powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 200 g liści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów w oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi(...)Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układamy
Podróż w kulinarianaprawdę ekspresowa. Składniki 1 garść rukoli 1 garść roszponki kilka liści kapusty pekińskiej 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz prażony sezam i słonecznik (opcjonalnie) Kapustę pekińską kroimy lub rwiemy w dość spore kawałki, mieszamy z rukolą i roszponką. W szklance mieszamy śmietanę, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz do smaku. Mieszankę sałat polewamy(...)przed podaniem i dokładnie mieszamy, opcjonalnie możemy upróżyć słonecznik i sezam i wymieszać z sałatką
Piekielna Kuchnia Patikaszy jaglanej + 270 ml wody + szczypta soli 2 jajka 70 g masła 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 szklanki pestek słonecznika szklanka musli z suszonymi owocami (u mnie z egzotycznymi owocami) szklanka mąki pszennej 75 + 25 g czekolady (mniejsza część do dekoracji) Przygotowanie: Rozpoczynamy ugotowanie kaszy jaglanej. Do rondelka(...)masy jajecznej ciągle mieszając dodajemy jeszcze ciepłą kaszę jaglaną. Nie bójcie się kasza nie ugotuje jaj pod warunkiem, że będziecie mieszać masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy pestki słonecznika, musli i pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. I tu właśnie zobaczycie poco dodawaliśmy ciepła kaszę. Pod wpływem ciepła czekolada lekko się roztopi i nada ciastu bardzo ładnego kolorku
Kuchnia Łukaszaroszpunkę, szpinak, rukolę i wyłożyłam je na talerz. Zieleninki miałam ze dwie garście. Kawałek czerwonej papryki pokroiłam na mniejsze kawałki, oczywiście wcześniej ją oczyściłam z pestek. Ze dwie łyżki słonecznika uprażyłam na suchej patelni i odłożyłam do ostygnięcia. 8 plasterków cukinii położyłam na suchej patelni i z obu stron je przypiekłam lekko, również odstawiłam do przestygnięcia. Gdy cukinia przestygła położyłam(...)drugiej. Łącznie jednej i drugiej oliwy miałam ze dwie lub trzy łyżki. Dodałam do nich odrobinę musztardy, soli i pieprzu. Wymieszałam i polałam po warzywach. Na koniec posypałam słonecznikiem i sałatka gotowa. Prawda, że prosta? Smacznego
W kuchni u Moniki100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 50g masła 50g oleju kokosowego 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonych nasion chia W rondelku roztopić masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej(...)mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinać z niego pierniczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić
FitKotSkładniki: 5 buraków 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz bułki żytnie (przepis znajdziesz tutaj ) majonez bez jajeczny (przepis znajdziesz tutaj ) musztarda(przepis znajdziesz tutaj ) pomidor ogórek sałata lub rukola Przygotowanie(...)blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne
Łycha smakówSkładniki: 100g fasoli mung 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę mung gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy(...)ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. Kotlety
Łycha smakówSkładniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoiczek czarnych oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki oliwy 1/3 awokado 1 gałązka selera naciowego 1 pomidor 3 łyżki słonecznika pieprz, sól Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Pasta z oliwek: oliwki blendujemy na masę z czosnkiem(...)oliwą, czosnkiem, pieprzem i solą. Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy pastę z oliwek czarnych, pokrojony seler, awokado, pomidor i posypujemy słonecznikiem
Łycha smakówfajne :). Potrzebne składniki: 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 50 g tofu 1 łyżka oleju kokosowego 6 pomidorków koktajlowych 5 pomidorów suszonych garść rukoli garść uprażonych pestek słonecznika 0,5 łyżeczki papryki ostrej sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę tofu z dodatkiem soli, pieprzu i papryki ostrej. Następnie(...)dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy przez 3 min. Do ciepłej jaglanki dodajemy resztę produktów: przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski pomidory suszone, rukolę i całość posypujemy słonecznikiem. http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html
Łycha smakówwyszło super :) Potrzebne składniki: 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100 g tofu 1 łyżka oleju kokosowego 2 bakłażany 2 burki 1 łyżka octu balsamicznego garść uprażonych pestek słonecznika 1 ząbek czosnku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Bakłażany przecinamy na pół i wydrążamy środek. Łódeczki posypujemy solą i odstawiamy na 5 min., następnie płuczemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem(...)Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym. Bakłażany faszerujemy kaszą jaglaną z tufu następnie dodajemy mus buraczany, posypujemy ziarnami z słonecznika i zapiekamy przez 10 min. w 180 st. http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html
Łycha smakówPotrzebne składniki: 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 6 pomidorków koktajlowych garść uprażonych pestek słonecznika garść kiełek na patelnię 2 burki 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym. Kiełki podprażamy na patelni. Mieszamy z kaszą jaglaną, dekorujemy pomidorkami, kiełkami i słonecznikiem
Łycha smakówudziałem. Były tak dobre, że jednego zjadłam zaraz po upieczeniu :) Potrzebne składniki: 5 batatów garść jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 szalotki 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki pasty tahini (przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Bataty(...)ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, jarmuż pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, pastę tahini, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Ze względu na to że nie chciałam dodawać więcej mąki, kotlety średnio dały się uformować. Kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez
Łycha smakówPotrzebne składniki: 1 ugotowany burak 100 g sera koziego 2 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy w plasterki przyprawiamy pieprzem i solą, następnie układamy pokrojony w plasterki ser kozi, posypujemy słonecznikiem i zapiekamy w 180 st przez ok. 15 min. Całość polewamy marynatą: ocet balsamiczny, oliwa, pieprz
Łycha smakówgrilla. Potrzebne składniki: 1,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki majeranku i tymianku 1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 4 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli ziołowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1,5 szklanki mleka migdałowego 2 jajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka(...)oleju kokosowego Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem. Chlebek piekłam przez 35 minut w 220 st. Przyprawy możemy
Łycha smakówburaka :). Postanowiłam sukces ponowić tym razem z moja ukochana botwinką. Wyszły idealne :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 łyżki świeżo startego imbiru 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku(...)jaglaną blendujemy i dodajemy ugotowaną botwinkę. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, imbir, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne
Łycha smaków