mnie żółta) Przyprawy: łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki kurkumy, płaska łyżeczka pieprzu, łyżka pesto (opcjonalnie) dodatkowo 700 ml wody *w smak umami idealnie uzupełni tu prażony słonecznik, trochę białka też się przyda Wszystkie warzywa pokrój w kostkę/plasterki 1-1,5 cm. Wrzuć do głębokiej patelni/garnka min. 3 litrowego, dodaj wodę i przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu(...)około 5 minutach przemieszaj całość. I tak co 5 minut. W międzyczasie podpraż słonecznik na suchej patelnii. Po 15 mintach zdejmij pokrywę z gara i gotuj do odparowania nadmiaru wody, miękkości makaronu i tym samym uzyskania idealnej konsystnecji sosu. Artykuł Jednogarnkowe spaghetti z cukinią pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfkolacji, jak i do grilla... Składniki: 100 g liści szpinaku 4 pomidory czerwone 8 żółtych pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 200 g sera sałatkowego typu feta 1/2 czerwonej cebuli garść ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 100 ml kefiru 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy liście. Pomidory oraz pomidorki(...)pieprzem. Mieszamy. Na dnie salaterki układamy umyte i osuszone liście szpinaku. Następnie pomidorki koktajlowe oraz pomidory. Kolejno ser sałatkowy i czerwoną cebulę. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy ziarnami słonecznika. Sałatkę można również przed podaniem wymieszać
Kuchnia MagdaLenykolacji, jak i do grilla... Składniki: 100 g liści szpinaku 4 pomidory czerwone 8 żółtych pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 200 g sera sałatkowego typu feta 1/2 czerwonej cebuli garść ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 100 ml kefiru 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy liście. Pomidory oraz pomidorki(...)pieprzem. Mieszamy. Na dnie salaterki układamy umyte i osuszone liście szpinaku. Następnie pomidorki koktajlowe oraz pomidory. Kolejno ser sałatkowy i czerwoną cebulę. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy ziarnami słonecznika. Sałatkę można również przed podaniem wymieszać
Kuchnia MagdaLenyrazowej (typ 2000) 300 dag mąki pszennej, chlebowej (typ 750) 4 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego 550-600 ml ciepłej wody * 70 g niełuskanych nasion konopi siewnej 30 pestek słonecznika 2-3 łyżeczki soli Przygotowanie W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki. Dodajemy zakwas, ciepłą wodę, nasiona i sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wyrabiamy dokładnie. Jeśli zachodzi taka(...)przekładamy do keksówki o wymiarach 35x12, wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do formy. Przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą równamy wierzch chleba i posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik i siemię lniane). Keksówkę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Chleb powinien urosnąć niemalże do brzegów formy. Wyrośnięty chleb wkładamy
Wędrówki po kuchnipomidory 1 torebka ryżu basmati sos sojowy pieprz, sól papier ryżowy Surówka: 400g kapusty kiszonej 1 marchewka 2 jabłka 0,5 puszki fasoli czerwonej 2 łyzki pestek słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu Sajgonki: Ryż ugotować al dente. Mięso mielone wołowe należny podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski. Cebulę i czosnek pokroić(...)podanej porcji wychodzi ok 20 sajgonek. Surówka: Kapustę należny wypłukać w wodzie, wycisnąć, posiekać. Dodać starte na grubych oczkach jabłka oraz marchewkę, posiekany szczypiorek oraz fasolę. Posypać pestkami słonecznika i siemienia lnianego. Dodać majonez, dokładnie wymieszać. Podajemy z ulubionym sosem oraz surówką . Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie. Nie zostawiaj w komentarzach
Słodki Zakątekmleka krowiego 20 g świeżych drożdży szczypta soli himalajskiej 2 garście jarmużu 3/4 czerwonej papryki 9 suszonych pomidorów z zalewy olejowej 2 łyżki zielonych oliwek 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika 2 mozzarelle 4 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, suszona bazylia, mielona ostra papryka, i inne według uznania Kaszę zalać wodą 5 cm powyżej jej poziomu. Odstawić(...)zblendować na gładką masę. Następnie wsypać umyty i posiekany jarmuż i ponownie zblendować. Pokroić paprykę, suszone pomidory i oliwki w drobną kostkę i wrzucić do masy. Dosypać pestki słonecznika oraz posiekany czosnek i wymieszać całość drewnianą łyżką. Na koniec dodać pokrojona w kostkę mozzarellę i przyprawy i znów wymieszać. Odstawić na 10 minut. Przygotować silikonowe foremki na muffiny
Banana Smilesłyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny - opcjonalnie PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano DODATKOWO: 2 łyżki pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni WYKONANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, czerwoną i żółtą paprykę w większą kosteczkę. Papryczkę chili oczyszczamy z nasion i drobno siekamy, suszone pomidory kroimy(...)Odstawiamy z ognia i zostawiamy na minimum 10 minut pod przykryciem (można dłużej). Dodajemy natkę pietruszki i opcjonalnie także sok z cytryny (najlepiej dolewać stopniowo) i prażone pestki słonecznika. Spulchniamy widelcem, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku
cool and mintyjaglanej + 500 ml wody do ugotowania 100 g suszonych daktyli 100 g czekolady (użyłam gorzkiej) 150 ml mleka (użyłam roślinnego – sojowego) 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki nasion chia ½ łyżeczki soku z cytryny 50 g płatków kukurydzianych 3 wafle tortowe (użyłam okrągłych, możesz też użyć kwadratowych) przygotowanie Kaszę jaglaną opłucz ciepłą(...)lepiej blendować, ponieważ jest miękka) i wszystko zblenduj na gładką masę. Teraz odstaw ją do lekkiego ostudzenia. Kiedy masa będzie letnia, dodaj do niej roztopioną czekoladę, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, płatki migdałowe, nasiona chia, sok z cytryny i płatki kukurydziane. Całość wymieszaj i przygotowaną masą przełóż wafle tortowe. Odstaw na noc do wystudzenia. porady Jeśli nie posiadasz nasion chia
Via GustoSkładniki : 1 duże awokado 1/4 szklanki ziaren słonecznika 5-7 pomidorów suszonych w oleju kilka łyżek oleju- najlepszy ten od pomidorów 2 gotowane żółtka pieprz czarny mielony, ostra papryka mielona Przygotowanie: Obrane awokado, pokrojone pomidory, żółtka oraz słonecznik i olej zmiksować Doprawić pieprzem i papryką, ponownie zmiksować. Jeśli nie jadasz mięsa to pasta jest dla Ciebie:) Kto lubi ostrzejsze
Proste PotrawyZupa wychodzi gęsta i kremowa, a do tego jest szybka i prosta w wykonaniu. Można ją podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowy, a także z kawałkami gorgonzoli lub/i ziarnami słonecznika.... Składniki: 1 duży brokuł 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu 100 g sera gorgonzola 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej(...)gładki krem. Na końcu dodajemy pokrojony na małe kawałki ser gorgonzola i mieszamy, aż się rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy z kawałkami gorgonzoli, ziarnami słonecznika, grzankami lub groszkiem ptysiowym
Kuchnia MagdaLenyZupa wychodzi gęsta i kremowa, a do tego jest szybka i prosta w wykonaniu. Można ją podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowy, a także z kawałkami gorgonzoli lub/i ziarnami słonecznika.... Składniki: 1 duży brokuł 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu 100 g sera gorgonzola 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej(...)gładki krem. Na końcu dodajemy pokrojony na małe kawałki ser gorgonzola i mieszamy, aż się rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy z kawałkami gorgonzoli, ziarnami słonecznika, grzankami lub groszkiem ptysiowym
Kuchnia MagdaLenyzakwasu żytniego 50g+50g mąki żytniej razowej 50g+300g mąki pszennej orkiszowej 50g mąki owsianej 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 10g drożdży 100g maślanki 10g soli 160g wody Superfoodsy: nasiona babki płesznik, mak, nasiona babki jajowatej, błonnik witalny, nasiona konopi łuskanej - każdego po ok 1/2 łyżeczki do posypania na wierzch(...)naczynia odstawiamy na 3h przykryte ściereczką. Po tym czasie rozczyn i półkwas mieszamy razem dodajemy pozostałe składniki (50g mąki żytniej, 300g mąki orkiszowej, słonecznik i siemię oraz maślankę) dodajemy sól ( w piekarnictwie zaleca się dodawać w formie roztworu wodnego - więc warto ją rozpuścić choćby w łyżce wody). Mieszamy wszystko 15-20 minut tak jak w przypadku pieczywa pszennego
AZgotuj!szklanki mąki * 3/4 szklanki letniej wody * 2 dkg drożdży * 1,5 łyżeczki cukru * 1 łyżeczka soli * 1 jajko * 2 łyżki masła * 3 łyżki mleka * ziarna sezamu, maku i słonecznika Drożdże zalałam ciepłą wodą i dodałam cukier. Mieszałam dotąd aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, rozkłócone jajko i rozpuszczone masło. Dolałam drożdże. Wszystko razem(...)blachę z papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąwiadrem dopiero co zerwanych pomidorów. A dziś mamy z nich krem pomidorowy. Smakuje? Jeszcze jak :) 740 gram pomidorów czerwona papryka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku kawałek rozmarynu słonecznik oregano, papryka łyżka octu balsamicznego awokado 1/3 sztuki. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pociąć na małe kawałki. Rozgrzać łyżkę oliwy wrzucić pomidory, dodać czosnek. Dodać pociętą paprykę i dusić(...)przykryciem. Pomidory i papryka puszczą dużo wody, więc nie trzeba jej dolewać. Po 20 minutach dodać zioła wlać ocet balsamiczny i odparować. Zupę zmiksować. Podawać polaną oliwą, pestkami słonecznika i kosteczkami awokado oraz ziołami
AZgotuj!kawałkiem wystarczy się poczęstować i smakiem wybuchowym rozkoszować. Składniki na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm: spód: 100 g orzeszków ziemnych w karmelu, 2 kopiaste łyżki prażonego słonecznika, 1 łyżka miękkiego masła, masa serowa: 500 g serka mascarpone, 1 opakowanie żelatyny –fix deserowej do serników na zimno (60 g), 200 ml słodkiej śmietanki 30%, cukier puder do smaku(...)Galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Rada: do galaretki dodajemy o 50 ml mniej wody, niż podanej informacji na opakowaniu. Przygotowujemy pozostałe składniki. spód: Za pomocą blendera dokładnie miksujemy słonecznik. Dodajemy orzechy, całość miksujemy, dodajemy masło i łączymy składniki. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie, przekładamy do lodówki. masa serowa: Mascarpone z cukrem pudrem krótko miksujemy
Moniki Smakołyki