słonecznik - 8260 przepisów (strona:187/551)

Pieczone gruszki z cynamonowym mascarpone 122

lodami. Ja zrobiłam do nich prostu dodatek w postaci serka mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem. Aby w deserze coś chrupało, posypałam go dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi, pestkami słonecznika i czarnym sezamem (przyznaję, bardziej dla efektu wizualnego ;)). Pieczone gruszki z cynamonowym mascarpone Składniki / na 4 porcje: 4 gruszki (takie twardsze, bo bardzo dojrzałe od razu rozpadną się w czasie pieczenia(...)cynamonu, 1-2 łyżki brązowego cukru lub miód do smaku (u mnie 4 łyżki miodu) 4 łyżki posiekanych orzechów lub pestek do posypania ( u mnie posiekane orzechy włoskie, pestki słonecznika i czarny sezam) Przygotowanie pieczonych gruszek z mascarpone: Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Z gruszek odetnij piętkę i ogonek. Przekrój na pół i wydrąż środek łyżeczką. Ja swoim gruszkom

Chilli Czosnek i Oliwa
ZDROWA PASTA KANAPKOWA 145

mojego męża. To on jest jej pomysłodawcą. Jesteś mistrzem!!! Od pierwszej łyżeczki tej pasty kocham Cię jeszcze mocniej. ❤ Składniki na 350 ml słoik pasty: 3/4 pestek dyni, 3/4 ziaren słonecznika łuskanego, 6 kawałków suszonych pomidorów,  1 plaster surowej cukinii (średnica około 10 cm, grubość 2 cm), 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek, 1 łyżka(...)soku z cytryny lub octu jabłkowego,  sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Pestki dyni i słonecznik moczymy przez 5-6 h (można pominąć tę czynność). Następnie suszymy przez całą noc na tacce lub w dehydratorze przez 3h. Blendujemy z resztą składników na pastę o pożądanej konsystencji. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka ze słonecznikiem. 157

ugotowaniem) 250 g. szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 5 jajek na twardo 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 4 ogórki korniszony (jak malutkie to więcej) 1 cebula 1 szklanka słoneczniku łuskanego 3 łyżki majpnezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Warzywa, szynkę i jajka pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać kukurydzę i ugotowany makaron. Słonecznik podprażyć na suchej

Agusiowe smakołyki
Koktajl z pomarańczą i natką pietruszki 162

świetnie się sprawdzi w roli pysznego drugiego śniadania. Składniki na 2 porcje : 400g jogurtu naturalnego (zwykłego, u mnie 3%) spora pomarańcza (ok. 200g miąższu) 100g natki pietruszki 40g ziaren słonecznika Jogurt przelewamy do kielicha blendera, dodajemy podzieloną na cząstki i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Natkę pietruszki drobno siekamy i także dodajemy do pojemnika blendera. Mieszankę dokładnie miksujemy. Przelewamy do dwóch(...)szklanej i posypujemy po wierzchu ziarenkami słonecznika. 1 porcja to ok. 300kcal , węglowodany: 22g, białko: 14g, tłuszcz: 18g Informacja dla diabetyków: w szklance takiego koktajlu znajduje się 2,2WW i 2,1WBT SMACZNEGO! Artykuł Koktajl z pomarańczą i natką pietruszki pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 86

side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds(...)pokrój na kawałki trochę mniejsze od gruszki. Ser na kawałki mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki

Martyna Cooks
BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS 96

oliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy INGREDIENTS: Hummus: 100 g dry chickpeas 10 g olive oil 100 g pesto 2 tablespoons of tahini lemon juice, garlic(...)wąskim, wysokim naczyniu. Teraz czas na pesto – jeśli chcesz możesz użyć kupnego, jeśli, tak jak ja, wolisz robić wszystko we własnym zakresie teraz jest na to czas. Ziarna słonecznika upraż na rozgrzanej patelni. Dorodny krzak bazylii oskub ze wszystkich liści (jeśli krzaczek jest mizernawy radzę użyć dwóch, bo po zmieleniu liści niewiele tego jest). Wszystkie składniki wrzuć do blendera

Martyna Cooks
Zupa z pieczonej dyni 136

bardziej wyraziste, przez co smaczniejsze. Ważne, by dynię połączyć z delikatnymi warzywami a będzie lekko słodkawa, o zdecydowanym, ale delikatnym smaku. Do tego odrobina prażonych orzechów laskowych, czy ziaren słonecznika i jogurtu - i mamy fajny obiad, który w końcu mogę Wam polecić :-) Zupa z pieczonej dyni Składniki na 4 porcje: dynia o wadze około 1-1,2 kg (najlepiej piżmowa(...)dobrego, esencjonalnego rosołu (to jest ważne, warto zostawić sobie z dnia poprzedniego, czy mrozić) sól i pieprz ziołowy 2 łyżki masła 1 biała cebula jogurt i prażone orzechy lub słonecznik do przybrania. Wykonanie: Dynię rozciąć na pół, wyjąć miąższ. Podobnie postąpić z papryką. Marchew obrać. Warzywa stawić do piekarnika i podpiekać przez 45 minut w 180 stopniach. Jeżeli papryka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka ze szpinakiem, ogórkiem i fetą 258

drzwiami. Wyrazisty smak i świeżość produktów nie zdradzi, że została ona wykonana tak szybko. Składniki: * 1 ogórek szklarniowy * 200g fety * 200g świeżego szpinaku * 2 łyżki sezamu * 1 łyżka ziaren słonecznika * 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy * 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziarna sezamu i słonecznika uprażyć na patelni, ostudzić. Ogórka kroimy na pół wzdłuż a następnie na plasterki

