słonecznik - 8260 przepisów (strona:222/551)

Proste ciasteczka jaglane z czekoladą 153

kaszy jaglanej + 270 ml wody + szczypta soli 2 jajka 70 g masła 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 szklanki pestek słonecznika szklanka musli z suszonymi owocami (u mnie z egzotycznymi owocami) szklanka mąki pszennej  75 + 25 g czekolady (mniejsza część do dekoracji) Przygotowanie: Rozpoczynamy ugotowanie kaszy jaglanej. Do rondelka(...)masy jajecznej ciągle mieszając dodajemy jeszcze ciepłą kaszę jaglaną. Nie bójcie się kasza nie ugotuje jaj pod warunkiem, że będziecie mieszać masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy pestki słonecznika, musli i pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. I tu właśnie zobaczycie poco dodawaliśmy ciepła kaszę. Pod wpływem ciepła czekolada lekko się roztopi i nada ciastu bardzo ładnego kolorku

Kuchnia Łukasza
Szybka sałatka ze słonecznikiem 202

roszpunkę, szpinak, rukolę i wyłożyłam je na talerz. Zieleninki miałam ze dwie garście. Kawałek czerwonej papryki pokroiłam na mniejsze kawałki, oczywiście wcześniej ją oczyściłam z pestek. Ze dwie łyżki słonecznika uprażyłam na suchej patelni i odłożyłam do ostygnięcia. 8 plasterków cukinii położyłam na suchej patelni i z obu stron je przypiekłam lekko, również odstawiłam do przestygnięcia. Gdy cukinia przestygła położyłam(...)drugiej. Łącznie jednej i drugiej oliwy miałam ze dwie lub trzy łyżki. Dodałam do nich odrobinę musztardy, soli i pieprzu. Wymieszałam i polałam po warzywach. Na koniec posypałam słonecznikiem i sałatka gotowa. Prawda, że prosta?  Smacznego

W kuchni u Moniki
Niestandardowe pierniczki, czyli jaglane, bezglutenowe i z batatami 172

100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 50g masła   50g oleju kokosowego 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonych nasion chia W rondelku roztopić masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej(...)mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinać z niego pierniczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić

FitKot
Burger z kotletem z buraka 126

Składniki: 5 buraków 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz bułki żytnie (przepis znajdziesz tutaj ) majonez bez jajeczny (przepis znajdziesz tutaj ) musztarda(przepis znajdziesz tutaj ) pomidor ogórek sałata lub rukola Przygotowanie(...)blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, sezam, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.  Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne

Łycha smaków
Kotlety z fasoli mung 128

Składniki: 100g fasoli mung 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę mung gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy(...)ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy.  Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min.      Kotlety

Łycha smaków
Jaglanka z pastą z czarnych oliwek 87

Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoiczek czarnych oliwek  1 ząbek czosnku 3 łyżeczki oliwy 1/3 awokado 1 gałązka selera naciowego 1 pomidor 3 łyżki słonecznika pieprz, sól Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Pasta z oliwek: oliwki blendujemy na masę z czosnkiem(...)oliwą, czosnkiem, pieprzem i solą.  Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy pastę z oliwek czarnych, pokrojony seler, awokado, pomidor i posypujemy słonecznikiem

Łycha smaków
Jaglanka z tofu na oleju kokosowym 106

fajne :).  Potrzebne składniki:  0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 50 g tofu 1 łyżka oleju kokosowego 6 pomidorków koktajlowych 5 pomidorów suszonych garść rukoli garść uprażonych pestek słonecznika 0,5 łyżeczki papryki ostrej sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę tofu z dodatkiem soli, pieprzu i papryki ostrej. Następnie(...)dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy przez 3 min. Do ciepłej jaglanki dodajemy resztę produktów: przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski pomidory suszone, rukolę i całość posypujemy słonecznikiem.  http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html

