użyłam pół szklanki orzechów brazylijskich, pół szklanki orzechów pekan, pół szklanki orzechów włoskich i pół szklanki orzechów nerkowca) - 3 łyżki kakao - 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie) - 2 łyżki pestek słonecznika - 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych) - wrzątek Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na min 1h. W blenderze kielichowym zmiksować orzechy, przesypać do miski, następnie zmiksować płatki owsiane, dodać do orzechów(...)blendera wsadzić odcedzone daktyle, kakao i 20 łyżek wody, w których moczyły się daktyle. Zmiksować na gładką masę. Dodać do mieszanki orzechowo-owsianej. Dodać nasiona chia i pestki słonecznika. Wymieszać do połączenia się składników. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać 1 łyżkę kakao. Formować kulki i układać je na desce wyłożonej folią aluminiową. Gotowe kulki umieścić w lodówce
CookYourselfcałej tej przerwy tyle wyszło dobrego, że chcąc nie chcąc miałam sporo czasu na przemyślenia i ostatecznie postanowiłam nieco profil bloga zmienić.… Continue reading Pasta kanapkowa ze słonecznika z suszonymi pomidorami
brunetkawkuchnipół papryki czerwonej średnia czerwona cebula 3-4 rzodkiewki 10-15 dag pomidorków koktajlowych 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy (kremowej, nie za ostrej) 2 łyżki oleju rzepakowego słonecznik łuskany migdały krojone Przygotowanie : Mix sałat przekładamy do większej misy, dodajemy do niej cienko pokrojoną paprykę, cebulę, rzodkiewkę i przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. W szklance przygotowujemy dresing(...)wymieszania miodu, musztardy i oleju, a słonecznik i migdały prażymy na patelni. Wszystkie 3 elementy sałatki łączymy ze sobą na kilka minut przed podaniem. Jak już wspomniałem, sałatka świetnie pasuje do grillowanych mięs drobiowych
Mechanik w kuchnicałej tej przerwy tyle wyszło dobrego, że chcąc nie chcąc miałam sporo czasu na przemyślenia i ostatecznie postanowiłam nieco profil bloga zmienić.… Continue reading Pasta kanapkowa ze słonecznika z suszonymi pomidorami
brunetkawkuchniwytrzymałość do ciężkiej pracy. Płatki owsiane można wykorzystać także do przygotowania pysznych domowych ciasteczek. Składniki 150 g płatków owsianych górskich 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 1 jajko 2 łyżki miodu 3 łyżki wody 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie) Płatki owsiane prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Następnie zdejmujemy z ognia(...)odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika i sezam. Dodajemy jajko, wodę i miód. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą łyżki formujemy ciastka - w kształcie okręgu, w miarę równe. Niektóre można posypać czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy 30 minut
My Chcemy Jeśćmrożonego szpinaku, u mnie w liściach niewielki ząbek czosnku + odrobina masła/oleju 50 g mąki orkiszowej* puszka łososia w oleju/ wodzie dwa żółtka dwie czubate łyżki nasion słonecznika sól i pieprz * zmielone płatki orkiszowe Przygotowanie: Komosę ugotować według wskazówek na opakowaniu w proporcji 1:2 z wodą. Zajmie to ok. 15-20 minut. Potem odstawić do przestygnięcia(...)mocy do czasu, aż szpinak w całości się rozmrozi. Przemieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić. W jednej misce wymieszać razem : ugotowaną komosę ryżową, poszatkowany szpinak, rozdrobnionego łososia, żółtka, nasiona słonecznika i mąkę orkiszową. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować niewielkie kotleciki i układać w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut
Kuchnia Ellienawet kawę. Mleko pięknie się spieniło. Oczywiście smak kawy lekko zmodyfikowany, ale nie było źle. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/3 szklanki nasion słonecznika 1 daktyl szczypta soli morskiej lub himalajskiej 2,5 szklanki wody źródlanej szczypta kardamonu (opcjonalnie, nie dałam) Wykonanie: Kaszę, słonecznik, daktyla i sól włożyć do kielicha blendera. Dolać
Sto kolorów kuchnimąki pszennej 8g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich 50ml oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200ml ciepłej wody 200g mozzarelli pomidorki koktajlowe dobrej jakości kiełbasa słonecznik Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodziło(...)ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy je na kształt blaszki. Po przekątnej wysypujemy słonecznik, jedną stronę wykładamy plasterkami kiełbasy, drugą mozzarellą i pomidorkami. W pustych miejscach robimy palcem dziurki w cieście, całość posypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia – pod przykryciem. Focaccie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez
Gotowanie i blogowanieNajbardziej znaną rośliną "na kiełki" jest rzeżucha. Być może hodowaliście ją na Wielkanoc, dla ozdoby. Teraz wysiejcie i zjedzcie. Rzeżuchę zazwyczaj uprawiamy na gazie rozłożonej na talerzyku. Inne kiełki ( słonecznik, burak, brokuł ) możecie również uprawiać w domu i to bez kiełkownicy. Wystarczy większy słoik, gaza, gumka recepturka i ...systematyczność nawadniania. Kiełki wsypujemy do słoika, zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Kolejnego(...)gazę. Słoik z kiełkami stawiamy po skosie, na tacy, tak by nadmiar wody swobodnie wypływał. Składniki: 2 ugotowane na twardo jajka 1/2 awokado garść kiełków ( u mnie rzeżucha i słonecznik ) 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego 1 niepełna łyżeczka majonezu ( można pominąć ) sól, pieprz Wykonanie: Awokado, obrane ze skóry pognieść widelcem. Dodać obrane ze skorupek jajka - całość raz jeszcze pognieść. Kiełki
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 główka sałaty lodowej 1 duże mango (niezbyt dojrzałe) 1 słoiczek czarnych oliwek 150 g mozzarelli (użyłam sera typu podpuszczkowego z ziołami z gospodarstwa rolnego) 4 łyżki ziaren słonecznika Dressing: 1/3 szklanki oliwy 1/2 szklanki sosu z pomarańczy 3 łyżki sosu z cytryny sól, pieprz cytrynowy Sałatę poszatkować, mozzarellę i obrane mango pokroić w kostkę. Wymieszać z odsączonymi oliwkami(...)słonecznikiem i dressingiem. Podawać do mięsa, z pieczywem lub jako samodzielny posiłek
Czerwień i błękitCzas całkowity 30 min Składniki 180 g ryżu 600 g selera 150 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 100 g rodzynek 70 g pestek słonecznika płaska łyżeczka kurkumy Sos 200 g majonezu 100 g jogurtu naturalnego 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy pieprz czarny sól Instrukcje Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, studzimy(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Seler nie powinien być rozgotowany. Po wystudzeniu kroimy go w kostkę. Do ryżu dodajemy ananasa, selera, pokrojony w słupki ser żółty, rodzynki, słonecznik i posiekaną natkę pietruszki. Sos Do majonezu dodajemy jogurt naturalny i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się
Wędrówki po kuchnikorzenia imbiru - 3 liście laurowe - 2 ziemniaki - 1,5 litra wywaru lub wody - sól i pieprz do smaku - jogurt naturalny, około łyżki na porcję - pół szklanki śmietany słodkiej 12% - słonecznik łuskany prażony, łyżka na porcję - koperek do smaku Obierz cebulę, ziemniaki, marchew i imbir, pokrój wszystko w byle jaką kostkę. Podsmaż najpierw cebulę z imbirem na nie wielkiej ilości(...)gęsta dodaj wody lub wywaru do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Krem zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy połączą się wszystkie smaki. Podawaj z jogurtem i koperkiem i słonecznikiem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkijeszcze mi się nie znudziła ;-) I myślę, że nieprędko to się stanie ;-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka ryżu - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasów - garść ziaren słonecznika - garść suszonej żurawiny - majonez - garść posiekanej pietruszki - sól, pieprz, trochę Maggi Ryż gotuję w dużej ilości wody, uważając, żeby go nie rozgotować. Ugotowany, przelewam zimną wodą. Gotuję piersi(...)kroję ananasa (lub dodaję już pokrojonego z puszki). Łączę ze sobą te składniki, dodaję kukurydzę, majonez , przyprawiam solą, pieprzem i niewielką ilością tradycyjnej Maggi. Dodaję drobno pokrojoną pietruszkę, posypuję słonecznikiem i żurawiną. Sałatka gotowa ;-) Smakuje rewelacyjnie! :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowopotrawa świąteczna, która chyba rozeszła się najszybciej. Robiłam ją z podwójnej ilości składników. Zakupy: - 10 dkg żurawiny - 3 filety z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 seler naciowy - 10 dkg słonecznika łuskanego - 1 mały majonez lub jogurt naturalny Przygotowanie: Seler naciowy kroję w drobna kostkę, solę, mieszam i odstawiam na chwilę .Żurawinę moczę w gorącej wodzie, słonecznik podsmażam na patelni
Tanio smacznie i prostoszybko. Doskonała na zbliżającą się wiosnę. SKŁADNIKI 200 g sałaty roszponki, kilka liści sałaty rzymskiej, 2 jajka, 1 pomidor, 150 g sera feta, 2 łyżki łuskanego słonecznika, kawałek zielonej papryki, Na grzanki: 2 łyżki masła, 2 kromki chleba, 1 łyżeczka bazylii suszonej Sos koperkowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz(...)rzymską rwiemy na kawałki. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki. Fetę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni. Składniki układamy na sałacie, posypujemy grzankami, polewamy sosem. Grzanki: chleb kroimy w kostkę, masło rozpuszczamy, dodajemy chleb, posypujemy bazylią, smażymy na złoto z każdej strony
słodki bratek