słonecznik - 8260 przepisów (strona:213/551)

Jak zrobić domowe pesto z rucoli? 126

domu, gwarantuję ;) Jest to znakomity dodatek do kanapek i makaronów. Pycha! Składniki: - dwie solidne garście rukoli - 1/4 szklanki miksu oliwy z olejem ( ja dałam nieco mniej) - 3 łyżki ziaren słonecznika - 2 obrane średnie ząbki czosnku - szczypta soli, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru i odrobinę cytryny dla zrównoważenia smaku. Na rozgrzaną patelnię wsypać ziarna słonecznika i uprażyć do uzyskania złotego koloru

Calzonella.com
Sałatka z panierowanym tofu 225

postaci tofu świetnie smakuje. Dodałam warzywa i wyszła bardzo pożywna sałatka. składniki: 1 mała sałata lodowa 400 g tofu 1 mały bakłażan 15 pomidorków cherry 2 garście słonecznika olej rzepakowy do smażenia 2 jajka bułka tarta zioła włoskie olej sezamowy Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odstawić aby puścił sok. W międzyczasie pokroić tofu w dużą(...)papierowym ręczniku. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem ze soku i usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy tofu (ewentualnie można ugrillowac na patelni grillowej). Następnie pokroić w paski.  Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Skropić olejem sezamowym, do smaku można jeszcze

Monia miesza i gotuje
Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami 188

szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/2 szklanki białej fasoli z puszki 4 kawałki suszonych pomidorów 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano garść łuskanego słonecznika sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Fasolę płuczemy, odsączamy i przekładamy do miski. Obrany czosnek siekamy razem z natką z pietruszki oraz suszonymi pomidorami i dodajemy do fasoli. Warzywa(...)skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Posypujemy ziarnami słonecznika. Odstawiamy do lodówki, na kilka godzin, aż smaki "przegryzą się

Moja smaczna kuchnia
Peczak z suszonymi pomidorami i bazylia 193

suszonymi pomidorami i bazylia pęczak (u mnie ok 200 ml suchego), ugotowany na sypko pomidory suszone z oleju (u mnie 6), pokrojone na paseczki garść posiekanych listków bazylii pestki słonecznika, 2 garści, uprażone na suchej patelni sól, pieprz oliwa (1-2 łyżki) ocet balsamiczny (łyżeczka) ser typu parmezan do posypania Pęczak łączymy z pokrojonymi pomidorami, słonecznikiem, listkami bazylii. Solimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z kaszy manny z żurawiną 253

rodziny i niesamodzielności. Ale ostatnio do niej wracam. Z ogromną przyjemnością :) CIASTO Z KASZY MANNY Z ŻURAWINĄ Składniki: - 1 szklanka kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki słonecznika - opcjonalnie: 2-3 łyżki cukru lub miodu - 1 jajko - 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego - 100 gramów żurawiny suszonej Przygotowanie: Żurawinę zaparzamy w gorącej wodzie aż zmięknie. W misce(...)mieszamy: kaszę mannę, proszek do pieczenia, słonecznik, cukier. Dodajemy połączone: jajko i jogurt. Mieszamy wszystkie składniki. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawiamy na 15-20 minut. Żurawinę osączamy i wysypujemy na wierzch ciasta. Dociskamy lekko, żeby część żurawiny wtopiła się w ciasto. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.  Można posypać cukrem-pudrem

Życie zamknięte w smaku
Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem 156

szklanki mąki pełnoziarnistej 3 zboża (pszenna, żytnia i orkiszowa) 15 g drożdży 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 2 łyżki otrąb gryczanych 1 szklanka wody letniej 3 łyżki słonecznika Drożdże rozkruszyć do kubka z 3 łyżkami letniej wody. Rozmieszać. Następnie dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, by drożdże ruszyły. W misie robota wymieszać mąkę z solą(...)minut. Ciasto ponownie wyrobić, uformować prostokąt (lekko podsypując mąką) i podzielić na 9 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Odstawić na około 30 minut pod przykryciem. Potem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut

Ewusiowe Smaki
Batoniki owocowe 153

łyżki maku (ok.20g), - 2 łyżki siemienia lnianego (ok. 20g), - 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20g), - 2 łyżki orzechów arachidowych (ok. 20g), - 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g), - 4 łyżki słonecznika (ok. 40g) - 15 daktyli (ok. 75 g), - 8 suszonych moreli (ok. 80g), - 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g), - szklanka wrzątku. Sposób przygotowania 1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy(...)odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych, - błonnik pokarmowy (pochodzący z orzechów i płatków owsianych), który zwiększa perystaltykę jelit i daje uczucie sytości, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów, nasion słonecznika, siemienia lnianego), które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 60 g   Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasteczka owsiane 127

jajko (ok. 60g), - 1 1/2 szklanki płatków owsianych (ok. 165g), - 5 łyżek płatków migdałowych (ok. 50g), -  5 łyżek  orzechów włoskich (ok. 50g), - 5 łyżek  nasion słonecznika (ok. 50g), - 1 łyżka kakao (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Ucieramy masło z cukrem. 2. Dodajemy pozostałe składniki. 3. Mieszamy wszystko łyżką aż masa będzie gęsta. 4. Formujemy ciasteczka i układamy(...)miękkie, dlatego zostawiamy je by wystygły i stwardniały. Ciasteczka są bogate w: - płatki owsiane, które są źródłem błonnika (daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit) - oszechy, migdały, nasiona słonecznika bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zmniejszają poziom triglicerydów we krwi, zatem poprawiają profil lipidowy) - kakao bogate w magnez ( zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tkanki nerwowej i mięśniowej) - oliwę z oliwek, która zawiera

