słonecznik - 8260 przepisów (strona:189/551)

Mielone z buraka 206

skuszę.  Składniki:  2 średnie buraki  3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej  1 duża lub dwie średnie cebule  2 duże ząbki czosnku  2 łyżki prażonego słonecznika  2 łyżki płatków owsianych  2 łyżki posiekanego koperku  sól i pieprz do smaku  Buraki obierz i surowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną ugotuj(...)opakowaniu. Oba składniki przełóż do dużej miski. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaj do buraków i kaszy. Dorzuć jeszcze wszystkie pozostałe składniki: słonecznik, płatki owsiane, koperek i całą masę bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw wedle uznania solą i pieprzem.  Piekarnik rozgrzej do 200ºC i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Roślinna - blog wegański
Ciastka bez glutenu z figami i rozmarynem 117

Jeśli ciągnie was, aby coś pochrupać, a macie ochotę na coś innego niż słodkie przekąski, to te ciastka spełnią swoje zadanie. Składniki: 4 figi szklanka orzechów włoskich szklanka nasion słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego szczypta soli odrobina świeżego rozmarynu łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W blenderze miksujemy orzechy i słonecznik – nie za długo

PaleoLife
Sałatka z fetą i ostrym sosem 147

Składniki: 150 g mix sałat 200 g sera feta 2 nieduże czerwone cebule 200 g pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia lub nektarynka kawałek ogórka kilka oliwek 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki pestek dyni Sos: 4 łyżeczki musztardy 5 łyżeczek miodu 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki sosu chilli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka ulubionych ziół Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)swoje upodobania. Sałatę przełożyć do dużej miski dodać pokrojone w niewielkie kawałeczki warzywa, ser oraz brzoskwinię. Dodać przyprawy oraz pestki dyni i słonecznik. Całość polać sosem i dokładnie wymieszać. Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie składniki na sos 2. Pokroić warzywa i ser 3. Wymieszać sałatkę Pobierz wersję do druku

KuchniaWeDwoje.pl
Śliwki i brzoskwinie pod owsianą kruszonką 200

porcje: 4 miękkie (dojrzałe) brzoskwinie 4 śliwki węgierki 1 szklanka płatków owsianych górskich (100 g) 3 łyżki miodu, np. rzepakowego 2 łyżki musu kokosowego 3 łyżki ziaren słonecznika Płatki owsiane zalać niewielką ilością wrzącej wody. Wymieszać. Do lekko miękkich płatków dodać miód, mus kokosowy i ziarna słonecznika. Całość dokładnie wymieszać. Miód i mus muszą "wtopić się" w płatki owsiane

Ugotować
Wytrawny chlebek z cukinii 142

jajka - 2 szt olej/oliwa - 50 ml mąka pszenna - u mnie mąka pszenna chlebowa typ 750 - 350 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - pół łyżeczki pieprz - szczypta pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itp - wg uznania Etap I - Cukinia Obierz cukinie ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wyłóż na durszlak, posól i odczekaj jak puści sok. Etap II - Suche(...)składniki Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pestki dyni, słonecznika Etap III - Łączymy składniki Do soku z cukinii dodaj jajko oraz olej, dokładnie wymieszaj. następnie dodaj startą cukinie oraz suche składniki. Na koniec  połącz wszystkie składniki. Etap IV - Pieczenie Przygotuj keksówkę i wyłóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni piecz 50 minut. Gotowy

Wylizany Rondel
Czekoladowa jaglanka 197

szklanka suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka wody 1 łyżeczka kakao 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodzika (można więcej według uznania) garść łuskanych ziaren słonecznika 1/2 banana (do dodatkowego dosłodzenia ) inne ulubione owoce do przybrania Wykonanie: Suchą kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, a następnie kilkakrotnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i mlekiem(...)wolnym ogniu aż kasza będzie miękka, co jakiś czas mieszając. Dodajemy słodzidło, mieszamy i przekładamy na miseczkę. Dodajemy ulubione dodatki: banana pokrojonego na plasterki, umyte brzoskwinie dowolnie pokrojone , ziarna słonecznika, orzechy – co kto lubi. Zasiadamy do stołu i delektujemy się pysznym czekoladowo-owocowym smakiem Smacznego! Artykuł Czekoladowa jaglanka pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Klopsiki wegańskie jaglano-pieczarkowe 148

łyżki płatków drożdżowych ( niekoniecznie )  ulubione zioła: ja dodałam bazylię suszona, oregano i pieprz ziołowy  4 łyżki oliwy  1 łyżka sosu sojowego  3-4 łyżki ziaren słonecznika  Przygotowanie : Gotujemy kaszę, odstawiamy na bok  Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i rozgniecione ziele, dodajemy do kaszy i mieszamy Na tej samej patelni smażymy pieczarki, dodajemy sól(...)smażymy do odparowania wody z grzybów, ale powinny pozostać wilgotne.  Dokładamy je do kaszy  Dodajemy resztę ziół i troszkę oliwy, ziarna słonecznika i sos sojowy -wyrabiamy i formujemy małe kotleciki.  Pieczemy w 200*C w termoobiegu po 11 min. z obu stron

Proste Potrawy
Sałatka ananas 186

więc zaglądajcie, róbcie i komentujcie. Składniki 1szklanka ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 średni ananas lub 1 puszka ananasa 1/2 szklanki słonecznika 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 340 g pieczarek konserwowych 4 łyżki majonezu 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Ryż ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić(...)kurczaka. Ma patelni rozgrzać masło i usmażyć kurczaka na rumiano. Kukurydzę i groszek odsączyć na sicie. Ananasa pokroić w kostkę, a jeżeli macie z puszki to odsączyć na sicie. Słonecznik uprażyć na suchej patelni tak, aby lekko się zrumienił, ale nie przypalił. Wszystkie składniki razem wymieszać. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na półmisku. Posmarować delikatnie całość majonezem