Łycha smaków
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną, tofu i musem z buraka 98

wyszło super :) Potrzebne składniki:  0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100 g tofu 1 łyżka oleju kokosowego 2 bakłażany 2 burki 1 łyżka octu balsamicznego garść uprażonych pestek słonecznika 1 ząbek czosnku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Bakłażany przecinamy na pół i wydrążamy środek. Łódeczki posypujemy solą i odstawiamy na 5 min., następnie płuczemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem(...)Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym.  Bakłażany faszerujemy kaszą jaglaną z tufu następnie dodajemy mus buraczany, posypujemy ziarnami z słonecznika i zapiekamy przez 10 min. w 180 st.  http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html

Łycha smaków
Jaglanka z musem z buraka 143

Potrzebne składniki:  0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 6 pomidorków koktajlowych garść uprażonych pestek słonecznika garść kiełek na patelnię 2 burki 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym. Kiełki podprażamy na patelni. Mieszamy z kaszą jaglaną, dekorujemy pomidorkami, kiełkami i słonecznikiem

Łycha smaków
Kotlety z batatów i jarmużem 145

udziałem. Były tak dobre, że jednego zjadłam zaraz po upieczeniu :) Potrzebne składniki:   5 batatów garść jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 szalotki 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki pasty tahini (przepis znajdziesz  tutaj ) 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Bataty(...)ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, jarmuż pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, pastę tahini, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.  Ze względu na to że nie chciałam dodawać więcej mąki, kotlety średnio dały się uformować.  Kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez

Łycha smaków
Zapiekane buraki z kozim serem 139

Potrzebne składniki:  1 ugotowany burak  100 g sera koziego 2 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy w plasterki przyprawiamy pieprzem i solą, następnie układamy pokrojony w plasterki ser kozi, posypujemy słonecznikiem i zapiekamy w 180 st przez ok. 15 min. Całość polewamy marynatą: ocet balsamiczny, oliwa, pieprz

Łycha smaków
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 103

grilla.  Potrzebne składniki:  1,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki majeranku i tymianku 1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu  4 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli ziołowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1,5 szklanki mleka migdałowego 2 jajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka(...)oleju kokosowego  Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem.  Chlebek piekłam przez 35 minut w 220 st. Przyprawy możemy

Łycha smaków
Kotlety z botwinki i kaszy jaglanej 144

buraka :). Postanowiłam sukces ponowić tym razem z moja ukochana botwinką. Wyszły idealne :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 łyżki świeżo startego imbiru 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku(...)jaglaną blendujemy i dodajemy ugotowaną botwinkę. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, sezam, imbir, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.  Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne

Łycha smaków
Sałatka z kulkami z fety bazylią i suszonymi pomidorami 128

Potrzebne składniki: 0,5 opakowania fety garść bazylii 10 suszonych pomidorów 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego   0,5 papryki czerwonej garść prażonych pestek słonecznika i sezamu garść dowolnej sałaty ( u mnie mix sałat i jarmuż)  2 łyżki oliwy z oliwek  ocet balsamiczny  pieprz, sól Przygotowanie: Myjemy sałatę i dodajemy pomidorki koktajlowe(...)pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone i bazylię. zagniatamy i formujemy kuleczki. Najlepiej kulki z fety dodać do sałatki tuż przed podaniem i posypać pestkami słonecznika i sezamu. Sałatkę dekorujemy octem balsamicznym

Łycha smaków
Jaglanka z botwinką i serem kozim 104

Potrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/3 pęczka botwinki 0,5 serka koziego 2 łyżki prażonkach ziaren słonecznika   0,5 łyżeczki soli  3 łyżki oliwy z oliwek  pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy(...)gotującej wody. Gotujemy przez ok. 5 min. następnie odcedzamy. Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy botwinką, pokrojony w kostkę ser kozi, oliwę, pieprz, sól i mieszamy. Na koniec dekorujemy słonecznikiem

Łycha smaków

Proponowane wyszukiwania