słonecznik - 8260 przepisów (strona:170/551)

Chleb pszenno – żytni z otrębami 165

się skusicie. Składniki: 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 500 ml ciepłej wody 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 80 g otrąb owsianych 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego 1 łyżeczka soli Olej Płatki owsiane Wykonanie: Do naczynia ( możecie użyć urządzenia do wyrabiania ciasta ) dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 500 ml ciepłej wody ( około(...)Dalej mąkę pszenną i żytnią, otręby, pestki słonecznika, siemię lniane i łyżeczkę soli. Wyrabiamy. Przykrywamy miskę ręcznikiem i wstawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut aby ciasto wyrosło. Blaszkę ( ok.35 cm ) smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Ciasto przekładamy do blaszki i ponownie wstawiamy do ciepłego miejsca na 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 o C. Pieczemy chleb około

Smaki Ewy
,, Słonecznik“ imieninowa sałatka mojej Mamy 242

moje hasło na czerwiec. I rzeczywiście codziennie na stole pojawia się nowa sałatka. Przeważnie przepisy są bardzo proste, lekkostrawne, bez majonezu, tylko na dobrej oliwie. Dzisiaj prawdziwa bomba kaloryczna. ,, Słonecznik“ - imieninowa sałatka mojej Mamy. Podana jest jako piękny słonecznik z malutkimi biedronkami z pomidorków. Na przyjęciu

dolcevitainmykitchen
FIT SERNICZEK JOGURTOWY NA ZIMNO 165

jest sztywna, orzeźwiająca i łatwo się formuje, serniczek ładnie się kroi i pięknie prezentuje. SKŁADNIKI NA SPÓD (JEDNĄ WARSTWĘ): 100 g. daktyli 1 szklanka platków owsianych 3/4 szklanki pestek słonecznika 2 łyżki oleju kokosowego ( rozpuszczonego) PRZYGOTOWANIE: zalewam daktyle wrzątkiem, moczę je ok 20 minut blenduję płatki owsiane z pestkami słonecznika dodaje odcedzone daktyle, rozpuszczony olej i jeszcze przez chwilę blenduję

Upiecz sobie babeczkę
Sałatka z rukoli z szynką parmeńską 338

porcję : garść rukoli 20g długodojrzewającej szynki np. parmeńskiej 10g grubych wiórów parmezanu 2 niewielkie suszone pomidory w oleju 3-4 zielone oliwki (mogą być też czarne) 1/2 łyżeczki nasion słonecznika Sos winegret (6 porcji): 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy 1 łyżka wody (opcjonalnie, jeśli sos jest zbyt gęsty) płaska łyżeczka miodu ząbek czosnku szczypta soli (opcjonalnie(...)łyżeczkę miodu i czosnek. Zakręcić i energicznie wymieszać potrząsając słoikiem. Jeśli trzeba, można dodać odrobinę wody i sól do smaku. Sałatkę skropić sosem winegret i na końcu posypać nasionami słonecznika. Moim zdaniem najlepiej smakuje wieczorem. 1 porcja to ok. 210 kcal , węglowodany: 9g, białko: 18g, tłuszcz: 25g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog
Sałatka z pieczonej dyni piżmowej i buraka 208

Składniki: 1 mała dynia piżmowa 2 buraki 200 g sera feta 1/2 pęczka grubego szczypioru 4 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (cytrynowej) 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki orzechów nerkowca 300 g jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Dynię przekrawamy na pół, buraki w całości zawijamy w sreberko. Tak przygotowane(...)następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki). Do warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, poszatkowaną bazylię oraz koper. Na patelni prażymy pestki dyni, pestki słonecznika oraz orzechy nerkowca. Dodajemy do warzyw. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem jogurtowym sałatkę

Qchnia po prostu
Przepis #143 Czekoladowy torcik - bez mąki, jajek i mleka 158

Składniki (tortownica o średnicy 16 cm) - 2 banany - 60 g masła orzechowego - 10 g wiórek kokosowych - szczypta sody oczyszczonej - 1 łyżka syropu klonowego* - 10 g słonecznika Krem czekoladowy - 150 ml mleczka kokosowego z puszki - 70 g gorzkiej dobrej czekolady - 30 g masła orzechowego - 30 g syropu klonowego* *Zamiast syropu klonowego można użyć innego słodzidła.  Wykonanie Spód Banany wraz(...)masłem orzechowym blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy syrop i ponownie blendujemy. Dodajemy wiórki, słonecznik oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy na do wystudzenia.  Krem W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy mleczko kokosowe

Health-Fit-Life
Sernik bez sera, z pestek słonecznika 185

Smakuje jak wyborny sernik więc tak się nazywa. Jeśli macie blender o dużej mocy, wysokoobrotowy nie trzeba moczyć pestek słonecznika a jeśli tak jak ja zwykły blender kielichowy do koktajli to trzeba je namoczyć na 12 godzin. Potem to już bardzo szybko więc zapraszam serdecznie na przepyszne ciasto - sernik. Sernik bez sera, z pestek słonecznika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cholesterol-co należy o nim wiedzieć 176

rzepak to nie jedyne źródło olejów roślinnych, o którym poniżej kilka słów. Pamiętajmy też o:   Popularne rodzaje tłuszczów roślinnych a cholesterol   Słonecznik -owocem tej rośliny są niełupki, które dostarczają do 45% tłuszczu, z którego produkowany jest olej słonecznikowy. Zawiera w swoim składzie najwięcej wielonienasyconego kwasu linolowego(...)pomidorami i serem korycińskim Składniki: ½ pęczka zielonych szparagów 2 duże pomidory malinowe 150g sera korycińskiego garść listków bazylii 2-3 łyżki ulubionych pestek np. dynia i słonecznik Sos: 1-2 ząbki czosnku 60ml oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz czarny Przygotowanie:   Szparagi skrócić o twarde końcówki , jakieś

kuron.com.pl
Tagliatelle z nameko i pesto z liści rzodkiewki 156

sobie przygotowałem, w ramach szybkiego smutnego jedzenia w pracy jak to się potocznie nazywa, albo bento, jak mówią w stolicy :) Składniki: - grzybki nameko - makaron tagliatelle - liście rzodkiewki - olej - nasiona słonecznika (opcjonalnie) Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Liście rzodkiewki miksujemy z małą ilością oleju. Możemy dodać słonecznika. Grzybki smażymy, dodajemy makaron, chwilę podsmażamy i mieszamy z pesto

Kryzysowa Książka Kucharska
Sycąca sałatka z orkiszu, z nasionami i suszonymi pomidorami 191

suszonymi pomidorami 400 g ziaren orkiszu 10 suszonych pomidorów w zalewie 50 g długo dojrzewającego sera typu Bursztyn czy Dziugas pęczek natki pietruszki po 60 g nasion dyni i słonecznika oliwa sól, pieprz Zboże gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Przekładamy je do miski. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na paseczki lub w kostkę (wg upodobań). Ser ścieramy(...)grubej tarce. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy a następnie drobno siekamy. Na suchej patelni prażymy na złoto pestki dyni i słonecznika. Uważamy by się nie przypaliły. Wszystkie składniki łączymy z ziarnem. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy (można wykorzystać oliwę od suszonych pomidorów). Doprawiamy solą i pieprzem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smoothie szpinakowe z selerem naciowym i bananem 157

podrzucam Wam przepis na wiosenne smoothie z młodym szpinakiem, selerem naciowym i bananem. Do dzieła! Składniki: 500ml soku pomarańczowego 500g szpinaku 3 laski selera naciowego 2 banany łyżka nasion słonecznika Przygotowanie: Do blendera wlewamy sok, wkładamy umyty i oczyszczony szpinak, pokrojonego w mniejsze części banany oraz seler, dosypujemy słonecznik. Miksujemy do uzyskania gładkiego płynu. Smacznego

Życie ze smakiem
Chłodnik z awokado i zielonego ogórka 164

ogórka 1 czerwona cebula 1/2 pęczka koperku 1 ząbek czosnku 400g jogurtu naturalnego 370g kefiru 4 łyżki soku z limonki 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 3 łyżki prażonego słonecznika sól pieprz Wykonanie: 1. Awokado i ogórka pokroić w małą kostkę, a cebulę w bardzo drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. 2. Awokado, ogórek, cebulę, czosnek(...)dużej miski, wlać jogurt, kefir, oliwę i wymieszać. Doprawić sokiem z limonki, miodem, solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać. 3. Przed podaniem schłodzić w lodówce około 90 minut, posypać słonecznikiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Szparagi zapiekane w maśle czosnkowym 365

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni sól Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odłamujemy ich zgrubiałe końcówki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Masło ucieramy z solą i zmiażdżonym czosnkiem a następnie nakładamy na szparagi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Po tym czasie szparagi(...)mieszamy aby roztopione masło równomiernie je pokrywało. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Szparagi podajemy jako jarzynkę do dania głównego lub np. z grzankami jako samodzielne danie

Qchnia po prostu
Ciasteczka zbożowe nadziewane kokosem i daktylami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański) 223

sprawdza się również mak, ziarna konopi czy pestki dyni 😎       Składniki: Ciasteczka -200g płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych) -50g wiórków kokosowych -50g słonecznika -20g ziaren lnu/chia -50g sezamu -80g daktyli (żurawina/morele w wersji jasnej) -70g oleju kokosowego -około 200ml gorącej wody -3 kopiaste łyżki kakao (wersja jasna(...)można dodać cynamon lub inne przyprawy Nadzienie i polewa -wersja kakaowa: masło kokosowe -wersja jasna: daktyle (namoczone, odsączone i zblendowane na mus) -tabliczka gorzkiej czekolady Płatki owsiane, len, sezam, słonecznik, wiórki kokosowe wymieszać i zmielić na drobniejsze kawałki w blenderze. Osobno w blenderze zmielić daktyle/morele/żurawinę (lub pociąć własnoręcznie nożem) i dodać wraz z kakao i ksylitolem do mieszanki płatków

Candy Pandas