 dag piersi z kurczaka. 1 łyżeczka curry, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka marynuję w przyprawie curry, papryce, soli oraz pieprzu, mieszam z 2 łyżkami oleju. Odstawiam(...)warzyw oraz paprykę słodką.podsmażam 5 minut, mieszając. Zalewam bulionem, gotuję ok. 20 minut do miękkości składników. Całość blenuduję, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję usmażonego kurczaka, mieszam. Podaję posypaną słonecznikiem oraz grzanką z chleba tostowego. #OlejKonwenanse     #OlejWielkopolski     www.olejkonwenanse.pl

słodki bratek
Zupa krem z topinambura 107

Dziś zapraszam Was na jesienną zupę krem przygotowaną na bazie powracającej na nasze stoły  wprost z naszych ogródków bardzo smacznej bulwy. Mowa tu o topinamburze, zwanym także słonecznikiem bulwiastym. Ma lekki orzechowy posmak i mnóstwo wartości odżywczych przydatnych naszemu organizmowi. W dzisiejszym wpisie poczytacie trochę ciekawostek o tej smakowitej bulwie,  a pod spodem znajdziecie wspomniany wcześniej przepis(...)pyszną zupę. Zapraszam! Parę słów o topinamburze Topinambur, to słonecznika bulwiasty. Jest to gatunek rośliny z rodziny astrowatych pochodzący z Ameryki Północnej. Dawniej uprawiany był głównie na paszę dla świń domowych i dla dzików. Myśliwi sadzili je na skraju lasu, po to aby dziki nie dobierały się do pól. Ludzie jedli gotowane bulwy, do momentu kiedy upowszechniły się kartofle

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kurczakiem i brie 159

kolację. Myślę, że  zpowodzeniem może stanowić lekkie danie obiadowe. SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka mix sałat kilka pomidorków koktajlowych lub dwa średnie ogórek zielony serek brie pestki słonecznika sól, pieprz,przyprawa gyros, zioła np.lubczyk 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: pierś przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros, lubczykiem, smażymy w torebce pergaminowej na maśle(mięso zachowa soczystość), sałatę myjemy, osuszamy(...)większe w dużą kostkę, serek brie kroimy w paski, dodajemy do sałatki, następnie dodajemy  upieczonego i pokrojonego kurczaka, składniki polać sosem winegret, przed podaniem wymieszać, posypać prażonym słonecznikiem

Kuchnia Beaty
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado 204

kości i skóry) świeżo zmielony pieprz swańska sól 1 pomarańcza 50 g mieszanki sałat 1/2 awokado 2 łyżki cytryny do skropienia awokado, aby nie ciemniało pestki dyni i słonecznika Sos winegret: 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki soku z pomarańczy świeżo zmielony pieprz Jak przygotować sałatkę z kurczakiem, pomarańczą i awokado(...)stron przez kilka minut. Na talerzu układamy miks sałat, obrane z białych błon cząstki pomarańczy, pokrojonego na kawałki kurczaka i pokrojone, skropione sokiem z cytryny awokado. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi całą sałatkę. Składniki sosu mieszamy w słoiku i polewamy nim sałatkę. Smacznego!   The post Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 168

obierania) 2 czerwone cebule pokrojone w ósemki oliwa z oliwek 100 g owczej fety pestki z połowy owocu granatu 2 łyżki syropu klonowego 2-3 łyżki prażonych pestek z słonecznika łyzka posiekanej natki pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kawałki dyni, cebuli i nieobrane ząbki czosnku. Wszystko skrapiamy oliwą i posypać przyprawami oraz(...)Mieszamy dłońmi i rozprowadzamy na blasze. Pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną i zrumienią się na końcach. Na talerzach rozkładamy upieczone warzywa. Posypujemy kawałkami fety, pestkami granatu i słonecznika. Wierzch skrapiamy syropem i posypujemy szczypta pieprzu i listkami natki pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet z makreli 128

skóry) 110 g dyni 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku pół pęczka koperku 2 jajka 1 szkl kaszy manny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu białego 3 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy z łusek, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek myjemy i odrywamy od gałązek. Mięso makreli przepuszczamy 2 razy(...)mielenia razem z cebulą, czosnkiem i koperkiem. Do zmielonej ryby dodajemy startą dynię, jajka, mannę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy masę na pasztet i przekładamy do dużej keksówki. Posypujemy ziarnami słonecznika. Pasztet rybny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz 30 min w temperaturze 180 stopni. Gotowy pasztet kroimy ostrym nożem np. nożem szefa kuchni Ambition

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z buraków i sera 207

Składniki 4 średnie buraki 3 duże ząbki czosnku 400 g żółtego sera typu gouda 4 jajka + 1 jajko do dekoracji 1 łyżka pestek z dyni 5 łyżek pestek słonecznika sól pieprz Buraki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser pokroić na plastry(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki, ser, jajka czosnek wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć obręcz (moja miała 18cm) i nałożyć sałatkę. Posypać mieszanką pestek słonecznika i dyni. Ułożyć na wierzchu jajko przekrojone na ćwiartki. Zdjąć delikatnie obręcz i ozdobić boki gwiazdkami z sera. Sałatkę schłodzić. sałatka z buraków i sera

