słonecznik - 8260 przepisów (strona:221/551)

Ciasteczka owsiane 100

jajko (ok. 60g), - 1 1/2 szklanki płatków owsianych (ok. 165g), - 5 łyżek płatków migdałowych (ok. 50g), -  5 łyżek  orzechów włoskich (ok. 50g), - 5 łyżek  nasion słonecznika (ok. 50g), - 1 łyżka kakao (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Ucieramy masło z cukrem. 2. Dodajemy pozostałe składniki. 3. Mieszamy wszystko łyżką aż masa będzie gęsta. 4. Formujemy ciasteczka i układamy(...)miękkie, dlatego zostawiamy je by wystygły i stwardniały. Ciasteczka są bogate w: - płatki owsiane, które są źródłem błonnika (daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit) - oszechy, migdały, nasiona słonecznika bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zmniejszają poziom triglicerydów we krwi, zatem poprawiają profil lipidowy) - kakao bogate w magnez ( zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tkanki nerwowej i mięśniowej) - oliwę z oliwek, która zawiera

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Makaron z awokado i suszonymi pomidorami 218

Składniki: 40 dag makarony (wstążki) 2 awokado około pomidorów suszonych  4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa garść pestek słonecznika garść pestek dyni Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente. Awokado obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wrzucamy na rozgrzany olej i dodajemy zmiażdżony czosnek. Smażymy około 10 minut. Pomidory kroimy w paski i dodajemy(...)awokado. Łączymy na patelni danie z makaronem, doprawiamy solą, pieprzem i głaką muszkatołową. Całość smażymy jeszcze około 5 minut mieszając. Na oddzielnej patelni prażymy pestki słonecznika i dyni.  Danie wykładam na talerze i posypujemy pestkami

Qchnia po prostu
Ciasto miodowe z masą budyniową i prażonym słonecznikiem. 219

drugą część masy budyniowej .Na krem położyć trzeci blat miodowego ciasta.Do pozostałej masy budyniowej dodać 4 łyżki masy kajmakowej .Dobrze wymieszać i rozsmarować na wierzchu ciasta. Dodatkowo: 150 g słonecznika Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy nim ciasto lekko dociskając do masy .Smacznego

Ladylaura.
Sałatka z selera naciowego z dodatkiem bakalii 165

jest cudownie orzeźwiająca i soczysta. Składniki na 1 dużą miskę: pęczek selera naciowego 1 słoik selera konserwowego [320g] 1 ogórek świeży - długi 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek 100g ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu - lub w wersji bardziej dietetycznej, w ogóle zrezygnować z majonezu i poprzestać na jogurcie(...)odpowiednim spreparowaniu. Łodygi selera umyć i pokroić w centymetrowe kawałki. Seler konserwowy odsączyć. Świeżego ogórka obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Ziarna słonecznika uprażyć na złoto na gorącej patelni - w ten sposób oddadzą więcej smaku i aromatu . Dołożyć bakalie. Przygotować sos z majonezu, jogurtu i podstawowych przypraw, po czym wymieszać go z resztą produktów

Grunt to przepis!
Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem 237

kurczaka. Można je podać z frytkami i surówką. To doskonały pomysł na łatwy, szybki i niedrogi obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 1 por, 50g słonecznika łuskanego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, szczypta majeranku, 100ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Ostrym nożem usuwam z udek kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Pora kroję(...)plasterki. W lukę po usuniętych kościach wkładam plasterki pora oraz odrobinę słonecznika. Mięso spinam wykałaczkami. 2. Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem.  3. Przygotowane udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety z czerwonej kapusty 119

płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej) 40 g siemienia lnianego (najlepiej niemielonego) 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz 1,5 łyżeczki kminku mielonego łuskany słonecznik na panierkę - ok 200 g powinno wystarczyć na wszystkie kotlety 1. Zmiel kapustę  - najlepiej zrobić to w blenderze kielichowym, ale można też zetrzeć na tarce albo bardzo drobno posiekać. 2. Płatki(...)posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 3. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. 4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. 5. Formuj niewielkie kotlety i obtaczaj je w słoneczniku z dwóch stron. Mogą się lekko rozpadać, dlatego rób to delikatnie :) 6. Piecz ok 15-20 minut. Odstaw do lekkiego wystygnięcia. Kiedy woda wyparuje, kotlety lekko stwardnieją i nabiorą zbitej

Powiedz dietom nie
Ryba po genueńsku 135

inspiracja  gazeta Moje gotowanie Składniki 500 g dowolnych filetów rybnych 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie pomidory 100 g sera mozzarella 2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki startego  na drobnych oczkach sera żółtego 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Filety rybne osuszyć , skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem(...)Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać starty żółty ser, pestki słonecznika, natkę pietruszki, olej i  dokładnie rozetrzeć. Połową masy wyłożyć dno naczynia do zapiekania, a następnie ułożyć pokrojoną w kawałki rybę. Pomidory pokroić w grubsze plastry i poprzekładać rybę. Mozzarellę pokroić na cieniutkie plastry i poukładać między rybą tak jak na zdjęciu nr 2. Na wierzchu ułożyć masę serową

O kuchni z uczuciem
DOSKONAŁY CHLEB GRYCZANY, BEZ DROŻDŻY, MĄKI, BEZGLUTENOWY 213

gryczanej nieprażonej  (niepalonej, białej) - 700g (ml) wody - +/- 100-150g (ml) wody (do uzupełnienia na drugi dzień) Dodatki: - 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej - 20g otrębów gryczanych - 40g ziaren słonecznika - płatki gryczane i ziarna do posypania chleba (u mnie siemię lniane) Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać 700ml wody. Zamieszać i odstawić na kilka(...)wcześniej dolałam). Po zmiksowaniu kasza powinna być dość gęsta, powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany (zbyt rzadka masa spowoduje, że chleb zapadnie nam się środkiem). Do masy dodajemy sól, ziarna słonecznika oraz otręby i mieszamy do połączenia składników. Moja masa już z dodatkami miała konsystencję zbliżoną do chlebów, jakie piekę na zakwasie. Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać część

Smaczne Zdrowe
Sałatka z czerwonym buraczkiem i serem pleśniowym 177

razem wersja dla mężusia z serem pleśniowym i buraczkiem na rukoli. składniki: 1 garść rukoli 1 nieduży upieczony lub ugotowany buraczek czerwony 60 g sera pleśniowego 1 garść słonecznika olej sezamowy przyprawa do sałatek Na talerzu ułożyć rukolę. Upieczonego buraczka obrać i pokroić w sporą kostkę. Ser pleśniowy również pokroić w kostkę. Pokrojone skłądniki ułozyć na rukoli. Słonecznik uprażyć

Monia miesza i gotuje
Kasza gryczana z brokułem, awokado i suszonymi pomidorami. 218

osób): 1 brokuł (500 g), 1 woreczek kaszy gryczanej, 1 awokado, 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (180 g netto), 1 słoiczek zielonych oliwek (170 g netto), 2 garści słonecznika łuskanego, sól, oregano, chilli, 3 liście laurowe, Przygotowanie: Brokuł umyć i podzielić na różyczki, gotować ok. 6-8 minut z dodatkiem liści laurowych i soli. Ugotować kaszę gryczaną. Awokado obrać(...)można je przekroić jeszcze na pół). Oliwki dodać w całości lub pokroić na ćwiartki. Pomidory odsączyć i pokroić w paski. Całość wymieszać i przyprawić. Na sam koniec dodać podprażony słonecznik na suchej patelni. Przydatne: Czas przygotowania ok. 20 minut. Idealne na ciepło i na zimno. Jeśli mamy zamiar danie podgrzać np. na drugi dzień w pracy – wtedy należy skrócić

rozgotowana
Orkiszowy koktajl gruszkowy - idealny na drugie śniadanie w towarzystwie ziarnistego fit snack 124

zapraszam Was na pyszny orkiszowy koktajl gruszkowy. Spróbujcie. Składniki: 1 gruszka 1 szklanka mleka 2 łyżki otrąb orkiszowych prażonych 1/2 łyżki miodu do podania proponuję: fit snack ziarnisty słonecznik+sezam Piekarni Galicyjskiej Przygotowanie: Gruszkę obieramy, kroimy i wycinamy gniazda. Wkładamy do misy blendera z ostrymi nożami. Dodajemy 2 łyżki otrąb orkiszowych prażonych i miód. Całość zalewamy szklanką mleka. Miksujemy(...)Podajemy od razu np. w towarzystwie fit snack ziarnistego słonecznik+sezam. Jeśli nasz koktajl ma być podany po jakimś czasie, przed spożyciem należy go dokładnie przemieszać. Smacznego

Słodkie okruszki
Chrupiąca sałatka z gruszką w miodowo-musztardowym sosie 195

Zapraszam Was na chrupiącą sałatkę z gruszką w miodowo-musztardowym sosie. Składniki: (porcja na 2 osoby) 2 garście ulubionego miksu sałat 10-12 orzechów laskowych 1 łyżka łuskanego słonecznika 1/2 łyżki płatków migdałowych 1 gruszka (chrupka, nie za miękka) 1/2 cytryny miodowo-musztardowy sos do mięs i sałat Roleski Przygotowanie: Rozłupane orzechy laskowe kroimy na pół, lub mniejsze kawałki(...)następnie wraz z moim gościem, kroiłyśmy dowolnie swoje porcje na talerzykach. Do naczynia, w którym podamy sałatkę wkładamy dwie garście miksu sałat, które mieszamy z połową chrupkich składników (orzechów, słonecznika i płatków migdałowych). Następnie układamy gruszki i posypujemy całość resztą chrupkich składników. Na koniec polewamy naszą sałatkę miodowo-musztardowym sosem (ilość sosu zależy od indywidualnych upodobań). Smacznego

Słodkie okruszki
Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski 149

Chleb jest pyszny. Idealny dla tych, którzy nie mają akurat zakwasu, lub boją się jeszcze pieczenia chleba na zakwasie. Zawiera dużą ilość ziaren w tym siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Oczywiście, możecie dodać np mak, sezam czy czarnuszkę a także kminek jeśli lubicie. Jeśli szukacie zdrowszej wersji chleba pszennego, to na pewno ten przepis Was nie rozczaruje. Porcja składników(...)garnku Składniki 500 gr mąki pszennej chlebowej ( ja dałam pół na pół z razową) 1,5 szkl płatków owsianych górskich 5 dag drożdży po dużej garści siemienia lnianego, słonecznika i dyni. 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 500 ml ciepłej wody Wykonanie Rozcieramy w misce drożdże z cukrem. Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy

Mieszam w Garnku
,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’ 127

powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 200 g liści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów w oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi(...)Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układamy

Podróż w kulinaria
Sałatka obiadowa 132

naprawdę ekspresowa. Składniki 1 garść rukoli 1 garść roszponki kilka liści kapusty pekińskiej 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz prażony sezam i słonecznik (opcjonalnie) Kapustę pekińską kroimy lub rwiemy w dość spore kawałki, mieszamy z rukolą i roszponką. W szklance mieszamy śmietanę, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz do smaku. Mieszankę sałat polewamy(...)przed podaniem i dokładnie mieszamy, opcjonalnie możemy upróżyć słonecznik i sezam i wymieszać z sałatką

Piekielna Kuchnia Pati

Proponowane wyszukiwania