fetą oraz kukurydzą i pomidorem , po prostu pycha ^^ i pięknie wygląda :) Składniki: -brokuł -ser feta -2 pomidory -puszka kukurydzy -podwójna pierś z kurczaka -papryka czerwona -ok 2,5 garści słonecznika -sól, pieprz -przyprawa gyros sos: -majonez -jogurt naturalny (gęsty) -2-3 ząbki czosnku -sól, pieprz Majonez łączymy z jogurtem w proporcji 1:1, dodajemy obrany i przeciśnięty czosnek, doprawiamy(...)cząstki. Na spodzie naczynia układamy 1/2 brokuła(brokuła i pomidora lekko przyprawiamy solą i pieprzem), potem ser fetę, pomidory, połowę sosu, drugą część brokuła, kukurydzę, kurczaka, paprykę, sos oraz słonecznik
Gotuj z Agnesświeżych liści rukoli, - 2 liście sałaty lodowej, - kilka mniejszych pieczarek, - 6 jaj przepiórczych, - 6-8 suszonych pomidorów, - 1 duży pomidor, - 1/2 czerwonej cebuli, - 2 łyżki kukurydzy, - 2 łyżki ziaren słonecznika, - 1 łyżka siemienia lnianego. Sos: - 2 łyżki octu jabłkowego, - sok z 1/2 cytryny, - 1 łyżeczka musztardy, - szczypta soli, - szczypta pieprzu ziołowego, - 1 łyżeczka oregano/bazylii, - 3 łyżki wody mineralnej, - 2 łyżki(...)łódeczki (tak jak na zdjęciu), - do sałat dodajemy pokrojone suszone pomidory, pieczarki, jajka, posiekaną czerwoną cebulę i kukurydzę, - na wierzch sałatkę polewamy sosem, a następnie posypujemy siemieniem lnianym oraz słonecznikiem. SMACZNEGO! Sałatka jest idealna na kolację, ponieważ dostarcza odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczy, witamin oraz białka i błonnika
MintTasteKolejny przepis z serii przepisów bezglutenowych, tym razem na bezglutenowy chleb z ziarnami. Składniki: - 2 szklanki mąki bezglutenowej, - 1 szklanka mąki kukurydzianej, - 2 łyżki siemienia lnianego, - 2 łyżki ziaren słonecznika, - 4 łyżki oleju rzepakowego, - 2 szklanki wody, - 1/3 kostki świeżych drożdży, - 2 łyżeczki nasion chia, - 1 łyżeczka soli, - 2 łyżeczki cukru/ksylitolu. Przygotowanie: - mąki wsypujemy do miski, dodajemy siemię lniane, słonecznik
MintTastePrzepis na CHLEB GRYCZANY Z CUKINIĄ Składniki: - 400g kaszy gryczanej białej; - 1 średnia cukinia; - 6 łyżeczek siemienia lnianego; - 3 łyżeczki słonecznika; - 3 łyżeczki soli morskiej; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Sposób przygotowania: - kaszę opłukać i zalać wodą - odstawić na całą noc; - rano kaszę opłukać ponownie i zostawić w świeżej wodzie na min.12h; - po co najmniej 12h kaszę blendować na pół gładko(...)dodać sodę oczyszczoną, sól, siemię lniane oraz słonecznik; - cukinię zetrzeć na tarce i dodać do masy - wszystko dokładnie wymieszać; - masę przelać do podłużnej foremki wysmarowanej uprzednio masłem; - piec w temperaturze 180 stopni przez półtora godziny - można dłużej gdy chleb się jeszcze wystarczająco nie zarumieni, lub gdy wolimy aby miał ciemną skórkę. Chleb wychodzi bardzo wilgotny, ale zarazem bardzo smaczny! SMACZNEGO
MintTastedelikatnie zmodyfikowaliśmy. Warzywny pasztet – składniki (na dużą keksówkę) puszka gotowanej ciecierzycy 4 marchewki 4 pietruszki woreczek kaszy jaglanej 1 szklanka dyni 1 średniej wielkości cukinia 1 szklanka pestek słonecznika 1 średniej wielkości cebula 5 łyżek sosu sojowego łyżeczka suszonego oregano łyżeczka majeranku pieprz odrobina oliwy do smażenia Warzywny pasztet – przepis Marchewkę, pietruszkę, dynię, cukinię ścieramy na tarce(...)szklimy drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem smażymy przez kilkanaście minut do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę , pestki słonecznika, przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w temperaturze 170 st. C przez około
