jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki oleju/oliwy - 1 łyżeczka syropu z agawy/daktylowego/miodu - czosnek granulowany - 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej - 1 łyżka suszonego lubczyku(...)łyżki suszonego majeranku - sól (najlepiej czarna - dodaje jajecznego posmaku) - pieprz Kaszę jaglaną ugotować wg. tego przepisu . Wystudzić. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć
CookYourselfdwie drobiowe piersi -30 dag mielonej wołowiny -kilka suszonych pomidorów w oleju -dwa korniszony -mała cebula -dwa ząbki czosnku -łyżka sosu sojowego -pieprz, sól -brokuł -suszona żurawina -prażone pestki słonecznika Od piersi odcinamy małe, boczne paski mięsa. Następnie przekrawamy piersi wzdłuż na pół. Lekko rozbijamy wszystkie kawałki mięsa, solimy, nacieramy rozdrobnionym czosnkiem i zalewamy olejem z pomidorów. Najlepiej jest odstawić(...)aluminiową i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Wystudzone różyczki brokułu układamy na półmisku. Suszoną żurawinę przelewamy na sitku wrzątkiem. Rozkładamy na brokuł, posypujemy prażonym słonecznikiem i polewamy sosem: odlewamy trzy łyżki zalewy z korniszonów, dodajemy trochę ziół prowansalskich, posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy francuskiej oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy. Sos bardzo
Kulinarne przemysleniakolby kukurydzy duża marchewka pietruszka kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła klarowanego ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru chili w płatkach sól pieprz DO PODANIA: pestki słonecznika pestki dyni posiekany gruby szczypior WYKONANIE: Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, pokroić w nieduże kawałki, zalać wodą i ugotować do miękkości. Oczyszczone i opłukane kolby kukurydzy okroić nożem(...)minuty, następnie zmiksować i doprawić pieprzem i solą. Zupę przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych do zmiksowania łusek z ziaren. Podawać z pestkami dyni i słonecznika, oraz posiekanym szczypiorem
Kuchenne zapiski Edytymielone z indyka – 600g Cebula – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej Musztarda ostra – 2 łyżki Mąka – 2 łyżki Gałka muszkatołowa, majeranek, ostra papryka, sól, pieprz + słonecznik i dynia do panierowania Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy skorupki. W między czasie przygotowujemy mięso – cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z mięsem mielonym(...)surowym jajkiem. Dodajemy do farszu mąkę, musztardę i przyprawy. Ugotowane jajka „panierujemy” w masie z mięsa, a następnie obtaczamy w słoneczniku i pestkach dyni. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut
Kuchnia Bon Appetitfareast-language:EN-US;} Sałatka z arbuzem, szynką serrano i miętą Składniki – 2 porcje: Arbuz – 2 szklanki pokrojonego w kostkę Ogórek zielony – 1 sztuka Pomidory koktajlowe – 1 szklanka Słonecznik – 2 łyżki Mięta – 3 łyżki drobno posiekanej Szynka serrano – 5 plasterków Składniki – sos: Sok z cytryny – 1 łyżka Miód – 1 łyżka Ocet balsamiczny – 1 łyżka Oliwa z oliwek – 2 łyżki Sól(...)Wykonanie: Wszystkie owoce i warzywa umyć i osuszyć. Arbuza i ogórka pokroić w kostkę, a pomidorki koktajlowe na pół. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do wymieszanych owoców i warzyw. Następnie dodać drobno posikaną miętę i wymieszać z sosem. Całość doprawić do smaku solą i przełożyć do miseczek. Następnie na wierzchu sałatki ułożyć kawałki szynki serrano
Kuchnia Bon Appetitjako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki oleju/oliwy - 1 łyżeczka syropu z agawy/daktylowego/miodu - czosnek granulowany - 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej - 1 łyżka suszonego lubczyku(...)łyżki suszonego majeranku - sól (najlepiej czarna - dodaje jajecznego posmaku) - pieprz Kaszę jaglaną ugotować wg. tego przepisu . Wystudzić. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć
CookYourselfSkładniki: 50 dag brokułów 3 jajka pół opakowania sera typu feta (około 13 dag) pół cebuli cukrowej 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Brokuły dzielimy w różyczki i gotujemy al dente. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane brokuły układamy w misce bądź(...)talerzy, na nie układamy jajka pokrojone na ćwiartki. Cebulę szatkujemy w pół piórka i posypujemy jajka. Ser kroimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki. Na patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Majonez mieszamy z resztą składników sosu (czosnek dodajemy zmiażdżony). Sałatkę polewamy sosem a następnie posypujemy pestkami. Nie mieszamy. Podajemy z pieczywem
Qchnia po prostutrakcie jej przygotowania nie dodaje się śmietanki, i bez niej zupa jest doskonała. Do podania polecam bardzo zdrowy olej dyniowy i uprażone na suchej patelni pestki, u mnie słonecznik, dynia i pinia. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa krem z dyni i kalafiora (4-6 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone(...)kalafior, podzielony na małe różyczki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku olej z dyni, uprażone na suchej patelni pestki (np. słonecznik, dynia i pinie), do podania Przygotowanie: W dużym garnku z odrobiną oleju podsmaż na średnim ogniu cebulę, selera, marchewkę, przez 5-7 minut. Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj i smaż przez
karmelowysól pieprz kolorowy oliwa z oliwek sok z cytryny ok 3 gałązki tymianku SAŁATKA PĘCZAK: 1 szklanka kaszy pęczak 1 burak ćwikłowy 50 g twarogu wędzonego 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DRESSING: 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól pieprz kolorowy Filety z pstrąga pozbawić skóry, oczyścić(...)osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, czyli około 15 min. Odsączyć z wody na sicie. Buraczka pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy razem z uprażonymi ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. Przygotować dressing z podanych składników, wlać do sałatki i wszystko dokładnie wymieszać, aż kasza zrobi się różowa od buraczka ćwikłowego. Na końcu dodać pokruszony, wędzony twaróg
https:KKuchniaMniamCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: - 4 pomidory - 1 szklanka ziaren słonecznika - ¼ szklanki wody - 40 ml soku z cytryny - ½ szklanki posiekanego koperku - ½ cebuli - 2 ząbki czosnku (można pominąć) - ½ łyżeczki soli himalajskiej - szczypta pieprzu - 1 łyżka oliwy z oliwek Normal 0 21 false(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Słonecznik zalewamy gorącą wodą (aż wszystkie ziarna będą zakryte) i zostawiamy przynajmniej na kilka godzin (można krócej, jeśli dysponujemy blenderem o dużej mocy). Po tym czasie dodajemy do niego wodę
Smakuje zdrowojasnej chlebowej typ720 - 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 28g soli (daję himalajską) - 280g zakwasu żytniego lub po połowie żytni i orkiszowy - 920g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej - 60g ziaren słonecznika - 20g ziaren dyni - 20g siemienia lnianego dodatkowo: ulubione ziarna do posypania (u mnie dynia i/lub słonecznik i siemię lniane) Wszystkie składniki odważam do misy miksera, wlewam wodę i mieszam, tylko
Smaczne Zdrowezależy to od dnia. A szkoda, bo jest na prawdę pyszny! :) Składniki: kasza gryczana niepalona 500 g woda 700 ml łyżeczka soli 1 szklanka maku 1/2 - 3/4 słonecznika (mogą być inne ziarna np. słonecznik i dynia) Przygotowanie: Kaszę dokładnie opłucz, przesyp do miski i zalej wodą Przykryj ściereczką i zostaw na 24 a nawet
pyszne zdrowościGranola porcja jak na zdjęciu Składniki: 10 łyżek płatków owsianych 3 łyżki pestek dyni 4 łyżki orzechów nerkowca 4 łyżki orzechów brazylijskich 4 łyżki orzechów laskowych 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki cynamonu 1/2 szklanki płynnego miodu (lub więcej) Przygotowanie: Orzechy nerkowca, brazylijskie i laskowe rozbić młotkiem na mniejsze kawałki. Do miski wsypać płatki owsiane, mieszankę(...)orzechów, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię, cynamon i miód. Mieszamy, aby każdy składnik był obtoczony w miodzie. Jeśli jest za mało miodu, dodać więcej. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na niej granolę. Piec około 12 min z termoobiegiem. Trzeba co raz na nią patrzeć, ponieważ łatwo może ulec spaleniu. Po wyjęciu
JaglusiaMłyny Stoisław 200 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyny Stoisław 350 g mąki pszennej typ 450 Młyny Stoisław 80 g ziaren siemienia lnianego 100 g ziaren słonecznika 3 łyżeczki soli 350 g zakwasu żytniego 4 g świeżych drożdży 1 litr ciepłej wody W misce mieszamy mąki, ziarna i sól. Do ciepłej wody dodajemy drożdże i dokładnie(...)mąki pszennej graham typ 1850 Młyny Stoisław 175 g mąki pszennej typ 450 Młyny Stoisław 40 g ziaren siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 1,5 łyżeczki soli 175 g zakwasu żytniego 2 g świeżych drożdży 0,5 litra wody Do naczynia wlewamy wodę i dodajemy drożdże, podgrzewamy 4 min/ 37 stopni C/ obr. 1. Do naczynia
MamaOskarka