łyżeczką cukru z wanilią. Kruszonka: 100 g zimnego masła 10 łyżek mąki lub zmielonych migdałów lub orzechów laskowych 3 łyżki cukru z wanilią (może być też brązowy) garść ziaren słonecznika lub innych ulubionych ziaren (opcjonalnie) Masło kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki, do której wsypujemy mąkę (lub zmielone migdały/orzechy) oraz cukier. Całość rozcieramy w dłoniach, by powstała(...)mieszanka przypominająca mokry piasek. Owoce posypujemy równomiernie przygotowaną kruszonką. Ja bardzo lubię, gdy na wierzchu kruszonki podpieka się słonecznik, dlatego całość posypuję garścią ziaren. Możecie użyć także orzechów laskowych, płatków migdałów, a nawet wiórków kokosowych - wybierzcie to, co lubicie najbardziej. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 40-45 minut, do czasu, gdy wierzch ładnie zbrązowieje, a owoce będą "bulgotać" Po wystudzeniu deser
Cooking MonsterSkładniki: Dla dwóch osób 1,5 szklanki mąki 1 duża garść szpinaku 1 jajko 1/3 łyżeczki soli 120g chudego białego sera 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Szpinak drobno siekamy i wraz z solą dodajemy do składników. Siekamy całość, a następnie wyrabiamy. Podsypując(...)szerokości ok 6mm. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. 2. Odcedzony makaron łączymy z pokruszonym białym serem, oliwą z oliwek oraz uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziecukru 2 i 1/2 łyżeczki soli 8 łyżek Oleju np. Oleju Polskiego + Cały zaczyn z wieczora dnia poprzedniego 2 łyżki kminku garść siemienia lnianego 5 płaskich łyżek podprażonego słonecznika mak do obsypania chlebków ZACZYN 1. Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek szykujemy zaczyn. 2. W dużej misce np. 5 litrowej mieszamy odmierzona ilość zakwasu z mąka oraz wodą. Przykrywamy folią, zostawiając(...)mała szparę i odstawiamy na noc w nieprzewiewne miejsce np. do zimnego piekarnika. CIASTO WŁAŚCIWE 1. Do dużej miski wsypujemy całą mąkę Podprażamy słonecznik i dodajemy do maki razem zresztą nasion. 2. Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwile do zapienienia się. 3. Dodajemy sól i mieszamy całość aby dobrze rozeszła się po mące. Następnie
Gotowanie...to proste !świat się nie zawali) 1 łyżka esencji waniliowej 1 jajko 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych górskich 100 g czekolady (opcjonalnie) pestki dyni, słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło i masło orzechowe zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt i jajko, zmiksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pokroić na drobne kawałki czekoladę, dodać(...)uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce (zaraz po wyjęciu z piekarnika, ciastka są bardzo mięciutkie, po wystudzeniu robą się kruche), polać czekoladą i posypać pestkami dyni lub słonecznika. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniprzepis na angielskiego flapjacka. Flapjack składa się głownie z trzech składników: z płatków owsianych, masła i cukru. Można jednak dorzucić różne składniki, ja dodaję mix składający się z ziaren słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego, ale można też dodać do niego orzechy, owoce suszone, można też taki batonik- flapjack polać czekoladą. Ja przygotowując bazę na te batoniki mieszam po tyle(...)orzechami . Przepis na angielski batonik owsiany flapjack 6 sztuk: składniki: 100 g masła 100 g cukru brązowego Demerara 1 łyżka miodu 100g płatków owsianych 3 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, sezamu, dyni i siemienia lnianego Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, cukier i miód rozpuszczamy wszystkie składniki mieszając je. Wyłączamy gaz. Wrzucamy płatki owsiane, mieszamy, aż płatki całkiem w chłoną płynną masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszą (nie wrzuciłam całej, zostało mi trochę jaglanki na śniadanie ;) 2 cukinie - myjemy porządnie i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Nakładamy na nie farsz i zwijamy. słonecznik ser tarty - dałam Mozarellę Zawijańce układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy słonecznikiem i mozarellą. Zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówprzepisem. Bardzo polecam, póki są jeszcze w warzywniakach szparagi. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewki pół pęczka zielonych szparagów garść ziaren słonecznika Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy sól i biały pieprz szczypta cukru pudru Szparagi umyć(...)zalewy, fasolę przepłukać. Z rzodkiewek uciąć nać i pokroić w plastry. W salaterce umieścić fasolę, kukurydzę, pomidorki, rzodkiewki i szparagi. Polać sałatkę sosem. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i ostudzone wyłożyć
Czerwień i błękitniej chałwę, ale doszłam do wniosku, że nie ma nic lepszego niż taka prawdziwie chrupiąca granola. I tak oto jest, totalnie orzechowa, sezamowa z pestkami dyni i słonecznikiem niesamowita mieszanka, która pozwoli Wam z dobrą energią zacząć dzień jeśli zjecie ją na śniadanie. Składniki (na duży słoik granoli): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki(...)orzechów nerkowca 1/2 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały na pył) 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/4 szklanki sezamu 3 łyżki płatków migdałów 2 łyżki nasion chia 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki pasty Tahini 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Orzechy siekam. Wszystkie składniki oprócz miodu i pasty tahini mieszam ze sobą. Następnie dodaję składniki płynne i całość
Mango PapajaKolejny pyszny chlebek. Upieczony na drożdżach, z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem płatków orkiszowych i otrębów, ze słonecznikiem i siemieniem lnianym. Chrupiąca skórka skrywająca delikatny, ale bardzo treściwy i smaczny miąższ. Warty wypróbowania również dlatego, że jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania. Wzorowałam się na tym przepisie . składniki: zaczyn: 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżka mąki pszennej(...)łyżki płatków orkiszowych 3 łyżki otrębów owsianych 1/2 l ciepłej wody płaska łyżeczka soli ciasto właściwe: 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej garść siemienia lnianego garść słonecznika ponadto: 2 łyżki mleka tłuszcz do blaszki otręby i ziarno do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki zaczynu, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Dodać mąkę i ziarno, wymieszać
6niebomąki orkiszowej 100 g otrębów pszennych 8 g suchych drożdży łyżeczka soli i cukru garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki słonecznika dwie szklanki letniej wody ewentualnie żółtko do posmarowania Wszystko należy dokładnie wymieszać w misce, i przełożyć do foremek,tak aby ciasta było do około połowy, lub minimalnie więcej. U mnie zwykle(...)ciepłym piekarniku aż do ostygnięcia. Chlebek dla mnie idealny ze względu na sporą ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak fani słodkiego pieczywa mogą zamienić orzechy, siemię lniane i słonecznik suszoną żurawiną, rodzynkami czy nawet daktylami, jest równie smaczny! Do takiego chleba polecam własnoręcznie ubić masło - radość z jedzenia samego chleba z masłem jest ogromna
Pora na porazapraszam na bardzo szybką i smaczną sałatkę, którą możemy przygotować w kilka chwil. Składniki: szpinak świeży sałata zielona 1 ogórek 1 pomidor kilka truskawek pół opakowana sera feta pestki słonecznika oliwa z oliwek sól pieprz Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę i układamy na listkach szpinaku i sałaty(...)Truskawki kroimy na pół i również równomiernie układamy. Wszystko posypujemy pestkami słonecznika, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą
Kuchnia u Bietkiświeżych 50 ml oliwy z oliwek z czego 1 łyżka truflowej (jeśli macie) pesto około 150 g (przepis na pesto z rukoli znajdziecie tu , zużyłam połowę) słonecznik do posypania bułek Przygotowanie: z podanych składników zagnieć standardowe ciasto drożdżowe (krok po kroku znajdziecie instrukcję na przykład tu ) i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 h (musi podwoić swoją objętość(...)Posmaruj ciasto pesto i zwiń w rulon. Podziel na 8 równych części a każdą z nich zgnieć w środku trzonkiem od drewnianej łyżki , a w powstałym zagłębieniu umieść nasiona słonecznika. Tak przygotowanie pozostaw do ponownego wyrośnięcia na minimum pół godziny, po czym piecz przez 25-30 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu! to ważne
greenscarfrukolą lub innymi ostrzejszymi odmianami) 2 steki wołowe (antrykot lub rostbef) 1-2 pomidory malinowe lub garść koktajlowych ogórek zielony cebula czerwona (kilka piór) papryka żółta prażone pestki słonecznika - garść 2-3 łyżki oliwy z pestek dyni z odrobiną octu balsamicznego mieszanka ziół do grilla Przygotowanie: Gotowe, wykrojone steki nacieramy ziołami wymieszanymi z oliwą i odrobiną soku(...)razem z mięsem. Nada fajnego przydymionego smaczku. Zgrillowanej wołowinie dajemy odpocząć chwilę, po czym kroimy ją w paski i układamy na sałatce. Polewamy oliwą. Na talerzu posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. My zaszaleliśmy na koniec i udekorowaliśmy talerz plastrami lekko ugrillowanej truskawki. Przepis długi ale wykonanie naprawdę ekspresowe. Oczywiście samo grillowanie może być spontaniczne jednak wcześniej trzeba zrobić przemyślane zakupy. Wszystkie
Kuchnia po mojemusmaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny, dlatego może być podana na uroczystościach, nie tylko rodzinnych. Zupa została podana z prażonymi ziarnami: pestkami dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego, oraz została doprawiona utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem. Polecam też inne przepisy na zupę krem: – zupa krem z kukurydzy – zupa z zielonego groszku – zupa(...)blenderem na gładki krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy śmietanką kremówką. Mieszamy, ale już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do bulionówek. Posypujemy zupę zielonym pieprzem i mixem uprażonych ziaren (słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane). Dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! The post Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTARTA BEZ PIECZENIA Składniki (8 porcji): 130 g słonecznika łuskanego 70 g siemienia lnianego 150 g daktyli 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej suchej 150 g namoczonych daktyli 40 g czekolady gorzkiej (o zawartości minimum 70% kakao) - rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego 1-2 łyżki wody Na wierzch(...)świeżych truskawek garść borówek WYKONANIE 1. Przygotuj spód - w blenderze zmiel słonecznik i siemię lniane. Dodaj daktyle, olej i sól. Ponownie zmiksuj, następnie wyjmij z blendera i ubij ciasto rękoma. 2. Posmaruj formę na tartę cienką warstwą oleju, na to wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki, w tym czasie przygotuj krem. 3. Ugotuj kaszę na sypko
Powiedz dietom nie