O kuchni z uczuciem
Baton bakaliowy bez pieczenia czyli poWeekendowe Łakocie odc.161 157

wydanie w twardej oprawie miałabym inne odczucie. To w miękkiej jest sporo mniejsze i czegoś mi w nim brak. Niemniej przepis na batony jest rewelacyjny!  sezam zastąpiłam słonecznikiem co tylko wzbogaciło ich smak. Baton bakaliowy bez pieczenia  na 6 batoników 100 g miękkich daktyli bez pestek po 40 g rodzynek i pasty tahini po 30 g wiórków kokosowych(...)nasion słonecznika 20 g oleju kokosowego Wszystkie składniki wkładamy do blendera. Miksujemy na gęstą papkę. Masę wkładamy do foremki lub foremek. Chłodzimy w lodówce aż batoniki całkiem zastygną (min. na godzinę). Przed podaniem kroimy ostrym nożem lub po prostu wyjmujemy z małych foremek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb Dyniowy z Dodatkiem Słonecznika 99

jesień to tylko DYNIA <3 SKŁADNIKI: 200g puree z dyni najlepiej HOKKAIDO 400g mąki (u mnie typ405) 18g drożdży świeżych 2/3 szkl mleka 4-5 łyżek słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru WYKONANIE: 1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, sól, około 5-6łyżek mąki, dokładnie wymieszać. Przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. 2.Do miski wsypać mąkę(...)słonecznik, puree z dyni i wymieszać z rozczynem. 3.Ciasto należy dokładnie wyrobić. 4.Blaszkę o wymiarach 30cm x 12cm wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do foremki, pozostawić do wyrośnięcia (u mnie jakoś koło 1-1,5godz). 5.Piekarnik rozgrzewamy i pieczemy chleb około godziny w temp.190*. Jeśli chcemy mieć miej przypieczoną górną skórkę polecam przykryć papierem. 6. Upieczony gorący chlebek polecam posmarować

Dziś Ja gotuje
Orzechowe muffiny 137

delikatnego oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego lub płynnego kokosowego) 3-4 łyżki cukru 100 ml dowolnego mleka łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzeszków, w sumie dowolnych, może być nawet słonecznik (nerkowce słonecznik należałoby lekko podprażyć na suchej patelni) * u mnie były to ziemne, pół na pół solone prażone i bez soli   Przygotowanie: Banana, mleko, olej i cuker zblenduj

greenscarf
Kulki mocy 174

całe pudełeczko bakaliowych kulek gotowych do zjedzenia.   I na koniec - orzechy warto podpiec na blaszce lub uprażyć na patelni. Takie mają zupełnie inny smak! Podobnie jak prażony słonecznik, pestki dyni czy sezam. Składniki można dodawać wg gustu i zapasu w kuchennych szafkach. Najważniejsze żeby było trochę suchych, jak orzechy właśnie, i trochę lepiących (daktyle, figi, morele, rodzynki, żurawina(...)łyżki syropu klonowego  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszce do pieczenia układamy papier śniadaniowy i wysypujemy orzechy (mogą być też migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika czy sezam) oraz płatki owsiane i jaglane. Pieczemy ok. 12 minut.  Rodzynki, morele i śliwki zalewamy niewielką ilością gorącej wody (niecałe pół szklanki) i zostawiamy na kilka minut.  Kiedy orzechy

bistro mama
Jogurt kokosowy z pastą z jagód 146

Szybkie śniadanie krótki wpis. Mega dawka zdrowia z pastą z jagód. Więcej o paście ( TU! ) jogurt kokosowy mango pestki słonecznika bio banan nasiona słonecznika szczypta nasion chia i gotowe

AZgotuj!
Chleb pszenno żytni 123

Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, sól, zrobić dołek w mące. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę, olej, mieszankę nasion dyni i słonecznika, nasiona lnu. Dokładnie zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć ciasto chlebowe do lekko naoliwionej miski, przykryć. odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto(...)być chrupiąca. Wykonanie w automacie do pieczenia chleba – zaczyn wyrobić jak wyżej. następnie do formy do wyrabiania chleba dodać mąki, sól, zaczyn, ciepłą wodę,olej, nasiona dymi i słonecznika, len. Maszynę nastawić na chleb razowy i czekać aż się upiecze. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Zupa dyniowa ze świeżym imbirem 179

łyżka startego korzenia imbiru oliwa z oliwek  100 ml mleczka kokosowego (opcjonalnie ale warto dodać)  sól i czarny pieprz do smaku garść prażonych pestek dyni lub słonecznika  Przygotowanie: Dynię kroimy na niewielkie kawałki, układamy na blaszce (skórą do dołu) dodajemy obraną cebulę pokroją na ćwiartki i obrane ząbki czosnku, skrapiamy warzywa oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)minut. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy bulion, przyprawy, mleczko kokosowe (jeżeli dodajemy) i całość miksujemy blenderem. Gotujemy 2-3 minuty. Podajemy posypaną pestkami prażonej dyni lub słonecznika. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Dorsz na parze z kostkami z batata i surówką z pomidorów 105

Składniki: -filet z dorsza -pomidor -koperek -olej konopny -bataty -marchew -korzeń pietruszki -zielona pietruszka -oliwa z oliwek extra virgine -łuskany słonecznik Przygotowanie: Filet z dorsza gotujemy na parze. Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy poszatkowany koperek, olej konopny i słonecznik. Bataty, marchew  oraz korzeń pietruszki gotujemy na patrze, lekko przestudzamy

Szkrab Je Sam