taki wegański, bezglutenowy i pyszny. W zasadzie to tylko z wyglądu przypomina flapjacka, bowiem w moim batoniku brak płatków owsianych (składnika numer jeden dla flapjack'a). Zastępują je nasiona słonecznika, które w połączeniu z płatkami kokosowymi, owocami dzikiej róży i daktylami tworzą nieziemsko smaczny batonik urzekający każdego! Wśród składników moich batoników na szczególne uznanie zasługują owoce dzikiej róży. Warto się(...)naładują" witaminami. Składniki na 12 kostek o wymiarach 3 cm x 3 cm: 8 suszonych daktyli, 8-10 owoców dzikiej róży, 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki suszonych jabłek, 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego), 1/2 łyżeczki wanilii w proszku polewa: 2 łyżki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego, 2 łyżeczki tahini, 3 łyżki karobu, 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii
Jeść, by żyć w zdrowiuBardzo lubimy domowe pieczywo.Staram się zawsze dodać coś innego aby uzyskać inny smak chlebka.Dziś chlebek słonecznikowy,pełen zdrowych ziarenek.Zapraszam Składniki: 2 szkl mąki pszennej pół szkl ziaren słonecznika + garść do posypania 7 g drożdży suszonych szczypta cukru 1 płaska łyżeczka soli 3/4 szkl ciepłej wody odrobina oleju do formy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz ziaren do posypania,wsypujemy do miski.Dokładnie wyrabiamy ciasto.Keksówkę smarujemy olejem i wykładamy do niej ciasto.Wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godz i 15 minut w temperaturze 200 stopni.Studzimy na kratce.Kroimy chleb gdy będzie już zimny.Smacznego keksówka 12x24
słodkie i nie tylko historie kulinarnekawałek imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu sól i świeżo zmielony pieprz do dekoracji: uprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, świeża kolendra, grzanki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj(...)bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 40 minut. Gdy zupa będzie miała idealną konsystencje – wyłóż na talerze. Udekoruj uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika oraz świeżą kolendrą. Smacznego
Moja pasja smakuwarzywno-drobiowego 1 brokuł 1 łyżka pesto pietruszkowego 1 duży serek topiony śmietankowy (100g) sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu Dodatkowo: groszek ptysiowy pestki dyni ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Różyczki brokuła myjemy, przekładamy do garnka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywno- drobiowym i gotujemy na małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie możemy(...)kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kuchnia w czekoladziegramów świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki jagód goji 2/3 szklanki nasion słonecznika Letnią wodą zalać jagody goi i odstawić na bok, aż namokną Do miski przełożyć pokruszone drożdże, miód i 2 łyżki wody - całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok, na 20 minut(...)Następnie dodać mąkę orkiszową, masło, sól, wodę, namoczone jagody goji, ziarna siemienia oraz słonecznik - całość dokładnie wymieszać. Konsystencja nie będzie gęsta, ale taka powinna być. Miskę nakrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 45 minut Piecyk nagrzewamy do 200 stopni - termoobieg Foremkę o wymiarach 36cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej zawartość miski Piec 70 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commożliwie przyspieszać cały proces. Składniki (na jeden bochenek): 0,5kg mąki 400ml wody 1/4 kostki drożdży (ewentualnie 1 saszetka drożdzy suchych) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ziarna dyni, słonecznika etc. 1. Zaczynamy od nalania ciepłej wody z kranu do jakiegoś pojemnika. Dodajemy do tego drożdże, cukier i mieszamy. 2. Bierzemy dużą miskę, stawiamy na wagę kuchenną, żeby odmierzyć mąkę(...)stopni, jak tylko osiągnie tę temperaturę – wyłączamy. Optymalnie by było, jakby miał z 35-40 stopni. 4. Po odmierzeniu mąki dosypujemy 2 łyżeczki soli i ziarenek (dyni, słonecznika, czy co tam macie – przyp. Piotrek) na oko. Warto przygotować sobie mieszankę ziarenek w pojemniku, żeby nie bawić się zawsze z czterema różnymi paczkami. Mieszamy proszek łyżką, którą dopiero mieszaliśmy
manslogblogbrokuły świeże (ok 1kg), mogą też być mrożone – 15 dag wędzonej szynki (np polędwicę łososiową z indyka) – 200g czerwonych winogron – 1 czerwoną cebulę – ziarna prażonego słonecznika – mały kubeczek jogurtu – łyżka majonezu – czosnek (zazwyczaj daję ząbek, albo dwa w zależności od wielkości) – sól, pieprz Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej(...)Szynkę podsmażyć na patelni. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i wyciśnietym przez praskę czosnkiem. Do miski przenieć ostudzone brokuły i resztę składników. Polać sosem a wierzch posypac prażonym słonecznikiem
Szybko Tanio Smacznieprędzej zabrałam się za jej wykonanie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – pół melona – 1 kulkę mozzarelli lub opakowanie małych kulek – opakowanie pomidorków koktajlowych – garść prażonych pestek słonecznika – łyżkę miodu – odrobinę octu balsamicznego – odrobinę oliwy z oliwek Jeżeli posiadacie w domu przyrząd do wycinania kulek z owoców to możecie go w tym przepisie zastosować(...)Dodajcie mozzarellę (kulki lub pokrojoną w kostkę) oraz połówki pomidorków koktajlowych Z oliwy, octu balsamicznego i miodu przygotujcie sos, którym polejecie sałatkę. Na samym końcu posypcie obficie prażonymi ziarnami słonecznika. Jestem ciekawa Waszych opinii czy lubicie takie sałatki? A może jedliście już podobną kombinację smaków? Smacznego
Szybko Tanio Smacznieowsiane Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia : ~13 min | Ilość : 12 szt. Składniki (składniki na 12 placuszków) 6 łyżek płatków owsianych 6 łyżek otrębów owsianych 2 łyżki nasion słonecznika 100 g chudego twarogu 1 jajko 3 łyżki ksylitolu pół szklanki cukru 2 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka esencji waniliowej Przygotowanie Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem, ksylitolem oraz(...)esencją waniliową. Masę przełożyć do miski. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni, a następnie dodać do masy. Wsypać płatki i otręby owsiane, wymieszać całość za pomocą łyżki. Nie miksować. Na prostokątną blachę wyłożyć papier pergaminowy. Łyżką stołową nakładać masę, formując 12 niewielkich placuszków. Piec 13 minut w temperaturze 180 stopni w dobrze nagrzanym piekarniku z termoobiegiem. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comsoczewica czerwona 1 szklank soczewica czarna 1/2 szklanki marchew 2 sztuki seler korzeniowy 1 sztuka mały pietruszka 1 sztuka grzyby suszone 1 kapelusz (prawdziwek) słonecznik łuskany 1 opakowanie oliwa z oliwek 2 łyżki kurkuma 1 łyżeczka gałka muszkatołowa do smaku sól 1 łyżeczka chili pieprz cayenne czosnek 2 ząbki jajka 2 sztuki mielone siemię lniane do oprószenia formy(...)dodasz do zmielonej masy, aby w pasztecie była cała. Wysmaruj formę do pieczenia olejem i oprósz mielonym siemieniem lnianym. Do masy dodaj soczewicę czarną, wbija jaja i opakowanie łuskanego słonecznika. Wymieszaj. Przełóż do formy. Piecz w 190 ok 45 minut
AZgotuj!bazyliowego , z liści natki rzodkiewki , można też dać do niego szpinak , natkę pietruszki czy szczaw) lub pesto ze słoika 8 suszonych pomidorów 100 g sera feta 2 łyżki pestek słonecznika Przygotowanie sałatki makaronowej z pesto, suszonymi pomidorami i fetą: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożone(...)ugotowaniu podzieliłam je na mniejsze części (można nożem lub ręcznie). Wymieszaj makaron i brokuły z wybranym pesto. Dodaj suszone pomidory pokrojone na paseczki i pokruszony ser feta. Posyp pestkami słonecznika i delikatnie przemieszaj. A w komentarzach dajcie mi znać, czy też robicie sałatki makaronowe do pracy i jakie są Wasze ulubione połączenia! *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy
Chilli Czosnek i OliwaZnajoma mi powiedziała, że robi placki ze wszystkiego co ma w domu. Idąc tym tropem przygotowałam naprawdę smaczny obiad. Składniki: - woreczek ugotowanej kaszy jaglanej. - 4 łyżki sypkiego twarogu - łyżka słonecznika łuskanego - pęczek natki pietruszki - jajko - 2 łyżki mąki kukurydzianej ( w razie potrzeby można dać więcej) - 2 marchewki - 1 czerwona cebula - sól, pieprz Sos czosnkowy: - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu(...)Kaszę gotujemy według instrukcji podanej a opakowaniu. Marchewki myjemy i trzemy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i chwilę podsmażamy. Do przestudzonej kaszy dodajemy:twaróg, słonecznik, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, marchew, przestudzoną cebulę i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wszystkie składniki
Pan i Pani Smith w kuchniporcji mięsa zamiast na dodatkach. Pierwsze przepisy na jakie trafiłem były oparte na nerkowcach. Ja jednak chciałbym przedstawić troszkę inną wersję. Tańszą a równie smaczną alternatywą okazuje się… słonecznik! Przygotowanie go wymaga cierpliwości, zwłaszcza jeśli posiadasz słabszy blender, ale naprawdę warto! Ja najczęściej przygotowuję tzatziki za pomocą blendera ręcznego, ale sprawdzi się również mocny blender kielichowy lub thermomix. Bardzo(...)osobiście najbardziej lubię go podawać w tortilli razem z wegańską fetą. Świetnym połączeniem jest również sos tzatziki + hummus , np. na kanapce. Niebo w ziemi! Artykuł Sos tzatziki ze słonecznika pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanskładniki: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub ziaren orkiszu 20 g drożdży 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody dodatkowo: tłuszcz do formy wykonanie: Jeśli posiadamy ziarna orkiszu to mielimy w np. Thermomix przez ok. 60 s/obr.10 aby uzyskać mąkę pełnoziarnistą. Po zmieleniu przekładamy do innego naczynia. Do misy robota(...)wlewamy letnia wodę, dodajemy drożdże oraz miód i mieszamy 5 s/3 obr. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez ok. 4 min. Pod koniec wyrabiania dosypujemy słonecznik. Ciasto równomiernie przekładamy do natłuszczonej formy (ok.12×25,5cm) przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 min. /Inspiracja z przepisu cioci Dorotki Sydorczak
Domowy Smak Jedzeniapapryki słodkiej łyżeczka soli 3 łyżki syropu ryżowego/klonowego/agawy lub innego wegańskiego słodkiego lepiszcza 50 ml oleju roślinnego (u mnie to był z pestek dyni) około 50 g ziaren słonecznika lub innych ulubionych nasion natka pietruszki Przygotowanie: Zakładam, że zastosujesz się do mojej sugestii i przygotujesz sobie wszystko wcześniej, ale przypomnę. Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Jeżeli używasz mrożonych(...)piecz w naczyniu z pokrywką przez 25-30 minut, przez ostatnie 5 minut możesz zdjąć pokrywę, dzięki czemu brukselki lekko się przyrumienią. Gotowe danie podawaj posypane podprażonym słonecznikiem i posypane pietruszką. Smacznego! ps. Smakuje wyśmienicie na zimno, więc jest to idealne danie do zabrania w pudełku do pracy/szkoły/wszędzie Artykuł Pieczona brukselka z kaszą pochodzi z serwisu
greenscarf