Mohiella
Pomidorowa zupa krem z czerwoną soczewicą 156

ilość porcji 40 minut, około 5 porcji. Produkty 1 litr wody, 100 ml koncentratu pomidorowego, 8 łyżek czerwonej soczewicy, 4 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, słonecznik, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie Marchewki, cebulę oraz czosnek umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej litr wody i wrzuć pokrojone warzywa. Gotuj pod przykryciem przez około 5 minut(...)oraz pieprzem i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Zupę zmiksuj blenderem na krem. Dodaj łyżkę masła oraz zioła prowansalskie. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Podaj z ziarnami słonecznika. Spróbuj także: Dietetyczna zupa krem z pora z dodatkiem pieczarek por pieczarki ziemniaki Toskańska zupa pomidorowa pomidory bazylia Zupa krem z batatów bataty marchew mleczko kokosowe

Fit&Fast Kitchen
Pyszna sałatka makaronowa z brokułem 374

sałatkę. Dla maluchów możecie ją przygotować bez soli i majonezu (albo z mniejszą jego ilością). 1 brokuł ok 250 g drobnego makaronu (np. małe kolanka) ok 100 g nasion słonecznika 2 łyżki majonezu sól Do gotującej się wody wkładamy brokuła i solimy. Powinien gotować się około 5 minut (różyczki będą już lekko miękkie, a łodygi nadal twarde). Przekładamy brokuła(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by się nie skleił. Przestudzony makaron i brokuła wrzucamy do miski. Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej nasiona słonecznika. Jeśli zaczną intensywnie strzelać trzeba zmniejszyć gaz. Gdy nasionka się zarumienią przesypujemy je do miski z brokułem i makaronem. Dodajemy 2 łyżki majonezu i odrobinę solimy. Całość mieszamy dokładnie. Gotowe

Dieta bez mleka
SAŁATKA Z AWOKADO I OGÓRKA (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 361

pieprz czarny świeżo mielony 10 g oliwy z oliwek 10 g oleju MCT lub większa ilość oliwy 5 g soku z cytryny 5 g octu jabłkowego opcjonalnie orzechy, migdały , słonecznik itp. Ogórka obrać i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek wycisnąć przez praskę. Natkę pietruszki lub koperek posiekać drobno. Do powyższych przygotowanych składników dodać sól, wszystko(...)usunąć pestkę, obrać, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Awokado dodać do pozostałych składników. Doprawić oliwą i/lub olejem MCT oraz octem jabłkowym. Polecam posypać orzechami, ziarnami słonecznika, pestek dyni itp. Można do niej dodać także jajka, chipsy bekonowe lub kurczaka. Podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs, ryb itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków

Ola la LCHF
Potreningowe muffiny jaglane 120

łyżki miodu ½ szkl mleka ½ szkl płatków jaglanych ½ szkl płatków owsianych ½ szkl kaszy jaglanej 2 szkl wody szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu garść orzechów nerkowca, siemienia lnianego i nasion słonecznika Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukać, wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykrywką ok 15 minut, pilnować, aby się nie przypaliła. Po tym czasie(...)woda powinna odparować, zostawić 10 minut pod przykrywką. Następnie odstawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce, banany rozdusić widelcem. Orzechy, siemię lniane i nasiona słonecznika wymieszać z cynamonem. Do miski wrzucić przestudzoną kaszę jaglaną, dodać mleko, marchewkę, jabłka, banany, miód oraz płatki. Wymieszać, najlepiej ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jaglane ciasto

Trufelkowo
Orkiszowe ciasto marchewkowe 112

cukru brązowego 2/3 szkl oleju 2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej otarta skórka z jednej cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody garść płatków migdałowych garść ziaren słonecznika Wykonanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć  na tarce. Wymieszać ze skórką cytrynową. Do miski wrzucić jajka, zmiksować z dodatkiem cukru, stopniowo dodawać mąkę, cynamon, gałkę, proszek i sodę, nadal(...)ubijając. Całość wymieszać delikatnie z marchewką. Przelać do wysmarowanej masłem foremki. Wygładzić nożem, posypać ziarnami słonecznika i płatkami migdałowymi. Piec ok 60 minut, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Trufelkowo
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 122

250g mąki żytniej typ 720  300g mąki pszennej  400-450 ml letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100g ziaren słonecznika + 50g do posypania chleba 1. Wszystkie składniki łączymy (zaczynamy od wlania 400 ml, resztę wlewamy kiedy ciasto będzie zbyt twarde) i wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy(...)wyrośnięcia na około 1h.  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Smarujemy ciepłą wodą, posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut

Szefowa kuchni
Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce 180

mąki orkiszowej  razowej 1/2 szkl. mąki żytniej typ 720 1 szkl. mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 15 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy słonecznik do posypania białko jajka do posmarowania Mąkę mieszamy z solą. Drożdże wkruszamy do miski, wlewamy wodę i dodajemy do mąki, następnie stopniowo wlewając oliwę zagniatamy ciasto. Powinno się trochę kleić(...)oliwą, układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C. Wyrośnięte  bułeczki posypujemy pestkami słonecznik a i smarujemy białkiem jajka, wstawiamy do nagrzanego pieca z miseczka z woda na dnie. Pieczemy ok. 12-15 minut. Studzimy je na kratce. Przed podaniem bułki wkładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry