Granola porcja jak na zdjęciu Składniki: 10 łyżek płatków owsianych 3 łyżki pestek dyni 4 łyżki orzechów nerkowca 4 łyżki orzechów brazylijskich 4 łyżki orzechów laskowych 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki cynamonu 1/2 szklanki płynnego miodu (lub więcej) Przygotowanie: Orzechy nerkowca, brazylijskie i laskowe rozbić młotkiem na mniejsze kawałki. Do miski wsypać płatki owsiane, mieszankę(...)orzechów, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię, cynamon i miód. Mieszamy, aby każdy składnik był obtoczony w miodzie. Jeśli jest za mało miodu, dodać więcej. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na niej granolę. Piec około 12 min z termoobiegiem. Trzeba co raz na nią patrzeć, ponieważ łatwo może ulec spaleniu. Po wyjęciu
JaglusiaMłyny Stoisław 200 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyny Stoisław 350 g mąki pszennej typ 450 Młyny Stoisław 80 g ziaren siemienia lnianego 100 g ziaren słonecznika 3 łyżeczki soli 350 g zakwasu żytniego 4 g świeżych drożdży 1 litr ciepłej wody W misce mieszamy mąki, ziarna i sól. Do ciepłej wody dodajemy drożdże i dokładnie(...)mąki pszennej graham typ 1850 Młyny Stoisław 175 g mąki pszennej typ 450 Młyny Stoisław 40 g ziaren siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 1,5 łyżeczki soli 175 g zakwasu żytniego 2 g świeżych drożdży 0,5 litra wody Do naczynia wlewamy wodę i dodajemy drożdże, podgrzewamy 4 min/ 37 stopni C/ obr. 1. Do naczynia
MamaOskarkacytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka soli (u mnie himalajska) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody 2 łyżeczki suszonych ziół (u mnie mieszanka dalmatyńska) 1 łyżka nasion słonecznika pestki dyni sezam pół szklanki wody Przygotowanie: Kaszę gryczaną przełóż na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do miski i zalej ją wodą do poziomu kaszy. Siemię lniane(...)gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na dnie rozłóż pestki dyni i na to wylej ciasto. Górę
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńosoby Składniki: kluski: 4 łyżki mąki orkiszowej 4 łyżki twarogu półtłustego 1 małe jajko sos: 1 duża łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 3 garście jarmużu 3 łyżki pestek słonecznika sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Kluski: Wszystkie składniki wsypać do miski i dokładnie zagnieść. Na stolnicy oprószonej mąką formować podłużne wałki a potem kroić w małe kluseczki(...)Gotować około 1 min od momentu wypłynięcia i odcedzić. Sos: Na patelni rozgrzać olej. Dodać jarmuż i blanszować aż lekko zwiędnie. Dodać miód, ocet balsamiczny i pestki słonecznika. Smażyć do czasu aż sos się zredukuje. Dodać ugotowane kluski i podsmażyć, aby miały złoty kolor. Smacznego
Jaglusiarobieniu dodatkowo mnóstwo zabawy, zeszło nam chyba z godzinę, ale fajnie spędziliśmy czas. W książce kanapki autorka nazwała "Kanapki - Kichałki", dlaczego, zobaczycie niedługo :-))). Ja użyłam chleba razowego ze słonecznikiem, a w oryginalnym przepisie jest pumpernikiel, ale myślę, że co kto lubi :-)).Polecam, bo naprawdę pyszne i można fajnie przy ich robieniu spędzić czas z dzieckiem :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki: chleb(...)mnie razowy ze słonecznikiem, może być pumpernikiel lub inny) rzodkiewki pomidorki koktajlowe sałata oliwki szczypiorek natka pietruszki ogórek świeży lub kiszony papryka marchewki serek naturalny lub z ziołami ser żółty jajko masło dobrej jakości Wszystkie warzywa myjemy, kroimy (wykrawamy noski, usta), szczypior kroimy w dłuższe kawałki, jajko gotujemy, kroimy w plasterki, oliwki również w plasterki. Kanapki smarujemy masłem, lub serkiem
kruche babeczkigotuj pod przykryciem 5 minut. Jeżeli chcesz udekorować zupę tak jak ja to wyłów trochę warzyw. Dodaj mleko kokosowe i chrzan. Zagotuj. Zblenduj. Podawaj np. j z grzankami i słonecznikiem – chleb pokrojony w kostkę podsmaż na suchej patelni, a pod koniec smażenia dodaj słonecznik. Smacznego! ps. Ta zupa naprawdę ma taki kolor Artykuł Kremowa zupa z kalarepy pochodzi
greenscarfZaledwie kilka chwil wystarczy aby ją przygotować. Doskonale sprawdzi się jako przystawka lub na kolację. Polecam :) 1 brokuł 2 pomidory 2 jajka 1/2 op. fety 2 łyżki uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku i wymieszać(...)ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować i obrać. Pomidory i jajka pokroić na ćwiartki. Fetę w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać sosem i posypać uprażonym słonecznikiem
Smakołyki Asiidealne śniadanie na start gotowe. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 200 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych 3 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżki słonecznika 1 szklanka żurawiny 1 szklanka rodzynek 2 szklanki suszonych jabłek 1/3 szklanki migdałów Migdały i orzechy nie za grubo posiekać. Płatki owsiane i płatki orkiszowe wymieszać z orzechami, migdałami(...)słonecznikiem. Do garnuszka włożyć miód z olejem kokosowym i na małym ogniu podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Wlać do mieszanki płatków i dokładnie ze sobą wymieszać - tak, aby wszystko było pokryte glazurą. Masę równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i podpiekać przez 30 minut co jakiś
