pomidorami i oliwkami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka rozmarynu (plus do posypania) 1 łyżeczka tymianku (plus do posypania) 10 pomidorów suszonych 10 czarnych oliwek ½ szklanki rodzynek oliwa(...)śliwkami i orzechami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika ½ szklanki pestek dyni garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek 1 łyżka czarnuszki (plus do posypania) oliwa do posmarowania formy * PRZYGOTOWANIE Ekspresowy
Food Squaresoli 1 łyżeczka cukru brązowego 10 gramów świeżych drożdży 10 gramów masła klarowanego (przepis tutaj) + wymieszane 1 jajko z 1 łyżką wody - do posmarowania bułek przed upieczeniem ziarna słonecznika - opcjonalnie do posypania bułek Składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 h Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia(...)Układać na blachę zachowując większe odstępy i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut Nastawić piecyk na 230 stopni Następnie posmarować bułeczki wymieszanym jajkiem z wodą i ewentualnie posypać ziarnami słonecznika lub innymi ulubionymi. Pięknie wyrosły :) Bułki piec 5 minut w 230 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę i piec w 200 stopniach przez 8 minut Studzić na kratce Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprostu z samym makaronem smakuje najlepiej. Po pesto z rukoli to będzie drugie nasze ulubione. składniki: 10 średnich liści jarmużu ( ok 100 g bez twardych części) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki pestek z dyni 2-3 łyżki drobno startego sera pecorino ok 15 łyżek oleju rzepakowego 10 łyżek oleju sezamowego sól,pieprz 1 mały ząbek czosnku 400 g makaronu(...)tagliatelle Malma Liście jarmużu dokładnie umyć i osączyć. Usunąć twarde części i podzielić na małe kawałki. Rozdrobniony jarmuż przełożyć do rozdrabniacza. Dodać pestki słonecznika i dyni, ziarna można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Dodać także olej rzepakowy i sezamowy. Zmiksować aż składniki uzyskają konsystencję papki. Następnie dodać czosnek oraz drobno starty ser. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec
Monia miesza i gotujemielony. Podałam go dziś na chlebku z siemienia lnianego, ale musi smakować wyśmienicie w formie sałatki z ekologiczną kukurydzą z puszki i ogórkami kiszonymi. Oto przepis: Składniki: 1 szklanka słonecznika (namoczonego w wodzie na noc), 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonej cebuli, szczypta kurkumy, szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie(...)łyżeczka suszonego koperku. Przygotowanie: Słonecznik przepłukujemy wodą, przekładamy do kielicha blendera, dodajemy resztę składników, z wyjątkiem koperku. Wszystko miksujemy na gładką masę, dodajemy koperek i podajemy w ulubionej formie. Mniammmm
Jeść, by żyć w zdrowiucebula, 2 duże garści szpinaku, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki cząbru, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Dodatkowo: 2 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego, ziarna słonecznika do dekoracji, 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie). Przygotowanie: Mąkę owsianą łączymy z wodą, olejem kokosowym i solą. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim foremki na tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika(...)stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, smarujemy przecierem pomidorowym (1 kopiasta łyżeczka na 1 mini tartę). Prószymy solą do smaku. Wykładamy farsz (wykonanie poniżej), dekorujemy ziarnami słonecznika i wstawiamy na kolejne 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu posypujemy płatkami drożdżowymi. Przygotowanie farszu: Soczewicę gotujemy do miękkości. W osobnym garnku dusimy cebulę pokrojoną w kosteczkę, startą marchewkę
Jeść, by żyć w zdrowiubogate w zieleninę i warzywa. Czy bylibyście w stanie schrupać na śniadanie: 4 marchewki, ćwiartkę główki kapusty, dwa pęki botwinki, 4 laski selera i dwie duże garści kiełków słonecznika? Byłoby ciężko. Samo przeżuwanie tych warzyw zajęłoby Wam do czasu obiadu. Lepiej wrzucić wszystko to do wyciskarki i wypić łatwo przyswajalny, bogaty w witaminy sok. Nie eliminujcie ze składników(...)metodą jej suplementacji jest sok, który Wam przedstawiam! Składniki na 1 litr soku: 4 marchewki 4 laski selera naciowego, ćwiartka główki kapusty, 2 pęki botwinki, 2 duże garście kiełków słonecznika, pół ogórka, 1-2 ząbki czosnku, pół ogórka, pół jabłka, łyżeczka oleju lnianego. Wykonanie: Wszystkie składniki wyciskamy w wolnoobrotowej wyciskarce do soków. Gotowy sok wlewamy do ulubionej szklanki
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanki podkiełkowanej komosy ryżowej, woda, 1 łyżeczka soli himalajskiej. Pesto (miseczka 400 ml): pół średniej wielkości cukinii, 15 dużych liści świeżego szpinaku (wraz z łodygami), pół szklanki ziaren słonecznika, pół szklanki pestek dyni, 6 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej cebuli, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonej bazylii, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki pieprzu(...)Dzień przed robieniem naleśników namaczamy grykę i komosę ryżową na kilka godzin, następnie odcedzamy, przepłukujemy i pozostawiamy do skiełkowania (przepłukujemy co 6 h). Tę samą czynność wykonujemy z pestkami słonecznika i dyni (następnie suszymy w dehydratorze - co można pominąć). Grykę i komosę ryżową umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad poziom kasz. Dodajemy sól
Jeść, by żyć w zdrowiutaki wegański, bezglutenowy i pyszny. W zasadzie to tylko z wyglądu przypomina flapjacka, bowiem w moim batoniku brak płatków owsianych (składnika numer jeden dla flapjack'a). Zastępują je nasiona słonecznika, które w połączeniu z płatkami kokosowymi, owocami dzikiej róży i daktylami tworzą nieziemsko smaczny batonik urzekający każdego! Wśród składników moich batoników na szczególne uznanie zasługują owoce dzikiej róży. Warto się(...)naładują" witaminami. Składniki na 12 kostek o wymiarach 3 cm x 3 cm: 8 suszonych daktyli, 8-10 owoców dzikiej róży, 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki suszonych jabłek, 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego), 1/2 łyżeczki wanilii w proszku polewa: 2 łyżki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego, 2 łyżeczki tahini, 3 łyżki karobu, 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii
Jeść, by żyć w zdrowiukawałek imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu sól i świeżo zmielony pieprz do dekoracji: uprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, świeża kolendra, grzanki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj(...)bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 40 minut. Gdy zupa będzie miała idealną konsystencje – wyłóż na talerze. Udekoruj uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika oraz świeżą kolendrą. Smacznego
Moja pasja smakuwarzywno-drobiowego 1 brokuł 1 łyżka pesto pietruszkowego 1 duży serek topiony śmietankowy (100g) sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu Dodatkowo: groszek ptysiowy pestki dyni ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Różyczki brokuła myjemy, przekładamy do garnka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywno- drobiowym i gotujemy na małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie możemy(...)kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kuchnia w czekoladziegramów świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki jagód goji 2/3 szklanki nasion słonecznika Letnią wodą zalać jagody goi i odstawić na bok, aż namokną Do miski przełożyć pokruszone drożdże, miód i 2 łyżki wody - całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok, na 20 minut(...)Następnie dodać mąkę orkiszową, masło, sól, wodę, namoczone jagody goji, ziarna siemienia oraz słonecznik - całość dokładnie wymieszać. Konsystencja nie będzie gęsta, ale taka powinna być. Miskę nakrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 45 minut Piecyk nagrzewamy do 200 stopni - termoobieg Foremkę o wymiarach 36cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej zawartość miski Piec 70 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commożliwie przyspieszać cały proces. Składniki (na jeden bochenek): 0,5kg mąki 400ml wody 1/4 kostki drożdży (ewentualnie 1 saszetka drożdzy suchych) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ziarna dyni, słonecznika etc. 1. Zaczynamy od nalania ciepłej wody z kranu do jakiegoś pojemnika. Dodajemy do tego drożdże, cukier i mieszamy. 2. Bierzemy dużą miskę, stawiamy na wagę kuchenną, żeby odmierzyć mąkę(...)stopni, jak tylko osiągnie tę temperaturę – wyłączamy. Optymalnie by było, jakby miał z 35-40 stopni. 4. Po odmierzeniu mąki dosypujemy 2 łyżeczki soli i ziarenek (dyni, słonecznika, czy co tam macie – przyp. Piotrek) na oko. Warto przygotować sobie mieszankę ziarenek w pojemniku, żeby nie bawić się zawsze z czterema różnymi paczkami. Mieszamy proszek łyżką, którą dopiero mieszaliśmy
manslogblogbrokuły świeże (ok 1kg), mogą też być mrożone – 15 dag wędzonej szynki (np polędwicę łososiową z indyka) – 200g czerwonych winogron – 1 czerwoną cebulę – ziarna prażonego słonecznika – mały kubeczek jogurtu – łyżka majonezu – czosnek (zazwyczaj daję ząbek, albo dwa w zależności od wielkości) – sól, pieprz Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej(...)Szynkę podsmażyć na patelni. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i wyciśnietym przez praskę czosnkiem. Do miski przenieć ostudzone brokuły i resztę składników. Polać sosem a wierzch posypac prażonym słonecznikiem
Szybko Tanio Smacznieprędzej zabrałam się za jej wykonanie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – pół melona – 1 kulkę mozzarelli lub opakowanie małych kulek – opakowanie pomidorków koktajlowych – garść prażonych pestek słonecznika – łyżkę miodu – odrobinę octu balsamicznego – odrobinę oliwy z oliwek Jeżeli posiadacie w domu przyrząd do wycinania kulek z owoców to możecie go w tym przepisie zastosować(...)Dodajcie mozzarellę (kulki lub pokrojoną w kostkę) oraz połówki pomidorków koktajlowych Z oliwy, octu balsamicznego i miodu przygotujcie sos, którym polejecie sałatkę. Na samym końcu posypcie obficie prażonymi ziarnami słonecznika. Jestem ciekawa Waszych opinii czy lubicie takie sałatki? A może jedliście już podobną kombinację smaków? Smacznego
Szybko Tanio Smacznieowsiane Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia : ~13 min | Ilość : 12 szt. Składniki (składniki na 12 placuszków) 6 łyżek płatków owsianych 6 łyżek otrębów owsianych 2 łyżki nasion słonecznika 100 g chudego twarogu 1 jajko 3 łyżki ksylitolu pół szklanki cukru 2 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka esencji waniliowej Przygotowanie Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem, ksylitolem oraz(...)esencją waniliową. Masę przełożyć do miski. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni, a następnie dodać do masy. Wsypać płatki i otręby owsiane, wymieszać całość za pomocą łyżki. Nie miksować. Na prostokątną blachę wyłożyć papier pergaminowy. Łyżką stołową nakładać masę, formując 12 niewielkich placuszków. Piec 13 minut w temperaturze 180 stopni w dobrze nagrzanym piekarniku z termoobiegiem. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com