O kuchni z uczuciem
Bezglutenowy chleb bez mąki i drożdży ze słonecznikiem 107

Smak chleba jest dość specyficzny, więc nie każdemu może przypaść do gustu, ale polecam spróbować! Składniki: 400 g kaszy gryczanej białej (niepalonej), dwie łyżeczki soli, szczypta cukru, garść nasion słonecznika Przygotowanie : Kaszę płuczemy na sitku. Zalewamy wodą, tak aby przykrywała kaszę na ok 1 cm. Odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Po tym czasie odsączamy wodę i blendujemy kaszę. Dodajemy(...)sól, cukier, słonecznik. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko wysmarowanej formy keksowej tłuszczem masę. Odkładamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Pieczemy godzinę w temp. 200 stopni

Lena Gotuje
Kotlety z buraka i kaszy jaglanej 315

skomplikowanego, a efektem są znikające kotlety z półmiska i uśmiechnięte buzie :) Zapraszam. Składniki: 2 upieczone buraki 70 g kaszy jaglanej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 garść uprażonego słonecznika 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 garść posiekanej świeżej pietruszki 1 jajko (wysokiej jakości) 2 łyżki mąki (u mnie mąka pszenna z otrębami) sól morska oraz świeżo starty(...)gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, przełożyć do miski, dodać obrane i posiekane na dużych oczkach upieczone buraki, uprażony słonecznik, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy, zioła, jedno jajko oraz mąkę. Wszystko ze sobą połączyć mieszając. Formować w dłoni kotlety, a następnie panierować w bu ł ce tartej.  Smażyć na patelni w ulubionym

Wino Francja Kuchnia
Grillowany kurczak curry i sałatki 153

liści sałaty lollo rosso zielonej i czerwonej, 1 pęczek rzodkiewki, 250 g pomidorków koktajlowych: pomarańczowych, zielonych, czerwonych, po ½ świeżej papryki: zielonej, czerwonej, żółtej, 2 szt. szarlotki, 1 garść prażonego słonecznika, garść świeżych listków mięty, 1 młoda mała kapusta pok czoi, garść świeżych listków mięty pieprzowej, garść listków świeżej bazylii, garść świeżej zielonej pietruszki, kilka dużych kaparów, pieprz czarny świeżo mielony(...)sałat dodajemy, pomidorki, cebulę, pok czoi, rzodkiewkę, listki bazylii, mięty zwykłej i pieprzowej, oraz pietruszkę. Całość mieszamy, polewamy sosem i doprawiamy pieprzem do smaku. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dodajemy duże kapary (te z ogonkiem

Moniki Smakołyki
Pesto z liści rzodkiewki, ostry i oryginalny dodatek do makaronów, dań mięsnych czy ryb. 110

Pikantne pesto lub sos możemy wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych np. na grilla lub ryb. Możemy też przygotować makaron z pesto. Składniki: pęczek liści rzodkiewki 4 łyżki pestek słonecznika (prażonych) 4 łyżki oliwy z oliwek sok i skórka z połowy cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Pestki słonecznika podpiecz na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Zetrzyj

wysmienity
Sałatka ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami 132

przygotowaniu nawet jeżeli zjawią nam się niespodziewani goście to możemy ją zrobić bardzo szybko. Składniki: 200 gram surowego szpinaku kilka suszonych pomidorów 50 gram sera feta 3 łyżki ziaren słonecznika Dressing: 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1. Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz. 2. Suszone pomidory kroimy(...)drobną kostkę i układamy na szpinaku i suszonych pomidorach. 4. Z musztardy, miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny robimy dressing i polewamy po sałatce. 5. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Razowy makaron ze schabem i pomidorkami cherry 134

smaczną propozycję obiadu z wykorzystaniem małych pomidorków cherry. SKŁADNIKI: - makaron razowy świderki - kilka plastrów schabu - 1 czerwona papryka - garść całych listków bazylii - 2 łyżki oleju z pestek dyni - garść słonecznika - 4 krótkie, świeże ogórki - 2-3 garście pomidorków cherry - przyprawy: sól (używam himalajską różową), bazylia i oregano - olej słonecznikowy do smażenia Gotuję makaron i smażę kilka plastrów schabu (bez żadnej(...)pieprzu i ziół prowansalskich). Chłodne mięso kroję na mniejsze paski.  Na rozgrzaną patelnię daję makaron i mięso, duszę na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, słonecznik, sól, bazylię i oregano. Znów duszę przez kilka minut. Na koniec daję pokrojony w słupki ogórek, połowę pomidorków cherry, polewam olejem z pestek dyni. Mieszam, duszę przez 2-3 minuty

Wielopokoleniowo
Kasza jaglana z jarmużem i kalafiorem 184

porcja dla 2-3 osób Składniki: około 200 g jarmużu 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 cebuli 4 pieczarki 1 szklanka podzielonego na różyczki kalafiora 1/3 pora 2 łyżki pestek słonecznika 1/3 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku(...)Cebulę i pora drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć przez około 2 minuty. Dodać pieczarki, pora i jarmuż. Smażyć przez 3 minuty. Dodać kalafior, pestki słonecznika i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać przyprawy, wlać sos sojowy. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. Wyłożyć na talerz i podawać

Jaglusia