My simple kitchenpłatki. Jeśli jednak wolimy bardziej miękkie i „ciągnące się”, to nie trzeba aż tak się nad tym rozpuszczać. Granola z kaszy gryczanej Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 130g ziaren słonecznika 200g daktyli 165g kaszy gryczanej niepalonej 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki miodu lub syropu, np. klonowego 2 łyżki kakao lub karobu 1 laska wanilii 1 łyżeczka cynamonu * opcjonalnie cukier(...)Wykonanie: 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 2 Słonecznik i daktyle umieść w malakserze i zblenduj. 3 Dodaj pozostałe składniki i blenduj do czasu aż wszystkie składniki się połączą. 4 Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż powstałą masę i rozprowadź tak, aby powstała cieńka warstwa. 5 Piecz 10-15 minut. 6 Wyjmij, przestudź i połam na kawałeczki. Przechowuj
BlendmanDoskonale komponuje się z kuskusem, ryżem czy pieczonymi ziemniaczkami. Pycha! SKŁADNIKI (2 porcje) 400g filetu z łososia 1/2 pęczka (doniczki bazylii) 1-2 ząbki czosnku 3-4 łyżki prażonego słonecznika (lub orzeszków pinii) 3-4 cm kawałek sera grana padano lub parmezanu oliwa z oliwek 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz pomidorki koktajlowe (10-15 sztuk) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet(...)łososia nacieramy solą i pieprzem z obu stron i odkładamy do naczynia żaroodpornego skórą do dołu. W misie blendera umieszczamy bazylię, czosnek, słonecznika, ser i dolewamy 3-4 łyżki oliwy. Miksujemy na gładką masę. Jeśli pesto jest zbyt gęste i nie chce się miksować dodajemy więcej oliwy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na łososia wykładamy pesto, rozprowadzamy równomiernie
DefinicjaSmakuprzepisu (link) , możecie też użyć gotowego pesto z dobrym składem (3-4 łyżki) 50 g rukoli 3 suszone pomidory (można zastąpić połówkami pomidorków koktajlowych), pokrojone drobno 1 łyżeczka łuskanego słonecznika, nieprażonego, bez soli pieprz 1. Pierś kurczaka wrzuć na patelnie i zalej niewielką ilością wody. Duś chwilę pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Powinno być miękkie(...)soczyste. 2. Ugotuj makaron al dente, następnie przepłucz go zimną wodą. 3. Wymieszaj makaron z pesto, pomidorami i rukolą. Posyp słonecznikiem, dopraw pieprzem. Możesz jeść na ciepło lub zimno. Smacznego
Powiedz dietom niewieprzową. Składniki: młoda cukinia o wadze 0,4 kg - mogą być też np. dwie maleńkie sztuki po 0,2 kg każda 0,6 kg piersi z kurczaka garść łuskanego słoneczniku sól czosnkowa i pieprz ziołowy jako przyprawy oliwa do podsmażenia Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić go na rozgrzany tłuszcz, lekko posolić solą czosnkową i pieprzem, podsmażać aż zniknie kolor(...)surowizny. Wtedy dodać poszatkowaną na plastry umytą cukinię (skórkę zostawiamy), i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty, aby cukinia zmiękła. Na koniec dosypać słonecznik, oraz uzupełnić sól i pieprz wg uznania. Podawać gorące :-) Smacznego! Pozdrawiam ciepło. Zajrzyj też na Facebook lub Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnysklepowe. Składniki: (duża porcja - na blaszkę z piekarnika) 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion goji (opcjonalnie) 2 łyżki ciekłego miodu naturalnego 2 łyżki cukru trzcinowego (bakalie kupiłam tutaj ) Przygotowanie(...)Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać płatki owsiane, sezam, słonecznik, wiórki i pokrojone orzechy, wymieszać, równo rozłożyć na blaszce i polać ciekłym miodem. Wszystko jeszcze raz wymieszać, równomiernie ułożyć na formie i posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 10 minut, po 5 wymieszać. Granola jest gotowa, gdy jej powierzchnia delikatnie się zarumieni. Podczas pieczenia
Kuchcik gotujefont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kalarepa – 2 szt Jabłka – 3 szt Ziarna słoneczniku – 1 łyżka Rodzynki – 1 łyżka Jogurt naturalny -1/2 szkl Sok z cytryny Miód- 1 łyżeczka Sól Pieprz kolorowy Kalarepę i jabłka opłukać i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć(...)jabłka i kalarepkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać ziarna słonecznika i rodzynki. Przygotować sos: jogurt wymieszać z miodem, solą i pieprzem kolorowym i polać sosem surówkę, dobrze wymieszać
Camilla w kuchnijego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 1 bochenek: 140 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego 60 g orzechów włoskich 145 g płatków owsianych 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki roztopionego masła kokosowego(...)wody 2 łyżki nasion chia W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli słonecznik, siemię lniane, orzechy włoskie, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól i chia. W drugim naczyniu połączyć wodę, syrop klonowy i olej kokosowy. Zawartość obu naczyń dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Masę przełożyć do małej keksówki, wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce
Domowa cukiernia Ewy