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki startego parmezanu - 1 ząbek czosnku - 2 łyki oliwy z oliwek - sok z 1/3 cytryny - szczyptę granulowanego czosnku do smaku - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - porcję makaronu - garść słonecznika - odrobinę sera typu feta - prażoną ciecierzycę (przepis znajdziecie tutaj ) 1. Buraka blendujemy na gładką masę. 2. Następnie dodajemy do niego parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny(...)oraz przyprawy. Całość mieszamy i otrzymujemy gotowe pesto. 3. Tak przygotowane pesto dodajemy do odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy. Dla urozmaicenia na moim talerzu znalazł się również ser feta, słonecznik oraz prażona ciecierzyca. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również pesto z suszonych pomidorów oraz pesto z cukinii i anchois
Bez Cebulijaką zrobiłam sobie na kolację. Sałatka jest lekka i pełna witamin. Zapraszam Składniki: 50 g mixu sałat po małym kawałku papryki czerwonej i ogórka pół małego pomidora garść pestek słonecznika 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Jeśli trzeba to rwiemy sałatę na mniejsze części i przekładamy do miseczki. Ogórek obieramy i kroimy(...)plasterki, dodajemy do sałaty. Kroimy paprykę w paseczki a pomidorka w kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy olejem, solą i pieprzem i mieszamy. Posypujemy ziarnami słonecznika. Przepis na 1 porcję
słodkie i nie tylko historie kulinarneciastko to: 97 kcal w tym: B: 1,8 g; W: 8 g; T: 6 g. Składniki na 12 sztuk: - 90 g daktyli - 30 g sezamu - 30 g słonecznika - banan - 1 łyżka zmielonych wiórek kokosowych - 1,5 łyżki całych wiórek kokosowych - 20 g orzeszków nerkowca Wykonanie Daktyle namaczamy przez około 15-20 minut w gorącej wodzie. Banana rozdrabniamy widelcem(...)Dodajemy do niego sezam, słonecznik, wiórki kokosowe oraz orzechy nerkowca. Na koniec wsypujemy odsączone daktyle. Całość dokładnie blendujemy. Z tak powstałej masy łyżką układamy na blasze ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15-20 minut. Ciastka to idealna przekąska na śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo słodkie mimo, że nie zawierają cukru. Smacznego
Health-Fit-Lifeostrrro 😊😈 Składniki na 2 porcje: -130 g makaronu świderki (u mnie gryczany) -250 g mięsa -1 papryka czerwona -5 szt. pieczarek -40 g sera żółtego startego -łyżka słonecznika łuskanego -1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy -pół łyżeczki ostrej papryki/pieprzu cayenne Przygotowanie: 1.Makaron gotujemy. 2.Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy wedle uznania oraz ostrą papryką lub pieprzem cayenne, podsmażamy(...)pieczarki kroimy drobno w kostkę. Pieczarki możemy delikatnie poddusić, lecz nie jest to konieczne. 4.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i nakładamy makaron. Na to kurczak, paprykę, pieczarki i posypujemy nasionami słonecznika oraz serem. Zapiekamy 20 min 180 stopni. Wartości odżywcze: 865 kcal B 67 g W 90 g T 26 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzubrokuł (lub paczka mrożonego) 150 g szynki konserwowej 200 g sera typu feta 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika wykonanie: Brokuł dzielę na różyczki i wrzucam na lekko osolony wrzątek, gotuję max. 5 minut, wykładam na durszlak i pozostawiam do ostygnięcia. Majonez mieszam z jogurtem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku(...)Ziarna słonecznika i sezam prażę na suchej patelni do lekkiego zrumienienia uważając, by się nie przypaliły. Szynkę i ser kroję w kostkę. Na półmisku układam kawałki brokuła, szynki i sera, polewam sosem czosnkowym i posypuję prażonymi ziarnami (a czasami wszystko delikatnie mieszam w salaterce
babka w formiePyszna pasta z pestek słonecznika, które po namoczeniu smakują jak świeżo wyjęte z kwiatu słonecznika! Idealna do kanapek, jako dip do warzyw, czy też krakersów. Wspaniała również do jedzenia.. na łyżki
AniaGotuje.plPyszna i prosta sałatka :) SKŁADNIKI: 1/3 brokuła 1 pomidor 4-5 jajek 0,5 czerwonej cebuli garść łuskanego słonecznika świeży koperek sól, pieprz po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego WYKONANIE : Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2-3 minuty. Jajka również gotujemy ok. 10 minut. Przelewamy zimną wodą. Jajka, pomidora i cebulę kroimy(...)kostkę, przekładamy do miseczki, dajemy brokuła, słonecznik. Koperek myjemy i drobno siekamy, wsypujemy do warzyw. Majonez mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z sałatką. Smacznego
Pani na deserwyszedł ciemny, pachnący z chrupiącą cienką skórką. Pięknie wyrósł oraz nie wyszedł kwaśny (to zależy od naszego zakwasu). W każdym razie bardzo mi smakował, następnym razem dodam do niego słonecznik i inne ziarenka. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 4 duże łyżki zakwasu 1 kg mąki 3 ziarna Lubella 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 700-800 ml wody PRZYGOTOWANIE ZAKWASU(...)jakiś czas powtarzamy czynność. To powinno zachęcić nasze chlebki do rośnięcia :) Jeśli lubimy domowe pieczywo, a nie mamy czasu na ich zrobienie polecam prosty chlebek ze słonecznikiem i otrębami, który mieszamy łyżką i od razu pieczemy. Jest znakomity
Pani na deserzakwasu 1,10 kg mąki pszennej typ 500 lub 650 2 płaskie łyżki soli 2 dag świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych 8 dag otrębów żytnich 4 dag słonecznika 800-900 g letniej wody 0,5 łyżeczki cukru Dzień przed planowanym wypiekiem chleba wyciągamy swój zakwas z lodówki, dosypujemy mąkę typ 2000 oraz wodę w stosunku 1: 1 odstawiamy(...)zamoczoną w wodzie łyżką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia poza brzegi foremki. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni C ustawienie góra-dół. Chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem lekko go dociskamy. Pieczemy ok. 10-15 minut, a następnie skręcamy temperaturę na 200 stopni C i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Pod koniec wyciągamy chleby z formy i jeszcze
Pani na deserburaków. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią gorące posiłki w jesienne wieczory, oraz dla tych co liczą kalorie. Udekorowanie zupy świeżą bazylią, oraz prażonymi pestkami dyni i słonecznika sprawia, że zupa będzie wygląda bardzo apetycznie i świeżo. Możemy też na powierzchni zupy zrobić kleks ze śmietany lub jogurtu. Przepis na Dietetyczny krem z buraków pieczonych Składniki : 2-3 duże(...)tymianek, ziele angielskie, liść laurowy) 3 szklanki wody, lub ok. 750 ml gotowego bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz szczypta chili świeża bazylia prażone pestki dyni i słonecznika Jak przygotować dietetyczny krem z buraków? Buraki myjemy, osuszamy, pieczemy w piekarniku według tego przepisu . Piekę zawsze ok. 5 dużych buraków, przygotowuję z nich potem różne dania: Sałatkę z buraków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię