słonecznik - 8260 przepisów (strona:199/551)

Pieczone paprykowe kotleciki z ziarnami. 114

pół kg mielonego mięsa wieprzowego 1 czerwona papryka 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz do smaku natka pietruszki bułka tarta w razie potrzeby 1 cebula 1 szklanka ziaren słonecznika   olej do smażenia cebuli   Wykonanie; Mięso przekładamy do miski. Bułkę namaczamy w wodzie, gdy namoknie, odciskamy. dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, Posiekaną(...)natkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy na oleju , dodajemy do mięsa. Wyrabiamy mięso. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy je w słoneczniku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 min. Podajemy na ciepło - wtedy są najlepsze.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 156

orkiszowej, 200 g pszennej typ 650) 40 g świeżych drożdży 0,5 l letniej przegotowanej wody   30 g suszonych pomidorów 4 łyżki ziaren sezamu 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki otrębów żytnich płatki górskie do wysypania formy pestki dyni do posypania chleba sól morska cukier Składniki pozwalają na przygotowanie 1 kg chleba. Przygotowanie. 1. Zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszyć, dodać(...)pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Drożdże powinny w tym czasie zacząć rosnąć. 2. Mąka i ziarna. Mąkę orkiszową oraz pszenną wsypać do dużej miski. Dodać ziaren sezamu, słonecznika oraz otrębów żytnich. Suszone pomidory pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. 3. Zaczyn chlebowy. Wyrośnięte drożdże dołożyć do suchych składników. Dodać 0,5 l letniej

Pij soki wyciskane
Chleb pszenny wieloziarnisty 114

pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek z dyni 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1,5  łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ewentualnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do kubka rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru i zalać kilkoma łyżkami letniej(...)ciasto wyrośnie. Około 50 minut, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej otrębami dużej keksówki. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię ciasta i posypać dowolnymi ziarnami np. słonecznikiem. Ponownie przykryć i odstawić, aby wyrosło. Piecyk nagrzać do temp. 190-200 stopni C. Piec około 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z blachy i studzić na kratce.  Smacznego

talerz przyjemności
Kanapka z hummusem, domową wędliną z kurczaka, sosem słodko- kwaśnym i awokado 133

kanapka dla wegetarian lub wszystkich tych, którzy unikają mięsa. Będzie śniadaniowy burger.. nie byle jaki.  Składniki na kilka kanapek (5-6 sztuk): Pszenne bułki na sodzie ze słonecznikiem i sezamem: 500 gram mąki pszennej tortowej  garść sezamu i nasion słonecznika  3/4 szklanki mleka  1 łyżeczka sody  1 jajko  1 łyżeczka soli

Mango Papaja
KREM JAGLANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 129

kładniki na 3 porcje: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 2 szklanki mleka 2% (500 g) 1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)  2 łyżki ziaren słonecznika (ok. 20 g) 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone) ok. 120 g 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka migdałów mielonych lub w płatkach do ozdoby (ok. 5 g) opcjonalnie(...)jaglaną (bez woreczka). Gotowałam na małym ogniu aż kasza wchłonęła całe mleko i była miękka (ok. 20 min.). 2. Ugotowaną kaszę po ostygnięciu przełożyłam do blendera, dodałam ziarna słonecznika i banana. Całość zmiksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu. 3. Powstały krem rozprowadziłam resztą mleka. Jeśli krem jest dla Ciebie za mało słodki, możesz ewentualnie trochę dosłodzić ksylitolem

Vroblewska-fitlife
Pieczona jaglanka z owocami 151

jaglanej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu ½ szklanki jagód leśnych (mrożonych) 1 szklanka malin 1 banan 1 jabłko ½ szklanki orzechów włoskich 3 łyżki pestek słonecznika ½ szklanki płatków migdałów ½ suszonej żurawiny 2 łyżki 100 % dżemu z dzikiej róży Łowicz ½l mleka 3 jajka Ewentualnie mleczko kokosowe Masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Formę smarujemy tłuszczem. Sypką(...)kaszę jaglaną mieszamy z cynamonem, płatkami owsianymi i cukrem, a następnie dosypujemy owoce (większe kroimy na małe kawałki) z posiekanymi drobno orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem i żurawiną. Mleko łączymy z jajkami i dżemem. Zalewamy przygotowane składniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 1 godzinę. Gotową pieczoną jaglankę dzielimy na porcje, a każdą jeśli chcemy- polewamy odrobiną mleczka

Kuchnia w czekoladzie
Chleb żytni z ziarnami 262

Prosty chleb żytni z niewielkim dodatkiem mąki pszennej i dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ilości składników na formę 25x11 cm Zaczyn (18-24 godziny 35->23oC) 30 g zakwas żytni 100% 3 g sól 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 155 g woda Ziarna (2-3 godziny) 25 g słonecznik 25 g sezam

Przepisy na domowy ser i chleb
Niemiecki chleb żytni razowy 191

mąka żytnia typ 2000 330-375 g woda (dałem 430 g) 7,5 g sól 50 g melasa 12,5 g drożdże prasowane 100 g orzechy lub słonecznik W 330 g wody rozpuścić sól, melasę i drożdże. Dodać cały zaczyn i wymieszać. Następnie dodać całą mąkę i zagnieść ciasto. Podczas zagniatania dodawać po trochu wodę, tak aby ciasto było dosyć(...)miękkie (ja dodałem jeszcze 100 g, w sumie 430 g do ciasta). Na końcu dodajemy orzechy lub słonecznik i wrabiamy w ciasto.  Zostawiamy w cieple do fermentacji na 45 minut. Po wstępnym rozroście ciasto przekładamy na obsypany mąką blat, formujemy w podłużny bochen i przekładamy do natłuszczonej foremki. Wierzch ciasta posypujemy obficie mąką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasteczka owsiane z jabłkiem i orzechami 184

dzieła! PRZEPIS VIDEO  Składniki : 100 g płatków owsianych  100 g drobnej kaszki kukurydzianej  1 jabłko  1 małe jajko 1/3 szklanki rodzynek  1 łyżka słonecznika  2 łyżki siemienia lnianego  50 g mieszanki orzechów  płynny miód  (ilość wg upodobań) Przygotowanie : Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce(...)dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do większej miski.  Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą, odrobinę ciepłej wody,  siemię lniane i słonecznik. Dodajemy również miód  (dowolna ilość), rodzynki i jajko.  Mieszamy całość przy pomocy drewnianej szpatułki, następnie schładzamy ciastkowo-owsianą masę przez kilkanaście minut w lodówce. Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 160 stopni

Kuchnia Ellie
Sałatka owocowa z papryczką habanero 105

jest dużo, jest świeża, pyszna, soczysta. Kombinacje z papryczki habanero trwają nadal. Dziś postanowiłam zrobić sałatkę na słodko. Składniki: gruszka, banan, pomarańcz, sałata lodowa, rukola, gorgonzola, pestki dyni, pestki słonecznika, crema di balsamico (z Lidla), papryczka habanero, olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Owoce pokroić, sałatę porwać na mniejsze kawałki, rukolę przełożyć, papryczki drobniutko pokroić (ja dałam  1 plasterek(...)pestek), posypać pestkami dyni i słonecznika, polać oliwą i cremą. Wszystko wymieszać

Państwo Wojtczuk gotują
Sałatka z białej fasoli, suszonych pomidorów, mozzarelli i grilowanej cukinii 155

Dziś zrobiliśmy sobie sałatkę na bazie białej fasoli i innych dodatków. Składniki: fasola biała z puszki, mix sałat, suszone pomidory, mozzarella, czarne oliwki, kiełki brokuła, cukinia, pestki dyni i słonecznika, jogurt i/lub śmietana (lub sam jogurt), czosnek, pieprz. Przygotowanie: Cukinie pokroić w pasterki, posolić i obsmażyć na patelni razem z pestkami słonecznika i dyni, pozostawić do ostygnięcia. Do miseczki włożyć

Państwo Wojtczuk gotują
Sałatka z makaronu, fety, łososia wędzonego i sałaty w sosie musztardowo miodowym 133

Zainspirowana ostatnią sałatką z kupnym sosem musztardowym, postanowiłam zrobić sałatkę tym razem z sosem własnej roboty Składniki: makaron, łosoś wędzony, mix sałat, pomidorki np. cherry, papryka, feta, pestki słonecznika. Sos musztardowo miodowy: miód, musztarda , musztarda , olej z orzechów włoskich. Przygotowanie: makaron ugotować al dente, ostudzić i przełożyć do miski. Dodać pokrojonego łosoia, pomidorki (w całości lub przekrojone), sałate, pokrojoną paprykę(...)fete. Posypać pestkami słonecznika, które można wcześniej podprażyć. Całość polać sosem. Sos:  Wszystkie składniki sosu wkładamy do miseczki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W zależności od tego czy chcemy sos bardziej czy mniej słodki dajemy mniej lub wiecej miodu. Ostrość i kwasowość sosu regulujemy dodając różna ilość musztardy. Sama dodawałam składników na smak

Państwo Wojtczuk gotują
Rozgrzewająca sałatka z sałat, mięsa pieczonego z imibrem i chili 103

Składniki: mix sałat, mięso pieczone, pomidorki małe, papryka, słonecznik, imbir, cytryna, olej z orzechów arachidowych, sos worcester, pieprz, płatki chili. Przygotowanie: mix sałat przełożyć do miski. Do tego wkroić mięso pieczone lub duszone (ja dałam łopatkę), paprykę i pomidorki. Polać sosem z cytryny, olejem, sosem teryaki, zetrzeć kawałek imbiru (wielkość zależy od upodobań), dodać płatki chili, popieprzyć. Wymieszać, na koniec(...)posypać pestkami słonecznika

Państwo Wojtczuk gotują
Pikantna kasza bulgur 138

czosnku  łyżeczka masła 2 średnie cebule 1 średnia marchewka 4 gałązki selera naciowego pół szklanki wody kostka bulionu warzywnego 2 pomidory łyżka siemienia lnianego  2 łyżki nasion słonecznika łyżeczka czarnuszki 2 łyżki keczupu pół łyżeczki chilli w proszku  2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki sól, pieprz wg uznania Zaczynamy od roztarcia czosnku z solą. Dużo łatwiej jest rozcierać(...)czym wrzucamy na patelnie, i smażymy stale mieszając, uważając aby nie przypalić. W wodzie rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy wraz z dwoma woreczkami kaszy bulgur, następnie siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, keczup, chilli i przykrywamy pokrywką i dusimy ok 6 minut, od czasu do czasu mieszając. My najbardziej lubimy gdy warzywa są jeszcze lekko chrupiące, więc nie przesadzam z duszeniem

Pora na pora
Pikantna kasza bulgur 138

czosnku  łyżeczka masła 2 średnie cebule 1 średnia marchewka 4 gałązki selera naciowego pół szklanki wody kostka bulionu warzywnego 2 pomidory łyżka siemienia lnianego  2 łyżki nasion słonecznika łyżeczka czarnuszki 2 łyżki keczupu pół łyżeczki chilli w proszku  2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki sól, pieprz wg uznania Zaczynamy od roztarcia czosnku z solą. Dużo łatwiej jest rozcierać(...)czym wrzucamy na patelnie, i smażymy stale mieszając, uważając aby nie przypalić. W wodzie rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy wraz z dwoma woreczkami kaszy bulgur, następnie siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, keczup, chilli i przykrywamy pokrywką i dusimy ok 6 minut, od czasu do czasu mieszając. My najbardziej lubimy gdy warzywa są jeszcze lekko chrupiące, więc nie przesadzam z duszeniem

Pora na pora