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Makaron z awokado i suszonymi pomidorami 248

Składniki: 40 dag makarony (wstążki) 2 awokado około pomidorów suszonych  4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa garść pestek słonecznika garść pestek dyni Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente. Awokado obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wrzucamy na rozgrzany olej i dodajemy zmiażdżony czosnek. Smażymy około 10 minut. Pomidory kroimy w paski i dodajemy(...)awokado. Łączymy na patelni danie z makaronem, doprawiamy solą, pieprzem i głaką muszkatołową. Całość smażymy jeszcze około 5 minut mieszając. Na oddzielnej patelni prażymy pestki słonecznika i dyni.  Danie wykładam na talerze i posypujemy pestkami

Qchnia po prostu
Ciasto miodowe z masą budyniową i prażonym słonecznikiem. 279

drugą część masy budyniowej .Na krem położyć trzeci blat miodowego ciasta.Do pozostałej masy budyniowej dodać 4 łyżki masy kajmakowej .Dobrze wymieszać i rozsmarować na wierzchu ciasta. Dodatkowo: 150 g słonecznika Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy nim ciasto lekko dociskając do masy .Smacznego

Ladylaura.
Sałatka z selera naciowego z dodatkiem bakalii 195

jest cudownie orzeźwiająca i soczysta. Składniki na 1 dużą miskę: pęczek selera naciowego 1 słoik selera konserwowego [320g] 1 ogórek świeży - długi 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek 100g ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu - lub w wersji bardziej dietetycznej, w ogóle zrezygnować z majonezu i poprzestać na jogurcie(...)odpowiednim spreparowaniu. Łodygi selera umyć i pokroić w centymetrowe kawałki. Seler konserwowy odsączyć. Świeżego ogórka obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Ziarna słonecznika uprażyć na złoto na gorącej patelni - w ten sposób oddadzą więcej smaku i aromatu . Dołożyć bakalie. Przygotować sos z majonezu, jogurtu i podstawowych przypraw, po czym wymieszać go z resztą produktów

Grunt to przepis!
Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem 266

kurczaka. Można je podać z frytkami i surówką. To doskonały pomysł na łatwy, szybki i niedrogi obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 1 por, 50g słonecznika łuskanego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, szczypta majeranku, 100ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Ostrym nożem usuwam z udek kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Pora kroję(...)plasterki. W lukę po usuniętych kościach wkładam plasterki pora oraz odrobinę słonecznika. Mięso spinam wykałaczkami. 2. Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem.  3. Przygotowane udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety z czerwonej kapusty 154

płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej) 40 g siemienia lnianego (najlepiej niemielonego) 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz 1,5 łyżeczki kminku mielonego łuskany słonecznik na panierkę - ok 200 g powinno wystarczyć na wszystkie kotlety 1. Zmiel kapustę  - najlepiej zrobić to w blenderze kielichowym, ale można też zetrzeć na tarce albo bardzo drobno posiekać. 2. Płatki(...)posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 3. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. 4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. 5. Formuj niewielkie kotlety i obtaczaj je w słoneczniku z dwóch stron. Mogą się lekko rozpadać, dlatego rób to delikatnie :) 6. Piecz ok 15-20 minut. Odstaw do lekkiego wystygnięcia. Kiedy woda wyparuje, kotlety lekko stwardnieją i nabiorą zbitej

Powiedz dietom nie
Ryba po genueńsku 162

inspiracja  gazeta Moje gotowanie Składniki 500 g dowolnych filetów rybnych 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie pomidory 100 g sera mozzarella 2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki startego  na drobnych oczkach sera żółtego 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Filety rybne osuszyć , skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem(...)Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać starty żółty ser, pestki słonecznika, natkę pietruszki, olej i  dokładnie rozetrzeć. Połową masy wyłożyć dno naczynia do zapiekania, a następnie ułożyć pokrojoną w kawałki rybę. Pomidory pokroić w grubsze plastry i poprzekładać rybę. Mozzarellę pokroić na cieniutkie plastry i poukładać między rybą tak jak na zdjęciu nr 2. Na wierzchu ułożyć masę serową

O kuchni z uczuciem
DOSKONAŁY CHLEB GRYCZANY, BEZ DROŻDŻY, MĄKI, BEZGLUTENOWY 243

gryczanej nieprażonej  (niepalonej, białej) - 700g (ml) wody - +/- 100-150g (ml) wody (do uzupełnienia na drugi dzień) Dodatki: - 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej - 20g otrębów gryczanych - 40g ziaren słonecznika - płatki gryczane i ziarna do posypania chleba (u mnie siemię lniane) Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać 700ml wody. Zamieszać i odstawić na kilka(...)wcześniej dolałam). Po zmiksowaniu kasza powinna być dość gęsta, powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany (zbyt rzadka masa spowoduje, że chleb zapadnie nam się środkiem). Do masy dodajemy sól, ziarna słonecznika oraz otręby i mieszamy do połączenia składników. Moja masa już z dodatkami miała konsystencję zbliżoną do chlebów, jakie piekę na zakwasie. Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać część

Smaczne Zdrowe